Zvyknem dávať mame malého (2 roky) raz do mesiaca na týždeň na prázdniny.
Je to podľa vás v poriadku alebo by som mala s tým prestať 🙏🏽 všetko je v poriadku keď je s ňou len neviem ci je to správne či nie pre dieťa že je týždeň odo mňa preč
Za ten týždeň pracujem z domu, keďže vtedy viem im časovo lepšie ponuky dať, keď nie je u mami malý, a je doma tak robim keď manžel príde o 17:30 alebo cez víkendy
Celkovo otázkou chcem zistiť ci je to zo psychickej stránky pre neho vhodné alebo by mu to mohlo niečo narušiť co sa týka nášho vzťahy matka a dieťa 🙏🏽
Trvá to druhý mesiac že zvykne tam byt na týždeň. Celkovo má zaujíma váš názor poprípade podľa skúseností 🙏🏽ďakujem
Ja neviem radšej by som nejaké jasle alebo niečo vybavila na dve hodiny denne ako 2 ročné dieťa týždeň nevidieť.
Určite je to dlho.
Mne sa to zda dlho a casto. A neviem si predstavit tyzden byt den,noc bez dietata.
Na týždeň 2rocne dieta je v Tom meste čo ty či v úplne inom?môj 5,5 rocny chodí max.na 2 noci v Tom istom meste.Mozno by som dala aj na týždeň ale to max.1-2x do roka.Neviem si 2rocneho predstaviť na týždeň z domu.To aj chce byť tak dlho bez teba?neplače?
Keď to babke a vnukovi vyhovuje prečo nie?
Plače za tebou, spí dobre?
Asi pracuješ v službách a máš čas na zákaznícky.Volakedy koľko bolo rodín kde mali deti v týždenných jasliach či ich vychovávali starí rodičia...keď chces mať peniaze musíš robiť kompromisy...teší sa tam syn, je tam šťastný?ak áno nemen to
podla mna je to v pohode. nasa, ked chyti vlnu chorobnosti a pediater ju odporuci vytiahnut na cas zo skolky, tak je u starych rodicov aj 3 tyzdne vkuse. tiez leto skoro cele prazdniny, kedze byvame 250km od seba, tak sa vidime len cez vikendy. fungujeme takto od 2 rokov a bez problemov. ked sa odtial pyta domov, prideme ju zobrat, ked chce ist k starym rodicom a vyhovuje nam to, ide tam. urcite u mamky lepsie ako v jasliach. vidis podla komentov, ze kazdy to ma nastavene inak. ak vam to takto vyhovuje, tak je to ok.
Len treba dobre zvážiť,či to nie je na starých rodičov až príliš veľká záťaž, čo samozrejme nepriznaju...tiež vnúčatá ľúbim nadovšetko,ale týždeň vkuse behať za 2rocnym by som si dobre rozmyslela,ci na to pristupim.
Ak je s tym v pohode maly aj starka, tak nevidim problem.
Veľmi dlho, veľmi často, veľmi malé dieťa... ani 8 ročného by som tak dlho neposielala, za prvé by nechcel a trpel u starkých a za druhé cítila by som sa ako zlá matka.
2 rocne dieta kazdy mesiac na cely tyzden je prec od mamy? Najprv som myslela, ze zle citam. To nemyslis hadam vazne
Rob tak, ako vám vyhovuje, o dieťa sa staráte 3x viac ako babka, buduje si s ňou pekne vzťahy tak sa netráp ak ti tu ženy vyčítajú. Je to váš život, nikto nechodí v tvojich topánkach a len ty vieš prečo. Lebo vaša vec
Ja som u muzovho bratranca z 2. kolena videla 2.5 chlapceka, ktory tam bol na 2 tyzdne, boli to jeho stari rodicia. Velmi stastne nevyzeral. Od 1.5 roka je v jasliach. Podla mna toto nie je OK, ale to je tento konkretny pripad. Ak sa tam tvoj chlapcek citi ako doma, prijimany, ma podnety a detske hry, babicka vie empaticky riesit aj zlozitejsie situacie a plac, tak urcite mu to neublizuje.
Podla mna v pohode, ked je zvyknute, kamoska teraz dala maleho na 2 tyzdne, ja ako mala som byvala u babky viac nez doma :D
2 ročný v zmysle 24 mesiacov alebo v zmysle 2r a 9 mes.?
Lebo tam každých pár mesiacov urobí svoje.
Čo sa týka odpovedí , že radšej jasle. No teda to určite nie. V jasliach na nich nemajú toľko času ako 1:1 u babky. Jasle sú vždy posledná možnosť, keď nikto iný nemôže, nechce.. ak babka vládze , a chce, tak si nemyslím, že je to zle pre dieťa.
1. Mama to zvlada?
2. Vidis na dietati nejake zhorsene spravanie resp. vykyvy nalad?
Niektore deti maju pekny vztah so starymi rodicmi a v pohode zvladaju pobyt u nich. Sleduj dieta a uvidis ci mu to robi problem.
Moj mladsi napriklad nechcel ist k babke sam bez starsieho brata. Tak som ho neposlala k babke.
Tu ti budú zase útlocitne ženy hovoriť, že by ani v pätnástich nepustili dieťa z domu. To sú potom presne tí synovia, čo v štyridsiatke volajú päťkrát denne matke. Podľa mňa je to úplne v poriadku, ak maly neplače a tvoja mama to stíha. Voľakedy žili generácie tak, že dieťa sa odnieslo k babke na viac dní a všetci sme prežili bez ujmy. Neboj sa, nenechá to na ňom a žiadne psychické následky, vybudujú si akurát pekný vzťah.
kamoskin brat bol v takom veku cca 2 tyzdne u starych rodicov a svojich potom nespoznaval. (a to bol tak len raz) nedalo by sa mozno castejsie a na menej dni? napr. vzdy pondelok-utorok alebo pondelok-streda? vo vysledku by to bolo aj viac casu ako ten jeden tyzden, ale maly by bol bez teba len 1-2 noci.
nepytaj sa na nazor cudzich zien na internete. ak si s tym ty, stary rodic aj dieta ok, je vsetko v pohode. ja si spominam, ako moja mama mala mesiac dovolenku, moja neter prisla na orazdniny, mala dva roky a odisla o tri tyzdne, proste jej tam bolo dobre,s nasimi sa citila super, ani mobily neboli este dispelkove, cize len tlacitkove, zavolala dve vety, ze ona domov nejde a bolo. dosli ju cez vikend kuknut, ale ani sa s nimi nehnula. ja si myslim, ze je to krasne mat so starym rodicom taky vztah. ak to babka zvlada a vsetci ste s tym ok, neries to a nenechaj sa spochybnit cudzimi zenami na internete. lebo tu niektora napise, ze osemrocneho by nedala... ako sorry...
Za mňa je to nadlho. Môže sa stať, že časom tu založíš tému, že dieťa berie ako svoju matku babku alebo, že dieťa nemá k Tebe taký vzťah ako by si chcela :-ň
Podla mna je to uplne ok, ked to vyhovuje vsetkym zucastnenym… vzdy lepsie ako ked 8-9 rocne deti zaspavaju s matkou
Kazdy mesiac tyzden - cize 3 tyzdne je doma, tyzden u babky, zas 3 tyzdne doma...
Mne sa to zda casto. Tyzden by bol ok parkrat za rok, ale takto pravidelne "striedavka" to sa mne nezda ok.
Ide o to ci to vyhovuje vam vsetkym.
Ked si prisla za dietatom - bolo ake k tebe? Vitalo ta, tesilo sa alebo bolo k tebe odmietave?
Ak odmietave, moze to byt priznakom vznikajucej vyhybavej vazby. Ze strasne s tebou tuzi byt, ale tak sa boji sklamania z toho, ze sa zase stratis, ze radsej ta bude od seba odhanat, lebo nechce zazivat tu bolest z odlucenia znova a znova.
Vo veku do troch rokov sa utvara vztahova vazba - autorka, asi na toto narazas, vsak?
Neviem si predstavit, ako dokaze dvojrocne dietatko taketo dlhe odlucenie pochopit. Hoci bude mat staru mamu, ktora ho ma rada, ktora sa postara o jeho emocie, tak milujuca maminka mu bude vzdy chybat. Moze sa zacat uzatvarat do seba a vytvorit si vyhybavu vazbu. Ak stara mama pri smutku a placi odvedie jeho pozornost prec, tiez to je ignorovanie jeho pocitov, nie priznavanie a pomahanie mu pochopit jeho pocity. Navonok nic nie je na dietatku vidno, no hladiny stresovych hormonov moze mat vysoke.
Do troch rokov si nic moc nepamatame - spomienky sa ukladajú inak do pamati ako v nekorsom veku, ukladaju sa tam vsetky vnemy, pocity, nase naladenie na dieta a tak sa vytvara aj jeho vztahova vazba. Ktora bude neskor zakladom vsetkych jeho vztahov.
Casto byvaju spominane priklady, ked dieta muselo zostat v nemocnici bez mamy. Samozrejme nemocnica je nieco ine - este psychicky viac zatazujuce, pre chorobu, bolest, nedostatok casu sestriciek, starka sa z tohoto pohladu venuje ovela viac. Ale prave taketo deti reagovali na mamu tak, ze ju skoro nespoznavali. Dieta sa nauci "vypinat sa", aby necitilo emocnu bolest a casto sa u neho vyvinie porucha pozornosti. Lebo presne to je porucha pozornosti - vypinanie sa, zasnenie sa, utek pred realitou inam, niekam, kde necitime bolest z odlucenia, z ignorovania nasich potrieb blizkosti, istoty, bezpecia. Takto to vravia vsetky knizky, ktore su o poruche pozornosti, alebo vztahovej vazbe.
Ci je to pravda, ci su to najnovsie poznatky, ci su to overitelne poznatky? Ci to tak je vzdy? To ti nik na koni nepovie, snad nejaky psycholog mozno.
Je v silach malickeho dietata pochopit taketo dlhodobe odlucenie? Pozri co vyvadzaju trojrocne deti pri nastupe do skolok, a to je len na pol dna tam dieta... a nechape to, ze poobede mama pride. Ze nezmizla, ze ju nestratilo... zvykne si po case, pochopi to po case. Ale niektore deti aj nie. Niektore odporucia nechat doma, ak stale plakavaju.... je to asi podla zrelosti dietata - zrelosti jeho nervovej sustavy. A podla vztahu s mamou.
Môj názor je, že je tam dlho. Ja by som dala tak na 2-3dni.
Ja vlastne neviem. Uplne v pohode by som dala dieta na vikend. Alebo v lete na prazdniny na tyzden. Ale 3 tyzdne doma a tyzden u starych rodicov aj mne pride vela. Pride mi to ako striedava starostlivost. Sucasne ak je dieta v jasliach (tuto temu som nacala len z dovodu, ze sa tu spomina), tak rano o 7-8 dieta ide do jasli (spolu vstavame, chystame sa) a poobede si idem pon. Stravime spolu este naozaj pekny cas kym ide spinkat. A ak sa nieco v noci deje som tu pre dieta. Nie som nejaka upnuta mamina na dieta. Ale naozaj mi to pride uz ako striedavka. Sucasne ak to vyhovuje vam vsetkym, tak preco nie🤗 zaroven vasi stari rodicia dieta vychovavaju v podstate aj ako rodicia. Vo mne sa to lame a tiez mi to stale pride asi dlho… ale to je len z mojho pohladu
Trpi tam nejak dieta? Place tam? Nemoze spat? Nejedava tam? Nie je o neho postarane? Ak nie a je tam spokojne, tak neries co si kto tom mysli. Dolezite je dieta a ked je spokojne je vsetko v najlepsom poriadku a nie si krkavcia mama.
Ak to vyhovuje všetkým, čiže dieťa je spokojné a babka s tým nemá problém a zvláda starostlivosť tak v tom nevidím problém.
Cize tam bol zatial tak 2x.
Zalezi od toho, co spolu robia a ako to znasa? Ak mu len zapnu TV alebo mobil, radsej by som zvazovala jasle. Alebo maminu pomoc u mna doma. Podla mna uvidis casom, ako to bude. Sama asi citis, ze to nie je uplne ok, ked si sem dala tento prispevok? Su to len Tvoje vycitky? Alebo vidis nejake zmeny v spravani dietata? Alebo mama sa zacina stazovat?
Keď všetci sú ok, tak to malému určite neuškodí. Skôr naopak. Bude sebavedomejši a nie nezdravo upnutý na mamu. Garantujem Ti, že pri nástupe do škôlky nebude mať žiadny stres. Určite by som starkú nevymenila za jasle ani náhodou. Šťastné dieťa, šťastná starká a kludná mama, ktorá má viac času na dieťa tri týždne. Čo viac si človek môže priať?
Mne by srdce puklo, mať také malé dieťa tak často a tak dlho preč.
Môj názor je, ze je to často a na dlho. My tiež dávame deti k starým rodičom. Ale zvykneme tak 3-4 x do roka. Buď na predĺžený víkend, alebo keď cestujeme s manželom sami na dovolenku. Deti bravaju ešte na prázdniny na týždeň. Pravidelne, každý mesiac a na týždeň je dosť.