Dcérka má spánkové apnoe a susedovi vadí, že nám v noci zvoní monitor dychu

2. sep 2023

Práve mi doniesla poštárka predvolanie na obec . Sused má extrémny problém s tým, že nám v noci zvoní monitor dychu. Dcéra trpí spánkovým apnoe a musíme ho mať , ja už neviem ako túto situáciu riešiť. Premiestnili sme spálňu do obývačky aby mu to nealarmovalo pri jeho spálni ale aj tak ma furt problém.

janage
2. sep 2023

No nič, prídeš na predvolanie vysvetlíš a on podá svoju verziu. Ten alarm je až taký hlučný, ze ho sused počuje? Dieťa spí s vami v izbe? Nedá sa nastaviť tak, aby vás upozornil a suseda nerušil?

autor
2. sep 2023

@janage je to hlučné, ale nedá sa to stíšiť. Malá spí pri nás v izbe.

kristinka92
2. sep 2023

sused ma smolu. akože čo je dôležitejšie? život dcéry či nejaky sťažujúci sa sused? už ste sprvaili čo ste mohli, tým že ste vymenili izby. prídeš na obec, vysvetlíš situáciu, možno budú chcieť vidieť lekárske správy a každý normálny človek pochopí. obec ti nemôže zákazat používať život zachraňujúcu pomôcku.

janage
2. sep 2023

Mňa napr. bezne zvonenie telefónu zobudí, ale susedov rozhodne neruší.
Ale ide ma poraziť, keď muž má pohotovosť, nedá si vibrovanie, lebo on by sa nezobudil (ja napr. áno) ale takto sa obaja budime na hlasné pipanie správ.
Nedá sa ten alarm prepojiť s hodinkami alebo telefónom nejako? A telefón k sebe, hodinky na ruku?

janage
2. sep 2023

Tak chápem aj suseda, ze ho to ruší a je nervózny. Zrejme si nevie predstavit, ze inak sa nedá. Ak ste urobili čo sa dalo, tak vysvetlite a hotovo. Maximálne sused dostane k úhrade trovy konania úradu.
Ja som ani monitor nemala lebo moje dieťa revalo takmer nonstop. Susedia fungovali so stuplami do uší.

autor
2. sep 2023

@janage nedá sa to prepojiť a aj keby mňa tiež vibrovanie nezobudí.

@kristinka92 máme podať písomné vyjadrenie a potom prísť na obec . Len to písomné už asi nestíham, boli sme v nemocnici keď to poslali, dali lehotu 14 dní na vyjadrenie a mne to poštárka priniesla len teraz lebo to tam ležalo zabudnuté na pošte, že to vo štvrtok vzala a mala cestu okolo tak priniesla lebo vedela, že už sme doma.

lulu8491
2. sep 2023

14 dní plynie od dátumu prebratia zásielky

kristinka92
2. sep 2023

napis im aj ospravedlnenie, že ste boli v nemocnici, popis situaciu. veď to je úplne pochopiteľné. chápem že sused je naštvaný, že to pipe v noci, ale nemáte to tam pre srandu očividne…keď vam dcéra prestava dýchať v strede noci tak ten monitor tam nie je na paradu

lulu8491
2. sep 2023

Vo vysvetlení uveďte, akú má dcéra diagnózu a prístroj je životne dôležitý (s tým súvisiaca hlasitosť) + že susedovi ste sa snažili vyhovieť (výmena izieb)

maranta_leuconeura
2. sep 2023

Neboj sa, sused vas chce len zastrasit, ziadny normalny clovek ked sa mu vysvetli situacia neda staznost na obec... a tebe pokial narocky nevrtas v noci nemozu tiez nic urobit. Je to predpokladam zdravotnicka pomocka, takze zakazat pouzivat ti ju nemoze a sused to musi strpiet. Bohuzial v noci pocut vsetko o to viac, ze je vsade ticho. A vratila by som sa do spalne, nebud jeho otrokom. On si tiez moze kupit stuple alebo si presunut postel.

thereisabear
2. sep 2023

A keby si reproduktor prelepila hrubšou lepiacou páskou? Ja som tak tlmila otravný detský klavír, počuť to bolo, ale menej výrazne.

selena_luna
2. sep 2023

Ako pisu baby, neboj sa nemoze ti obec zakazat pouzivanie zivot zachranujucej zdravotnickej pomocky. A na druhej strane mozes povedat susedovi ze este raz a pojdes na policiu riesit jeho neprimerane obtazovanie.

juliacenc
2. sep 2023

To je co za hovado zumpu odpad fuj v zivote by som sa uz na neho ani nepozrela. Neuveritrlne v akom svete zijeme fuj hnus

janage
2. sep 2023

@maranta_leuconeura zas sused môže byť onkopacient či mať inú ťažšiu diagnózu alebo hoci mu to spúšťa migrény. Mne by to tiež vadilo a spustilo bolesti hlavy, ale hľadala by som riešenie v tých stuploch do uší. Na druhej strane eviem si predstaviť tu hlasitosť ak to počuť krížom do vedľajšej izby susedného bytu. Klasické zvonenie mobilu mňa zobudí ale skrz byt a do izby cez chodbu ak sú zavreté dvere to teda nepočuť ani v rámci toho istého bytu.

simsalabim
2. sep 2023

@juliacenc mozno ten sused ani nevie, co presne im v noci pipa...

maranta_leuconeura
2. sep 2023

@janage zalezi, niektore bytovky maju naozaj papierove steny a garantujem ti, ze pocut doslova co sa susedia rozpravaju a v noci pocut aj strnganie poharov. Som rada ze sme z takej odisli.

autor
2. sep 2023

@lulu8491 tak potom v super,dátum na preberací lístok vypísala štvrtkový, tak pošlem vyjadrenie. Priložím aj správy z nemocnice aktuálne, už asi viac nemám čo urobiť.

@janage tu sú asi papierové steny alebo čo, lebo aj ja ho napríklad počujem cikať, predpokladám teda, že to robí na záchode a ja ho počujem v kuchyni.

lulu8491
2. sep 2023

Ešte mi napadlo, ak sa predvolania na obecnom úrade zúčastní aj daný sused, žiadajte spísanie zápisnice zo stretnutia. Pracovník úradu ho spíše ako nestranna osoba a v prípade potreby ho nedajboh potom viete použiť na súde/polícii (ak by bol sused naozaj veľký kreten). V týchto zapisniciach sa zvyčajne ukáže, že sťažovateľ nie je "normálny" a že druhá strana sa snažila situáciu riešiť (ako napr. vy výmenou izieb)

janage
2. sep 2023

@maranta_leuconeura tak práve v takej by bolo dobre dobre vzťahy udržať lebo o pár mesiacov tu môže byť, sused preraba byť v čase keď dieťa má spať ako odvetu za to, že my sme budili jeho.
Ako už písali možno ani nevie o čo ide, možno je to človek starší, chorý možno už potom nevie zaspať a robí v práci chyby atď. Netreba hneď nadávať. Ak by sa obaja snažili navzájom pochopiť riešenie by sa iste našlo. Napr. stisit zvuk, aby rodičov zobudil ale suseda nerusil

kristinka92
2. sep 2023

@janage stíšit zvuk na monitore sa nedá pokial viem dobre. a snažiť sa snažili už tým že presunuli izby. sused by tiež mohol pomôcť a presunúť si izbu a kúpiť štuple do usi.

kp7333
2. sep 2023

Zrejme mate tenke steny, ked pocujes suseda v noci cikat a on vas alarm na monitore dychu. Investovala by som do odhlucnenia spolocnej steny - aspon akusticke panely. Lebo toto je len zaciatok, v buducnosti bude susedovi vadit detsky krik a pod.

mikadooo
2. sep 2023

Vysvetli a vydržte. Ten monitor dychu nebudete mať navždy. Je to pochopiteľné, tiež by som ho nedávala preč. Pohľadaj, kde to má reproduktor a prelep napríklad vatou+páskou - samozrejme potom nanečisto vyskúšajte, či to dostatočne počujete. Ale aby ten zvuk nebol taký jačavý (je to fakt sila tie monitory, zobudí to aj mŕtveho). Podľa mňa treba len nájsť nejaký kompromis, každopádne, monitoru by som sa nevzdávala, ak máš diagnózu na papieri, pokojne pripoj kópiu, prípadne na nej začierni citlivé údaje. Do papierového vysvetlenia by som dala, že dcéra má spánkové apnoe, bez monitoru dychu jej hrozí úmrtie alebo vážne postihnutie mozgu z dôvodu nedostatku kyslíka v mozgu. Jedinou účinnou prevenciou je monitor dychu, ktorý hlási keď dcéra prestane dýchať - tichší sa žiaľ nedá kúpiť, lebo ťa to má zobudiť. Z dôvodu susedovej sťažnosti ste presťahovali dieťa čo najďalej od spoločnej steny. Plus bum správa. Držím ti palce...

janage
2. sep 2023

Ja napr.ak sa v noci prebudim už nedokážem zaspať až nad ránom kedy je potrebné ísť do práce. Plus ako bonus, že som porušila spankovy režim mam úporne bolesť hlavy. Potom mám veľký problém normálne fungovať a hlavne sústrediť sa v práci.
Táto situácia bude u vás zrejme niekoľko mesiacov.
Nie je teda vôbec na škodu, že na ten úrad pôjdete. Vysvetlí sa to tam alebo v prípade, že sťažnosť suseda sa vyhodnotí ako neopodstatnená a dostane k úhrade tie trovy, viac to úradné riešiť nebude.
Ja by som mu možno ako prejav dobrej vôle kúpila sadu stuplov do uší alebo aspoň dala tip na nejaké kvalitné.
Tebe teraz ide o zdravie tvojho dieťaťa a to je tvoja priorita. On ale žije svoj život a fakt nevieme aké problémy má on.
A možno naozaj je to len pablb čo nechce pochopiť situáciu

zuza265
2. sep 2023

Ak to budete mat ako dlhodobejsiu diagnozu sla by som do ponozky - monitoru, kt kontroluje rozne vitalne funkcie a teda je prepojena s telefonom a dostavas upozornenia na telefon - co teda huci menej ale dostatocne. Lenze je nakladnejsia a stoji 3x viac nez bezny monitor dychu (preto odporucam ak by ste pouzivali dlhodobo)

autor
2. sep 2023

@janage nechcem sa tu veľmi o ňom rozpisovať, neprislúcha mi rozoberať jeho život, ale chudák čo trpí migrénami to určite nie je. Má krčmu, kde je v hluku pravidelne celý večer. Aj dnes do rána tam mal obcou povolenú zábavu kvôli ktorej nespali minimálne dve ulice lebo hudba hrala na kilometre až do druhej rána. O štvrtej sa tu pred bytovkami ešte jeho podgurážení zákazníci tĺkli a vrieskali tak , že nás pobudili všetkých. Organizuje niečo pravidelne a my to tu všetci tolerujeme aj keď to nie je dva krát príjemné pre nikoho.

@zuza265 my máme špeciálne zariadenie . Nie klasický monitor dychu. Nemôžme ho len tak vymeniť za niečo iné.

@kp7333 už sme si podávali žiadosť kvôli stene, ale nebolo nám to schválené. Nesmieme bez povolenia rekonštruovať, bývame v byte ktorého vlastníkom je ministerstvo vnútra.

zuza265
2. sep 2023

@autorka nevedela som, uvadzal sa monitor dychu 😉

maranta_leuconeura
2. sep 2023

No po poslednom tvojom prispevku ti poradim uz len jedno, nauc sa byt asertivna, lebo zjavne par krcmar ta ma v hrsti, zastrasuje ta a ty sa mu prisposobujes. Nabuduce ked sa k vam pride stazovat tak povedz: Ano, zvoni monitor, bohuzial ho potrebujeme. Dovi.

kacena4
2. sep 2023

ahojko necitala som odpovede, ale mali sme s dietatom podobny problem. stlmit zvuk mi trosku pomohlo prelepit otbory na zvuk niekolkymi vrstvami lepiacej pasky, popr. rychloobvazu, mozno pomoze

autor
2. sep 2023

@maranta_leuconeura on nechodí osobne, on pošle rovno políciu . Už tu boli opakovane , ja som za ním bola asi po tretej návšteve hliadky, že čo je vo veci tak mi len povedal, že mu je jedno ako to vyriešime ale máme to vyriešiť, tak sme presťahovali spálňu, potom tu bola polícia ešte raz a potom mi už len toto predvolanie prišlo.

selena_luna
2. sep 2023

Autorka, ak policajtov vola casto a ty budes mat dokaz, ze sused vie, ze ide o zvuk zivotzachranujucej zdravotnickej pomocky ( napr potom ten zapis z vypovedania na obci) tak by som dalsiu hliadku uz upozornila ze podla teba ide o zneuzivanie tiesnovej linky z jeho strany. ( myslim ze do 1.600 nieco pokuta)
Zjavne je to hovado clovek, ak sa napriklad ozaj hrubo sprava, tak to moze plnit aj definiciu nebezpecneho vyhrazania - a to mozes tiez spomenut ze sa zacinate obavat o svoju bezpecnost. ( ak to tak je)