S muzom sa chcem neformalne rozist, cize ostavame z praktickych dovodov s 2 detmi byvat zatial nadalej v jeho dome. Ja nemam kam ist, on to bude tolerovat. Situacia bola taka, ze robim na pol uväzku, zvysny cas venujem starosti o dom, domacnost, zahradu, samozrejme detom, so vsetkym co suvisi. Citim sa vytazena dost. Jedno dieta ma poruchy ucenia a spravania, druhe bude prvak tento rok. Muz chodi do prace na plny uväzok, doma cez tyzden sprata denne kuchynu a cez vikend prida ruku k zakladnym domacim pracam (navari, vysava, pokosi). 3x do tyzdna po praci nie je doma, chodi cvicit, prichadza vecer. Mne sa toto nastavenie nepacilo, ale casom som ho akceptovala, lebo som videla ze nepohnem s tym. Po tomto zdrazeni nas zacali tlacit financie, tak na mna opakovane tlaci, ze mam ist na plny uväzok. Som mu vyratala, co vsetko tu robim a ze to casovo nestiham, ze teda nech prevezme viac povinnosti doma, co viac menej povedal, ze "potom zacne". Vykrucal sa. Kedze som mala obavu, trvala som na tom, aby uz teraz zacal a zabehol sa, lebo nema ani paru o vsetkych veciach, v zivote dietatu nekupil nic na oblecenie ani do skoly, neumyl okna, "nevie" co v zahrade treba robit. Teraz mame prerastenu zahradu a nechyti sa jej ani bohovi. Pochopila som, ze on sa nechce obmedzovat, ale kludne by mne nalozil dalsiu zatas na chrbat a pre mna to bola posledna bodka. Takze vramci debaty padli slova o tom, ze je koniec, ale ze tu ostavam byvat, obaja budeme na plnom uvazku. Chcem na polovicu riesit naklady na byvanie, na deti, kazdy svoj podiel na strave, zabudla som na nieco? Samozrejme priorita pre mna budu deti, potom asi domacnost, aby bolo aspon nejak cisto.
Co vsetko by ste robili, nerobili nadalej v jeho dome ci zahrade? Ja teda neplanujem v zahrade muklovat uz nic, ani ked tu byvam. Nie som povinna nie? Kolko mu mam zaplatit "podnajom" za to ze tu byvam? A treba este zvlast nejake naklady mu platit, ze ked bude potrebovat dom opravovat, lebo to nie je moje, ale byvam tu. Pytam sa vas preto, lebo ked nam tie povinnosti zacnu padat na hlavu, budu dalsie hadky. Nie ze by som to preargumentovala, to nie, ale aspon trochu aby som sa vedela branit.
V prvom rade by som urcite nerobila to, ze po rozvode ostanem byvat spolu s ex v dome, je to chore a nepochopitelne, v druhom rade my mame dom 300 m2, obaja robime na plny uvazok a robime vsetko v dome aj na zahrade, on vacsinou zahradu a uvari, ja zvysok, deti, upratovanie atd, neviem co chces pocut, ze umyj iba polku vane slebo pokos polku travnika? Umyj iba svoj riad? Ked sa raz dvaja rozvedu maju ist od seba a nie byvat spilu a potom davat na kona tieto prapodivne otazky😱🙈🤦🏼♀️ Co sa nakladov tyka tak to nech ti povie on kedze je to zrejme jeho dom, podpiste najomnu zmuvu kde ti poresne vymera mesacnu sumu, povinnosti si podelte, poradte sa s pravnikom aj ked toto co idete urobit je skor na psychiatra
Ja len ze taketo spoluzitie by fungovalo len pri dvoch nepohnevanych ludoch. A to vy asi nie ste. Neviete sa dohodnut. Podla mna, ked kazdy den sprace kuchynu a cez vikend pomoze upratat a navarit, je to ok. Vsak chod ty tych 2x do tyzdna tiez mimo, nech sa on uci s detmi atd. Pridemi nelogicke platit mu najom, ked on ti nebude platit vyzivne.... ved su to aj jeho deti. Polovicu nakladov, ok. A zataz ho povinnostami ked je doma. Vsak daj zoznam na nakup a nech donesie. Zahradu by som asi neriesila. Veci ako okna a pokosit, dala brigadnikovi... ale na to asi nebudu €. Detto deti skola, rozdelit vozenie.... Ale nechcem byt zlym prorokom, ale nebude to fungovat....
No nie je to ideálne riešenie, ale ak vám to vyhovuje, tak vaša vec, čo budete robiť po rozchode sa dohodnite vy dvaja, to za vás nikto nevyrieši. Ja som tak bývala len 2 mesiace, ale v byte s mojím ex a vobec to nebolo dobré. Bola som rada, ked som sa odsťahovala. Určite to časom aj u vás tak dopadne, lebo dlhodobo tak žiť nie je dobre.
Btw, poradnu, ci mediatora ste neskusili?
nuž ani sa mu nečudujem že chce aby si išla robiť na celý úväzok....veď si len zrátaj, ak ste rozvedení, nemusí ťa nechať bývať vo svojom dome a dostávala by si len výživné max.30%z jeho čistého platu...a aj to len v prípade že by išli deti s tebou.....to že upratuješ a staráš sa o deti a domácnosť je síce pekné, ale poplatiť všetky náklady niekto musí a je fakt že gro ťahá on....chápem že dom je jeho, ale ak by si išla bývať do podnájmu a máš len polovičný plat a výživné, tak by si tiež musela hľadať niečo na plný úväzok.....
Čo si myslíš, že sa vyrieši týmto "akože neoficiálnym rozchodom"? Akurát pribudnú hádky a bude ešte horšie.
inak čo sa týka tých nákladov na polovicu samozrejme okrem stravy na deti si podeľte aj ostatné náklady čo sa týkajú detí, ty v záhrade robiť potom nič nemusíš ale zase by si si ani z nej nič nemala brať.....
zahradu by som neriešila, maximálne by som dala trávu všade a kosiť by mohol on alebo nech platí nejakému študentovi
nechápem také ženy ako ty. Žiaden majetok a ešte na polúvazok. Koľko žien pracuje na TPP má dom, deti, manžela v zahraničí a zvládajú v pohode.
Namiesto toho, čo by si mala robiť v dome alebo nemala, rieš domov, lebo ten o mesiac nemusíš mať
A prestahovat sa do bytu, nemat zahradu kde treba Robit a za zvysne peniaze z predaja bytu upratovacku a manzelsku poradnu? Mozno by Stalo za to zachranit manzelstvo ak sa Len ohladom povinnosti hadate
To nemože fungovať, lebo to nič nemení na vašej súčasnej situácii - že sa neviete dohodnúť.
Nastavíte si nejaké pravidlá, a v momente ak sa jeden na niečom sekne tak čo? Ako budete navzájom tú dohodu vymáhať?
naklady vratane najmu na polovicu - sice to nieje tvoj dom ale on ta tam necha byvat - podnajom by ta vysiel predpokladam viac... zahradu neries ak nevyuzivas .. ak ovsem chces vyuzivat ci uz na oddych sadenie etc nebud princezna a hold pokos si ... varenie pranie etc si rieste kazdy sama starost o byvanie sa striedajte -ale nenadavaj ak to nebude ako chces ty .. pokial nemas mznost rozdelit dom na 2 samostatne casti treba sa zacat respektovat .. ale potom nevyskoc z koze ak si neaku najde a ty proste pojdes .. on nieje odkaany byt sam - rovnako ako ty ... idealne by blo dohodnut sa ze tam ostanes kym nasetris a ries si byvanie sama ... da s ato vela z nas zijeme same a starame sa o deti ..
@ukulela To nefunguje, uz bolo parkrat ze som nieco isla prec a vravim co ma spravit a nepsravil to, ani s dietatom sa nenaucil, ze jaaaaj, to som zabudol.
@janickacrazy Ano plan tu je ist od seba, podla toho ako sa to bude vyvijat hlavne financne, dovtedy musime cosi strpiet.
@mogaa Ja tomu rozumiem ze teraz financne taha viac, ale ja taham zase ten zvysok. Ved kludne nech si to riesi ako chce, preto vravim, ze idem naplny, nech si to skusi, penazi bude viac, kazdy sa bude zivit sam a ci si on bude moct zaplatit upratovacku, zahradnika, alebo si to porobi sam, je jeho vec. Ide mi o to, aby chapal, ze ja pojdem na plny a nebudem mu nadalej robit doterajsi servis.
@mogaa Tak asi
@janickacrazy to ja neviem, ci na to bude mat, zase to neni taka sranda, zalozenie zahrady stalo veeela penazi davnejsie, zrusit to, su totalne vyhodene peniaze, a zalozit to travnikom tiez nebude zadarmo, to by som asi nemusela na plny uvazok ist.
@sasa1310 Vies, mna uz nebavi citat tu na MK o tych super zenach a matkach, ktore to zvladaju, Ja som uz videla vselijako poupratovane na navstevach, kazdy mame nejaku predstavu o cistote o vychove, nie raz tu citam, ako by nejaka struhla dietatu jednu vzduchom chladenu keby neposluchlo, toto nechajme radsej bokom, nezijem zivot tych super matiek, zijem tento, zjavne nie je super. Ale inak, rada by som raz taku super matku videla na zivo.
A teda co si vyriesila? Ta ci tak budes robit na fulltime, z prace ti neubudne, zbytocne sa hadate a rozbijate rodinu...chodte do poradne. Nerozumiem, preco si silou mocou chcela ciastocny, ved takto budete mat viac penazi, ulohy sa prirodzene podéia aj bez hadok a v praci po tebe asponbude vidiet vysledok..vacsinou co som poznala zeny, co robili na ciastocny, tak upachtene makali, ziadne kavicka a obediky s kolegmi - aby bolo za nimi vidiet pracu..na full time dostanes viac penazi, menej stresu a je sa cim prezentovat...
@heidy222 neni ziaden zaujem z jeho strany o toto riesenie s bytom, on ma dokonca aj chatu, asi 300km vzdialenu, na ktoru sa ide 1x rocne, kvoli palivu a ani to nie je ochotny predat, nebudem sa k tomu vyjadrovat je to jeho majetok, a nezhodneme sa v tom, co by bolo vhodne. Stale viac sa vzdalujeme svojimi nazormi, ktore nam vyvstavaju pocas vztahu. Na majetkoch a peniazoch mu zalezi viac, ako na vztahoch.
@ckocka Ano mas pravdu, bude to vyzadovat maximalne sebazaprenie sa nenechat vyhupat z tych pravidiel. A treizvo vediet zhodnotit co a ako, lebo aj po rozvode a vo vlastnom byvani sa nam moze stat, ze ja ochoriem a on mi povie, ze nebude vozit deti tento tyzden do skoly, lebo medved.
to neni o "supermatkách" to jednoducho tak 99 % matiek funguje na Slovensku, že má aj domácnosť, aj deti aj prácu na TPP.
@syslik81 Takto nejak si to predstavujem.
@dadis No z prace mi ubudne, ked nebudem riesit zahradu (ak nemusim), neumyjem okna, parapety, nepozametam dvor, nezalejem predzahradku (sice ma to bude mrziet ta praca, co som doteraz investovala, ale musim nejak kompenzovat cas), nebudem varit viac nez treba, neoperiem mu, nenakupim... poradna mi nevyriesi problem s casom, ja nesedim na prdeli a necumim cez den do mobilu. Mam dieta so specialnymi narokmi, venujem maximalne cas do jeho pokroku zatialco vacsina ludi to obdivuje ake pokroky s tymi tazkostami robi, moj muz tvrdi, ze som si tu diagnozu vymyslela, aby som sa mohla vyhovarat. Ulohy sa prirodzene nepodelia, nedelili sa ani predtym bolo treba kvantum hadok, aby pochopil, ze sa musi praca delit, a o peniazeoh ani nevravim, celych 6 rokov na materskej som si financne vykryla zo svojich uspor co som predtym nasetrila, aby on mohol setrit. Ciastocny bol/je nutny kvoli dietatu.
@sasa1310 vacsina matiek zije v 3-4 izbovom byte na sidlisku, alebo vo viacgeneracnom dome alebo ma minimalne za rohom babku, nie kazda ma dieta s poruchami. Mam tu susedy, mozem zacat vyratuvat, dve isli do prace na full az v 6-ich rokoch dietata, dalsia ma 10 a 12 rocne deti, a robi len par hodin tyzdenne, dalsia nerobi vobec ma jedno 10 rocne dieta. Dalsia maka full, ma firmu, ale o deti sa stara 12 hodin denne opatrovatelka, a mohla by som pokracovat, toto su len moje bezprostredne susedy. Maju co robit odrana do vecera okolo domu, deti, a podobne. Ano, maju muzov co makaju, dali si na seba takuto zataz a robia vsetko preto, aby ju zvladli. Takze ty das taky priklad a ja dam zase taky priklad.
Si ako malé dieťa, kvôli takejto pelotóne ideš rozbíjať rodinu. Akože nevidím na Tom nič zle,že chce aby si šla na plný úväzok. Veľa žien tak robí, potom sa venuje deťom a domácnosti a záhrade len to najnutnejšie a mužovi daj presné inštrukcie čo urobiť a nech urobí. Neviem,môjho samého nenápadne čo ma robit,ale keď mu poviem, že nech povesia,uprace a hocco, tak urobí. On to proste nevidí že treba.
@sasa1310 tak to neviem ako si dosla k tomu cislu. Ja mam pocit z MK ze polovica matiek tu nepracuje. Plno z nich je 6 alebo 9 rokov na rodicovskej a potom sa nemozu zamestnat lebo dieta nevzali do statnej skolky a ked ho vezmu tak zase nemoze lebo ma sople a je stale chore. To co pises mozno tak funguje v zahranici kde sa matky vracaju po roku do prace.
trošku viac rozhľadu odporúčam.
Veď choď na plný a nerob mu servis. Stojí vôbec o to? Píšeš, že si už videla všelijako poupratované. Možno nemajú doma taký poriadok, ale možno sú šťastní.
Skúste sa porozprávať, obaja zľaviť zo svojich predstáv, v konečnom dôsledku je to jedno, ako tip-top máš vyupratované, akú perfektnú máš záhradu. Deti potrebujú hlavne šťastnú rodinu, nie hádky kvôli poriadku doma.
A na záver, tvoj muž nie je tvoje dieťa. Nerozkazuj mu. Nech má svoje povinnosti a nech ich robí. Podľa seba.
A kto okrem teba stojí o tú záhradu? Kto chce mať stále pozametaný dvor? Kto potrebuje stále čisté parapety a okná? Veď presne tieto práce sa dajú odsunúť. No tak tento rok nebudem mať všetko tip-top. Nevadí, deti odrastu a zase to pôjde.
Na druhej strane nechápem, prečo míňaš svoje úspory? Prečo ste už dávno nepotešili financie?
Ste rodina, vaša dohoda by mala byť v prospech všetkých.
Uspory z pred manzelstva si nemala minat na chod rodiny. Dom nie je tvoj? Mala si ist rovno do prace a postŕatat sa o vlastnu nehnutelnost. Ja mam sice byt, ale dceru ztp s velmi vaznou dg, pracujem ciastocne od jej 2rokov a na plny uvazok od jej 4 rokov. Nikdy tym moje deti netrpeli, robili sme prave vzdy s detmi, ci nakupy, priprava vecere, vikendove upratovanie, prace na chalupe v zahrade. Ja milion rokov stiham sj cvicit niekolkokrat do tyzdna, ked boli deti male, tak 2x , neskor aj 4x..doma mam vzdy poriadok, oprate, navarene, mam cas byt na mobile (ale zase tv nepozeram), precitat knihu, sudoku, chodievam do kostola, pripravujem sa na birmovku..a staram sa o zdravie dcery..a nervna nie som vobec.. ved z teba musi byt cela rodina na prasky...z toho vibeu, ktory z teba ide...nedpokojnost, porovnavanie..fakt chod dp tej poradne, si riadne vyhorena...a pritom z "normálneho" zivota
@zuzliq tiež si myslím... položiť vzťah na lopatky kvôli tomu, že musím mať dom a záhradu ako zo škatuľky, ale nevychádza mi to z rôznych dôvodov... keď to nejde, tak to nejde, treba sa prispôsobiť. Tieto žabomyšie vojny o tom, kto čo robí a nerobí v domácnosti vedú ku krachu manželstva. Stojí to za to?
Inak on tu chcel zit, ja som nebola nadsena, nakoniec som sa prisposobila, lebo akosi nebol kompromis vo vyhlade. Ja sa neviem zmierit uz s faktami, ze som tu obmedzena, som z mesta, vsetko som mala predtym pod nosom, obchody aj zabavu, teraz platim mesacne 100 eru za palivo, kazdorocne poistku, obrok STK, a samozrejme opravy, to som vsetko predtym nemusela, vyzila som si pekne z toho co som zarobila, jasne ze nam to vsetko ide do penazi. Auta mame dve, on mal aj predtym, bolo jeho, vyuzival ho len on, ked sme zacali reisit, ako to tu bude logisticky, nakupy, deti, kupil druhe. Proste si zobral na seba velku zataz, moj nesuhlas nebral do uvahy, ale nijako neprebera za to zodpovednost, velmi ma to hneva. Ano suhlasila som, ale citim sa do toho zatiahnuta. Mozem odmietnut ist na aute, ale teda 4 kabele nakupu 2 km peso vlacit nebudem. (alebo chodit denne do obchodu, aby som to v ruke vladala uniest.) A ano, jeho jediny argment je, ze ja robim "iba" na polovicny. Kebyze robim na cely a aj tak nam to nevychadza, to by som chcela vidiet, co by robil.
No.... chcem riesit s vami to, co tu este robit v tom dome a co nech si uz riesi sam, hadat sa s nim o tom, kto pojde do nakupu, nebudem.