Môj brat má dcéru na ktorú je už dlhšiu dobu sám. Podotýkam že je dospelá, no odkedy dokončila strednú školu, nikde nepracovala ani nepokračovala na vysokú ,jednoducho si ostala žit vo svojej detskej izbe. Brat to nikdy s nami ako s rodinou neriešil, vedeli sme že byva stale s nim, ale keď som sa ho aj pytala že co ako sa ma, tak povedal že dobre, že ma aspoň brigadu. Počas korony ale ostala uplne bez prace, ako sme sa neskôr dozvedeli, tak žiadnu brigádu nikdy ani nemala... Prednedavnom som jej volala že ak chce, možem jej pomôcť so životopisom a pošleme na nejake ponuky, na čo mi povedala že je ťažke niečo si najst v dnešnej dobe, že až tak nevladze fyzicky. Jednoducho som na nej počula že asi nič z toho nebude, ked bola mala tak sme mali vyborny vztah, tak som myslela že možno da skor na mna keď už otca v tomto tak trochu ignoruje. On je často mimo SK ciže je v byte sama, pride mi že sa zmieril s tym ako žije a už to ani nerieši. Mesačne jej da par eur na jedlo, to je asi cele. Ale to dievča ma dlhy, nikdy si neplatila odvody, však o par rokov jej budu vyvolavať exekutori alebo nakoniec ešte aj brat pride o byt, ja neviem. Ako jej nejako pomocť, asi nie su nejake organizacie ktore pomahaju ľudom v takej situacii, vsak? Brat uz aj spominal ze nevie co by s nou bolo keby sa jemu niečo teraz stalo. Že ona si vie isť tak nakupiť a uvariť par jedal, ale tam ti žiaľ začína aj končí...
@janinah priateľa čo viem zatiaľ nemala. S nikym nechodí von, že by mala nejaku partiu, iba do obchodu na nákup a domov
Ty nemáš dieťa cca v jej veku ?
Nemozu tam byt nejake psychicke problemy? Brat Je rozvedeny, ci vdovec?
Moze mat depresie a psychicke problémy,o ktorych ani nevies.. ale áno je to tvoja neter,ak vies pomoct, tak pomoz💪👌
Koľko ma neter rokov? Akú má skoku?
Ono ja viem, že je ťažké začať pracovať keď sa človek dlhšie nevie zaradiť, ja som to zažila na sebe, po strednej škole som mala ešte pol roka prax a potom rok a pol som bola na úrade práce kde mi neponukli ani jedinú ponuku, sama som bola schopná si nájsť len jednu brigádu, bola som sklamaná sama zo seba a spomínam si ako ma boleli tie otázky okolia ci už mám robotu.. Ale bolo to obdobie kedy naozaj bol s prácou v našom regióne problém. Nakoniec sa mi podarilo nájsť cez pracovnú agentúru prácu vo firme kde som od pracovala 10 rokov až kým firma neskrachovala
Jednoducho jej povedať máš mesiac aby si si našla prácu a podnájom ináč to nejde vermi všetko sa dá len treba chciet
Tu ine nepomoze ako jasne nastavit hranice jej otcom. Dieta moje, moja oficialna vyzivovacia povinnost skoncila, peniaze mi z neba nepadaju len tak, taketo su naklady na byvanie a energie, takze bud budes platit polovicu alebo dovidenia, najdem si podnajomnika za komercne najomne. Tvoja strava je v tvojej rezii, rovnako tak vsetky ostatne tvoje vydavky.
Takto funguje zdravotka, takto socialka, tvoj aktualny nedoplatok je tolkoto (zistite) a musis si to zaplatit, inak mas o chvilu na krku exekutora a u lekara dostanes len neodkladnu zdravotnu starostlivost.
Ja nechapem, korona skoncila pomaly pred dvoma rokmi, to cely ten cas hnije doma v posteli?? Nehlasila sa po skole na UP? Kopnut ju do zadku, inak sa nepreberie, nema dovod. Ale to bude musiet brat riesit.
@janinah nie, ja som mladšia od brata, ja mam školáka
@0silvia0 no oni boli rozvedeni, o dceru sa staral brat cca od jej 10 rokov, jej mama zomela keď mala 16. Ona mala rozne psychicke problemy, určite aj to neter poznamenalo, ale v škole bola dobrá aj celkovo nikdy sa nejavilo že by aj ona mala taketo problemy
To skúšal už niekoľkokrat, povedať jej do konca dalsieho mesiaca si musí nájsť pracu inak ju vyhodi. Ale nepomohlo to, on už asi aj rezignoval a zas on by ju skutočne z bytu asi ani nevyhodil...
Pripomína mi to mňa, keď som mala ťažké depresie. Tiež mi bolo všetko jedno, nik so mnou nevedel pohnúť.
Potrebuje odbornú pomoc. Hlavne ak prežila smrť mamy v takom citlivom období a otec namiesto toho aby bol s nou, ju nechal samu...
Ona s mamou nemala až tak dobrý vztah, už v tych 10 rokoch chcela byvať radšej s nim, jej mame to vyovovalo, niekedy sa aj rok nevideli.. Ja som s nou travila viac času počas toho ako bola na strednej škole. Nemala to lahke aj napriek tomuu že učenie jej šlo, v kolektive si nenašla vela kamaratok. Nevedela som že to je posledne roky s nou až takto zle
Skus sa jej trocha priblizit, alebo spolu s vasou mamou, jej babkou. Urcite s nou mate nejaky vztah, chodte na navstevu. Ked nemala v skole problemy, skuste ju naviest na studium na vš, asi jej chyba mama, vy ako zeny by ste tam mohli nahradit zensky element, urcite by to aj brat ocenil.
Ja nie som za nejake direktivne ultimata typu: Bud budes robit alebo padaj z domu. Ak sa da cloveku pomoct po dobrom, treba to skusit.
@sissy27 na UP sa vraj po škole zaevidovala, ale vyradili ju pretože sa nedostavila na pohovor kde ju poslali.. Brat jej teda dal par mesiacov kym si niečo nenájde, no potom prišla korona a to bolo s prácou este horšie, v našom okrese to už tak bolo slabe. Odvredy vraj chcela isť znova na UP že teda aspon kvoli odvodom a že si bude hladať niečo aj sama, ale nič z toho, nakoniec nešla ani na ten urad.
Mne to príde ako sociálna fóbia, treba jej pomôcť u odborníka
Môžem to navrnuť ale neviem ako to vezme. Ona ani k normalnemu lekarovi nechodi z toho čo brat rozprava, nie ešte aby išla k psychologicke dobrovolne. Naozej žije tak nejak odrezana od spoločnosti, len tda na pc travi všetok čas z toho čo viem
Nocna mora kazdeho ridica, mdle decko bez zivota, bez snov, tuzob, ambicii, planov, ma aspon nejaky milostny zivot? Tie odvody budu sakra problem a ked bude potrebovat doktorov, radsej nemysliet.
Myslim ze nieco by sa dalo robit, vlakat ju do pasce😀bracho nech vysnori nejaku robotu vhodnu pre lenochoda 🐐bez zivota a zoberie ju zo sebou, ze musi pomoct firme, lebo nema kto, nejak to zosnovajte a mozno sa mladej zapaci zit a nie len prezivat kazdy den💧
Kto jej plati odvody do zdravotnej poistovne? Otec? Pretoze tie su povinne zo zakona, je to skoro 100 EUR mesacne. Socialne poistenie si platit nemusi, to je dobrovolne. Kedze nepracovala, tak nema narok ani na podporu v nezamestnanosti. Mozno na nejaku socialnu davku, na nic ine. Pokial bude zit s otcom a on jej bude vsetko financovat, nebude mat ziadnu potrebu hladat si pracu.
@ahhola nie, vobec nic, žiaden socialny život nema. To, že ma dlžoby a nulove pracovne navyky je jedna vec, ale áno ten socialny kontakt chýba tiež. Vzťah tiež nikdy žiaden nemala, že by ju aspon to motivovalo trochu sa postaviť na nohy.
Tak brat jej skušal hlavne po korone vybavovať pracu, ale to je ťažko ked on potom odišiel na 2 tyždne robiť za hranice a ona to nechala tak.
Neviem možno je v tom aj nejaka fobia, ked sa tak stráni ľudi.
@muchotrafka298 to je ten roblem ze odvody jej uz niekoľko rokov neplati nikto, normálne je vedena v registri dlžníkov. Brat ju strašil exekutormi že jej siahnu na plat keď nejaky už bude mať, ale nepomohlo. Jej inak nemaju čo zobrať ked v podstate nič nema..
Tiež si myslím že bola zanedbaná výchova v mladšom veku, nemá žiadne ciele, k ničomu pravdepodobne od rodičov nebola vedená, nevie co obnáša dospelácky život a mysli si že ju jej otec bude živiť dokonca života. Jej to tak vyhovuje. Nech jej pekne krasne otec povie že nech sa postaví na vlastne nohy a pobaliť jej kufre a nech sa dievča naučí. Nerozumiem tomu že on jej toto dovolil a nad tým mávne rukou. To je pekne že ti povedal ako je z toho nešťastný ale treba aj niečo robiť pre to aby sa ona uvedomila. Pokial jej bude dávať “drobne na jedlo” a bude u neho bývať zadarmo, tak to bude takto pokračovať aj naďalej. Inak..a co je s matkou? To by má zaujimalo.
@0silvia0 ale oni jej už pomáhali v dobrom.. treba si prečítať ešte raz cely prispevok a aj komentare od autorky. Toto je jednoducho zanedbaná výchova, veď všetci jej chcú pomôcť ale ona to nechce prijať iba sa vyhovara, lebo jej taký život vyhovuje. Otec jej dáva peniaze a má kde bývať dokonca má väčšinu času byt pre seba. Prečo by chodila do prace?…
@gabika0825 mama uz nežije, keď ale ešte žila tak sa veľmi nezaujimala, mala svoje problemy a nikdy nebola veľmi materinsky typ..
Zas musim povedať že sa snažil zo všetkych sil hlavne ked bola mladšia, škola jej naozaj išla, nikdy by sme nepovedali že sa takto izoluje.
Asi skor nema veľmi motivaciu si hľadať pracu keď už nejake 4 roky je doma a jedine čo rieši je raz za čas nejaky nakup potravín.. Ale keby ju vyhodil na ulicu, čo by robila? Stale je to jeho dcera, podla mňa by to ani nedokazal. Ona bola a je velky introvert, nemyslim že by sa odrazila od takeho dna
@gabika0825 ja som to citala cele. Ak je to zanedbana vychova, tak ten, kto jej vychovu zanedbal, by jej mal pomoct. Evidentne to nie je zdravy sebavedomy jedinec, takze nejake drasticke vykopnutie z domu by jednak otec nedokazal, jednak by jej cely psychicky stav mohol zhorsit.
Na mieste otca by som jej dcere vybavila terapiu, psychologa. Ked uz otec toto dopustil. Aj rodicia robia chyby, ale su to stale rodicia, takze aj ked mam dospele dieta, a mozem, tak sa snazim pomoct. Dieta by som odstrihla len v pripade, ak by tam boli drogy, klamstva, ine patologie.
Keď trávi veľa času na pc, nech skúsi nejakú robotu na home office...
Je to smutne že zažila smrť matky v takom mladom veku, ba by som povedala že aj asi v tom najhoršom obdobi kedy určite matku potrebovala mat po blízku. Ale to otec nemal nehat po tejto udalosti tak, aby to dopadlo takto. Ja rozumiem ze to berie tak ze musia držať spolu, pretože sú “sami” bez matky a tvoj brat bez partnerky. No obavám sa ze ina cesta nie je, aby dievca začalo rozmýšľať nad tým ze takto to nebude navždy a už aj tak je teraz vo veľkých s*ackach, Takze čo to bude o ďalšie 4 roky? Keď 4 roky dokázala sedieť iba doma, nehavat sa živiť od otca, ako píšeš ze raz za čas rieši nákup, tak ako si myslíš ze jej je pomoci okrem pobalenia jej veci a nech sa skúsi živiť sama? To budete okolo nej stále chodiť po špičkách a nebodaj aby ste sa jej nedotkli nejak tak jej všetko dávať pred nos a pomaly ju prosiť aby išla do prace? Je to drastické ale inak sa nenaučí. Ona by mala práveže otcovi pomáhať, ten tiež stratil partnerku. Namiesto toho aby to uľahčila tak to ešte viac komplikuje. A čo sa týka navstevy psychológa, určite ju potrebuje, no som zvedava ako tam to dievca samo od seba pôjde, ked nechce vyjsť ani z bytu..
@rony2255 to by bolo v jej pripade asi idealne, ale tá niekolkorocna diera v životopise asi zamestnávateľa nezaujme, hlavne pri práci ktorú musí človek vykonavať samostatne..
@gabika0825 bohužial asi maš pravdu, len ked to je taká situácia že človek ani nevie kde začať. Ja som sa s ňou rozpravala že či neskusi poslať aspoň na par pozicii, len že čo povie, že kde bola od maturity, čo robila? Jej je to aj trápne, a že by si musela aj nove veci nakupiť lebo že však chodi dookola v tom istom keď nemusí často chodiť mimo bytu. Alebo že pri zubarovi nebola už od strednej. Ono su to take drobnosti ale to začlenenie sa do spolocnosti nebude ľahke. Nebyvam blizko aby som s nou mohla vybenuť na nakupy, keď som jej ponukla aby prišla na par dni tak nechcela. Brat ked pride na par dni na slovensko zas ma ine priority ako ju brať na nakupy, ze však už je dospela. Už proste asi po tych rokoch aj trochu rezignoval.
Aby to neskončilo tak, že bratovi sa nedajbože niečo stane, byt zdedí dcéra, a hneď jej bude na dvere klopať exekútor kvôli dlžobám. Aby potom ešte neskončila u vás, ak nemá nejakú ďalšiu rodinu.
@autorka to ju naozaj zaujíma len to ze čo si oblečie do tej práce? Do prace sa nechodí na módnu prehliadku ale pracovať, ona je úplne mimo. Ale to nemyslím v zlom, pomáhate jej dosť, ona pomoc odmieta a to si treba uvedomiť. Prečo s ňou má otec behať po obchodoch? A ešte jej tie handry platiť? Tu treba rozlišovať pomoc a pomoc. Nech ide do prace, zarobi si a čo jej ostane z vyplaty tak si môže ísť po obchodoch nakupovať čo chce. Bratovi treba dohovoriť nech si aj on uvedomí, ze tadiaľto cesta nevedie.
Zanedbaná výchova...na tvojom mieste sa k nej pozvem na kávu a dáme reč.Ak nie je celkom hlúpa, tak min.zacne nad sebou rozmýšľať.Este by som zisťovala akú má okolo seba partiu,frajera atď.Moze ti vypadať,vyhnať ta..ale aspon skúsiš, aby ste raz vsetci s jej otcom na čele nelutovali,ze ste sa len prizerali..