Ahojte, potrebujem sa opytat vas, co to uz absolvovali. S priatelom ideme od seba. Nie sme zosobaseni a mame 4 rocnu dcerku. Ja nepracujem, kedze mala zacala minuly rok chodit do skolky. Ak sa to da nazvat chodenie. Najdlhsie tam bola 8 dni. Bud boli skolky zavrete alebo v karantene alebo mala hned ako nastupi do 4 dni je chora. Robotu si hladam uz rok a pol, ale absolutne nic, uz si pripadam nezamestnatelna. Pritom zijeme v BA mam VS aj prax aj jazyky.
Chcem sa vas opytat tie co ste boli v podobnej situacii:
1) ako je to s dietatom ked ma 4 roky - od kedy moze poziadat o striedavku a ako je to zvycajne dovtedy ked neni striedava starostlivost(kolko dni z tyzdna ma dieta on a aj na noc?
2) kolko vam muz prispieva na dieta (moj ma plat 1400 v cistom)
Vobec si neviem predstavit, ze mi dieta bude vychovavat cudzia zena. Bojim sa, ze to bude tak ako tu pisu mamicky, ze im robia peklo prostrednictvom deti. Ze deti su postvane novou zenou a byvalym. A vobec si neviem predstavit ako budem spat bez nej a ako sa on o nu postara, ked ani netusi aky liek a na co sa dava. Dakujem.
Chcem
Nezávidím Ti. Ale riešim niečo veľmi podobné. Takmer identické. Nedá sa všetko naraz. Najskôr potrebuješ prácu. Aku máš VS, prax, jazyky?
@lenka466 otec ma rovnake pravk na dieťa, ako ty. Tak isto ma dieťa právo mat oboch rodičov. Je to váš rozchod, nie dieťaťa.
Striedavu by som nedala, aby dieťa v tom nemalo chaos, aby malo stabilný domov, kde vie, že sa vždy vráti. Navrhni každý druhý víkend, a jeden den v neparnom týždni. Väčšina to tak ma. Výživné sa neposudzuje len z jeho príjmu, ale aj z tvojho, keďže si nezamestnaná, ale pracovať môžeš, tak netuším ako to vezme sudca. Môj ex platí z 1000e príjmu 180e výživné na 11r dcéru.
A to, že on si nájde inú ženu a vaše dieťa bude súčasťou ich života, do toho sa nestaraj, kým neublíži, je to ich vec. Ty tiež máš nárok na nového muža a tiež on sa bude podieľať na výchove tvojej dcéry, a tvojmu ex sa to nemusí páčiť. Presne ako píšeš, na tom sa podlomi psychika deti, že dospelí bojujú medzi sebou. Rozísť sa, ale zostať rodičmi.
Pri striedavé nemáš nárok na výživné
@lenka466 no takto. Striedavku pri tak malom dieťati nemyslím že niekto odklepne keď je sotva v škôlke, problém je že si nezamestnaná. U súdu musíš preukázať že máte kde bývať a že sa dokážeš o dieťa postarať. Kde bývate ? Máš vlastný podnájom/nehnuteľnost/u rodičov? Dieťa musí mať zázemie a ty by si mala byť schopná keď je už dieťa v škôlke zarábať lebo čisto z výživného nevyžijete. Mala by si čo najskôr poriešiť prácu nech máš aspoň dáky príjem aj keby len dohodu na pár hodín. Ak by predsa len súd odklepol striedavú starostlivosť nedostaneš ani cent. Ak ti dieťa zveria tak veľa tiež nečakaj. Môj mal pred 4 rokmi cca plat v čistom 1500€ a odklepli jeho ex 120€ , švagrinej 2 roky dozadu pri plate 2000€ jej ex dali 200€ po viac ako roku ťahania sa súdami, až na krajskom boli. Na tvojom mieste by som čo najrýchlejšie riešila prácu/dieťa babke , rodine aby sis vedela preukázať že si schopná dieťa zabezpečiť a zabezpečiť bývanie.
No a ako si to predstavuješ? Nemáš prácu, takže asi ani príjem, v meste kde si robotu nájde človek aj keby nechcel.. Či čakáš že chlap pôjde preč bude ti platiť nájom a výživné ešte aj na teba?
Vsetko je to o dohode, skuste sa dohodnut, bude to najmensie zlo. A uvidis vlastne kolko veci sa da vyriesit kludnym rozhovorom. Hlavne nerob unahlene zavery a nepanikar.
Na tvojom mieste by som sa najprv dohodla s otcom dieťaťa a následne riešila, aký typ roboty chceš. Musíš počítať s tým, že ak ostane dieťa v tvojej starostlivosti, tak väčšinu času s ním budeš ty, teda budeš riešiť aj lekárov, výpadky v škôlke atď. Pri určitých typoch roboty je to náročné skĺbiť s TPP úväzkom. Aj keď v čase pandémie začalo viac firiem robiť na diaľku/home office a je to teda o čosi jednoduchšie.
Inak zaujímavé, že so vzdelaním a jazykmi si nevieš nájsť v BA robotu. V akej oblasti hľadáš? Nemáš príliš vysoké nároky? Akú dlhú máš prax?
Prosim mudrovanie a urazky si nechajte pre seba. Pytam sa na realne skusenosti. A ano je problem si najst pracu aj BA. Naroky asi nemam moc vysoke ked posielam zivotopisy aj na asistentky, sekretarky, recepcne a minule vysypavaca kosov v Dubravke. Na pohovore za predavacku mi pani povedala, ze ma zavolala lebo bola zvedava preco som sa tam prihlasila a povedala ze VS ma nevezme bohuzial lebo urcite by som tam dlho neostala. A dalsom sa pytali ako stare mam dieta a pan sa zasmial, ze to budem tyzden v praci a dva tyzdne doma lebo mala bude stale chora a uz sa neozvali. Realne to je este horsie. V poslednej dobe ani nedokonci prvy tyzden v skolke a uz zase sople a kasel. A nie nechcem aby priatel zivil mna, len malu. Realne potrebujem vediet priemernu vysku prispevku aby som sa vedela zariadit do buducna. A viem, ze je to ubohe tie prispevky, len som netusila, ze az take ubohe. A ano viem, ze je to aj jeho dieta a nechcem mu ju brat, ale povedzme si pravdu on absolutne sa nevie o nu postarat sam a navyse 3-4krat do tyzdna kvoli konicku svojmu chodi az po deviatej v noci domov a cez vikendy je prec. Neviem kto vtedy by mal s malou byt... .
@lenka466 skus.Ja som v jednej z tycho firiem pracovala a tiez nie som IT, ani ekonomicky smer. Staci vediet po anglicky. Su tam aj zaciatocnicke pozicie ako spracovanie objednavok a podobne. Inak tieto firmy prijimaju ludi aj cez personalne agentury, tak skus sa v nejakych zaregistrovat. Alebo aj reagovat na pozicie na profesii, ktore zverejnuju agentury. Tiez pomaha aj urobit si zivotopis na profesii a dat zverejnit. Budu sa ti ozyvat aj sami
@mimirka32 to sa da zverejnit? To som si nikde nevsimla, iba ked bola vyzva pred par mesiacmi, ze si mozes urobit zivotopis na profesii, tak som ho zacala robit a nedokoncila, lebo sa mi viac moj pozdaval (mam taku platenu sablonu celkom tak reprezentativne to vyzera). Ale dakujem ti velmi pekne za tipy idem to pozriet a hned urobit a zverejnit
@lenka466 jasne, da sa to zverejnit, aj na kariera.sk sa to da 🙂 tak skus aj tam, aj ked odtial sa mi ozvalo len allianz a ovb :D ale nikdy nevies, za pokus nic nedas. Tiez profil na linkedine je fajn. A neboj sa, pracu si najdes. Ja som si teraz tiez hladala novu (nastastie ja som si hladala popri praci, takze ma to tak nesurilo), trvalo mi to tiez vyse roka, to je normalne, nemusis sa citit zle. Drzim palce, vsetko dobre dopadne 🙂
@lenka466 sup vytvorit cv na linkedin.com
@tosomja aj pri striedavke moze mat narok na vyzivne. Znama to tak ma. Lebo ma nizsi plat ako ex
1.Kým súd nič nechváli , máte rovnaké práva a aj povinnosti čo sa týka dieťaťa. T.j ak sa nedohodnete inak - dcéru máte v tzv. striedavej starostlivosti. Deti do striedavej idú už aj ako 2 ročné . Ako si to už on porieši je na ňom , to že doteraz mal koníčkov do aleluja , neznamená že tie koníčky nenechá. Ak bude chcieť striedavú starostlivosť a súdu sociálnej pracovníčke sa preukáže že sa o dcéru postarať vie , ty súhlasiť nebudeš priprav sa na roky strávené na súde. Zákon totižto hovorí jednoznačne. Ak dieťa nebil , nevyhadzoval vás z domu a i......budeš sa musieť zmieriť s tým že dieťa ste si robili spoločne a máte rovnaké práva a rovnaké povinnosti.
2. Výživné sa odvíja od toho ako bude poriešená starostlivosť o dieťa. Može byť 0 eur ( pevne verím že ak sa o dieťa chceš starať prácu si nájdeš ) ale môže to byť z jeho príjmu aj 250 eur.
Ak si sa rozhodla pre odlúčenie od otca dieťaťa prináša to zo sebou nie len pozitíva , ale aj negatíva. Ty si sa rozhodla že jeho partnerkou už nebudeš , tak koho bude mať už ty neovplyvníš . Čim viac sa budete naťahovať , tým to dieťa bude znášať ťahšie. Čiže treba si vybrať či svoje potreby , alebo potreby dieťaťa.
@diusqa761 Striedavá starostlivosť sa bez problémov odklepne aj pre 3 ročné , nie jeden pár by ti vedel o tom povedať. Ak má dieťa citovú vazbu na oboch rodičov , a obaja sa vedia o dieťa postarať ( t.j majú prácu bývanie čas a vôľu ) súd sa tým nie len zaoberá ale často krát po súdnoznaleckom dokazovaní aj takúto starostlivosť aj proti vôli jedného z rodičov odklepne. Bohužiaľ stojí to veľa síl , nervov , a financií na oboch stranách. Rozpadom vzťahu totižto nekončia rodičovské povinnosti. Preto je najlepšie na súd ísť s rodičovskou dohodou , ktorú súd len schváli.
anoi v tom suhlasim, lebo pripadne dotahovanie o deti nie je dobre pre nikoho zvlast ak ani jeden z rodicov proste nechce v ziadnom pripade ustupit
@lenka466 Ahoj Leni a čo je tvoj odbor ? možno by Som Ti vedela pracovne pomôcť. tiež som z Ba a hľadáme človeka. ale viac info ip 🙂 ♥
@lenka466 ja mám dcéru od 4 r v stredavke. Nechcela som, aj som argumentovala, že on s ňou šiel na výlet aj keď je chorá. Brala ATB ale pôsobila zdravo tak šiel s ňou na turistiku na víkend do Tatier. Boli vonku niekoľko hodín. Ešte sa na mňa vykričal že si či to dovolujem sa starať do neho. Že on na ňu dávaj pozor. Pila teplý čaj a pod. Sudkyni som vravela že keď od neho z víkendu príde tak ju len liečim. Za týždeň ju dám do poriadku a zase s ňou išiel niekam a zase je chorá. Tak to vyriešila tak že si ju striedame v piatok. Že keď cez víkend ochorie, bude ju on liečiť. Dobrá vec na tom síce bola snáď len to že máme kontaktné okná. Ten rodič u ktorého nespí, ju vyzdvihne zo škôlky(teraz zo školy) v utorok a štvrtok a o 18 tej ho dovezie k tomu druhému rodičovi. Lebo ja by som nezniesla nevidieť ju cely týždeň. V lete sme tieto okná zrušili. Vtedy si v utorok a štvrtok voláme. Výživné neviem ako vyrátala ale dostávam 50 eur. A to som bola na tom tak, že keď som zaplatila nájom, polovicu za súkromnú škôlku a a jedlo tak mu zostávalo z výplaty 50 eur. On zarábal 2x toľko ako ja.Ja som pracovala. I keď málo som zarábala vo svojom obore, lebo nie som extra priebojna a ešte som bola doma 3 roky tak plat nešiel hore. Ani po návrate do práce nie. Potom sa to zlepšilo. Lebo som sa mohla v práci prejaviť. Ťahať nadčas. Už som nemusela utekať do škôlky a rátať či mi sedia hodiny. Keď budeš rátať aké máš výdavky na dieťa rataj všetko. Ja som len zle spravila že som ratala len tom co platila priamo(jedlo. Oblečenie. Škôlka) nájomné som si toho nezaratavala (moja chyba)
Ahoj, na temu prace. Henkel naberal ludi pocas celeho covidu a stale maju vela pozicii, nevzdavaj sa! 🙂 Mne sa teraz tiez podarilo v jednej takejto firme si najst miesto. Uplne najlepsie je ak tam niekoho poznas a oni ti tam daju referal. Urcite sa Ti niekde podari, stale niekde hladaju kedze ludia menia tie korporaty alebo rotuju vramci firmy. A v BA ich je celkom dost Lenovo, Mondelez, Dell, HP, Swissre, Amazon, DMka, Lidl, Kaufland, ING. Vela stastia!
Riesis prilis vela veci naraz. Spomenul, ci poziadal uz vobec o striedavu? Mozte sa medzi sebou dohodnut, ze nie striedava, ale napr. 2,5 tyzdna ty a 1,5 tyzdna on. Nemusi to vobec ist cez sud, ak sa viete dohodnut. Ked budes mat viac casu, mozes si najst aj lepsiu pracu. Ked bude chora, tak ti proste zavola, alebo ju dovezie. Vela veci sa casom nauci
Ako bude mala vacsia, tak sama p.ovie, co jej viac vyhovuje a ci jej to vyhovuje tak, alebo inak.