Existuje nejaké množstvo osamotených ľudí. Sú takí ktorým to nevadí že proste chodia do práce, dochádzajú ďaleko tak značnú časť dňa aj precestujú, potom na všetky domáce povinnosti sú sami, tak im tak ubehne deň že ani si to nevšimnú a môžu ísť spať. Tým pádom ani im to nevadí že sú sami... Avšak niekedy príde takáto vec:
Raz keď som nastupoval do zamestnania (dokonca aj v dvoch sa to tuším stalo) tak sme museli vyplniť formuláre že kontakty na seba a bolo tam treba uviesť aj kontakt na blízku osobu. To je pre prípad že sa nedovolajú priamo tak zisťujú čo sa deje u blízkych. Môže sa stať že ma zrazí auto, v bezvedomí budem na urgente, a tak nemám ako oznámiť zamestnávateľovi že zajtra neprídem do práce. Logiku to má. Ale pointa ide teraz: Všetci čo tam boli mali rodinu buď manželku, niekto už aj väčšie deti, partnerku, priateľku, boli jeden-dvaja že sa spýtali čo tam majú napísať lebo nemajú partnerku tak že dajte tam spolubývajúceho z ubytovne, kamoša s ktorým chodíte na pivo, proste ktokolvek blízky... No a ja jediný som tam nič nenapísal. Bývam sám, rodičia bývajú inde, niesme v dennom kontakte, súrodenci pracujú v zahraničí, fakt nemám ani len poriadneho kamoša. Tí moji pseudokamoši sú fakt takí že vidíme sa raz za rok. V skutočnosti nemám absolútne nikoho. Tak potom tam napíšem súrodencov, rodičov... Ale aj to sú takí blízky že o sebe nevieme jak je mesiac dlhý. Každý má svoj život a ozveme sa len keď niečo potrebujeme alebo nejaká oslava je atď. Keby sa niečo stalo a volajú to číslo tak ajtak by nevedeli čo je so mnou. Im by to tiež týždeň trvalo kým by to zistili.
Tak ma len tak napadlo že čo v takomto prípade? Viem že aj v správach v TV riešili keď boli tie lockdowny že čo s ľuďmi osamote ktorí nikoho nemajú. Napríklad keby mi zle došlo a odpadnem, nikto ma nenájde... Ale ja som zas taký že kým sa nič nestane neriešim. Mám na háku všetko. Len potom ma zaskočí keď treba vyplniť nejaký formulár že blízka osoba a vtedy si uvedomím že žiadnu nemám... Nevadí mi to. Len ma to tak zaskočí vždy keď na to príde a ani nechcem radu len skôr tak porozprávať sa ako by ste to spravili vy kebyže ste v takej situácii a ste totálne sám.
@santiago_segura keby som bola v tejto situácii napíšem tam rodiča, súrodenca alebo suseda, ktorý býva najbližšie. Ale nejako hlbšie by sa mi to analyzovať nechcelo.
Rodica, alebo aj surodenca zijuceho v zahranici. To su tvoji najblizsi. Ked sa nieco stale, tak budu oznamovat im.
A aspkn vidis, ako dolezite je mat okruh znamych. Nemusi ich byt vela, ale jeden, dvaja, na kt. sa mozes obratit.
Ti ale nepadaju z neba, musis tie vztahy pestovat, budovat...niekomu to ide lahsie, niekto na tom musi pracovat.
Je to nielen pre prípad, že ťa budú hľadať z práce, ale tiež koho majú informovať v prípade, že by sa ti niečo stalo v práci. Uviedla by som rodičov...
Tie kontakty nie sú na to, aby tým ľuďom volali, keď neprídeš do práce. Ale napríklad aj na to, aby mali komu dať vedieť, keď sa ti v práci niečo stane. Čiže napíš tam rodičov. Mimochodom, aj keby si, nedajbože, umrel a preto neprišiel do práce, tak kto iný by o tom vedel, keď nie rodičia?
Reagovať som chcel na každého tak nebudem menovite odpovedať ale napíšem univerzálne pre všetkých:
- Viem že to je na to aby mali komu dať keď sa niečo stane. Dokonca odporúčajú mať aj v mobile tie ICE kontakty pre záchranárov atď.
- Bol spomenutý že trebárs sused. Keďže nebývam na ulici kde som vyrastal, nikoho tu nepoznám, so susedmi sa nebavím, maximálne sa zdravíme. Nemám kontakt na nikoho z nich.
- Bola aj reakcia že vždy treba mať nejaký okruh známych. Mal som. Kedysi. Ale vekom sa to všetko poženilo, odsťahovalo, odišlo do zahraničia, každý má svoj život a tým tie známosti upadli do stratena. Budovanie kamarátstiev je na inú tému. Som aj dodal že sa nesťažujem a nevyplakávam že som sám, ani nepýtam rady ako nebyť sám... Iba že ma semtam zaskočia takéto veci.
Keby som sa nikdy neocitol v situácii že sa musím spoliehať na niekoho druhého tak by ma ani nenapadlo zamýšlať sa nad tým. Formulár je jedna vec ale druhá je keď napríklad keď sa potrebujú plynári, vodári, dostať do obydlia kvôli odčítaniu a ja som v práci tak je problém. Píšu že zverte klúč niekomu... A zase je to tu. Príbuzní v iných mestách či zahraničí, kamaráti v zahraničí, a teraz mám dávať klúč susedom s ktorými sa ani poriadne nepoznám. Mne to neprekáža som chudobný nemali by mi čo ukradnúť ale teraz zazvoniť im a o niečo také ich žiadať keď sa snimi nebavím jak je rok dlhý. Opäť tu prichádza to že nemám dôvod sa snimi baviť ani oni so mnou keďže každý máme svoj život, každý si ide svoje, každý sa niekam ponáhla. U nás neni také že sa v ulici stretnú susedia a debatujú. Každý len sadne do auta a ide preč.
Mne to pride tak, ze ty sam nikoho vo svojom okoli nechces. Oki to sa da respektovat je mnoho takych ludi, no potom vies, nemozes sa zamyslat nad tym, co ak by. Ty sam si si ako keby vytesnil okolie a pokial to nechces menit, tak je zbytocne sa nad tym nejak hlbsie aj zamyslat
@santiago_segura tak v tomto prípade mi napadol nejaký kolega v práci? Ani bližšieho kolegu/kolegyňu nemáš?
A potom prichádzajú tí pseudoznámi že ešte keď žil v rodičovskom dome tak si susedia chodili požičiavať pumpu na bicykel, nabíjačku na autobatériu, sprav mi toto, sprav mi hento... A keď ja som volačo potreboval tak nemám čas, nebudem doma, nemám to, nemôžem... A vtedy zase každý radí to sú ludia čo len využívajú kašli na nich ignoruj ich... Život ma naučil. Dobrí ludia neexistujú. Každý len využíva. Tak je lepšie byť sám a mať pokoj. Keď prídu nejakí pseudokamaráti a volajú ma na pivo len preto aby sa bavili na môj účet, robili si zo mňa srandu atď. To neni kamarátstvo.
Ak to takto mas a si spokojny, hlboko sa nad tym nezamyslaj. Ak sa nieco stane, situacia sa vyriesi bez teba. je dobre udat kontakt na rodica, ci surodencov. Hoci su daleko a nebudu hned vediet, ak ich niekto bude kontaktovat, zorganizuju sa a situaciu vyriesia. Ak by sa nieco stalo tebe napriklad, zariadia, ze ta niekto najde po 3 dnoch a nie po mesiaci.
@0silvia0 na pohovore este nevies kto bude tvoj blizssi kolega, co sa tyka toho kontaktu na znameho. Pokial ide o odpis energii tak tam vam kolega z prace nepomoze ked byva v inom meste a v tom case je tiez v robote spolu s vami. A ako ICE kontakt v pripade nehody tam vam co zase pomoze kolega nejaky? Tam uviest rodica kym ziju a potom surodenca. Urady ajtak kontaktuju najblizssiu rodinu. Ako pri dedictve.
ciarra, anavi, ano jasné ja som si to nevšímal ani sa nad tým nezamýšlal lebo dovtedy som sa nikdy nestretol so situáciou kde by som musel do toho ťahať inú osobu. Tak nemal som sa prečo nad tým zamýšlať.
K odpoctom, bud rob z domu v ten den, ak mas taku moznost. Ak nie, nechaj kluc s listkom, alebo si niekoho najmi. daj si inzerat a mozno sa nejaky student- stredoskolak ozve. Budes mat kontakt, na ktory sa v pripade potreby budes moct obratit aj opakovane.
@santiago_segura panebože, veď predtým si hádam s niekým robil, nie je to tvoja prvá práca. Aj s kolegom z minulého zamestnania môžeš byť kamoš. A ten nebude s tebou v zamestnaní a môžeš mu zveriť kľúč. Vlastne ty asi nemôžeš, lebo podľa teba dobrí ľudia neexistujú, všetci ťa chcú využiť, poprípade sa z teba smiať a najlepšie ti je aj tak samému. Tak to potom nie je o čom😒
Bohužial. Skúsenosť. Ale to je len časť. Tam je to dokopy všetko. Aj to že sú ludia zákerní a zlí, taký svet je bohužial. Potom aj časovo že neni ani kedy, neni ako, neni kde. Nikde som nebol s kolegami kamarát aj mimo práce. Pre mňa sú to ludia s ktorými to len musím vydržať 8h. Je to zložité. Priatelstvo nevznikne lusknutím. A keď si už zvyknete na svoje pohodlie už ani neni dôvod ich mať. Nehovorím to v zlom. Nevadí mi to. Len občas sú situácie to bola pointa...
@santiago_segura Čo si ty za človeka? ☹️ Všetci sú zlí, dobrí ľudia neexistujú, s kolegami si ochotný sa len tolerovať, kamarátov nemáš, lebo všetci ťa len využívajú a posmievajú sa ti, vlastne ani nikoho nechceš a nevidíš žiadny dôvod mať ženu, deti, kamarátov, normálne vzťahy s ľuďmi... Keď ťa toto netrápi a tvoj problém je len to, koho máš napísať do nejakého nedôležitého formulára v práci, tak tam napíš mamku a hotovo.
vybavené amen 🙂 veď zatial to tak robím ale rodičia tu nebudú večne...
PS jsem torrente, levá ruka zákona 😀
@santiago_segura svet nie je zly, ani ludia nie su vsetci zakerni a zli. Problem je v tebe. Ide o to ci si to priznas alebo nie. Aj ty si sucastou ludstva, tak sa tak skus citit. Ci aj ty sa povazujes za zleho?
@0silvia0 ja sa nestarám, nezaujíma ma to, mne to takto vyhovuje... Len som chcel vedieť čo v týchto situáciách. Prípadne ako to vidia druhí. Čo by spravili.
To je na inú tému ale v skratke som si všimol že keď sa somnou niekto velmi chcel kamarátiť vždy mal zlé úmysly. Nepotrebujem problémy. Pokoj a klud je lepší. 😉
Toto už zaváňa nejakou diagnózou, všetci ťa chcú len využiť? Ja som teda introvert ale pár známych mám. Nie sme úplne super najlepší priatelia ale ak by som potrebovala pomôžu.
@januska12323 to je skôr ocitnutie sa v situácii. Proste osud tak zariadil. Taký je aktuálny stav.
To ludia vycítia že tento je taký ťuťko a už to ide.
To je na dlhú debatu a inú tému.
Takže ostaňme pri merite veci:
Takže napísali by ste tam nejakého súrodenca bezohladu na to či sa sním bavíte. Keď už fakt neni koho. Tým čo mi dali formulár to “upchá hubu” a ďalej ma to trápiť nemusí. Pokial by išlo o odpočty tak zavolám do tej firmy a dohodnem sa na alternatíve že dám klúč priamo im alebo čo.
@santiago_segura Príliš sa tým zaoberáš. Napísala by som tam rodičov, alebo súrodencov. Je to kontakt pre prípad krajnej núdze. Nikto nebude pre nič za nič volať tvojmu súrodencovi v zahraničí.
@santiago_segura keď zostaneme pri merite veci tak áno, rodič, súrodenec. Odpočty si opíšeš/odfotíš aj sám a zavoláš/pošleš kam treba.
Hotovo, vybavené. Téma ukončená. Kto by chcel odbáčať tak tém o samote je tu veľa. Môžme to rozoberať tam. Téma je tu:
https://www.modrykonik.sk/forum/vztahy-manzelske-partnerske-priatelske/mate-blizku-osobu/
Ešte dodám že niekomu sa môže stať že nemá doprovod na svadbu alebo čojaviemčo. Neviem ešte aké situácie sú kde by vadilo že je človek sám... Určite sú. Tak kto má niečo také nech tu pokračuje a doplní.
@santiago_segura Mna by ako matku urazilo, keby ma moj syn, ktoreho som vynosila, vychovala, nepovazoval za najblizsiu osobu. Rodicia su tu, treba dat ich telefonne cisla.
Myslim, ze by mali mat tu vedomost, ak by si bol nezvestny, atd. Vela priatelstiev pochadza z prace, treba si hladat cloveka, s ktorym si budes rozumiet. Drzim paste.
Nikdy som nikomu nedávala kľúče na odpis energii. Bud im to zavoláš, pošleš sms, alebo ti to vyúčtujú priemerom. To by ma trapilo najmenej. Najbližsiu osobu uvediem rodiča, súrodenca. Doprovod a svadbu, oslavu netreba načo. Vybavené, howk. Koľko máš prosím ta rokov?
To som tresol len ako príklad ja neviem aké situácie ešte sú. V USA je moderné mať single život. Je bežné na všetko si sám. Čo si neurobíš, nemáš. V levom kráľovi prebehla konverzácia medzi timonom a pumbou: Ak sa ti svet otočí chrbtom, tak sa k nemu otoč chrbtom aj ty! Hakkuna Matata vybavené.
Skúsenosti nejdu vekom ale iba skúsenosťami. Takže to je relatívne kolko mám rokov. Už som videl také že doskutujúceho sa spýtali. Napísala 36 a oni že to ti neveríme však uvažuješ ako 16 ročná! Tak na margo toho vám poviem že poznám o 6 rokov mladších ludí odomňa a majú ooooovela viac skúseností ako ja a prežili si toho ovela viac. Tak hrá rolu vek? Sa mi nechcelo veriť že taká mladá a tolko toho zažila.
@santiago_segura netreba to prezivat, do formularu napis rodicov a odpoctarom posli fotku meraca s casovou znackou. V byte mi nebol nikto ani nepamatam.
Nevadí nejak bolo nejak bude.
Pomme sa baviť o tom prečo je človek sám.
Na tvojom mieste by som tam teda uviedol aspon rodica. Ono vies moze sa ti stat hocico a predsa len budu to musiet dat niekomu vediet. Takze aspon takot nejeak by som to vyriesila ja