Ahojte chcem vediet nejaky nestranny nazor na nasu situaciu…S manzelom sme spolu uz par rokov mame aj dieta, problem je ze ja si myslim ze by sme my ako rodina mali mat vlastne byvanie. Momentalne byvame v dome svokrovcov. Muz to nechce riesit tvrdi mi ze ja som nevdacna a ze ci si myslim ze ostatni ludia maju vsetko svoje. Muz z toho domu nechce odist lebo sme tam dali aj dost penazi tak ja som mu navrhla ze teda nech ten dom odkupime. Lenze vidim ze sa mu moc do toho nechce a mna to mrzi ze nechce somnou ako s jeho manzelkou riesit nejake vlastne spolocne byvanie. Tak sa pytam ci teda naozaj chcem od neho vela a nenala by som to riesit alebo je to normalne ? vzdy ked sa koli tomu pohadame mam len vycitky svedomia :(
ano, teraz už chceš od neho veľa. Tieto veci ste mali mať vydiskutované ešte pred svadbou a pred dieťaťom.
Ja osobne by som nedala ani cent do cudzieho (rozumej svokrinho). Aj tebe už je teraz jasné, že ak sa niečo stane, tak ty odídeš s holou riťou. Muž je tam logicky spokojný, je to miesto, kde vyrástol, finančne je to preňho oveľa jednoduchšie ako splácať hypo a nedajboh sa o to raz deliť s exmanželkou... Ty si ale súhlasila s tým, že budete takto žiť a zrazu si sa prebrala a zistila, že toto ti nevyhovuje. Nečudujem sa ti, ale nečudujem sa ani jemu, že nechce nič meniť.
Na tvojom mieste ak on nechce ísť do vlastného spoločného, tak si riešim niečo vlastné mimo neho. Samozrejme keďže ste manželia, tak to bude treba aj vyňať z bsm.
Ked sa dvaja lubia, je efektivne (pohodlnejsie) niektore veci zdielat. Vtedy malokto mysli na "zadne vratka" (ake percento vztahov sa po 10-15-20 rokoch rozpadne). Kazdy majetok nas obera o slobodu (zotrocuje, treba sa on starat, privazuje nas k miestu). Ale na druhej strane, ked sa vztah rozpadne (nikdy sa neda vylucit), je fajn ked sa obaja maju kam podiet. Problem je, ze teraz uz v manzelstve, ked si kupis nejaky bytik, uz bude v BSM. Cize ak by si chcela mysliet na zadne vratka, treba to nejako urobit cez tvojich rodicov.
Na bývaní a majetku sa treba dohodnúť pred manželstvom nie po rokoch zrazu niečo vypytovať.
nie, nechces od neho vela, ale taketo veci ste mali mat vydiskutovane/dohodnute este pred spolocnym byvanim..
nechces vela, chlap (spolu so zenou)si maju vediet zabezpecit spolocne byvanie, ja by som uz bola v takomto pripade asi rozvedena. Vedela by som to stolerovat asi len v pripade, ze chlap je jedinacik, svokrovci stari, nekonfliktni a potrebuju neustalu pomoc.
Keď zomrú, dom môže byt vás. ;DD
Toto ste mali riešiť hneď ba začiatku takto že to riešiť nechce asi vie prečo
@ivangeline ich ako ich, dedicstvo bude jeho, ona bude mat stale holu ...
@ivangeline ...ak nemá súrodencov😎 A ak by aj nemal, tak dom bude jeho, dedičstvo nespadá do BSM.
@autorka a svokrovci tam bývajú tiež? Alebo bývate len v ich dome?
@simona20201309 a z coho bude splacat ten iba jej byt? Zo spolocnych penazi?
@simona20201309 "svoj" byt si počas manželstva nekúpi. To by museli upravovať bsm, čo pochybujem.
@ivangeline nebude ich, bude iba dediča, co obaja nie sú, iba jeden z nich
@simona20201309 a ten si ako kupi bez manzela?
No a keď ste do domu dávali veľa peňazí,tak ste museli mat financie aj na odsťahovanie nájom/hypo ,či?
Zo začiatku ti situácia vyhovovala?
Čo bolo prekážkou,že ste od začiatku neriešili svoje bývanie?.
Či pohodlnost.? Vykorisťovanie?
Alebo ste až toľko peňazí nemali?
Vždy sa dá uskromniť.....
Predpokladam,že keď bývate u svokrovcov,máte nejaké peniaze našetrené?
Do čoho ste vrazili? Do prerabok?
Koľko ste priemerne zaplatili "nájom " svokrovcom?
Využíva ťa, nikdy si s tým nemala súhlasiť. Je na tebe, či sa necháš využívať naďalej, len aby si s ním mohla zostať.
@belllinka do podnájmu.
@krasneleto no určite by sa ti nejak dalo
A však aj s mužom, noa? Nech vidí že to autorka mysli vážne a niečo rieši...
Hľadala by som sposoby
@simona20201309 podnajom ti hypoteku nezaplati
@belllinka a to si ako na to prišla? Prenajimame byty, samozrejme ze zaplatí + nám to zarába.
Naco by si odkupoval nieco co predpoklada, bude dedit😂,
No ak si s tým na začiatku suhlasila, tak on nechápe, čo ti zrazu vadí. Ak máte vlastné poschodie, tak by som to neriešila. Skôr poriešila vzťah so svokrovcami, aby vám tam nechodili hocikedy, alebo teda neviem presne, čo ti vadí. Ak muž nemá súrodencov, tak dom aj tak zdedí, takže odkupovat ho je dosť zvláštne. Ak ste tam investovali peniaze, tak sa horšie odchádza. Pozri si ceny bytov a koľko by ste platili mesačne len hypotéku, nie je to sranda.
@simona20201309 Neexistuje, aby teraz kupila byt, prenajala ho a zisk by stacil na splatku hypo.
@simona20201309 ona ako vydatá žena si byt, ktorý by bol písaný iba na ňu bez úpravy bsm nekúpi, chápeme? To mohla urobiť pred manželstvom, prípadne by ho musela dostať darom alebo ho zdediť.
Absolutne nechapem, ako niekto dava prachy do cudzej nehnuteľnosti, tyvole. To je predsa uplne jedno, že je to svokrine, nie je to tvoje, nedam do toho nič.
@tiezjedna chápem.
A s kúpou bytu by asi muž nesúhlasil?
@thirstymonk no ja tomu tiež nerozumiem.
Len závisí,čo to znamená pre nich "dosť peňazí"
Ak to maju v rámci "nájmu" tak je to ok...ale závisí aj aký nájom
A ak niečo "prerábali" ,tak je to len hlúposť,.naivita a čakanie,že im niekto zadarmo asi chalupu podaruje,ak tam vymenia pár plavaciek....
Zadarmo bývať u niekoho je zase skôr vykorisťovanie....
Ja keď som potrebovala v ťažkom období pomôcť,tak mne sa rodičia otočili zadkom , v resp robili prieky alebo pýtali za 1 malú izbu,kde by sme boli natlačeni 4(priestor na spanie a nič),500€ ,bez možnosti kedykoľvek si oprať,ísť do sprchy , navariť atď...nič
Plus uhlie na zimu do 2000eur....ale naša história a cesta k domu bola celkom tŕnistá a dlhá,ale dali sme to....aj keď sme isté obdobie ťahali nájom (nie u rodičoch)a hypo naraz....
Kazdemu to vyhovuje inak. Mas pravo na svoje nazory, najviac mi tam rezonuje, ze mas potom vycitky svedomia - nemusis mat. Bohuzial, asi tahas, ako vacsina zien, za kratsi koniec a zrejme s tym ani nic nedokazes uz urobit.
@lilitela len tieto vážne "názory", si mali odkomunikovať minimalne pred tým,ako sa nasťahovala pani manželka ku svokrovcom....a to nevieme,či padlo k tejto otázke....
Ak jej muž nemal nejakú viziu, motiváciu ,snahu osamostatnit sa,a bolo mu pohodlnejšie ostať pod maminou sukňou do staroby,bola s tým stotožnená,tak potom chápem jej muza,že teraz vymýšľa
Ja by som pri takom chlapovi ale nevedela teda žiť ...
Ak teda mali nejakú viziu ,v blízkej dobe osamostatniť sa, riešiť svoje bývanie,ale čas nejaký bývať u svokrovcov, a teraz sa muž otáča ritou,nechce sa mu,cítila by som sa oklamaná,a rovnako mizerné ako autorka
Obávam sa však,že nejaká debata o spolocnej budúcnosti a bývaní,nepadla na úrodu pôdu....
V prípade dedenia domu, koľko je dedičov? Dávať peniaze do niečoho, čo nie je vaše neviem, či je to dobrý nápad. Nehovorím také menšie opravy, ale čo má vyššiu hodnotu, už by som zvažovala. Svokrovcom nevadí, že platíte opravy? Nenavrhli sami prepis domu darovaním?
Ak ti ide čisto o istotu a mat niečo na papieri, kup si svoj byt a daj ho do prenájmu