Cítim krivdu voči otcovi

5. aug 2024

Asi tu za to dostanem vynadané, že "nechcem pomáhať svojmu otcovi" ale skúsim vysvetliť situáciu.

Mám 25 rokov, minulý rok som skončilo vysokú školu a prakticky hneď som sa od rodičov odsťahovala. Mali veľmi reštriktívnu výchovu. Áno mohla som tam bývať, platili mi stravu ale akonáhle som niečo chcela, či už krúžky, záujmy, nebodaj nejaký výlet všetko som si musela zaplatiť z vlastného. Vreckové mi nedávali, takže od 16 som brigádovala. Od prvého dňa vysokej školy som robila na polovičný úväzok. Študovala som programovanie a občas som fakt nevedela kde mi hlava stojí. Keď bola korona, dokončovala som bakalára. Doslova tretina mojich spolužiakov prerušila štúdium a môj otec mi povedal, že moja škola sa "nedá nespraviť". Podotýkam, že môj otec má externe spravené dopravného bakalára asi v 40tke. Keď som mala promócie po skončení inžiniera mal srdcervúci preslov o tom ako to je jeho úspech a ako on môže za to, že som tú školu dokončila.

Ale teraz k problému. Moji rodičia sú výrazne starší. Mama má 67, otec o niečo menej. Mám jedného vlastného brata a potom dvoch nevlastných súrodencov z tatkovej strany - sestru a brata. Sestra aj brat majú obaja po 30tke.
Môj tatko išiel tento rok do predčasného dôchodku (v práci sa robila reorganizácia a v podstate ho prepustili a už by mal problém si s jeho vzdelaním a skúsenosťami nájsť normálne miesto). Celý život robil pre železnice a dotiahol to na generálne riaditeľstvo. Čo viem, tak má veeeeľmi slušný dôchodok (na slovenské pomery), niečo málo cez 1000 eur.
Ako nastúpil do predčasného zmyslel si, že chce od svojho každého dieťata 100 eur mesačne. A tu prichádza moja krivda. Myslím si, že to nie je fér. Jedna, moji rodičia to absolútne nepotrebujú. Žijú v 3i byte v centre Bratislavy, ktorý dokúpili za smiešne peniaze. (V podstate je to 4i, oficiálne 3i + oddelená kuchyňa cca 100 m2). Otec má dôchodok cez 1000 eur, mama ešte viac (3 atestácie doktor + ešte stále pracuje na čiastočný úväzok na ambulancii, takže má stále príjem). Ja s mojim bratom sme rok po škole, obaja platíme podnájom v BA a snažíme sa šetriť každé euro aby sme si mohli zobrať hypotéku aspoň na ten 1-2i. Moji nevlastní súrodenci majú obaja už pokupované byty, založené rodiny, manželov/manželky s ktorými si delia náklady. Nejde mi o to, že by ma tých 100 eur zabilo ale viem, že otec ich fakt nepotrebuje a ja by som ich vedela lepšie zhodnotiť.

Neviem, či chcel radu alebo sa len vyplakať ale neviem, čo mám robiť.

zojazoja
5. aug 2024

A na aký účel chce tých 100 eur? Načo?

tini27
5. aug 2024

Nevidím v tomto prípade absolútne žiadny dôvod, aby si otcovi prispievala. Nehovorím, keby potreboval, že má naozaj málo, no aj v tom prípade mám ten názor, že to má byť na dobrovoľnej báze, nie príkazom.. popravde, neviem si predstaviť, že by s niečim takýmto prišiel môj otec a teda vzťahy by to jednoznačne nezlepšilo…

lija22
5. aug 2024

waw este ze ma tolko deti. Nenazranec, sorry moze sa hanbit. Ostatni surodenci daju?

vanilkovazmrzka
5. aug 2024

A to co si mysli akoze? Ze on chce 😂 no to je pekne, potlapkala by som ho po pleci, ze dobre tatko. Nic by som mu nedala.

autor
5. aug 2024

@lija22 Brat má rovnaký názor ako ja. S ostatnými som sa o tom nebavila.

mamina7070
5. aug 2024

nic mu neposielajte ak sa mu mali nech ide brigadovat

saraxyz
5. aug 2024

Noo, máš dobre "tréningové centrum" 🙂. Je čas, aby si sa postavila sama za seba. Držím palce 😉

crazy_cat_lady
5. aug 2024

chciet moze :D pochopila by som, keby mal dochodok nejake zivotne minimum a chybalo by mu par desiatok eur, ale aj vtedy by to bolo na tvojom rozhodnuti a nie ze "on chce". podla toho ake co pises, je to na mile vzdialene od situacie - otec ma nadstandardny dochodok, mama pracuje - nemaju sa zle, takze urcite by som mu nic nedavala/neposielala, lebo on si zmyslel 🙂 idealne bude, ked sa na tom zhodnete aj s ostatnymi surodencami..

prunee
5. aug 2024

Tak on nepotrebuje, ale chce... A mama ma na to aky nazor?

isis234
5. aug 2024

Chcieť môže 😅 Nič mu nedávaj. Ani brat. Má z čoho žiť a mama tiež.
Ak by to bolo opačne, že by on tebe prispieval, aby si si mohla kúpiť svoj byt, to by bolo iné a múdrejšie rozhodnutie.
Ty si od 16 brigádovala. Nemuseli všetko financovať.

hendikep
5. aug 2024

a akym sposobom Ta akoze prinuti mu to posielat? proste, rodic si v ziadnom pripade nema pravo narokovat na NIC od deti … on tie deti mal / chcel a vy ste sa na svet nepytali cize jednym uchom dnu druhym von … deti mozu prispievat rodicom max. z dobre vole ked su dobre vychovane ( co je tiez vizitkou rodinnych vztahov )

martul
5. aug 2024

Toto si neviem ani predstaviť. Naňho sa vysrať, ale vás ako detí mi je ľúto. Neposlala by som ani cent, nepotrebujú to.
Môj ocino má dôchodok 610eur, mamina kým žila mala 509, v živote si nikdy áno cent nevypytali. A to mali obrovské výdavky na lieky a liečbu.

saraxyz
5. aug 2024

@hendikep ale ano, môže si rodič požiadať o vyzivne. Len to nie je tento prípad

autor
5. aug 2024

Mamina o tom podľa mňa nevie, že pýta peniaze.

hendikep
5. aug 2024

@saraxyz ano ale myslela som to skor z moralneho hladiska …

thereisabear
5. aug 2024

V tomto prípade jednoznačne nie. Aj za cenu prerušenia kontaktu.

1ryba
5. aug 2024

V prvom rade by som to povedala mame. No a chcieť môže. Sorry otec, nevychádza mi to. Šetrím na hypotéku. Keď budete mať finančné problémy, tak vám určite pomôžem. Teraz viem, že ich nemáte. Viac by som na to nereagovala. Ak by opäť s tým začala, povedz už som sa k tomu vyjadrila. A viac o tom nedebatuj.

pinkgirl
5. aug 2024

No som trochu mimo z jeho požiadavky. Vreckové ti nedávali, svoje aktivity počas štúdia si si musela dotovať sama a teraz chce od teba a ďalších detí ON "vreckové"??? Veď je zabezpečný, akože fakt v tomto je držgroš, na peniaze alebo ako to nazvať...
Nič by som neposielala.

moonlight1210
5. aug 2024

Na zaklade coho mu to mate platit?

mk22
5. aug 2024

Tak ty si si ako 16r musela koníčky hradiť sama.. A on si zmyslí ze chce! 100e mesačne od teba??
Prepáč, to je chujko, ved nemajú šancu minút to co majú.. Co zobre od detí.
Bože by som mu vysvetlila hneď..

maminkadeticiek
5. aug 2024

Aby tam neboli nejake ine dochodkove zabavky,na ktore takto pyta peniaze...Je to sokujuce,este som sa nestretla s takymto narokovanim si penazi od deti veru.Urcite by som to v prvom rade povedala mame.Ale stylom -Mami,smiem sa spytat,mate nejake financne problemy?Deje sa nieco?A podla jej odpovede by som jej vysvetlila preco sa pytas a co vyhlasil otec.
Je pre mna naozaj nepochopitelne naco dochodca s byvanim v osobnom vlastnictve bez hypo a uveru s takymto dochodkom moze potrebovat tolkoto penazi.Chodi do krcmy,fajci?.Naproti tomu pyta od deti,ktore hypoteky zrejme maju,maju deti,vlastne rodiny,uzivit sa rodina so vsetkymi financ.zavazkami v dnesnej dobe je vsetko len nie sranda.

saraxyz
5. aug 2024

@hendikep vidíš a deje sa. Ja normálne zírám

januska12323
5. aug 2024

A chce to akože načo? Nemá na lieky, potraviny, bývanie? Či len tak zarábate tak dajte aj mne?

zelenina1
5. aug 2024

Moji rodicia maju polovicne dochodky a nikdy v zivote si odo mna a surodencov nic nepytali, skor oni davaju nam vsetko zo zahrady + darceky detom 🙂 .... Ked im spravim nakup/necham im nejake peniaze, tvaria sa skor urazene, ze ci mi sibe, ze oni to nepotrebuju 🙂 ...

Kazdopadne, tatka poslite kolektivne do prdele. Vsetci surodenci.

h2
5. aug 2024

Fúha, toto má byť čo?! Keby ti k promócii daroval byt, mohol by si MOŽNO robiť nejaké nároky. Alebo ak by si zostala bývať doma, akože príspevok na chod domácnosti. Ale takto, prečo? Za čo? Ty si ani ako dieťa nedostávala vreckové a milý ocinko chce k svojmu dôchodku 100€ od každého zo svojich 4 detí?! A keď si o rok zmyslí, ze 100 je málo a chce 200?
Mama čo na to hovorí? Išla by som na to cez ňu. Dúfam, že jeho názor nezdieľa.

cookie29
5. aug 2024

Povedz mu ze maximalne dostane rodicovsky dochodok, ale nie je dovod, aby si mu platila/splacala. Ved nech si najde brigadu na polovicny uvazok

crazy_cat_lady
5. aug 2024

ak o tom mama nevie, tak kto vie naco tie peniaze potrebuje, ci nema nejaky pruser, nehra dake automaty alebo ja neviem co :D asi by som to prebrala s maminou, ze ci nemaju nejake financne problemy atd, a ked povie ze nie a bude sa pytat na dovod, tak jej povedz. a uvidis aka bude reakcia

h2
5. aug 2024

@crazy_cat_lady Nemyslím, že má prúser. Len mu prudko poklesol príjem (hoci dôchodok má slušný, ale plat musel mať o dosť vyšší), + k tomu psychologický efekt toho, že mama prinesie do domácnosti viac peňazí, ako on. Veľa ľudí má odchodom do dôchodku paniku z toho, ako len teraz prežijú, hoci reálne nemajú žiadne problémy.

mk22
5. aug 2024

@zelenina1 moji detto, piekla som máme tortu k narodeninám, išla mi preplatiť suroviny.
Alebo vyberiem jej lieky, hádžeme si 20eur,co odo mňa nechce nič..

zuza265
5. aug 2024

Narovinu by som sa s oboma porozpravala. Posadila si mamku aj otca a povedala, ze jednoducho nevidis dovod na prispievanie do ich domacnosti. Aj keby zarabas viac nez oni, tak nevidim dovod. Maju sa dobre. Ziju paradne. A bola by som zvedava na mamkinu reakciu a aj otcovu pred mamou. Citis sa pravom ukrivdena. Tie peniaze potrebujes. Radsej si odloz na zivot do buducna 🤗