Ahojte.
Som na RD. S manzelom sa chcem uz dlhodobo rozviest. Odstahovala som sa od neho, dohodli sme sa tak, nakolko napatie medzi nami sa stupnovalo pod jednou strechou, chceli sme dobre aj pre dieta, aby nemuselo vsetko vidiet a pocut. Dohodli sme si aj to, ze byt, v ktorom byvam teraz bude platit rdte stale sucasny manzel, pokial sa nezamestnam.pracu si hladam. Dieta je v skolke.
Zrazu za mnou prisiel, ze rozvod uz nemusim podavat ja, lebo podal on, dieta chce do striedavky, tym padom mi nebude platit na dieta a prestava platit aj byt, nemam kam ist a vlastne zijem teraz len z rodicaku. Moze sa takto zachovat? Ake mam moznosti? Ja som sa nanho ozaj spoliehala, ze dohodu dodrzi.
Asi mu to tiež nejako nevychádzalo tak to posunul vpred
samozrejme môže
môcť môže. a ty môžeš požiadať o výživné na rozvedeného manžela, pokiaľ klesne tvoja životná úroveň a on si svoju udrží. buď kým sa znova nevydáš, alebo 5 rokov max. stále nie je isté, či to súd odklepne tak ako to on podal. a stále sa môžeš odvolať a žiadať niečo iné. a hlavne si treba rýchlo nájsť prácu, aby si nemusela byť na nikom závislá. aj keď viem, že na to nie je zrovna dobrá doba. držím palce.
aspoň vidíš ako dodržiava dohody. vieš čo môžeš od neho očakávať, že veriť tomuto chlapíkovi sa neoplatí... doporučujem vyhĺadať čo najlepšieho právnika....
neboj, ak je to mozne ja by som mu povedala, ze kludne mu das dieta do striedavky, ak je take male, tak on pochopi, ake je to po praci sa starar co bude dieta jest, niektori si to idealizuju a take male dieta zvladnu len ked im pomoze svokra alebo niekto. ale ked zistia ze je to drina, tak aj ustupia. takze mu to dopraj a ty si ten den co bude v striedavke vydychnes. zatial rob kroky akoze s nim suhlasis. byt musis nejakov vymysliet a najst si mensi. ak je tvoj prenajmi a najdi si z toho prijmu z prenajmu mensi. ak nemas toho muza rada, aj tak by si musela v dlhodobom kontexte hladat riesenie ako zvladnut dieta a pracu bez pomoci. ved ked bude dieta v striedavke, bude u neho jest, a snad mu aj on nieco kupi na oblecenie a ine potrebey. takze tvoj rozpocet by mal ist na polovicu. teraz budes mat prechodne nervy ako to vymysliet, ale vyhlad je dobry, rychlejsie sa to vyriesi, ked budes mat skor doriesene, skor si mozes hladat iny vztah a svoje stastie.
Zajdi si na na sociálku (upsvar) a poraď sa s nimi. Môžu ti pomôcť napísať žiadosť o zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti + návrh na výšku výživného. Takáto vec by mala prejsť na súde skôr ako návrh na rozvod. Mne prišli papiere už aj s termínom súdneho pojednávania v tejto veci do 3 týždňov. Návrh na rozvod bol tiež podaný, ale papiere ohľadom neho ešte neprišli. Prípadne si nájdi právnika alebo pohladaj bezplatné poradenstvo
Myslím ze sa doteraz choval ešte celkom rozumne a férovo, ver tomu ze priemerný urazený chlap väčšinou ženu s deťmi vykopne z bytu a výživné ho donúti zaplatiť až súdne rozhodnutie po 2 rokoch od rozchodu..... Pripadne môže byť taky vtipný ako môj ex ktorý neplatil nikdy nič, ale príde si vypytat polku z rodičovského príspevku (tých 24 e co chodí každý mesiac) alebo chce aby som zaplatila za dcéru ubytko keď ju vzal zo sebou na dovolenku....
Takže vitaj v realite, ak ti to ešte nedošlo samozivitelka s malým dieťaťom to ma sakra ťažké. Do bytu si skus nájsť spolubývajúcu pomôže ti s nájmom. Skus si ho udržať, lebo iný nezoženies. Žene s dieťaťom nikto neposkytne ubytovanie, nikto ju nebude chcieť zamestnať. Robotu vezmi hocijakú, idealne si nájsť niečo aj popri zamestnaní.... Šitie, výrobu a predaj niečoho, upratovanie, uctovnictvo, reality, doučovanie.... Proste čokoľvek aby si to prežila, kým je dieťa v škôlke býva často choré, treba ísť na OCR, to sa hneď prejaví na výplate.
Musíš si proste pomôcť sama, nikto ti nepomôže.
@lujza123 s tým ubytovaním súhlasím, ale s tým zamestnaním? Ja som nikdy nemala problém sa zamestnať, keď bol syn malý a teraz napríklad aj u nás vo firme s tým nemajú problém, lebo dobre vedia, že takým ženám na práci záleží
autorke: spoliehaj sa sama na seba, striedavka je za mňa v 90% smola pre dieťa, tak sa snaž sa o vás postarať a nie sa spoliehať na sľuby bývalého
A hlavne určite neplatí jeho tvrdenie, že v prípade striedavej starostlivosti neplatí výživné... O tom rozhodne súd, závisí na vašich príjmoch. Ja by som na tvojom mieste podala návrh na rozvod čím skôr, bez ohľadu na to, či ho podal on alebo nie. Uveď tam spôsob, akým ste sa rozišli, na čom ste sa dohodli a aj to, že neskôr začal kalkulovat a vašu dohodu nemieni dodržať. Žiadaj dieťa do vylucnej starostlivosti, zároveň ale navrhni stretávanie dostatočne veľkoryso. Teda nie len každý druhý víkend, ale aj niektoré popoludnia v týždni a prázdniny. A podaj to čím skôr, nečakaj... Nájdi si aspoň prácu na par hodín denne, na dohodu, či hoci aj na čierno, nejaké upratovanie súkromných domácností a podobne, aby to nevyzeralo na súde, že chceš muža využívať finančne. Nech je vidieť, že sa snažíš koľko ti situácia dovoľuje. V tomto núdzovom stave je naozaj ťažké nájsť si stabilnú prácu, ak máš také malé dieťa, škôlky sú často zatvorené. Nevzdávaj to. Choď si za svojím, nečakaj na to čo navrhne on.
Chod do skupiny Právne poradenstvo, hned v uvode najdes perfektné rady od pravnicky
nema nahodou nejaku zensku znamost, ze tak rychlo zmenil nazor?
Nie je ti povinný platiť byt. Mal by ti prispievať na dieťa a výdavky a ním spojené