Potrebujem poradit
Uz niekolko rokov chcem odist od manzela ktory sa mi neustale vyhraza tym, ze ak odidem, pridem o nase dieta. Ma uz 6rokov. Som odhodlana buduci rok odist tak si postupne vsetko planujem. Nove byvanie, pracu , aby pri rozvode som nemala ziadne problemy. Takisto nepijem,nefajcim, o dieta sa staram zväcsa stale sama. Muz ma s malou dobry vztah, ale je to skor take kamaratske,co sa starostlivosti tyka, na to som tu ja. Som dost zdeptana z toho ako mi vravi ze ked vypadnem tak mu budem pekne alimenty platit ,ze on by sa skor na strome obesil akoby mal platit on mne a dieta dostane on lebo ma kontakty a skvelu pracu ,ja som nic. Chcem totiz zacat s malou v inom meste, kde nebudem mat na krku jeho a jeho rodinu ktory by mi robili stale napriek.Ale k veci.. mam par nahravok kde sa s malou učí ( vynimocne ) a sprava sa naozaj strasne,dokonca jej nadal. Tak chcem vediet, ci aj toto mozem na sude pouzit, alebo moze na mna podat tr.oznamenie ze zverejnujem na sude nahravky kde je on. Mam toho aj o cosi viac.Prosim nesudte ma, ale spravim vsetko preto,aby som o svoje dieta neprisla. Samozrejme pravnika mat budem. Dakujem
Nezabudni, ze existuje striedava starostlivost, dnes pre 6 rocne dieta bezne praktikovana. A este aby si mu nemusela dieta z ineho mesta vozit. Vies ty vlastne o tom, ze ak nebude on suhlasit so zmenou pobytu dietata do ineho mesta, musi to schvalit sud? On ma ROVNAKE prava. Taketo zbrkle jednanie by som ti rozhodne nedoporucovala.
@tuippo dakujem za odpoved
Ja neviem ako inak mam dokazat ze sa k nej nesprava vzdy dobre. Mam aj zvukovu nahravku kde mi sama mala hovori ze sa jej zle s nim ucilo lebo stale po nej len krici
@kate211 to ja viem ze vsetko musi schvalit sud
@kate211 to nieje zbrkle rozhodnutie, pisem ze sa odhodlavam uz roky. Roky pocuvam vyhrazky ze pridem o dieta lebo som nic a nadava mi
dieťa bude zastupované kolíznym opatrovateľom, toto by som riešila s ním
O dieta pravdepodovne neprides, ale striefavu starostlivost vysudit moze uplne kludne. Ked on nebude suhlasit, aj odchod dietata do ineho mesta musi schvalit sud. A nahravky si moze obstarat aj on. Ak je chytry, moze predlozit aj tuto diskusiu z Modreho Kona. To som uz na sude tiez videla. Tak bud opatrna.
Ahoj. Na súde sa dajú použiť smsky, maily, listy všetko kde je to písané čierne na bielom. Tiež fotky, ale nahrávky pokiaľ viem tak nie. Ale poradila by som sa s právnikom. Ja som sa súdila veľmi dávno. V tom čase nahrávky neboli dôkazovým materiálom. Keby si mala tie vyhrážky od manžela napísané napríklad niekde v messengeri alebo podobne veľmi by ti to pomohlo.
Este ze mna nikto nenahráva pri učení 😉😉😉. Dieta ma pravo na oboch rodicov, pokial nie je sexuálne zneužívané, zanedbávané, atd.. maximalne ti da sud striedavku. To je vsetko.
Nerob kktiny, prosim ta. Nemen decku zivot. Rozved sa, ale odstahuj sa co najblizsie, nech ma dieta sancu na striedavu starostlivost a nemeni prostredie, skolu (okrem rozvodu je toto dalsi stresujuci faktor pre dieta). Zacni novy zivot, to ti nikto nebrani (vyhrazat sa ti chalan moze), ale ber ohlad najma na dieta. Podaj o rozvod, pravnika nepotrebujes, hadaj sa co najmenej, snaz sa dohodnut, daj priestor dcere na kvalitny vztah s otcom. Mozno je tvoj muz chuj, ze by si zasluzil nejaky trest a priucku, to nevravim, ale koniec koncov na to doplati len to dieta a ty co budes robit s tym zadostucinenim? Mas si ho kde vyvesit? Budes stastnejsia? Nie. Tak sa prosim spamataj, ziadne kktiny, normalny civilizovany rozvod, ziadne utoky a uteky a budete potom spokojni vsetci traja.
@dadis ahoj
Ja som niekolko krat navrhovala manzelsku poradnu, odmietol. Nechcela som tu pisat vsetko co mi urobil, je toho viac. Raz som skoncila aj s modrinami . Takze urcite ,urcite neostanem v tomto meste, ani blizko . Chcem na sude rovno povedat s pravnikom ze s pripadnou striedavou starostlivostou nesuhlasim,ze bud bude dcerka so mnou v inom meste, alebo proste nie. Je to pre mna uz naozaj velmi vela rokov na to aby som si to stale nechala. Vyhrazky, urazky, strkanice. Dohodnut sa so mnou nikdy nechcel, stale len on on on , ja Ti ju vezmem, ty budes Ta zla, ty ku, ty pi...
Nestrpim aby moje dieta viac videlo ako ma uraza a pocuva ten krik. V druhom meste mam dohodnutu velmi dobre platenu pracu aj byvanie. Tu nemam absolutne nic, byt je jeho
Mysli aj na to, že súhlas na zápis do školy, real so zmenou školy musia dať obaja rodičia. Takže keď otec ne ide súhlasiť so zmenou školy, podáva sa návrh na súd a až do ukončenia konania, čo môže byť aj viac než rok chodí dieťa do pôvodnej školy. Žiaden riaditeľ Ti dieťa do nove jskoly nevezme bez súhlasu oboch rodičov. Od sťahovanie do iného mesta teoreticky áno, alr môže sa stať, že budeš dieťa na styk s otcom voziť. Ale o teda aj ta striedavka..... To, že si pripravuje odchod od neho, je super, ale s právnikom sa začni rozprávať už teraz, aby si nespravila unáhlené kroky.
Ja neviem dievcata, ale ked sa jej partner takto vyhraza, tak zjavne nie je ok, tak co asi myslite, ze ako sa sprava k dietatu? A tvarit sa tu, ze neber dietatu zivot, to ako sa ma nadalej prizerat, ako ich psychicky tyra? A potom aj za jej chrbtom? Teda niektore mate fakt zvlastne predstavy. Jasne, otec je pre dieta dolezity, ale len ked je normalny a to plati aj pre matku. Ktokolvek z rodicov, ked je vyrazne mimo, tak je pre dieta skodna, ak je to vlastny rodic.
Sa necudujem ze matky ostavaju v takychto vztahoch najldhsie ako sa da, co vsetkym iba skodi, ked este aj tu, na anonymnom fore citam, ze "Dieta ma pravo na oboch rodicov, pokial nie je sexuálne zneužívané, zanedbávané", to nam staci tak malo? A to je v nejakom zakone zakotvene toto? Lebo ak ano, tak spanom Bohom.
Škoda že si sa neodhodlala skôr, ľahšie by to bolo s tým prestupom a zmenou školy. Ale obdivujem ťa ,že už to riešiš a pripravujes sa zodpovedne.
Vaše bydliská budú veľmi vzdialené ?
Skús si spomenúť, či nemáš svedkov jeho "spravania", ktorí by boli ochotní vypovedať na súde, alebo napísať aspoň čestné prehlásenie,napísať ako sa prejavoval .
Len to nikde neprezrad, že si zhanas aj takéto dôkazy, požiadaj i 300% diskrétnosť.
A naozaj si nájdi dobrú právničku, sekeru a britvu v 1.
@lilitela Ved pise, ze s dietatom sa pohra. Dieta ma pravo na oboch rodicov. Ja sa nezastavam ani otca, ani matky. Vela parov sa hada a v hadke si povue skarede veci, tym skor treba ten vztah ukoncit a zacat odznova. Ale nie sa odstahovat daleko a zamedzit dietatu kontakt s druhym rodicom. Ja mam na otca mojich deti tiez svoj nazor, ale vybrala som im ho ja. Moja chyba, ze som nevybrala lepsieho, ale od deti by som ho neodpajala. Nie kvoli nemu, na nom mi nezalezi, ale kvoli mojim detom o ktorych dobro mi ide v prvom rade. Aj keby som sa mala z neho zgrcat, radsej si kusnem do jazyka, oslovujem ho pred detmi ako predtym tato/tatko a stale o nom hovorim ako o druhom rovnocennom rodicovi. Ak si s nimi pokazi vztah on, bude mi to luto, ale nebudem za tym ja. Zatial klop klop, deti ho maju radi a akceptuju ho, vsetko vyzera byt ok. To, ako sa sprava ku mne, zatial voci detom v takej miere nerobi a aj ked robi, deti to beru tak, ze raz je taky a uz iny nebude..
Nepočúvaj tu tie ženy, všetkým ženám hneď radia rozviesť sa , s takým by neboli bla bla....a teraz rádia aby si ostala vo vzťahu kde ti nadáva, bije....len pekne choď od neho a neboj sa nič aj tu poznám takých čo majú kontakty, čo dieťa chceli matke vziať a aby platila alimenty, teraz chodia 200 kilometrov pre dieťa, každý druhý víkend....čiže sa neboj
Ak máš korunky navyše poraď sa s právničkou. Škoda, že si neriešila tie modriny na polícii a u doktora. Potom podať žalobu a riešiť. Takému chlapovi normálny sudca nepridelí striedavku. A najlepšie mať ako baby píšu dôkazy ako sms-ky, maily a pod. Nahrávky nie. Ak chceš napíš súkromnú správu a určite NEZOSTÁVAJ.
Inak neviem či by zvládol starostlivosť o dieťa, to že to hovorí neznamená že by to aj dodržal.
Držím palce
Trestný čin by to bol v prípade, že by si na neho podala trestné oznámenie a toto použil na trestno-pravnom súde. V tomto prípade sa môže stať, že keďže si to nahrávala bez vedomia a teda súhlasu manžela, že súd tento dôkaz nebude brať v úvahu, ale môže naň prihliadať. Skús sa ešte poradiť s.pravnikom, ale nemal by to byť trestný čin. A držím palce, hlavne sa nenechaj zastrašovať a choď si za svojím šťastím aj s dcérkou
pises, ze si raz skoncila s modrinami, mas o tom lekarsky zaznam a zaznam z policie?
Ci si si este vtedy myslela, ze on sa zmeni?
@dadis Nepoznam tvoju situaciu a preto nejdem nikoho hadzat do jedneho kosa s autorkou. Ano, niekedy si partneri povedia vselico, ale ked uz jej pred dietatom nadava vulgarne, ide o znacny problem. Aj to je forma psychickeho nasilia. Voci obom. Dalej okrem hrania pise, ze na nu vela krici a ze aj samotne dieta s nim nechce byt.
Takze co bude s nou ten striedavkovy tyzden robit, hrat sa?
Striedavá starostlivosť nie je taká bežná vec.. súd prihliada aj na samotné dieťa,nie len na to čo rodičia chcú. Tvoje dieťa bude zastupovať opatrovník a ten sa k tomu tiež vyjadrí, jeho názor bude súd veľmi zaujímať. Pri školopovinnom dieťati by museli byť veľmi dobré dôvody na to aby súd schválil nejakú striedavú starostlivosť. Ja ti radím,podaj predbežný návrh na zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti, opíš v ňom svoje dôvody. Po schválení sa s dieťaťom odsťahuj, podaj o rozvod. Bude lepšie mať v čase rozvodu už aké také zázemie, domácnosti účastníkov konania kolízna navštevuje aby mohla napísať posudok. Styku s otcom v žiadnom prípade nebráň! V predbežnom návrhu ho vedia upraviť. Napríklad každý druhý víkend a pod .. ďaleko od otca by som sa zas nesťahovala, bude to problém pri styku otca a dieťaťa. Iné mesto kľudne, ale nie mesto na opačnom konci krajiny.
@lilitela Citujem autorku: "Muz ma s malou dobry vztah, ale je to skor take kamaratske,co sa starostlivosti tyka, na to som tu ja." Nahrala to, ako na malu krici pri robeni uloh 😳😳😳..tebe to pride normalne? Teba, ked ta deti nahnevaju, niekto nataca a chcel by ti na zaklade toho prestahovat deti do ineho mesta? Kolko muzov na s detmi taky vztah, ze sa s nimi uci? Ja toho absolutne nepoznam, nechcem sudit ani jednu stranu, len vychadzam z toho, co sem autorka pisala..
Nedávno tu bola diskusia kde bolo dieťa v striedavke a malo nariadené aj dve školy. Na toto by som si dala bacha, pre to dieťa to musí byť extrem. Chápem, že sa chceš odstrihnúť, no na toto treba myslieť. Striedavá starostlivosť nieje o tom, že ty nesúhlasíš a bodka. Ak ti ju súd nariadi, musíš za zariadiť. A takto stresovať dieťa neviem či je dobrý nápad.
@lilitela Preco si to myslis? Ved napisala, ze sa s malou hra a ze sa s nou ucil (minimalne raz, ked ho tajne natacala) - vychadzam z tohoto tvrdenia. Jasne, ze my dve do toho manzelstva nevidime..len som chcela napisat autorke, ze konkretne tieto dve cinnosti sa ako starostlivost pred sudom povazuju a urcite vyrazne zvysuju otcovi sance na ziskanie striedavej.
Tak striedava starostlivost je hrozná vec pre male deti. To skus so psychologickou riesit. A to co Ti vraví vravel aj mne ale to su také kecy, ani varit to nevie, ani starat sa, lebo nechal to na Teba, podla mna kazdy rodič co chce male dieta do striedavej je zly rodic, otec ma pochopit ze mama je mama. Vies to tak spravit, aby bola u Teba. Porad sa s advokatom.
ak si nahrávku nezískala legálne t. j., že dotyčný nevedel, že ho natáčaš tak radšej ju nepouži, môže sa to obrátiť voči tebe