Chcem, aby sme sa predtým vzali

28. máj 2024

Ahojte, možno trošku divný názov témy ale prišla som sa sme poradiť. Mám partnera, sme spolu 4 roky z toho 3 spolu bývame v podnájme. Priateľ je ITčkar konkrétne pracuje v odvetví vývoja hier. Už roky sa bavíme o tom, že by mal lepšie pracovné príležitosti v zahraničí, rátajte hlavne Ameriku teda, resp. Americký trh. Majú síce aj remote pozície ale väčšinou musíte byť aj tak rezidentov v nejakom americkom štáte. Ja mám tiež prácu v IT ale v inom odbore. Už dlhšiu dobu vedieme diskusiu o tom, že by sme sa tam presťahovali. Tu ale prichádza moja časť. Ja moc do Ameriky ísť nechcem, všetko mám tu, rodinu, kamarátov. Rozumiem jeho potrebám a aj rozumie, že ja moc nechcem ísť preč. Najväčší môj problém je, že sa bojím, že by sme odišli a keby sme sa náhodou rozišli alebo čokoľvek sa stalo, zostanem sama niekde ďaleko. Som ochotná to skúsiť, ísť tam s ním ale za podmienky, že ma tam nenechá samú t.j chcem aby sme sa vzali. Je to podľa vás v poriadku niečo takéto požadovať?

syslik81
28. máj 2024

akoze ako manzelku ta nemoze opustit a nechat ta tam? manzelstvo ho k tebe nezaviaze... vziat sa mate z lasky a nie za podmienok ..kazdopadne ak na tom trvas tak mu to povedz a uvidis reakciu

colsami
28. máj 2024

Je v poriadku chciet postupit vo vztahu, nevidim nic zle na tom po 4r. Ide len o to, ci mate tuto tuzbu obaja 🙂

Ale chciet to ako podmienku lebo si myslis ze Ti to zaruci ze v Amerike nezostanes sama v pripade problemov, zial, nie som si ista ci toto je dobra motivacia aj zamienka a ci to bude takto fungovat.

sisa_s
28. máj 2024

Manzelstvo ma byt z lasky, nie z donutenia, lebo sa bojis, ze ta opusti...

janickacrazy
28. máj 2024

No neviem, je to dosť vážny krok ísť rovno do USA. Nechcete skúsiť najskor niečo bližšie, napríklad UK? To by si sa aj sama v pohode vrátila hocikedy a aspon by ste si to vyskúšali, či Vám to klape spolu a či ty budeš ok v zahraničí, lebo ozaj to nie je pre každého.

domka222
28. máj 2024

Tiež nechápem. Ako manželku ťa nemôže opustiť?

wade
28. máj 2024

Rozumiem tvojej neistote, len otazne je ze ci by ho to ze ste manzelia nejak viazalo, alebo branilo mu ta opustit. Ak chces odist, hlavne si to vysporiadaj v sebe. Aby si sla dobrovolne a za seba. A stale (aj na SVK, aj v zahranici) sa snaz byt sebestacna. Pomoze to tebe, aj tvojmu vztahu.

autor
28. máj 2024

Myslela som to skôr tak, že predtým ako niekam pôjdeme by som rada z jeho strany videla nejaký záväzok, že to so mnou myslí naozaj vážne a rada by som náš vzťah niekam posunula. Nemyslela som to tak, že keď sme manželia nemôže ma opustiť, to je samozrejme hlúposť. Beriem to skôr tak, že z mojej strany by to bol veľký záväzok, lebo by som kvázi opustila všetko čo tu mám. Tak by som chcela vedieť, že či je on ochotný tiež sa zaviazať.

Ešte som sa ho na to nepýtala, práve som sa chcela vyhnúť tomu aby to považoval, že ho chcem k niečomu donútiť.

sisa_s
28. máj 2024

To za 4roky ste vobec neriesili predstavu zasnub, svadby a deti? Ci vobec chcete, v akom casovom horizonte...

vevesh
28. máj 2024

Chapem ten strach, podmienku priatelovi dat mozes- mozno sa vas vztah posunie. Ale tu na mk je jedna prispievatelka, ktoru muz nechal samu na ukrajine bez pasu a bez penazi, lebo sa povadili cestou na nakupy.....ja len, ze ten papier ti nic nezaruci a musis sa naucit spoliehat sama na seba- ci uz doma alebo v zahranici. Existuje take pekne prislovie: clovece, pomoz si sam, aj Boh ti pomoze. Toho sa musis drzat🤞

januska12323
28. máj 2024

Za 4 roky ste už hádam preberali svadbu, deti, kde budete bývať atď. Nespájala by som to s Amerikou, nemá to vlastne nič spoločné.

beata_k
28. máj 2024

Rozmyslas velmi dobre. Ci uz ziska benefit poistenia alebo sa jemu/tebe bars co stane, tak ako manzelka mas uplne inu poziciu ako frajerka. Ak sa nemylim, tak poistenie je na rodinnych prislusnikov, nie na frajerku. A ze v Amerike chces mat poistenie. ( opravte ma, ak sa mylim)

autor
28. máj 2024

@beata_k Presne kvôli takýmto veciam to riešim. Je rozdiel tu na Slovensku a niekde úplne v cudzej krajine bez ohľadu na to aká je niekomu vysvetľovať, že ja som jeho priateľka.

Rozprávali sme sa o deťom a zhodli sme sa, že nie. Čo sa týka svadby, bola to taká debata, že "nevylučujem, keď bude treba" ale nemali sme nejakú dohodu, že "po piatich rokoch sa vezmeme".

maxalla
28. máj 2024

Co znamena "ked bude treba"?
No ved ked sa tak velmi chces vydavat, kup zasnubak, poklakni a poziadaj ho ty, uvidis, aka bude reakcia :D

h2
28. máj 2024

Či už sa vezmete, alebo nevezmete, lietadlá predsa lietajú, dá sa vrátiť domov, kedy len chceš. 🤷‍♀️

doriiis
28. máj 2024

Tak toto bude určite šťastné manželstvo.🤣🤣

melanta
28. máj 2024

Ste spolu 4 roky, 3 spolu žijete, čiže asi nemáš 18, ale trocha tak pôsobíš. Roky sa bavíte o tom, že by bolo výhodné kvôli jeho práci ísť do USA, ale ty tam ísť nechceš? To ako sa teda bavíte o niečom, čo ty nechceš? Ako sa on stavia k tomu, že by ste išli niekam, kam ty nechceš? A prečo si myslíš/myslíte, že v USA to bude zlatá baňa? Ak si nevie zarobiť mega dobré prachy tu, nezarobí ani v USA. Konkurencia je tam brutálna - už má informácie o tom, že by tam po ňom skočili a ponúkli mu skvelý job a skvelé prachy? Riešil nejaké pracovné ponuky a vie, že by konkrétne on dostal naozaj great ponuku?

K svadbe - ak spolu žijete 3 roky, téma svadba, deti je normálna téma, ktorú snáď už riešite a vieš, aký má k tomu postoj. Ak nie, najvyšší čas túto tému otvoriť. Aby si nezistila, že žiješ s niekým, kto má v tomto úplne iné životné predstavy ako ty.

K USA a k strachu, že je rozdiel tu na Slovensku či v cudzine - ak máš takýto strach, nechoď tam. USA nie je nijak mimoriadne zahraničie. Hocikedy sadneš do lietadla a za pár hodín si v Európe a na Slovensku. Sú odtiaľ denne desiatky letov do Európy. Ak máš strach, čo by sa s tebou stalo, ak by ste sa rozišli, tak tam nechoď. Nie je totiž dôvod báť sa a ak áno, tak potom je na mieste ostať doma.

melanta
28. máj 2024

Teraz čítam, že ste sa bavili o svadbe a jeho reakcia bola, že svadba ak bude treba. WTF? Prečo svoj život zahadzuješ s niekým, kto si ťa vezme len ak bude treba? Prečo nechceš niekoho, kto si ťa bude chcieť vziať, lebo chce prežiť život s tebou? A k tej istote ako manželky v USA - ak má takýto postoj k vášmu možnému manželstvu, tak manželstvo pre neho bude len papier, žiadny morálny, citový či iný záväzok.

autor
28. máj 2024

Ja tomuto fakt nerozumiem. Každý jeden deň sú tu diskusie, kde sa nakladá, ženám, že prečo sa "nezabezpečili svadbou". A keď niekto myslí dopredu tak hneď hejt, že "to určite nebude šťastné manželstvo" a prečo mi na tom tak záleží veď "partnerka" je to isté ako "manželka". Asi nikomu nevyhoviem.

@melanta Ako píšem v príspevku riešime to už dlho. Dostal desiatky ponúk ktoré skončili pred podpisom, lebo nie je rezident USA. Aby som bola úplne konkrétna, ponuky sa hýbu 200-300 tisíc USD ročne. Teraz dostal jednu s nástupom od 1.1.2025 350K.
Ako píšem v príspevku vyššie rozprávali sme sa o tom nejeden krát a obaja sme sa zhodli na tom, že to nejak k životu nepotrebujeme ale ak na to príde, dobre. A teraz prišla zmena kedy si myslím, že by bolo dobré to opäť otvoriť.

melanta
28. máj 2024

A prečo sa skončili tým, že nie je rezident? Prečo ste už dávno neodišli, ak dostáva great ponuky? Ak ich dostáva desiatky???? Veď oni všetko zabezpečia, vy si len kufor prinesiete.

beata_k
28. máj 2024

To nie je o tom, ze si nevies kupit letenku, ale o tych menej stastnych udalostiach. Ved ta v nemocnici ani nepoinformuju o jeho stave, ani ci prezil. Si to tu zeny predstavuju velmi romanticky. Bez svadby by som nikam nesla.

autor
28. máj 2024

@melanta Pretože bol ohľaduplný ku mne keď som povedal, že nechcem ísť. (Za čo tu tiež dostal hate mimochodom.)

zooeynka
28. máj 2024

Nebud blba, ak s nim nechces deti tak sa neberte, naco??? Len zbytocna komplikacia ked o 10 rokov zmenis nazor a on napriklad nie.

melanta
28. máj 2024

Veľmi podivný príbeh - roky riešite jeho odchod, roky dostáva vraj desiatky ponúk, svadbu nechcete, ty nechceš ísť do USA. A teraz zrazu chceš, ale jedine so svadbou. Asi by to chcelo sadnúť si ako dospelí ľudia a urobiť rozhodnutie, či USA áno alebo nie. Ak áno, potom doriešiť detaily. A ísť. Načo strácate roky tým, že roky riešite a vlastne ešte stále ste nič nevyriešili.

autor
28. máj 2024

@melanta Lebo sme dvaja dospelý ľudia, ktorí si vážia jeden druhého a nechcú urobiť rozhodnutie, ktoré by viedlo k tomu, že ten druhý bude nešťastný.

januska12323
28. máj 2024

Tak mu povedz, že to "keď bude treba" práve nadišlo. Keď má takú skvelú ponuku prečo o tom stále len rozmýšľate? Behnete na úrad, zajednate termín, ste zobratí a môžete riešiť letenky. Do januára všetko stíhate.
Ak tam nechceš ísť lebo to nie je pre teba povedz mu to jasne nech sa vie rozhodnúť čo mu je prednejšie. Pripadá mi to tak, že ty ho len brzdíš v živote ale neviete k tomu dospieť lebo sa rozprávate len tak okolo.

autor
28. máj 2024

Aha. Takže ja som sem prišla s tým, že chcem poradiť ako to zabezpečiť a prišla som na to, že som krava lebo chcem záväzok od neho a ešte ho brdím. Ďakujem dievčatá.

nikaeli
28. máj 2024

je to tvoj život, čo je to za úvahu 'asi nikomu nevyhoviem'? on sa do svadby veľmi nehrnie, ožení sa, keď bude treba - kedy to bude, keď ani teraz nemá ten pocit? po 4 rokoch nie ste ani snúbenci.. aj by som ti radila netlačiť na pílu, no ty to počuť nechceš. Vieš, nám to môže byť jedno. Napíšeme svoj názor, ale čo z toho, keď to tvoj priateľ cíti inak? Tú prácu tam má istú? čo by si robila ty? kde by ste bývali? máte to poriešené, či sú to len úvahy o budúcnosti?
Inak mať iný názor neznamená hneď hejtovať 🤷🏻‍♀️

beata_k
28. máj 2024

Skus tuto otazku polozit na inom fore. Napr. Reddit kde je viac muzov a na problem maju triezvejsi nazor.

sima234
28. máj 2024

Pozri ak raz do USA ísť nechceš, lebo tu máš rodinu, kamarátov, tak svadba ti nepomôže k tomu, aby si tam chcela ísť. S veľkou pravdepodobnosťou tam šťastná nebudeš, či už so svadbou alebo bez.

melanta
28. máj 2024

Lebo sme dvaja dospelý ľudia, ktorí si vážia jeden druhého a nechcú urobiť rozhodnutie, ktoré by viedlo k tomu, že ten druhý bude nešťastný.

Autorka, to je absolútne v poriadku. Ale nie je v poriadku riešiť niečo roky. Môj muž keď dostal ponuku do Stockholmu, sadli sme si dva večeri k jedlu a k poháru vína a dohodli sa, že ideme. A tiež to nie je pre mňa dream krajina a mesto. Ale sme dospelí, tak to nebudeme riešiť roky. Ja som headhunter hlavne pre Blízky Východ. Oslovujem ľudí s pracovnou ponukou do Saudskej Arábie, Kataru, Bahrajnu, Emirátov, Kuvajtu, 1-2 krát ročne mám aj USA. Tí ľudia sa rozhodnú do týždňa, či sa budú sťahovať aj s rodinou alebo nie. S rodinou, čiže často aj s 2-4 deťmi sa sťahujú na iný kontinent a rozhodnú sa za pár dní. Takže podľa mňa naozaj nie je úplne v poriadku riešiť niečo roky. Nikto tu nenapísal, že si krava. Ani ja, ani nikto iný. Ani to nikto nenaznačil. Ja iba píšem, že dospelí ľudia takéto situácie rozhodujú pár dňovou diskusiou. Nie rokmi trvajúcou diskusiou. Sama vidíš, že roky sa o tom bavíte a nikam ste sa neposunuli. Tak je načase urobiť rozhodnutie.