Bývanie s rodičmi

8. nov 2023

Ahojte, tie ktore ste po svadbe ostali u rodicov, mysleli ste ze to bude ok ale po case ste zmenili nazor, ako ste to riesili, co ste robili? Manzel problem nema ale ja uz zacinam citit ze ma to ovplyvnuje. Dom obrovsky, prerobeny kvoli nam, som posledne dieta tak to nejak bolo samozrejme ze ostaneme. Vlastne 2 poschodia, kupelna kuchyna aj vchod, obyvacka, detske izby. Vsetko mame svoje, oni maju dole prizemie ale aj tak zacinam byt z toho na prasky. Neviem co mam robit, po svadbe sme par rokov, stale si hovorim ze sa nebudem kvoli nim nervovat ale asi som taka povaha ze ma dokaze vsetko rozculit. Na druhej strane financne pomohli kolko sa dalo este pred svadbou, co sa tyka domu nic nechcu, su radi ze sme tu, oproti inym kamaratom sa mame ako prasiatka v zite, bez hypo, nove auto, dovolenky cez rok. Raz je dobre, raz je zle. Ked je dobre hovorim si aky suoer zivot mame, ked je zle mam chut odist.

mikitilik29
8. nov 2023

Zlé v čom? Co ti robia zlé rodiča?

jaskolka
8. nov 2023

A v čom konkrétne je problém? Lebo nič v podstate nepíšeš,v com by sa dalo poradiť..

marsmykkok
8. nov 2023

@mikitilik29 predpokladám, že všeobecne "ponorka" a že im vidia do hrnca. Ak si posledné dieťa ako to máte ošetrené? Poschodie je Vaše? Neskončíte po smrti rodičov s tým, že budete musieť vyplácať súrodencov už vo veku, kedy na to nedostanete hypotéku a takisto po predaji nebude dosť financií na vlastné bývanie a hypotéku po napríklad 50tke bude ťažšie získať? Nechcete sa radšej uskromniť a ísť do svojho na hypotéku niekde do staršej bytovky na sídlisku?

snehulak77
8. nov 2023

My tak bývame. Ani nerozmýšľam nad zmenou, najlepšie rozhodnutie aké sme urobili.
Áno, občas sa pochytime, treba vedieť robiť kompromisy. Ale ja by som inak už nechcela žiť

marca12
8. nov 2023

Ja obdivujem kazdeho,kto byva v rodicovskom dome. Ja by som to nezvladla. Viem,aki dokazu byt rodicia "otravni",je to s nimi horsie ako s malymi detmi. Pokial tam mate vsetko prerobene,vybudovane,bola by hlupost odchadzat prec. To,ze zijete bez hypoteky je velky luxus. To je asi jedine plus na celej tejto situacii. Budes musiet vyplacat surodencov?

wishes
8. nov 2023

najlepsie rozhodnutie ake som kedy urobila je to ze som sa osamostatnila, aj na ukor penazi 🙂 ale ten klud a pokoj za to stoji… akoze nehovorim, ze by mi rodicia prekazali, ale predsa… robim si kedy co chcem a nikto mi do toho nehuci 😀

muchotrafka298
8. nov 2023

Ja nevidim na tomto byvani nic zle, pokial to tebe vyhovuje a rodicom tiez. Citim z prispevku, ze asi toto uplne uz nevyhovuje, ale byvate "zadarmo". Podstatne je to, ako toto mate pravne osetrene, co sa tyka eventualneho dedenia v buducnosti. Ci je toto tvoje alebo tam "len" byvate. Lebo ja poznam pripady, ze si v 50tke pomaly brali hypoteky, lebo surodencov bolo treba vyplacat, presne ako pise @marsmykkok. Lebo potom to fakt nie je sranda, aj vzhladom na vek a nikdy nevies, ako sa vyvrbia rodinne vztahy a taktiez ceny nehnutelnosti za 20 rokov.

mamickalisticka
8. nov 2023

My sme tak bývali ako malí, starká dole a my hore. Mala som krásne detstvo, starká bola na dôchodku, bola som s ňou vkuse, keď som bola chorá, mama si nikdy nebrala očr.. veľká výhoda. Nikdy s mamou nemali konflikt.. naopak ja si to neviem predstaviť, my sme s mamou tak odlišné, že sa dokážeme pohádať aj keď spolu nebyvame 😂 keď som porodila prvé dieťa, bývali sme chvíľku u nich, kym sme si prerobili vlastný byt a bol to očistec. Aj keď sme spolu každý deň, stále su to dve hodinky a idem domov, lebo potrebujem to svoje útočisko. Aj keď bývame v byte a oni v dome

katica06
8. nov 2023

Môžeš konkretizovať to Zlé? Možno by si sa skôr dočkala rady.
Bývala som po svadbe s mužom u mojich rodičov, svokrovci by tiež boli radi keby sme tam šli bývať. Tu i tam bola k dispozícii iba jedna jediná izba. Nič viac. Odtadiaľ bolo do roboty 50km, od našich 7. V tej dobe sme už mali vlastný dom, len nebol dokončený, keď sa dokončil šli sme. Celé 2posch je luxus čo som nikdy nemala

hopsadobrandejsa
8. nov 2023

"Na druhej strane financne pomohli kolko sa dalo este pred svadbou, co sa tyka domu nic nechcu, su radi ze sme tu, oproti inym kamaratom sa mame ako prasiatka v zite, bez hypo, nove auto, dovolenky cez rok."

Typicky pripad " ked je koze dobre, ide sa smykat na lad".

Je zrejme, ze ta zeru mrle alebo ti proste chyba nejake to vzruso ktore ini ludia zazivaju den co den ( hypo, uvery, leasingy prip. fusky cez vikendy aby bolo z coho zit, dovolenka tak maximalne na Mare alebo lokalne kupalisko ).

Ved sa odstahuj, zober si hypo a plat vsetko zo svojho. Budes sama sebe panou.

Co sa tyka penazi, zvykne sa vraviet, ze sa lahsie place v limuzine nez v autobuse. Zrejme si chces vyskusat ako sa place v autobuse kedze to velmi nevyzera, ze by si bola vdacna za pomoc rodicov.

Boze, zivot bez hypo.......mozem len snivat 🙄

kirakira
8. nov 2023

asi sa maš moc dobre

lara45
8. nov 2023

Ja by som nevydržala bývať s rodičmi😀 máme krásny vzťah, rozumieme si rozprávame sa snáď o všetkom.Ale aj tak, by som k ním nešla bývať.Určite by som ich mala stále za zadkom aj keď by som bývala nad nimi.My sme momentálne v podnájmd.Naši su v dome môžme si prerobiť horne poschodie alebo dokonca postaviť dom.Ale radšej nie😀 keď som u našich 2-3 hodky uz chcem ist domov.Tak ako písu vyšie je to take utocisko od nich kde som len ja moj muz a moja dcera a mozem si robit co chcem bez toho aby som sa bala ze ma rodicia pocuju alebo vidia.A no vies dospelost prinasa aj zodpovednost.Asi by som nechcela zit na ukor rodicov.Urcite by som chcela mat vsetko zo svojich financii.Ale tak, kazdy sme iny a kazdemu vyhovuje nieco ine.

deti95060810
8. nov 2023

bývali sme u mojich rodičov. Mali sme jednu kúpeľňu, 1 wc, jednu kuchyňu....moji rodičia, my dvaja s mm a 4 deti... takto sme bývali zopár rokov - spomíname s manž. na toto obdobie krásne - tak ale už z vlastného. 😉
Mm nemal problém žiadny - bezkonfliktný typ, horšie to bolo so mnou.
Po presťahovaní sme si užívali 2 WC, 2 kúpeľne, kúrili sme si ako sme chceli, kedy sme chceli, robili sme si čo sa nám zachcelo - hoc moja mama mi neraz povedala že sme sa nemali odsťahovať a bolo jej za nami neskutočne smutno - a to sme odišli len na druhú stranu záhrady - vidíme si do dverí....😀
za mńa naj. rozhodnutie .... súkromie je súkromie.

osky
8. nov 2023

To,co pises ,je uplne normalne.
My tak byvame s nasimi a aj ked sme väcsinou cely tyzden mimo,cez vikendy ci volne dni sme doma a tam sa tie trecie plochy prejavia.
U nas bolo fajn,ze prve roky sme boli samy,rodicia sa pristahovali neskor.my sme hore,oni dole.
Ale ked sme vsetci doma,varime spolu/ja/ a stolujeme spolu,vonku.
Nakolko otec uz po schodoch nevyjde.
Ked sa neda vonku,uz teda nie spolu.ale to trva len posledny cca 3/4 rok....inak sme vzdy stolovali spolu,hore.
Niekedy je to ozaj o drzku,povadime sa o blbostiach...
Ale to su take hadky...10-15 minut vybuch a vecer uz pijeme spolu vino na terase...no.
Tiez mam niekedy chut ujst,ale rovnako to ma moja mama zo mna 😅
Teraz bol otec 2 tyzdne v nemocnici,vzala som mamu na tyzdnovy vylet,nech zmeni prostredie.
A tyzden potom bola na Sk a chodila za ocom...
Ti poviem,ze zrazu.taky nezvyk.
Boli sme s muzom sami doma a aj ked sme si to uzili inak,bol to divny pocit.iny,ako ked nasi chodili aj na mesiac na slovensko prazdninovat...
Ked prisli,upiekla som hus,kolac...a bolo to take slavnostne zvitanie...
Po 2 tyzdnoch sme vsetci stastni,ze je vsetko pri starom...

Bud vdacna,ze mate zazemie .
a to co nas obmeduuje,je len nasa rozmaznanost.
Kedysi ludia zili v dreveniciach aj 3 generacie spolu.
A zili.
Dnes ma kazdy svoju izbu a aj tak nie je spokojny.
Zober si hlavne,ze rodicia uz budu len starsi.
Cize bude na vas,postarat sa o nich.
Cize ked ste v jednom dome,aj toto bude jednoduchsie.
A kym teraz vladzu, pomozu vam s detmi a pod.
My sme tiez na zaklade toho takto zvazovali.
A je dobre.aj ked su obcas trenice...

babababka
9. nov 2023

Áno,bývala som so svokrou,nebol žiadny problém,akceptovali sme jedna druhú.Potom ochorela,ľutujem,že moje deti nepoznali svoju babku.Bola to dobrá žena.A sme radi,že sme jej v starobe pomohli.

abbey1
9. nov 2023

My sme po svadbe zostali bývať s mojím otcom. S mojím manželom si vychádzal normálne. Konflikty boli také bežné ako pri každom spolubývaní. Ale vzájomne sme si boli oporou. A ja som i spätne rada, že otec nebol na staré kolená rád, moje deti mali milujúceho dedka, ktorý síce už nevládal aktívne pomôcť, ale dával im lásku a on ich neskutočne miloval.
Nepíšeš, s čím konkrétne máš ty problém.

alickapusinka
9. nov 2023

@mamickalisticka 😂 pohádam sa s ňou aj ak už s ňou nebývam je super hláška.

alickapusinka
9. nov 2023

Logický bývam sama na hypotéku s rodinou tak je logické že si robím čo chcem. A uťahujem si opasok. Bývam u rodičov bývam bez hypotéky a ostatných veci k tomu. Píšeš že všetko mate svoje tvoji rodičia tam nechodia tak sa máš dobre. Dôležite je že mate prerobený dom .Nie že po smrti svokrovcov bude chcieť súrodenec vyplatiť svoju čiastku. Jasné že bude chcieť minule tu bola podobná téma že po smrti rodičov sa čudovala nevesta že budú musieť vyplatiť švagra manželovho brata. Bývanie spolu s rodičmi svokrovcami vždy prináša určite obmedzenia. To si musela vedieť vopred. TY ani nepíšeš že čo Ti chyba je koze dobre ide sa šmýkať na tenký ľad. Mali ste si vziať hypotéku na 30 rokov a mať svoje však sa to dá ešte aj teraz .Alebo si si spočítala že máš voči rodičom záväzok postarať sa o nich na starobu doopatrovať ich. Ja vždy vravím nič nie je zadarmo a nemyslím tak že bývanie platiť energie a tak ten základ. Väčší problém je to čo je teraz akože zadarmo na rodičovskú starobu to bude ako sa povie to za mlada zadarmo. Takže zadarmo to celkom nebude ak budú tvoji rodičia na starobu potrebovať pomoc na 24 hodín. To mi príde s ich strany taká poistka.