Som po rozvode cca 3 roky, s exmanzelkou sme majetkovo vyporiadaní 2 roky. Mám dve deti, dospelé 18r a 22r, žijú so mnou v mojom dome, ktorý som nadobudol pred svadbou. Syn cez týždeň býva na internáte. Problém je, že tu stále býva aj exmanželka. Rozvádzali sme sa v dobe kovidu, sám som jej navrhol, že nech odíde až si niečo sama nájde. Sú tu dve poschodia, miesto bolo, tak mi to nevadilo, niekedy sa nevidíme aj 3 dni. Nechce to však nijako riešiť, je zavretá u seba hore a nechystá sa nejako odísť. V dobe vyporiadania sme sa finančne vyrovnali, financie na jednoizbový byt alebo starší dvojizbový má. Mne to nejako extra nevadí, ale naozaj už sú to tri roky. Najprv nemohla chodiť po obhliadkach bytov skzr kovid, potom cena nehnuteľností rapídne stúpla a do podnájmu nechce. Peniaze z vyplatenia dáva vraj na lieky a kúpele. Cez víkend mi oznámila, že má asi roztrúsenú sklerózu, čaká na nejaké posudky a že potom jej prednostne priradia byt. No neviem, nezdá sa mi to. Ešte mi oznámila, že ak bude invalidná, nemôžem ju len tak vyhodiť, lebo zatiaľ nemá kam ísť a bude nezaopatrená. Osobne to nechcem riešiť škandálmi, políciou, ja jej nechcem rušiť ani trvalý pobyt, kedže nemá kam ísť. Sme malá obec, to by sa rozkríklo. Neviem ani ako by to obec riešila. V obci máme malú bytovku, sociálnu, 5 bytov a tie sú obsadené. Najbližšie mesto má asi svojich občanov, ktorým prideľuje byty. Keď pôjdem na obec, zariadi jej nejaké bývanie, aj keď nemá kde? Dá sa to vôbec nejako riešiť?
@tom_ah pokojne ju môžeš vyhodiť. máš predsa zo súdu potvrdené, že ste vysporiadaní, nemáš čo riešiť. mal si ju poslať hneď po vysporiadaní. mala financie, mala sa zabezpečiť.
Dala by som ultimátum dokedy sa ma vystavovať. Rozvedení ste, vysporiadaní tiež....
Úprimne... Všetko sú len výhovorky, covid, kúpele, toto, hento, nájom nie. Bolo by mi jedno čo si susedia šukajú, ved šukajú aj teraz a potom budú suskat to isté len v zelenom
Zacni jej uctovat najomne.
ak chceš mať čisté svedomie, môžeš jej nájsť podnájom a pomôcť ju presťahovať, ale nič viac robiť nemusíš, ste vysporiadaní
Nech ti ukáže papiere od dr.potom sa zariadiš.
Trvaly pobyt moze mat na obci. Mozu ju zapisat do poradovnika, ale ak obec byty nema alebo je ich malo, tak sa to moze tiahnut aj 10 rokov. Bud ju vyhodis a odide, alebo zavolas policajtov a jej pomozu. Alebo ju budes trpiet. Inu moznost nemas.
@tom_ah Tvoja manželka neodchádza, lebo nechce. Prečo by aj išla niekam do horšieho a ešte by za to musela aj platiť, keď u teba býva zadarmo a užíva si peniaze z vyrovnania. Tie sa jej čoskoro minú a zostane ti na krku už navždy. Rieš to čím skôr! Nenechaj sa citovo vydierať diagnózami. Iba ak ti nevadí, že ju tam stále máš.
Zrus jej trvaly pobyt.
Alebo s nou spis najomnu zmluvu, kde ti bude riadne platit najom a energie.
Ty jej nemusis hladat a vybavovat nahradne byvanie
@h2 V dobe rozvodu mala dcéra 15, som bol aj rád, že má matku blízko. A dalo sa to zariadiť tak, aby sme bývali každy vo vlastnom poschodí. Dcéra pôjde od septembra na vysokú, cez týždeň bude preč a ja si naozaj neviem predstaviť daľšie roky tráviť v dome s exmanželkou bez detí.
Tak ju vyhod. Zbal kufre, vymen zamky, napis sms s miestom vyskytu kufrov, zober deti a chod na dva tyzdne na dovolenku. Predtym jej zrus pobyt. Bude mat pobyt na obci.
Bohuzial bez zrusenia trvaleho pobytu a pobalenia pred dvere toto nepojde... trpezlivy si bol dost... alternativa - uctovat najomne - ti je na dve veci, ty chces mat svoj dom sam pre seba, nie aby si videl ex kazdy bozi den tri roky po rozvode...
@anjelicek26 pri dostatocne vysokom najomnom myslim, ze odide aj sama 😉
@tom_ah ako by sa o nu bali, ked ani nebyvaju doma... nech ide k rodicom, kamoske, hocikam... nie si jedina moznost a ani hotel...teraz uplne vazne, dufam, ze mas aspon priatelku a stavias si iny zivot a nezijes kvoli jej neschopnosti odijst v minulosti... zijes len raz a zasluzis si byt stastny, toto je davno skoncene, len ty nevies konecne tie dvere zavriet.
Tak ju teda koli dospelym detom nechaj u seba byvat. Plat za nu energie, teplo, vodu, odpady. Dozivotne. Dokaze si zabezpecit aspon stravu?
@tom_ah a ako to teda mate? Ma samostatny vchod, samostatnu bytovu jednotku? Plati ti nieco na energie?Ja by som jej zrusila ten trvaly pobyt a zaroven ponukla teda najomnu zmluvu.
Ak nebude chciet, sudom vybavis prikaz na vystahovanie.
@anjelicek26 Dcéra ešte doma býva, na vysokú pôjde až v septembri. Deti by sa určite dozvedeli, že nemá kde bývať. A nechcem aby chodila po dedine s kuframi, že nemá kam ísť. Dcéra by to tažko niesla.
@martinkatinka Vchod máme spoločný, ale každý žijeme na inom poschodí, dve kuchyne, dve kúpelky. Neprispieva na nič, ja ani nič nechcem.
@tom_ah chyba, ty nic nechces. Normalne nech plati polovicu energii... Samozrejme, ze naco si bude platit niekde najom, respektive byvanie, ked nemusi. Ved ste vysporiadani. Nemas voci nej ziadnu povinnost, bol si ustretovy, ale zrejme ti to uz vadi. Tak to musis vyriesit.
Ty si sen každej vychcanej trúby...
@tom_ah dcera je dospela, podla mna ju brutal podcenujes... normalne sa s nou porozpravaj, ze to takto jednoducho nejde a mama to ZNEUZIVA. Tri roky to zneuziva. Ale ste rozvedeny a tento stav je neudrzatelny a neferovy voci tebe, tahas vsetky naklady, novy vztah (ak nejaky mas) tym trpi tiez... tebe to nic nedava, len ti to berie a berie... ako pise kocka vyssie... uvedomujes si, ze uz nie si za nu zodpovedny, ze ano?
skus zajst k mediatorovi. najprv sam potom spolocne
@tom_ah ste vysporiadaní, nie si povinný čakať kým jej priradia byt (keď o volaky vôbec žiadala) a vyhodiť ju môžeš, aj trvalý pobyt zrušit, keďže si ju vyplatil a ste súdne vysporiadaní. Kto vie či vôbec ešte niečo na byt má z toho čo si jej dal, nakoniec ti ešte zostane na krku aj s tou sklerózou a môžeš jej utierať rit. Ja nechápem načo čakáš?! Takto neodíde nikdy, nemá dôvod, čo to nevidíš?? Ďalšia varianta, zrušiť TP, daj jej podpísať zmluvu o nájme, nech si platí a môže bývať..
@anjelicek26 Dcéra to už s matkou rieši, exmanželka dcére sľubuje, že sa chodí informovať o bytoch, ale nič z toho dlhodobo. Už sa aj dcéra chcela sama ísť informovať na obecný úrad ako to teda je, ale neche tam vypadať ako niekto, kto vyhadzuje matku.
Zachoval si sa veľkoryso,klobúk dole. No,je načase jej aspoň účtovať nájom. A dať jej ultimátum,trebárs do konca augusta,nech sa vystavuje. Inak jej zrušis tp a pobalis veci. Dcéra sa hnevať nebude,keď aj sám píšeš,že sa chcela informovať o bytoch. Držím palce
na OU ju zapíšu len do poradovníka ....
to že si bol ľudský sa ti vypomstilo... byty drahé, eurá asi už rozhajdákané....
takýmto spôsobom ju nájdeš u seba aj o 10 r.