Boli by sme šťastnejší bez sociálnych sieti?

hnedovlaska1234
4. feb 2024

Ahojte, asi ako každý mladý človek mám sociálne siete. No v poslednej dobe sa pohrávam s myšlienkou sociálne siete nepoužívať a vymazať (tým myslím napríklad Instagram).
Zisťujem,že mi to asi pravdepodobne neprospieva a uvedomujem si to. Pripadá mi to v poslednej dobe ako strata času a keď si predstavím koľko veľa vecí by som mohla miesto scrollovania spraviť…tak sa cítim strašne. Nepríde mi moc v poriadku,že keď sa ráno zobudíme tak prvú vec ktorú spravíme je,že chytíme telefón do ruky. Ďalšia vec ktorá ma trápi je,že aj keď si uvedomujem,že Instagram je celý prikrášlený…aj tak sa podvedome s ostatnými ľudmi a hlavne mladými influencerkami v mojom veku porovnávam. Mám len 19 rokov, ale vždy si poviem,že možno nie som taká pekná ako ostatné dievčatá, ako majú všetky dievčatá vzťahy, ako všetci cestujú a pod. Dokonca som premýšľala nad tým,že sa začnem maľovať, cvičiť a pod., pretože to všetky influencerky predsa robia…a pritom osobne si myslím,že nebyť sociálnych sietí a nejakých stanovených ideálov krásy..by som bola so sebou úplne spokojná. Moc som si navykla na sociálne siete a dosť ma to trápi. No keď si zároveň predstavím koľko voľného času by som mala kebyže si ich vymažem….viem,že by na mňa zrazu prišla nuda. Myslím si,že sociálne siete taktiež môžu mať vplyv aj na môj psychický stav a úzkosti. Veľmi ma trápi dnešná doba ako je každý človek prilepení na telefóne a zabúdame žiť. A chcela by som to zmeniť.
Myslíte si,že bez sociálnych sieti by sa nám žilo lepšie? Boli by sme štastnejší?

mamamasama
4. feb 2024

Vďaka sociálnym sieťam mám kontakt so svetom. Využívam ich minimálne, ale som vďačná, že sa môžem prostredníctvom nich zoznámiť s novými ľuďmi, chodiť na rôzne akcie a podobne. Ty si pánom svojho času. Ty rozhoduješ o tom, na čo a na aký čas ich využívaš.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkakravcova
4. feb 2024

@hnedovlaska1234 Instagram som si zmazala po pár mesiacoch.
Sociálne siete na Slovensku sú dosť toxické miesto a ak má človek taký už ten zlý pocit z toho, tak je lepšie to úplne vypnúť.
Čo sa týka kontaktov: ľudia s ktorými si reálne v kontakte, na nich kontakt nestratiš aj keď nebudeš mať sociálne siete. Ostatné kontakty sú aj tak len fake.

miskakyska
4. feb 2024

... máš pravdu.. ľudia si to neuvedomujú a hlavne nepriznajú, že pomaly telefón v ruke vrastený... stačí prejsť po meste, nahliadnuť do restiky,cukrárne,autobusu... každý čumí do mobilu... prídeš do čakárne,tak isto...bez mobilu už ani na hajzeľ... ľudia komunikujú spolu v jednej izbe cez messenger...nezablahozelaju si osobne,ale cez Facebook.... z mobilov a sociálnych sietí sme úplne vymletí a osprostení🙈😆 však čo si budeme klamať 🙃 vidíš sama , aká je realita...

zobaka
4. feb 2024

ja som si raz vymazala, resp. stopla na pár dní, potrebovala som kľud, lebo človek či chce či, keď máš na ho..o obdobie a vkuse ti niekto prezentuje ako je každý mesiac na dovolenke a život je krásny len treba pozitívne myslieť, neprospieva to, zabudneš na chvalenkarske príspevky a ľahšie sa zije, popri tom som si aj oddýchla aj pocestovala, aj niečo vyriešila, lebo ten tlak tam proste je a nehovorím o tom, koľko času to zozerie a o nič fakt človek nepríde...treba si nechať len obohacujúce účty o strave, kondícii, nejaké rady a ostatné nesledovat

bloger
4. feb 2024

Všetko prináša určité výhody aj nevýhody. A mimochodom kto určuje ideály krásy. Ty sa nemusíš porovnávať. Ty si krásna a kto chce to uvidí. Aj v prírode je každá rastlinka iná. Každá osobitne má svoje jedinečné vlastnosti a krásu. Aj tá najnenápadnejšia. Možno sa tak cítiš aj ty. Ale každá je nesmierne dôležitá. Skús sa na seba takto pozrieť. A sociálne siete prestanú byť problém.

daniela2202
4. feb 2024

@hnedovlaska1234 určite... chválim tvoj postoj 👍👍👍

deniska2706
4. feb 2024

Viem čo myslíš a úplne ti rozumiem, komentare predomnou som nečítala.
Môj názor je že určite by sme to so sociálnymi sieťami nemali preháňať avšak napríklad my žijeme v Belgicku a keby nebolo internetu tak by som vôbec nemala šancu byť s rodinou v dennom kontakte. Každý by si mal zhodnotiť čo už je príliš a napríklad skúsiť aspoň na víkend odinštalovať ten Instagram alebo TikTok to sú žrúti času.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hnedovlaska1234
autor
4. feb 2024

@deniska2706 tiktok som si už odinštalovala. Raz som ho nemala asi pol roka…potom zo zvedavosti som ho stiahla späť, mala ho asi 3 dni a zistila som,že som sa cítila normálne zle :D takze uz ho zas nemam

domak2
4. feb 2024

@hnedovlaska1234 podľa mňa je fajn sa zamyslieť nad tým ako trávime čas, ale zas si to netreba idealizovat, ze pred rokmi bez internetu všetci skákali po ružových oblacikoch a náramne sa druzne bavili.

muchotrafka298
4. feb 2024

Treba si uvedomit jednu vec. Socialne siete su dobry sluha, ale zly pan a chovat sa podla toho.

vilma7
4. feb 2024

Nie som kvôli sociálnym sieťam nestastnejsia, takže keby neboli, šťastnejší by som nevila tiež. Používam ich v môj prospech. Žiaden tik tok, instagram..na fb som v skupinách kde sa niečo dozviem v môj prospech...

dudos
4. feb 2024

Ja nepoužívam FB, Instagram, TikTok. Som len na MK. A žijem plnohodnotný spoločenský život. S priateľmi si vymeníme fotky cez správy alebo e-mail. Voláme si viac krát za týždeň a aspoň raz za mesiacapol sa snažíme stretnúť osobne.
Ja celkovo nerozumiem tomu, pre čo by som mala všetko alebo podstatnú časť svojich činností dávať niekde na sieť. Alebo sledovať niekoho život.

dudos
4. feb 2024

A ešte chcem dodať, že nerozumiem aj neustálemu foteniu niečoho, niekoho alebo natáčania na koncertoch alebo nejaký zážitok. Som za to prežiť ten okamih práve teraz a tu bez obmedzení, že niečo držím v ruke a stále kontrolujem či je to v zábere. Veď som si to prišla užiť na vlastnej koži, vidieť na vlastne oči a počuť na vlastné uši. Nerozumiem autám s asistenciou, veľkou obrazovkou a pod. Ja chcem život žiť, cítiť. Zachovať si trochu osobnej slobody.

grof_monte_christo
4. feb 2024

Sociálne siete tu nie sú od toho, aby nás robili šťastnejšími. Majú byť len nástrojom na získavanie pre nás prospešných informácií. To je ideálne používanie soc. sietí. Realita je, zial, veľakrát iná.

justxme
4. feb 2024

Napriek všetkým reklamám ktorými sú sociálne siete zahltené, je pomerne jednoduché si obsah personalizovať podľa seba. Veď stačí sledovať to, čo chcem vidieť, ľudí, ktorých poznám a zaujímajú ma.

babulkomale
4. feb 2024

@hnedovlaska1234
Vsetko je to v tvojich rukach, ako sa rozhodnes. Pre mna IG neexistuje, FB len zaujmove skupiny a stari znami, spoluziaci.
Cvicit som chodila do fitka aj som sa licila aj pred 30 rokmi, na to som nepotrebovala ziadne siete, mam svoj rozum a nazory.
Pre mna velmi zvlastne uvazovanie tento prispevok.
Ale asi som uz stara 😂

pe_mi
4. feb 2024

@hnedovlaska1234 ahoj,ja som zrušila FB 2,3roky dozadu.a IG cca pol roka dozadu amam novú závislosť modrý koník 😆😆😆 ale teda podstatne menej času tu trávim,ako na spomínaných soc.sietach.
A nevedela som si to predstaviť,na začiatku aj taký absťačik bol.chodila som pozerať IG cez manželov telefón, nech mám aspoň prehľad (akože cez jeho účet).
Ale prestala som úplne a ono sa odnaučiš, to je ako s cigaretami 😆😆 u mňa .taký istý pocit
A žijem úplne v pohode bez toho už.som na poriadku 😆😆

modraslamka
4. feb 2024

nemame soc. siete uz 3 roky

dominikamacakova
4. feb 2024

Áno samozrejme, je o tom milión štúdií

pralinka25
4. feb 2024

nie su problem siete. je to len nastroj ako cokolvek ine na svete ktory moze byt vyuzivany ku prospechu aj neprospechu. je len na nas akym sposobom ho vyuzivame.
mne tieto radikalne rozhodnutia (bud mat a zavislacit na tom alebo "ritualne spalit") pridu vzdy totalne uletene. to je ako keby som si povedala napriklad ze vyplestim pracku lebo keby som prala na potoku tak som v prirode, mam kontakt s tou prirodou, nezatazjuem eologiu, nadycham sa cerstveho vzduchu, mam pri tom pohyb atd. alebo si poviem ze nepotrebujem modernu medicinu, ved je taka nebezpecna .... proste kazda vec ma dve strany. mozes to vyuzivat rozumne a moze ti to brutlne rozsirit moznosti alebo to mozes vyuzivat sposobom ktory ta nici v tom pripade je asi fakt lepsie to zrusit a obnovit az ked budes vediet ako z toho vytazit pre seba len to dobre.
P.S. aj konik je socialna siet urciteho typu. takze kazdy kto sa tesi ako je voci nim imunny treba zrusit aj kona. (ten je v mnohom destruktivnejsi ako trebars FB kde si viete korigovat piratelov aj veci co sa vam ukazuju)

eniaq
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hiro
4. feb 2024

@hnedovlaska1234 Neviem co to na tom Instagrame mas, ja ho mam asi odvtedy ako vznikol v 2010 a teda raz za tyzden sa tam pozriem, posuniem to tam zo 5 krat a vybehne mi ze "uz ste videli vsetko" :D Nestacilo by to trosku preriedit?
Ale tak na dnesne socialne siete nemam dobreho slova. Vtedy ked vznikli to boli ine casy a fungovali tak ako mali...

dogblock
5. feb 2024

SS pouzivam minimalne a mam maximalny spolocensky zivot aj tak

liara30
9. apr 2024

Dobrý večer. Je to otázka trošku mimo témy, ale možno mi budete vedieť poradiť. Keď si idem čítať na messengri správy, tak sa v hornej lište objavia ľudia ktorí sú online. Mne ale permanentne zobrazuje jednu osobu,s ktorou som si mesiac nepísala. Keď je online, je vždy medzi prvými na lište.Da sa to nejako nastavit,aby som ja tu osobu videla,že je prihlásená, alebo je to len náhoda ze je tam,aj keď si nepíšeme?Môže ma takto sledovať, že ci som online ?Ďakujem za odpoveď

roberto777999
13. aug 2024

Je to určite tak .. treba mať kontakt a zdieľanie a komunikáciu s najbližšími.. nie sledovať primitívne a klamlivé príspevky na Insta .. nehovorím o nekonečnom schrolovani a závislosti na dopamine pri Tom ... Väčšina príspevkov je fejk, alebo len chvalenie len pozlátko bez reality .. prípadne sleduj len ľudí ktorí ti naozaj niečo dajú a ktorí nezdieľajú sračky