Dobrý večer, potrebovala by som poradiť bola som svedkom týrania ženy.. ako som šla z obchodu videla som suseda z prvého ako vláči svoju partnerku(niesu spolu dlho Max 1 rok) za vlasy z auta do vchodu a celý čas po nej vykrikuje tá žena má aj dcérku približne 4 ročnú. Prosím vás ako môžem postupovať nedá mi to nepomôct. To dievčatko sa veľmi bálo a plakalo.
Bolo to otrasné. Musím niečo podniknúť.
Nebolo to prvý krát čo som ich počula sa hádať ale toto už bolo cez ..
Skús sa opýtať na linke dôvery, prehovoriť s tou ženou, ponúknuť tej žene pomoc, podporu, prip.zabezpečiť dôkaz. Môžeš zavolať i políciu, no ta žena by to musela chcieť riešiť.
Chápem ta, ono je to ťažké, vela ľudí vie, vidi, no nič nespraví … a ty chceš pomôcť, len nevies ani poriadne ako.
@tiika na linke dôvery jej povedia v podstate presne to co píšeš, len pokiaľ nebude mať ta tyrana žena záujem to riešiť, tak v podstate nikto nič riešiť nebude a to ona na 99% mat nebude, zažili sme to a skúšali pomôcť a aj policajtov volali, ďalej sa necháva mlátiť a znasilnovat a ešte chodí zarábať, aby milosť pan mohol doma sedieť a chlastat a ona ho obskakuje
Skusila by som niekde počkať tú ženu, keď bude sama a ponúknuť jej pomoc.
Linka dôvery, ani polícia nepomôže, pokiaľ sa neozve dotyčná sama.
ja by som určite zavolala na linku pre týrané ženy a povedia čo jej povedať a ako to riešiť. Polícia asi nie, ona to poprie a muž si zlosť ešte vybije na nej. Riad sa tým čo povedia, za mňa sedliackym rozumom odchytiť si ju ked bude sama a povedať čo si videla a že ťa trápi čo prežíva a či jej môžeš nejako pomôcť. respektíve ak v budúcnosti nejakú pomoc bude potrebovať môže sa na teba obrátiť.
By som volala policiu.
Rozhodne nevolaj policiu. Aj keby ho vzali, hned ako ho pustia, tak ju zmlati jak zito. Mozes jej osamote dohovorit. Ponuknut tel. cisla a adresy kde najde pomoc
Apelovala by som skor na to, ze jej dcera toto musi zazivat.
Och. To je strasne. Ked take nieco citam si poviem-ze ked sa chlap takto sprava na verejnosti kde mu je jedno ze ho niekto vidi. Tak co potom doma?
Je to strasne ☹
Aj voci zene a obzvlast ked je tam aj dieta.
Ak ju zraní poradiť jej nech určite ide na ošetrenie ihneď.. Aby bolo zaznamenané napadnutie... Možno poukázať na dcérku.. Véd nebude jeho keď ma 4 roky a sú spolu rok.. Ci nemá možnosť zveriť ju napríklad starým rodičom kým sa situácia vyrieši.. A jej poradiť tie čísla na ktorých môže hľadať pomoc... Vypočuť ju ak bude chcieť a pomôcť odísť... Véd s nim nič nemá...nepotrebuje ho...
Mozes podat anonymne na socialku ( je tam placuce a traumatizovane dieta), mozno jej tety na navsteve dohovoria a necha toho blbca
Sú články na googli, skús pogoogliť. Najskôr si treba získať jej dôveru, vypočuť ju, ponúknuť pomoc, ale netlačiť. Tuším som niekde raz videla aj manuál - že by mala u teba nejaký núdzový balíček oblečenia, prípadne kópie dokladov atď. a takisto dohodnutý nejaký signál, kedy máš ísť zaklopať a doslova ju zachrániť z nejakej nebezpečnej situácie (napr. keď ten druhý je v amoku, zaklopanie a vypýtanie si pol pohára soli ho môže vrátiť do reality, atď. - každopádne, na začiatok treba nadviazať vzťah a získať si tú dôveru...). Čo sa týka tej konkrétnej situácie, zhučať suseda, že či mu hrabe a tváriť sa že okamžite voláš políciu. Prípadne by som mu zakričala "natáčam vás a video pošlem priamo na políciu aj s adresou!" Každopádne, chápem, že to musel byť total šok. Tak možno do budúcna. Každopádne, s obeťami je to ťažké, veľa krát sa proste boja odísť, sú tam všelijaké mechanizmy rozmýšľania, ktoré zdravá ľudská psychika jednoducho nepochopí a nerozumie. Preto si pri obetiach často človek nevystačí s faktami a logikou 🤷.
Ja by som pockala keď bude sama doma a zaklopala jej a ponúkla pomoc,nech zbalí seba a malú s nech prespi u vás alebo niekde na ubytovni pokial nemá rodinu
V takýchto prípadoch musíš zakročiť hneď. Zavolaj si k sebe okoloidúceho muža, alebo druhý krát treba zjapať nech ju nechá aspoň a vziať ju so sebou resp. zaviesť kde potrebuje. Ale ľudia budú radšej ticho a keď ju zabije, dieťa bude bez mami a tisíc komentárov pod príspevkom v Novom čase premúdrených ľudí. Ticho a ľutovanie nepomôže.
Daj podnet na sociálku, je tam malé dieťa. Ale áno, je to veľmi ťažké s niektorými ženami. Ja som sa tiež snažila pomôcť, no ona nechcela, aj keď týral ju aj deti. Nevedela som to pochopiť. Ona bola na ňom úplne závislá. Deti mali psychické problémy, nič s ňou nepohlo.
@mikadooo dobre napady. Este ma napadlo, skamaratit sa s jej dcerou, aspon aby ta poznala, ze ty si ta dobra teta, ktora ta moze postrazit, keby bolo nevyhnutne. Urcite aj jej mamina sa o nu boji a bola by rada, keby vedela, ze je v bezpeci. No hlavne pani musi nabrat odvahu. Skus sa jej prihovorit, taketo zeny nesmu byt prehliadane. Inak, koho je byt? Ak jej, mohla by ho dat vykazat. Drzim palce. Prosim urcite to nenechaj tak. Je super, ze si tu napisala a mas snahu👍👍👍dakujem za vsetky obete domaceho nasilia
Zažila som to v priamom prenose ked takto debil tĺkol moju kamarátku. Nedalo sa nic robit, len bezmocne pozerať ako sa z nej stáva troska.
Našťastie ho nakoniec dokázala opustiť ale trvalo to roky.
Ked si svedkom niečoho takého ako cudzí volaj políciu, možno aj socialku ako baby píšu.
Ale moc s tým urobiť nevieš, tyrana žena je tak zvláštne zavisla na svojom chlapovi, ťažko sa tomu chápe
@mable123 toto tiež nie je vždy pravda. Týraná osoba pokiaľ nechce prijať pomoc, si nenechá pomôcť, nešla by s tebou do tvojho bytu. Zastávala by sa tyrana a ten by jej doma ešte pridal. Koľkokrát aj samotní policajti o takých pároch vedia, ak ich susedia volajú pre hluk. Je to hrozné, ale ona pokiaľ nepodá TO (a samozrejme ho neodvolá) ani tí policajti s tým nič neurobia. Zoberú chlapa možno na 24 hodín na stanicu za nejakú výtržnosť alebo pre hluk, ale potom ho pustia ak sa jeho žena tvári, že nič, a modrinu má z jej nešikovnosti.
Policia nepomoze.
Zavolaj tu zenu k sebe na navstevu a ponukni jej, ze ma u teba dvere otvorene, ked bude potrebovat bezpecne miesto.
V prvom rade by som jej ponukla byvanie aj na dlhsi cas a ochranu, tie chudery vacsinou nemaju kde byvat a aj keby same doma su lahki terc. Potrebuju podporu az by dosiel trieskat na dvere.
Bola som bita, strasne som sa hanbila, nikomu som to nepriznala. Deti utekali k susedke. Niekedy som si zelala, aby sa ma niekto opytal, co sa u nas deje, aby k nam zazvonil. Urcite susedia poculi, co sa u nas robi.
Niekedy, zazvon si pozicat napr. sol, vajicko, alebo nieco, ze potrebujes do varenia surne. Aspon trosku sa mozes zblizit so susedkou.
U nas v bloku (uz som bola niekolko rokov po rozvode, novi susedia) neraz som pocula krik, hadky, buchoty. Raz po polnoci som sla pteat. Bala som sa, ale sla som na chodbu zistovat, z ktorych dveri to ide. Zazvonila som, vysiel chlap, opytala som sa, co sa deje, on, ze uz sa ide prejst, ja, ze chodte, odidte. Zeny som sa spytala, ci je v poriadku, zavrela dvere. Potom sa ten chlap zdravil so sklopenou hlavou a nocne hadky prestali.
Iny sused, krik, buchot aj na chodbe. Vysla som, dvere sa zatvarali, zazvonila som. Zenska sa vyvrestala na mna (chlap bol v podnajme, ona len na navsteve) Zenskej som sa spytala, co tam robi, zaimprovizovala som, ze som majitelkou bytu, hned sklopila usi, zacala sa ospravedlnovat. Zistila som, ze sa pobili s inym chlapom, toho som uz na chodbe nenasla, aj krv bola. Potom ten podnajomnik prisiel k nam opakovane vyplakavat, odvtedy bol u neho klud.
Rozne osudy.
Skus niekedy, ked nebude tam krik, zazvonit k nim pod nejakou zamienkou (nieco si pozicat?, opytat sa, ci nestratila jej dcerka tuto detsku ciapku, rukavice?). Mozno neotvori, odmietne ta, ale aspon nieco, niekto "zivy" na obzore. Predstav sa, povedz, kde byvas, aby v najhorsom malo jej dievcatko kam ujst (to nehovor, ale im to v najhorsiom napadne)
Niekedy, ked budes mat podozrenie na bitku, skus zazvonit susedom, ci aj oni pocuju. Poradte aa, co dalej.
K nam bola privolana policia, dosla az ked bol klud, tak som povedala, ze je vsetko o.k. Velmi som sa hanbila. Druhykrat ex nemohli vyviest z bytu, pretoze mal tam trvaly pobyt a nechcela som nan podat trestne oznamenie. Kto vie, ako by sa zachoval ten jej chlap. Totiz aj keby ho vzali na max 24h(?), 48h(?), ci by potom nezinkasovala este viac.
Neviem, ci je to spravne, co pisem, ex nebol pod vplyvom alkoholu, proste mal amoky. Kazda situacia je ina. Aby ten jej chlap neublizil aj tebe, alebo sa nepomstil tej zene s dcerkou.
Ďakujem vám veľmi pekne za rady. Vážim si to♥️
Určite jej pomôžem, pokiaľ ma neodmietne .
Dúfam, ze vás prípad dopadne lepšie ako ten pri nás, ona si nechala aj deti zobrať, mala ich zverené jeho mama, momentálne už majú okolo 20 tokov a ona sa necháva ďalej mlátiť, skoro každý večer počuť od nich hádky, krik a buchot... Držím palce 🍀
Môžeš zavolať políciu, ale pochybujem, ze to ta žena prizná, takže vlastne nemôžeš urobiť nič pokiaľ to nebude chcieť ona sama