Bojím sa o mamku

26. dec 2023

Dobrý večer, mám 18 chcela by som sa poradiť. Ide o to že sa trápim v resp. Bojím o moju mamku trošku inak príjma určité veci NAPRÍKLAD: ťažko príjma fakt že sa raz osamostatnim v budúcnosti odsťahujem nájdem priateľa ...atď ona to nepovie nahlas ale vidím že ju to trápi. Upokojujem ju všelijako ale priznám sa už mi dochádzaju myšlienky čo mám hovoriť, niekedy niečo poviem a mamka mi odpovie "čo ak" čo ak tu už nebudem. Priznám sa že keď som to počula neviem na to prestať myslieť. Už neviem ako jej tie myšlienky odhovoriť. Prosím pomôžte mi poradiť čo mám robiť? Ďakujem

0silvia0
26. dec 2023

Tvoja mama je dospela, ty ju nemusis upokojovat, ty nas pravo na svoj zivot. Zbytocne sa buducnostou umarat. Kym sa osamostatnis, nejaky rok to potrva a mama to spracuje.

dzulli1980
26. dec 2023

Sústreď sa na seba, je prirodzené, že deti dospejú, odídu, majú vlastný život ... nech Ťa mama touto svojou manipuláciou zbytočne nebrzdí.

anketkarka
26. dec 2023

Mamka sa musí zmieriť s tým, že máš právo žiť ako chceš Ty a Ty sa musíš zmieriť, že mamka tu nebude večne. Ale to je kolobeh života.

ivangeline
27. dec 2023

Nijak. Si jej dieta a nie partner ci kamoska..ze toto mas dookola mliet. Raz to pride. A raz to bude. Vysporiadat sa s tym ma ona. Ty sa mas tiez. Odpojit od rodicov nie je lahke. Niektori su cely zivot pripojeni. ;D A ani o tom nevedia..

svetlonos
27. dec 2023

Prosim ta, moja babka takto "umierala" uz od 50tky. Napocuvali sme sa toho tolko, ze som sa stala imunna na taje keci.
Mas pravo na svoj zivot a nama nech zacne konecne zot ten svoj. A nievken prezivat a zit ho len pre teba.
Aj by som jej to povedala - sme dve samostatné jednotky, nzi moj zivot. Som tvoja dcera a nie partner, ty mas podrzat mna, nie ja teba!
Nech sa spamata. Aby si sa v 18 zamydlala, ze mama raz zomrie, ona sa lutuje a nanipuluje ta. To cim skor rafsej z domu odid.

babababka
27. dec 2023

Si jej dieťa,môžeš ale ani nemusíš jej byť oporou.Aspoň si ju vypočuj.Možno už je v klimaktériu,vtedy hormóny s ňou hádžu od steny k stene.Vysvetli jej,že pre ňu tu vždy budeš,tak ako ona pre teba.Aj keď budeš mať vlastnú rodinu.Si pamätám aj ja som bola užialená,vlastnícka.Som revala pri každej knihe,filme.Toto bolo na začiatku klimatéria.Prešlo to. Som pochopila,aj keď sa dcéra odsťahovala,že to je kolobeh rodiny a naďalej si pomáhame,podporujeme navzájom.Jedna rada:tiež mi pomohlo,že mi kúpila šteniatko.

zorkahorka
27. dec 2023

Vobec to nijak nekomentuj ani nevysvetluj, zbytocne ceris vodu. Ved neodchadzas zajtra! Pride to postupne,zvykne si

martinmmartin
27. dec 2023

Ona bude jednou z tych co ju materstvo definovalo cely zivot a tym padom zanedbala vsetko ostatne. Tuto chybu robi vela zien z neuvedomenej pohldnosti. Robit velke zivotne rozhodnutia spravne je velmi tazke a vela zien ( aj chlapov) sa im vdaka materstvu vyhyba a maju pocit ze ked su matky tak tieto rozhodnutia robit nemusia a aj tak to dopadne dobre- v ich pohlade sa obetuju pre dieta ale je tam ten rozmer ze aj sebe a aj dietatu tym dokazu dat vlastny gol
Mozes jeh na rovinu povedat co je vo veci a skusit naist nieco co jej bude davat zmysel zivota ( vela stastia)
Kazdopadne si zober z toho ty ponaucenie lebo velmi jednoducho budes ty v tej istej situacii ani sa nenazdas. Mas moznost prerusit "kliatbu" zien vo vasej rodine tak ju nepremarni
Tiez ju na ten odchod pomali pripravuj. Rozpravaj ako si chces zariadit vlastny byt, kde by si chcela byvat ....atd

eva8
27. dec 2023

Som typ tvojej mamky. Velmi mi pride do placu, ked si pomyslim, ze deti odidu z domu navzdy. Na druhej strane budem hrda, ked sa dokazu osamostatnit. Dcera odisla z domu na VS v 19, ostal mi syn. O necele 2 roky odide aj on a mne je smutno. Smejem sa, ze aj ked budu mat 100 rokov, budem ich mamka 🙂 Skus povedat mamke, ze aj ked budes od nej prec, budes ju potrebovat. Jej hlas, lasku, skusenosti, neskor pomoc s vnucatami. Ze sa este povadite na tom, ze babka je na rozmaznavanie a rodic na vychovavanie 😉 Mozno sa mamka boji, ze bude chora, nepotrebna. Tak ju ubezbec, ze ked ochorie, ma teba, ktora pomoze, ked sa vydas, tak o 1 osobu navyse, kto pomoze - jej zata 🙂 Trosku odlahcenia do tych debat. Netrap sa, mamka ta lubi a tvoja mamka vie, ze aj ty ju. Mozno je v prechode - hormony, strach, prehodnocovanie zivota? Mas otca, surodencov, ci ste len dve a mate o to silnejsie puto? Nemaj vycitky, nemaj strach. Este mi napadlo, ci nie je chora, alebo ci sa jej dari v robote. Paradoxne, mozno to vsetko hovori len preto, aby si sa aj ty dokazala lahsie odputat od mamky.
Je krasne, ze ju tak lubis, povedz jej otvorene, ze nechces, aby bola smutna (uz si asi povedala), ze nech sa tesi, ze budu viaceri, ktori ju budu "otravovat" 😉 , neskor pomahat, ked bude treba.
Si fajn dcera ♥️

martul
27. dec 2023

Čo máš robiť? Zaujímať sa o seba, riešiť svoj život a budúcnosť. Mama si bude musieť zvyknúť.

eva8
27. dec 2023

@martinmmartin z pohodlnosti da vela zien prednost materstvu?! Mala som nastartovanu naozaj fajn karieru - dala som prednost rodine. Nie z pohodlnosti, ale preto, ze oboje by som nezvladla. Ani nevies, ako mi je luto, ze som sklamala ludi, ktori do mna investovali cas, vedomosti, trpezlivost. Ale viem, ze ma pochopili. Je mi za pracou velmi luto. Na druhej strane nelutujem moj vyber, deti sa na svet nepytali.
"Povzbudivo" si napisal - prerusit kliatbu. To nie je kliatba, to je pozehnanie. Partneri by sa mali navzajom povzbudzovat, podrzat. Niekedy to nevyjde a ten vyber nie je z pohodlnosti, ale zodpovednosti. Niekde styl zivota. Kazdy dostal do vienka nieco ine. Preto je svet taky rozmanity a tym krasny.

zuzanka.zuzu
27. dec 2023

ty jej nemáš čo hovoriť takéto reči 🙄 zariaď sa ako potrebuješ, ale zbytočne nesyp do rany soľ

alickapusinka
27. dec 2023

Načo jej to hovoríš ani nevieš či to urobíš. Tak načo teraz ak máš 18 rokov jej splietaš také veci. A tvoja mama bude typický vydierač čo nebude pozerať na teba ale na seba aby jej bolo dobré .A za každú cenu silou mocou aby si bola pri nej. Načo jedného dňa ak nastane ta situácia tak si zbalíš veci povieš jej to že máš lásku odchádzaš a budeš ju pravidelne návštevovať.

martinmmartin
27. dec 2023

@eva8 No ti si ma nepochopila. Kliatba ktoru ma moznost sudruzka autorka ukoncit je system ked je slovo dieta odpoved na kazdu jednu velku otazku zivota. Co budem robit, co chcem aby po mne ostalo. co ma bavi, ake mam hobby, ako nalozim so zivotom .... Byt matkou je uzasne ale ked je to jedina vec co v zivote mas je to problem pre vsetky generacie v rodine.

eva8
27. dec 2023

@martinmmartin bez potomstva by zivot vyhynul. Dakujem za vysvetlenie, ano, upatie sa na dieta je nielen obmedzenim rozvoja dietata, ale aj slobody inych a sebaznicenie

rorino
27. dec 2023

Mamka nech ma akýkoľvek strach nemala by ho prenášať na teba.To je údel matiek,aby svoje deti od malička učili "lietať",nie im zvažovať krídla A keď príde správny čas,s láskou im dovoliť odletieť.

hylary
27. dec 2023

Mamka si očividne z teba urobila partnera a po tvojom odchode ostane sama a bude ti to celý život vycitat

luccija
27. dec 2023

Načo rozprávate o niečom čo bude možno o 5,10 r a možno s ňou budeš žiť celý život🙂
Každá mama sa musí zmieriť s tým, že mlada vyletí z hniezda.Jedna na to čaká ako na spasenie, druhá sa toho boji ako čert kríža🙂Zena musí mať aj niečím iným zaplnený život, aby ju to potom nepoložilo, keď k tomu príde a cíti sa osamelá, nepotrebna.Ty nemôžeš dať prednosť maminej sukni predtým, aby si žila svoj život.Su deti či idú v 15 r na internát do zahraničia ...som jedináčik a mám jedináčika, takže viem, že to nie je ľahké, ale taký je život sú rodičia čo majú deti na druhej strane pologule.Kazde dieťa musí odísť, aby sa vedelo o seba postarať veriť v svoje schopnosti

princezna_bosorka
31. dec 2023

bud ta mama citovo vydiera alebo ma nabeh na nejaku uzkostnu poruchu. Ani jedno nevyriesis, ak ona nebude chciet. Ponukni jej pomoc psychologa, ak mate tuto moznost. Inak na to proste kasli.