Asi nezvládnem byť hlavná družička

23. mar 2024

Kamarátka sa mi bude vydávať a požiadala ma, aby som jej išla za hlavnú družičku. Súhlasila som, ale nenapadlo mi, čo všetko to bude obnášať. Myslela som, že kus jej pomôžem s výberom šiat, možno s výzdobou, pripravím pre ňu peknú rozlúčku so slobodou a inak sa prídem len zabaviť na svadbu. Ona však očakáva že jej budem po ruke celý deň, a to nie len v deň svadby ale aj 2 dni pred svadbou jej prídem so všetkým pomáhať. Chce mi dať konkrétne úlohy čo budú v mojej réžii. Keď mi povedala čo všetko mám robiť ostala som zaskočená. Aj celkovo sa mi nepáči, že by som mala u nej byť už 2 dni pred svadbou. Mám aj svoj život a chcela som zájsť za svojou kaderníčkou, v klude sa doma pripraviť, vyspať sa vo svojej posteli. Neviem čo mám robiť. Je bežné chcieť toľko činností po družičke?

autor
23. mar 2024

Najprv som sa potešila, že si vybrala mňa, aj keď som bola prekvapená, lebo nie sme takmer vobec v kontakte ani nemám pocit, že by sme si boli natoľko blízke. Keď ale vybalila na mňa požiadavky tak ma radosť prešla. Neviem už mám kus pocit, že len chce využiť moju dobrosrdečnosť, a asi tuší že ostané kamarátky by sa jej na to vyprdli hneď v úvode a preto si vybrala mňa, teda čisto iba z vypočítavosti. Tiež som myslela, že keď ma chce tak zapriahnuť do práce, tak budem aj svedok, ale dodatočne som zistila, že nebudem ani svedok, čisto iba neplatená pracovná sila. Je mi celkom smutno z toho. Je vhodné teraz jej povedať že som si to rozmyslela a že prídem rada ako hosť, ale nechcem byť hlavná družička? Do svadby je ešte času dosť ale s tým že budem družička som súhlasila pred 2m, až postupne som sa dozvedela čo všetko odomňa očakáva.

unicornlady
23. mar 2024

Neviem, či na Slovensku je to vlastne zvykom, družičky a ich úlohy.
Čo ja som bola na svadbe, síce sa možno povedalo, že je niekto družička, ale svadbu si riešili mladomanželia, prípadne im pomohli rodičia, alebo niekto blízky.
Ale nebolo to vyslovene, že toto bude družička a bude mi robiť asistentku a slúžiť mi, chápeš.

Toto mi príde veľmi zvláštne. Tak hádam nevesta a ženích si majú riešiť veci sami, prípadne ak im chce niekto pomôcť, tak pomôže. A nie že ROZKÁŽU, že im ten a ten bude pomáhať s tým a tým. Ja som sa s tým ešte nestretla a to mám svadieb dosť pobehaných.

lindous
23. mar 2024

Povedala by som jej, že si to vážiš, ale ke toho príliš veľa, povedz jej s čím z toho jej zoznamu vieš a si ochotná pomôcť a že viac nie je v tvojich možnostiach, normálne jej povedz ako tu, že máš aj svoj vlastný život, svoje vlastné plány a venovať 3 celé dni cudzej svadbe je proste príliš… ak to má takto filmovo vysnívané (lebo tiež som sa u nás nestretla s nejakými extra družičkovskými tradíciami), je tu pomerne veľká pravdepodobnosť, že to vezme zle, ale to nie je dôvod skákať ako píska

autor
23. mar 2024

A aj vybavovať rozlúčku je kríž, družičky majú hlboko v paži a s ničím nepomáhajú. Ledva sú ochotné komunikovať. Mám toho už plne zuby.

zuzulka558
23. mar 2024

Ja som bola hlavný svedok kamoške, úplne to bolo v pohode nejak to išlo samé od seba a tiež som bola na začiatku na tom ako ty 😘

autor
23. mar 2024

@zuzulka558 na svedkov nemá žiadne požiadavky nevesta, stačí že prídu a zabavia sa.

marianarem
23. mar 2024

Tiez mam pocit, ze napad s hlavnou druzickou jej vnukli americke filmy, v mojom okoli to nikto nemal takto. Ak si ani nie ste blizke a bezne nie ste v kontakte, tak by som si zvazila, co som ochotna urobit a stanovila by som hranice. Moze byt, ze o tebe predpokladala, ze budes ochotna a vybrala si ta preto.

zuzulka558
23. mar 2024

No veru pomáhala som jej družičky nemala, také šaškárne ona nemusí ani rozlúčku zo slobodou nechcela,, no šaty a také som s nou behala

zuzulka558
23. mar 2024

@marianarem no ved to americké filmy ja som bola hlavný svedok ale teda keď čítam co ma urobiť ja som bola na tom podobne ako ta druzicka alebo v tejto dobe to začína byť inak

unicornlady
23. mar 2024

Ale pomáhať má ten, kto chce pomôcť. Nedá sa to prikázať.
Jedná sa o svadbu, nie o prácu, kde je človek za to platený.
Ak chce kamarátka pomôcť, tak má slušne požiadať, poprosiť. A rátať s tým, že môže jej človek nevyhovieť. A nemá právo sa na to hnevať. Nemá sluhov.
Ako vravím, kto chce pomôcť, nech pomôže. Ale vynucovať si to nemôže.

mimka1402
23. mar 2024

Ja som bola svedok teda som brala aj tie veci okolo skladala som koláče, bola som po ruke, ale ako obyčajná družička by sa mi to robiť nechcelo a chcela by som si iba užiť svadbu.😀 Ake úlohy ti dala? Lebo osobne tiež bolo toho veľa, ale šla som s tým radosťou pomôcť kamarátke, dnes už bývalej.😀

autor
23. mar 2024

@mimka1402 tak okrem toho čo som písala, tesne pred svadbou a počas nej mám pomáhať s výzdobou, mám byť pri jej rodine a pomáhať so všetkým s čím bude treba - čo si ani neviem predstaviť, čo pod tým myslela, a mimochodom jej rodinu takmer vôbec nepoznám, ani priateľov, ani ostatné družičky.
Ďalej v deň D mám byť po ruke ak by potrebuvala na wc alebo čokoľvek nešlo podľa plánov, mám všetko kontrolovať či ide podľa plánu, aby ona sa nemusela zaťažovať ničím, normálne mi chce dať zoznam na deň D na čo všetko mám dohľadať, že jedlo mi chce dať na starosť, kvety a neviem čo všetko ešte, len pri predstave mi je zle. Mám obliekať a prezliekať nevestu, usádzať hostí, stáť vo dverách asi - 150 hostí, z ktorích tiež nikoho nepoznám, potom svadobné dary mám preberať, mám pripínať pierka pánom. Potom mám prebrať kytice z čoho mi pri predstave 150 svadobčanov je tiež mierne nevoľno. Neviem či je to bežná náplň práce družičky, ale mne to príde moc.

autor
23. mar 2024

To z toho dňa (3 dní) budem mať jedine stres, neviem kde medzi povinnosti pripadá do úvahy zábava. A ešte by som rada nebola spotená a strapatá a zostresovaná na fotkách.

mimka1402
23. mar 2024

Neviem, mne nič z toho nepríde tak strašne, ale ako samozrejmosť ak ideš kamoske na svadbu. Vravím, odmietni to a nerieš, hlavne si myslím, že takéto veci riešia vždy svedkyne ktoré sú aj družickami, naj kamošky apod, ktoré poznajú ostatných a aj ostatní poznajú ju.

wilkova
23. mar 2024

Toto všetko (takmer) robí na svadbe tzv. svadobný koordinátor/ka, je to platená práca. Tebe to nevesta navalí na plecia zadarmo...

mandzula
23. mar 2024

@autor to je pekna "kamaratka", urobi si z teba sluzku zadarmo a este mas byt vdacna, ze si vyvolena. Vyprdla by som sa na celu jej svadbu, nestalo by mi zato byt tam ani beznym hostom. Normalne by ma to cele urazilo.

autor
23. mar 2024

@mandzula no však mňa aj pekne šokovalo čo všetko chce, a hlavne teda keď mi povedala že nie som ani svedok.

mandzula
23. mar 2024

@autor nech si na toto "najme" niekoho z rodiny alebo svadobnu agenturu.

unicornlady
23. mar 2024

Vau, toto je fakt moc.

Výzdobu priamo robievajú cateringové firmy. Alebo čo som bola naposledy na svadbe, tak v tej reštaurácii to oni priamo vyzdobili.
Pierka (ako sestra ženícha) som síce dávala mužom, ale tých bolo len zopár. A niektorým som to len podala a ich partnerky im to pripli.

Nevestu pomáha obliekať mama. Nechápem, prečo by si jej ty mala robiť dvornú dámu.

Usádzanie hostí rieši starejší. Ak starejší nie je, ľuďom stačí povedať, kde približne sedia a menovky si snáď prečítať vedia (keď som bola na menšej svadbe, tam starejší nebol, ale vedeli sme ktorým smerom sedíme).

Kvety zvyknú držať pri rozdávaní mladšie dievčatá a tie sa potom v reštaurácii dávali do nádob s vodou.

Toto, čo chce tvoja "kamoška" je tak cez čiaru, že som o tom fakt nepočula.
Jej rodičia, súrodenci...? S takýmito vecami predsa najviac pomáha mama, sestra, sesternice... proste blízka rodina

autor
23. mar 2024

@mimka1402 nič ti nepríde strašné? Ja mám hrôzu napríkad zo 150 cudzích ľudí. Aj zo zoznamu a dozerania aby všetko klapalo. A ak náhodou v strese zabudnem dozrieť na niečo, ešte budem zlá, že som jej pokazila svadbu. Keby to bola mala svadba tak dajme tomu, ale ja mám z toho hrôzu už teraz.

jajanka31
23. mar 2024

Vyber si z toho par veci a povedz ze viac nezvladnes.. aby sa zas neviem ako neurazila..alebo nech ti da na pomoc dalsie 2 aby ste boli na to 3..ano tych kvetov bude hromada napriklad to sama ani neunesies.my sme na svadbe kde bolo 90 ludi niesli kvety 3 a 15 minut sme ich davali do vaz.. ak ty budes riesit napriklad tieto kvety..kto bude usadzat hosti. Ak je kostol vedla miesta hostiny tak pokial zablahozela 150 clovek tak prvy uz budu davno sediet.. ja teda mam skusenosti.. s dalo by sa to krasne aj s jednou pomocnou osobou ale pri 40 ludoch. A neviem co este od teba vsetko chce ale napriklad kontrolovat ci vsetko ide ako ma to by mala robit osoba ktora je naladena na jej vlnu.maju rovnaku predstavu a x krat sa o tom bavili.. zeby aj manzel buduci..

maminkadeticiek
23. mar 2024

Nic take som na svadbe nemala,vsetko sme si zariadili samy.Zrusila by som ju,ze je to jej svadba,nie tvoja.Ak potrebuje,nech si zaplati agenturu,nie teba ako lacnu pracovnu silu.

lindous
23. mar 2024

Byť vlastne zodpovedná za hladký priebeh cudzej svadby je pekne na nič úloha, obzvlášť keď to nevesta takto extra prežíva… niečo nepôjde podľa plánu a ešte ti aj vynadá, utekala by som, aj za cenu toho, že možno nepôjdem na svadbu vôbec… je úplne iné priložiť ruku k dielu a pomôcť, keď chcem a keď treba, keď nás je na to viac a keď to niekto odo mňa automaticky očakáva, zaúkoluje ma, hodí celú zodpovednosť na mňa a ešte mi ani nie je extra blízky… poraď jej, nech si na to nájde agentúru

jajanka31
23. mar 2024

Bola som napriklad na svadbe kde sestra nevesty brala kvety.. a ked uz mala viac otec nevesty ich odniesol do auta, pokial sa vratil zas mala kopu a takto sa otocil aj 4 x... ci si to predstavuje ze tvoja naruc je nekonecna alebo ich mas davat na zem.. a to este. Otec zenicha bral dary, obalky si daval do jednej tasticky.. ona nech pekne krasne spravi zoznam prac aj 5 ludom.. ked novomanzelia a rodicia chcu 150 ludi tak sa musia v ten den skutocne obraciat viaceri..

jajanka31
23. mar 2024

@lindous a to urcite nepojde nieco podla planu.. a kto bude na vine? No tato druzicka.

cacianka
23. mar 2024

Srandistka a poriadne vyšťaná. Nechce platiť svadobnú koordinatorku, ani slúžky a čašníkov, tak si vybrala obetného barmanka - teba. Prepáč, nechcem ťa uraziť. Len pomenúvam stav.
Jej teda dobre kúruje ! Za kus jedla jej máš robiť poskoka a ešte byť rada, že si vyvolená ?!?? Veď by si len lietala ako 3 kométy, nielen okolo nej ale ešte po ruke jej rodine, všade byť, všetko sledovať, všetko riešiť ?!? Čo je ona malomocna, neschopná a nemá pri sebe rodinu, iné kamarátky, čo by pomohli v drobnosti ach ?
Píšeš, že ani nie ste až také blízke, tak už by som , ja, nebola ani vzdialená. 3 dní jej skákať okolo riti, ešte aj v nedeľu bude treba niečo, no nie som debil....
Už by som jej niečo povedala, funkciu odmietla a vôbec - ani by som na svadbu nešla. Už ani na obrad a gratulovať , maximálne pohľadnicu. Ani dar.
Takíto sikanatori nemajú miesto v mojom živote, pričom rada pomáham, ale toto - to je otročina. Zadarmo.
Ešte aj jej šťanky a prdy počúvať 🤮

maminkadeticiek
23. mar 2024

Inak pozvala by ta vobec nebyt tejto nevdacnej ulohy?Nie ste si extra blizke,nepoznas jej rodinu,ani druzicky,ani ten svedok nie si,nuz na co ai myslis ze ta pozvala?

sashabb
23. mar 2024

Nie ste takmer vôbec v kontakte a nie ste si blízke, nepoznáš jej rodinu atď.🙄 rozmýšľam, prečo vôbec chceš ísť na tú svadbu?

luteam
23. mar 2024

Ako podla mna ta ta "znama" chce len pekne vuyzit ved podla tvojho opisu ani nie ste nejake extra kamaratky. Bola som uz na vela svadbach ale nikdy nerobil vsetky tieto cinnosti 1 clovek to je fyzicky nemozne a niektore s tych cinnosti su naozaj ako pre starejsieho resp koordinatora ako tu uz niekto pisal za co maju zaplatene. Nenechaj sa vyuzivat jej evidentne nejde o to aby ta tam mala ako blizku kamaratku a aby si sa aj ty zabavila a citila dobre. Ja by som kaslala na to aj keby sa mala urazit

mimka1402
23. mar 2024

Nie, nepríde, mam sama úzkosť z ľudí, takže ti rozumiem. Ale tým že nie každá nevesta si dovolí aj catering a niekoho ďalšieho tak niekdy to zastupuje rodina, družičky. Ale je ine ak ty s tým máš problém.
Ja som to brala ako samozrejmosť, lebo aj v našom okolí bolo bežné. 😀 ale my sme to mali podelene, šaty som jej pomáhala ja, lebo chcela mať so mnou ako kamoškou, jej mamina niekde lietala.😀 usadenie by sa malo riešiť normálne obrovská tabula a označenie stolov a mien, pripadne to rovno posielať aj k pozvánkam aby orientačne vedeli. Nemá zmysel aby jedna osoba usadzala ostatnych. Ľudia vedia čítať. Kvety som samozrejme brala a zbierala a a družba a ostatní kamoši ženícha mi pomáhali, aby som v tom nebola sama. Ja som stála prevzala od nevesty a podavala chalanom, ktorí to odnasali keď už to bolo veľa do auta. Výzdobu saly som tiež prišla a neobtazovalo ma to brala som to ako super možnosť byť spolu pozartovali sme, nakoniec sme si pri pili šampanským a podobne, ale vravím. Ja som to brala inak ako ty a bolo to za inej situácie.
Ale ja som sa aj sama ponúkla a tento fakt od tvojej kamky tu nebol. Nie je fér aby ti to oznamila, mňa sa nevesta pýtala čo mi vadí a co nie, dohodli sme sa, keď chodila na wc tak som šla s nou lebo mala také saty, ktoré trebalo upravovať. Ci na polnoc, tiež som jej pomáhala prezliecť, mala som aj pri sebe ihlu a niť keby náhodou niečo.😀
Ale na tvojom mieste kamošku poslem do haja, nepytala sa, dala to rozkazom a davala ti aj nezmyselne úlohy. Keď už je tam 150 ľudí určite 1-2tis (neviem koľko stoja) na koordinátorku by mohla mať.😀 Niekde som videla, že tzv. koordinátorku robila osoba z tej danej sály a dohliadala na veci. 🙂