Asi mám syndróm prázdneho hniezda

21. apr 2024

Poprosím o slušnú komunikáciu hneď v úvode. Mám dcéru, ktorá už od desiatich rokov rozpráva ako chce odísť študovať do zahraničia a aj tam ostať žiť. Má 14 a občas povie, že sa teší na výšku keď bude na intraku a skúsi aké je to starať sa sama o seba. Vzťah máme veľmi dobrý a všetci členovia rodiny navzájom dobre vychádzame. Ona bola od malička priebojna, odvážna. Ja sa teším, že je smela a chce sa čím skôr postaviť na nohy ale občas mi je to ľúto, že sa tak teší ako odíde a postaví sa na vlastné nohy. Možno k tomu prispievajú aj reči mojich kamarátok, že mám dcéru karietistku, že odíde niekde do Austrálie a uvidím ju raz za rok. Ako ony svoje mamy navštevujú každý deň, pomáhajú im s deťmi, chodia spolu na výlety, na kávu. A my sa s dcérou podľa nich odcudzime a vnúčatá budem vidieť maximálne cez obrazovku. Že ma ľutuju. Naozaj sa mi to zle počúva a ešte horšie zvládam, že sa dcéra teší ako odíde o pár rokov z domu. Chytá ma syndróm prázdneho hniezda ešte pred tým ako odíde.

dzejny656
21. apr 2024

Tak ja poviem za seba, že moja dcéra má zatiaľ len štyri roky a my s mužom práveže dúfame, že bude chcieť študovať v zahraničí a žiť inde ako tu. Už teraz sme ju dali do bilingválnej škôlky nech jej dáme do života čo najlepší základ na jazyky.
Vôbec to tak dramaticky nevidím, že by sme ju potom videli raz za rok. A keby aj, prvoradé pre mňa je nech je šťastná. V mojom okolí väčšina ľudí uvažuje týmto smerom, neviem čo to máš za známych že ti toto hovoria.

anjelicek26
21. apr 2024

Tak bohužiaľ stat sa to môže.. možnosti moc nemáš.. ďalšie vlastne dietatko, pokiaľ vek dovoľuje, pestunska starostlivosť,ak vek ci zdravie smer vlastne dieta už nie je priaznivý.. domáci miláčik,ked si ďalšie dieťa doma nevieš predstaviť.. a pripravovať sa, že sa do toho zahraničia budeš stahovat za ňou.. Určite ale dcére nerob zle svedomie,ako veľmi ti bude chýbať.

beloved
21. apr 2024

@dzejny656 Myslim, ze to vidis zatial takto optimisticky prave preto, ze tvoja dcerka ma len 4 roky. Ale ked bude mat 16 a odchod bude doslova za rohom, aj tebe to zacne byt luto. Moje dcery maju 16r a jedna tiez stale hovori, ze po skonceni strednej skoly odchadza do zahranicia a veru je mi z tej predstavy smuto uz teraz. Samozrejme, zelam jej, aby isla do sveta, spoznala novych ludi a bola stastna, nebudeme jej to zakazovat ani vyhovarat, ale chybat nam bude a velmi.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
astika
21. apr 2024

Ja som bola na tom podobne, keď sa dcéra dostala na výšku do Brna, čo nie je koniec sveta, myslela som si, že sa mi zrúti svet. Nikto to nechápal, všetci sa mi smiali, že mám byť šťastná, že je ona šťastná, šikovná, no ja som preplakala celý čas, kým odišla. A tie posledné dni a týždne , kým sme ju odviezli, boli pre mňa utrpením. Ona celé leto pred nástupom do školy o inom ani nehovorila, len o tom, ako sa teší, aká je rada, že odíde, že bude samostatná a k tomu pridala, že určite nebude domov chodiť každý týždeň či mesiac. No mne nebolo viac treba. A hoci sa mi aj samotný manžel smial a jej dvojča zostalo študovať doma, pre mňa akoby nastal koniec sveta. Jej odchod som niesla veľmi ťažko. Dokonca mi šibalo tak, že po príchode domov som sa rozprávala s jej fotkou 😀. Úplne Ťa chápem, nie každá to máme nastavené tak, že nech len deti idú, ja i napriek bezproblémovému manželstvu som sa cítila úplne na dne. A dnes? Jej nástup do školy a do života bol náročný- náročná škola a samostatnosť spočiatku nešli dokopy. Po prvých týždňoch sa dokonca chcela vrátiť späť, tu , sa podrž, som bola ja, ktorá ju prehovárala, aby ešte vydržala, že sa to zlepší. Telefonujeme si, či píšeme každý deň, každý týždeň je na víkend doma ( dnes už mi to príde čudné, ona, ktorá prvá hovorila, aby sme nečakali, že príde domov), využije každú príležitosť, aby prišla domov. Takže, neboj, zvykneš si, spočiatku ťažko, ale zvykneš. Dnes už viem, že sa asi ťažko vráti natrvalo, ale čert nikdy nevie.... Za mňa takto 😀

pribinak
21. apr 2024

Môj syn má takmer 14. Vie že my jeho rodičia sme študovali v zahraniči. Veľmi sa na to teší. Maká aby mal dobre jazyky. Chcem aby šiel do zahraničia videl svet zažil inú kultúru a hlavne skúsil čo všetko dokáže a zvládne

Dnes sa da ľahko cestovať hocikam, nie ako ja kedysi som musela ste rieist víza a milión iných potrebných papierov

vikiki29
21. apr 2024

Ja som zas bola po škole 11 rokov v zahraničí a každý deň sa modlím a dúfam, že moje dieťa nebude chcieť ísť. Tiež ma už len z tej predstavy že by odišla chytá panika.

minenkak
21. apr 2024

Ja som bez decka už desať rokov,cez koronu sme sa dokonca dva roky ani nestretli,ale vzťah sa nepokazil, každý deň si píšeme ,voláme si tiež dosť často ,chodíme sa navštevovať ako sa komu dá,nič strašné sa nedeje

lianka123
21. apr 2024

Tak moje deti uplne opacne. Dokonca chcu kupit dom vedla nas, ze oni z nasej dediny neodidu. Maju aj take reci, ze budu doma zit stale…

egonsk
21. apr 2024

@dzejny656 tomuto sa povie hada si na prsiach chovat... potom sa nedivim upadku Slovenska, ked samotni rodicia miesto toho, aby podporovali v detoch vlastenectvo, tak ich vedu k tomu vyuzit system dokial sa da a potom zdrhnut inde, nech tam profituju ... ano a este ostat nadavat na zle slovensko.

muchacici
21. apr 2024

To je asi údel nás rodičov, nechať naše milované "malé" detičky ísť, zariadiť si život podľa seba a byť schopný sa s tým vyrovnať. Ak by si to ako mamka nedokázala urobiť, dieťa sa bude trápiť, že ju akoby "držíš". Naopak, snaž sa s tým zmieriť, taký je predsa prirodzený kolobeh života, a vytvor miesto, kde sa tvoje deti budú stále radi vracať. Že mamka je tu vždy pre nich, hoci by ste si zavolali len raz za týždeň. A skús popremýšľať, čím by si si vyplnila ten čas, aby si sa len neutápala v smutných myšlienkach. Môžeš začať už teraz, lebo keď nastane čas dcérinho odchodu, tebe sa to bude ľahšie zvládať s nejakým hobby a vlastným životom 🙂

u2jana
21. apr 2024

Ak som sa v zivote naucila nejaku pravdu, tak to, ze netreba byt “predposraty”. Nevies, co s stane zajtra a nie za 4-5 rokov… bud rada, ze mas sikovnu dceru, ktora sa hrabe do sveta a neplanuje byt zavesena na krku rodicov do tridsiadky.
Kludne ju mozes v zahranici navstevovat, mozes sa tam prestahovat a kamoskam posielat fotky 🙂

lenka.25
21. apr 2024

Tvoje pocity sú úplne v poriadku . Len treba nechať deti ísť si za svojim snom a podporovať ich . Nie je nič horšie ako “ opičia” láska . Moja staršia budúci rok maturuje a už dva roky počúvam , ako sa tesi na výšku , ktorú plánuje v zahraničí . Nehovorím , že mi sem tam srdce nestihne , ale drzim jej palce a dúfam že sa dostane čo najďalej odtiaľto .

yoxinka
21. apr 2024

@egonsk Nebudem podporovať u detí vastenectvo k štátu, ktorému vládnu mafiáni, zlodeji a hlupáci, ktorí zabudli na našu históriu, osobnosti a jediné čo ich trápi, je nakradnúť si dostatok peňazí a postarať sa o svojich ľudí. Na dennej báze sa tu ničia hodnoty, naše prírodné bohatstvo, školstvo a zdravotníctvo sú v dezolátnom stave. Mám tri deti a keď vidím realitu slovenského školstva, veľmi ich podporujem v odchode. Najstarší syn je viac menej rozhodnutý študovať v zahraničí. On sa chce venovať smeru, ktorý je u nás tak zúfalo poddimenzovaný, že vôbec nemá zmysel tu kvôli tomu ostávať. My s mužom nie sme priklincovaní ani k bytu ani k domu ani k štátu, keď bude treba, vezmeme sa a pôjdeme kdekoľvek, kde budú naše deti.

majka36912
21. apr 2024

Odporucam zadovazit si domace zvieratko, ono to naozaj velmi pomaha, ked ma clovek pocit, ze ta domacnost je akasi ,,prazdna".
Nuz a mam znamu, ktora ma takto dceru v Indii a syna v Australii. Nevidia sa sice casto, mozno 2x do roka su spolu par tyzdnov, ale odkedy je na dochodku, tak jej decka kedykolvek kupia letenky, aby mohla dobehnut a rada chodi za nimi, lebo spoznava nove zvyky, kulturu, takze sa z nej stala babka cestovatelka a tesi sa z toho 🙂👍

zmrzlinka2021
21. apr 2024

@egonsk ty fakt nevidíš vývoj tejto krajiny? Práve ti tzv najväčší vlastenci robia všetko preto, aby múdri a šikovní ľudia s kritickým myslením odišli.

svetlonos
21. apr 2024

@egonsk
prosim ta ty sa spamataj konečne a prestan byt traged. Deti su dar na urcity čas. Potom ked dospeju a rozhliadnu sa, je na ic rozhodnuti, kde budu zit!
Pre Krista, ved oni nemozu byt uviazane pri rodicoch. Ja som nechcela deti s cieľom vychovat si opatrovateliv na starobu. Ani od nich nechcem aby zveladovali nejaky štát! Nech su stastne, zdrave, spokojné, maju srdecne ale nie na svoj ukor!
Nemusia nadavat na ziadnu krajinu ale zit tam, kde ich taha. Sme v prvom rade ludia, nie narodniari. Ty zrejme budes stale nespokojny, pokial nezmenis myslenie. To myslum v dobrom.

kiki68
21. apr 2024

Kamoskina Mama kupila dva psy, dve macky a maju doma zase plno. Obidve dcery maju z domu, jedna v Prahe, druha London/ Vieden. Ja som tiez od 19 prec z domu, byvam cca 6 hod autom od rodicov, som v Rakusku. Zvykli si. Tiez fatal is tym, ze nebudem doma od tych 14tich. Aspon tak mi to povedali teraz neskor. Ze to bolo vidiet vzdy na mne. Urcite to nie je zle, len mam ine ciele a zaroven starosti ako keby som kdesi 10km od nich

egonsk
21. apr 2024

@yoxinka super, uz si to mala davno spravit a zrusit si aj nase obcianstvo, nech ti nemusi stat ani dochodok platit, lebo to bude pre teba almuzna od toho zleho statu... V tvojej kratkozrakosti si si nevsimla, ze stat netvori par kriklunov na vrchole, ale vyse 5 milionov obyvatelov, ktori v nom ziju. 3 roky materskej, bezplatne studium a dalsie benefity o ktorych v cudzine ani nesnivaju ti vsak vyhovuju a rada si ich urcite vyuzila, ale preco nekusat do ruky ktora sa o mna stara, ked je to tak jednoduche, ze?
By som ludi s takym zmyslanim ako mas zadarmo nalozil do vagonu a poslal za hranice, nech si tam uzivaju toho blahobytu, ked sa nedokazu nijako pozitivne podielat na zlepsovani zivota na rodnej hrude. Ako vravim, vlastenectvo v nasom state uz davno je polacene, pretlacene a pokial sa nestane zazrak, caka nas uz len zanik. Nasi stari rodicia co bojovali za tuto vlast sa v hrobe otacaju, ked to vidia....

mircalla
21. apr 2024

Moj syn to tiez planuje. Bude ma to mrziet, ale viem, ze v tejto krajine ho nic dobre necaka sudiac podla celkoveho smerovanie krajiny a tej nenavisti, co tu je. A tiez vzdelanie dostane kvalitnejsie v zahranici.
@egonsk Tvoje proficovske a proruske zmyslanie je tu uz zname, takze staraj sa o seba a svoje deti (ak dake mas) a svojich rodicov.
Ja by som nalozila do vagonu ludi ako ty a poslala do Ruska ci Bieloruska.

egonsk
21. apr 2024

@svetlonos Ja som spokojny a hrdy na to, kde som sa narodil a snazim sa robit veci, ktore maju hodnotu pre mna i tento stat. Par vagabundov, ktorych si tu dosadilo do vedenia par zmanipulovanych ludi pocas mojho zivota mi nezobralo moj narodnostny postoj. Nikomu neberem volnost v rozhodovani sa kde a ako chce zit, ale egoizmus prerastol uz v tomto state do neskutocnych rozmerov a je fakt smutne, ze ludia su tak zaslepeni, ze nevidia ani to, co maju pred ocami. Americania, co su akoze nasim velkym vzorom, podsuvanym aktualnym trendom, su taki vlastenci, ze este aj vlajku si kadekde vesaju... A my co? U nas su problemy este aj s postovou znamkou, lebo ludia opluvaju nespravnu stranu...

yoxinka
21. apr 2024

@egonsk
Tak v prvom rade, ja s dôchodokom od tohto štátu vôbec nepočítam a na dôchodok si s manželom dlhodobo šetríme a dlhodobo vytvárame finančnú rezervu. Moje deti mi nevzali do škôlok pre nedostatok miesta, musela som ich umiesňovať kade tade po súkromných škôlkach, popri deťoch som pracovala. Tých pár krikľúňov sa na vrchol dostalo ako???????? Lebo čo som si všimla, boli slobodné voľby a VÄČŠINA národa si ich dobrovoľne zvolila!

mircalla
21. apr 2024

@egonsk Co mi dal tento stat? Jedine sa za neho hanbim, nakolko mame vo svete povest hlupakov, ktori verie konspiracnym teoriam, su skorumpovani a opakovane si volia zlodejov. Ja si tiez na dochodok setrim, jedno dieta som mala v sukromnej skole, vzdelanie bieda, zdravotnictvo katastrofa, ale rocne odvadzam nemale palky na daniach, ktore bud rozkradnu alebo ich daju roznym darmozracom. Za co mam byt akoze hrda? Ze sme narod proruskych trollov a netoleratnych ludi?

egonsk
21. apr 2024

@yoxinka slubotechny volia ludia ako si aj ty, ktori nevidia za spicku svojho nosa. Staci im slubit zlate prasiatko a zvolia aj barona prasila na celo skupiny.

mircalla
21. apr 2024

@egonsk Si plny trapnych fraz ako v kazdej teme bla bla bla bla...nema to hlavu ani patu ani nevies co pises
A co konkretne robis ty pre tento stat? Vsak daj daco prinosne, co si urobil, komu si pomohol atd

egonsk
21. apr 2024

@mircalla k tomuto poznaniu pohladu zo sveta si prisla ako? citala si na MK, alebo v denniku mienkotvornom niektorom? Lebo ja mam osobnu skusenost opacnu - ked aj niekto v zahtanici nepoznal Slovensko, tak stacilo povedat Ceskoslovensko a hned mali pozitivne ohlasy...

pochod
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marcellka32
21. apr 2024

Ja už teraz cestujem často do zahraničia, deti len podporím ak mi oznámia, že budú žiť inde ako na Slovensku, vyplacem sa sama doma a bude dobre ...občas prídu oni, a keď nie pôjdem ja za nimi 🙂 syn 15 rokov chce byť pilotom lietadla, takže sa nemôžem celé dni báť keďže bude stále v lufte 🙂

egonsk
21. apr 2024

@mircalla ty napis konkretne co si dala tomuto statu, ked si napisala, ze ti nic nedal. Pokial viem, dal ti minimalne to, ze si sa mohla bezplatne vystudovat, ze tvoji rodicia na teba mali pridavky, bola si osetrena ked bolo potrebne, atd ...

mircalla
21. apr 2024

@egonsk Napriklad tak, ze som precestovala vyse 50 krajin, pracujem pre zahranicne firmy, vela chodim do zahranicia na workshopy. Mam v zharanici vela znamych. Takze presne vidim, ako nas vnimaju po volbach