Ahoj🙂, viete mi prosím poradiť skupinu na FB, iných soc.sieťach alebo reálne združenie ľudí atď.co existujú iným než materialistickym spôsobom života? Proste niečo čo sa vymyká konzumu a davovému spôsobu života? Niečo netypické pre dnešný životný štýl, možno nepochopené. Alebo nejaké nasmerovanie na ľudí, ktorí žijú možno velmi jednoducho, netypicky, su možno terčom výsmech ale im to vyhovuje, sú šťastní a spokojní? Alebo aj ľudia, ktorí zanevreli na dnešný systém, napr.zdravot.? Prosím, zdržať sa posmešných komentarov🙂❤️. Ďakujem 🙂. Naozaj len k veci.
@vulka nechápem
...v Amerike...zem je plocha.. ;D Urcite maju skupinu. Amiši tiez napr.. Celkom zaujimava skupinka. Alebo take breatharianstvo a pod.. ;D ;D Pre mna je uz dost domskolactvo.. ;D No ale teraz vazne. Vsak krestanstvo je teda dost mimo materiu..
@vulka možno... ale aj v Zaježovej majú tablety, autá...
V zahraničí možno Amiši
https://www.attelier.sk/amisi/
@ivangeline poprosila som bez výsmechu, o Amišoch nám vedomosti, no skôr som mala na mysli na SK nejakú konkrétnu skupinu ľudí.
Môj bývalý spolužiak žije v záhradnej chatke. Pestuje si tam, ale aj pracuje, bez peňazí sa dnes nedá. Tak neviem či je toto to, čo hľadáš.
Autorka, vážne si o Zaježovej ešte nepočula? https://zajezka.sk/
Myslim, ze ak take komunity existuju, asi budu dost mimo soc sieti.
@h2 nie, ale určite si to vyhľadám.
Na SR je dost domskolakov,kt idu prirodzenejsimi cestami. v CR zas breatharianstvo.. A krestanstvo a spolocenstva krestanske..to ani pisat nemusim... Ja sa smejem z toho,ze takych skupin a roznych ludi a asocialnych alebo skor vymykajucich sa akejsi norme...je strasne vela!!
@ivangeline určite nehľadám nejaké kresťanské skupiny, ani iné pochybné vierovyznania. Skôr niečo, čo sa približuje prirodzenej podstate človeka v spojení s prirodou napr. Nič podivné, len trocha mimo tohto sveta plného pc, umelej int,., soc.sietí,aplikacií,mrte všelijakých kariet na všetko, digitalizmu, viertuality a pod.
Proste hľadám únik z tohto digitálneho sveta do nejakého prírodnejšieho, podobného tomu, čo som žila ako dieťa u starej mamy na dedine.
Presne tak žijú ľudia v tej Zaježovej. Tam už to funguje snáď 30 rokov, čudujem sa, že si o tom ešte nepočula.
Už tu raz bol taký príspevok škoda neviem názov a bolo to zaujímavé.Vela žien čo tam písalo sa venovalo chovu zvierat, vyrábali syry, či venovali sa handmade chodili po jarmokoch, piekli koláče, pagáče...deti učili z domu aj nie..ale boli tam aj takí čo odišli z Ba z dobrých prác a úplne zmenili život za jednoduchší v prírode..skoda rada by som si to znova precitala.ja som mala takého známeho bol automechanik a, keď sa mu narodili deti odišiel k Novej Bani na chalupu na samotu venuje sa opravám áut, ale inak žijú tak ako kedysi bylinky, vlastná uroda, deti nie v nakupaku, ale v lese je tam pár rodín podobných a už sa nechce vrátiť.
Tu je jedna kocka 5 mama ma nick?tiež majú zvieratá je aj na IG kto viete napíšte.Ale ona nežije v nejakej komunite len skôr viac v súlade s prírodou...
Ty nič nevieš o Zaježovej? A to ťa teda len tak napadlo dnes, že chceš žiť dajako inak a hneď si tu položila otázku? Ja tak nežijem a ani iným netradičným spôsobom. Ale žijem b tejto republike a so záujmom si vypočujem kadejaké veci, napríklad aj spôsoby života. A teda aj o takej Zaježovej viem.
@luccija ty si to presne vystihla👍, čo som mala na mysli. Nie som padnutá na hlavu, neuznávam sekty, len chcem únik do sveta, ktorý bol kedysi považovany za normálny. A za mňa aj zdravý. V čo najväčšom súlade s prirodou, a minumalizmom "umelin",
@ivangeline no pletieš dobre dve na tri. Ďalšia čo nevytiahla päty z domu ide dávať rady. 🤦🏻♀️
@vulka nenapadlo ma to " len tak, dnes". Vsetko to som mala, rodinný dom, zahradu(ešte nebola situacia na SK ako dnes...) využívala som minimum kupovaneho. Žiaľ, tragické udalosti všetko zmenili. Žiadala som o rady k veci. Ďakujem za pochopenie a empatiu🍀❤️
Aj v reflexe sú často reportáže o takých ludoch jednu si pamätám ona mala klasickú pracu, ale vedela pracovať z domu, takže nevadilo, že sa odsťahovala z BA niekde na chalupu plus hobby a ďalší príjem mala kreslenie mandal aj robila kurzy rada to pozerám.Zase nie sú to ľudia omotani v plachte s bosými nohami ziviaci sa korienkami🙂lebo často si ich tak ľudia predstavuju.
skús si nájsť rozhovor s Denisou Dvončovou, ona žije na statku...
držím ti palce ♥️
@luccija ano, ludia si ich predstavujú ako vyšinutých. A pritom to môžu byť ludia, ktorí sa snažia nájsť vnútorný pokoj, vyrovnanosť a len proste žiť v harmonií mimo tejto uponáhľanej, stresujúcej doby v súlade s prirodou. Potom sa ľudia čudujú, že su chorí. Ano, z tohto života aký vedieme.... 😒.
Ale mnohým je stále kopu vecí smiešnych. Mne ak sa niečo zdá podivné, rozmýšľam nad tým a buď to pochopím, a ak nie, akceptujem to ako názor ineho. Zásadne bez zosmiešnovania.
@mondolina ďakujem ❤️ja len hľadám harmóniu. A...neviem žiť bez prírody.
@jamimo vďaka
Nato ale nepotrebuješ nejakú komunitu. Stačí si kúpiť nejakú chatu niekde na samote u lesa, pestovať, chovať zvieratá a žiť v súlade s prírodou. Nepotrebuješ ani peniaze. Ale ako písali aj vyššie dievčatá, v Zajezovej presne takto žijú ľudia. A určite aj inde. Ja za seba hovorím, že ja už som veľmi rozmaznana, ja by som to nedala.
Počas covidu bola jedna iniciatíva na fcb. Sa mi zdá, že sa to volalo Ostrovy novej zeme. Dávali sa tam dokopy ľudia čo túžili žiť, tak ako píšeš Ty @autorka. Dokonca tam bol príspevok známej herečky, že hľadá niečo také pre svoju rodinu. Je to zmazané, nedá sa to dohľadať bohužial. Ale zvyknú takto žiť ľudia čo sa venujú spiritualite a vedomému životu.
vieš, v ideálnom svete by nikto na nikoho neukazoval prstom, nikto nikoho nezosmiešňoval. Bohužiaľ, optimálna harmónia je ďaleko, ďaleko od dnešného sveta. Dôležité je, aby si našla svoj vnútorný pokoj a mier, v sebe, svojom bytí. Lebo svet okolo a ľudí budeš stretávať vždy. Avšak úplne ti rozumiem a prajem aby si našla to, čo si želáš.
Ja v mnohom tiež tomuto svetu nerozumiem, narážam, snažím sa však nevzťahovať "veci" na seba a do seba. Proste svet iný nebude a opakujem sa: Tomuto ľudstvu niet pomoci 🤷♀️
@anketkarka ano, proste uvedomiť si iné hodnoty ako tie materiálne. Ponoriť sa do vnútra, duchovno, venovať sa sebe a rodine bez rušivých faktorov dnešných vymoženosti (mobily, tv....). Moji stari rodičia tak žili a boli šťastnejší ako my dnes. A my ako deti tam tiež.
venovať sa rodine bez mobilov a tv môžeš aj tam kde si nie?
Zaježová?