Alexitýmia alebo emočne plochý partner

lukma
14. máj 2024

Ahojte,
som 15 rokov vydatá. Manžel bol vždy trošku zvlášny, nikdy som to nevedela zadefinovať. Málo hovoril, ťažko hľadal slová. Až psychiater mu napísal do papierov, že je emocionálne plochý.
Podľa všetkého má alexitýmiu.To znamená:
Hovorí monotónnym hlasom bez emócií, nepoužíva gestá.
Nedokáže rozoznávať vlastné emócie ani emócie druhých.
Nedokáže o svojich pocitoch hovoriť.
Veľa od druhých neočakáva, ale ani sám sa nesnaží naplniť očakávania druhých.
Má veľa psychosomatických zdravotných problémov - vysoký tlak, migrény, rôzne bolesti.
Dá sa s tým nejako pracovať?Máte skúsenosti?

zmrzlinka2021
14. máj 2024

@lukma Neviem sa ti odborne vyjadrit, ale som presvedcena, ze ak bude to on sam riesit, chodit na terapie, dokaze sa posunut smerom dopredu.

lukma
autor
14. máj 2024

@zmrzlinka2021 Žiaľ, je vedecky dokázané, že je to menej šedej hmoty v mozgu a menšia amygdala oproti iným ľuďom. Takých ľudí je 10%. Čudujem sa, že sa to nerieši viac,že to nikomu nevadí, že sú ako kamene.

https://cc.cz/vztah-mu-zkrachoval-protoze-necha...

zmrzlinka2021
14. máj 2024

@lukma Mozno je to aj rodinou, v ktorej vyrastal, ktovie. Len vies, ty s nim zijes, preto teba sa to najviac dotyka, nie ludí, čo s ním sú len sem tam.

lukma
autor
14. máj 2024

@zmrzlinka2021 Určite. Ale akoby to bolo dedičné. Jeho mama je veľmi chladná a dcéra tiež vôbe nerozoznáva emócie svoje ani iných.

lily246
14. máj 2024

@lukma teraz nerýpem, iba sa čudujem, ako je možné, že si si takého človeka zobrala za manžela, boli tam vôbec city? Keďže je emocionálne plochý, chladný, neviem si to proste predstaviť. Ak máte deti, neprejavuje im lásku?

777januska777
14. máj 2024

Podľa mna sa s tým dá pracovať, tým ze viete čo mu je, môžete si dohodnúť pravidlá a spôsob fungovania. On vie, ze emóciám nerozumie, ty vieš ze im nerozumie, tak môžete fungovať viac racionálne. Nevravím, ze to bude ľahké, ale pri troche snahy to môže byť fajn.

kiki68
14. máj 2024

A doteraz to bolo pre Teba ok? Robi to Tebe problemy? Ak nie, tak ho ber aky je. Niekto nevie rozoznat farby, niekto emocie. Tam mozes byt prave tlmocnikom

lukma
autor
14. máj 2024

@lily246 Keď bol zaľúbený, dokázal mi povedať, že ma ľúbi asi raz. Sem tam mi prinesie kvety, ktoré niekde natrhá. Máme 2 deti, má ich rád, rád ich všeličo učí, trávi s nimi čas, ale nikdy im nepovie, že ich má rád.

lukma
autor
14. máj 2024

@kiki68 Hej, robí mi to problémy. Cítim emocionálnu depriváciu, chýba nám intímna komunikácia, blízkosť. Roky sme sa starali o deti, teraz nás už toľko nepotrebujú a my si k sebe hladame cestu.

lukma
autor
14. máj 2024

@777januska777 Funguje to asi takto: Poviem mu, že dnes potrebujem, aby ma objal a držal. Poviem mu, že potrebujem počuť, ze ma má rád, tak bez štipky emócií povie, lubim ta.
Raz som mu hodinu vysvetlovala, preco chcem, aby mi kúpil kvety. O pár dní zastal pri stánku s kvetmi a pýta sa: "Chceš tie kvety?" Chcelo sa mi plakať.
Týždeň som každý deň nahlas hovorila, aké sú krásne a akú mám z nich radosť.
Za 14 rokov mi nedal žiadny darček. Minule som si ho na drzovku vypýtala. Zvládol mi ho aspoň zapnúť okolo krku.

lily246
14. máj 2024

@lukma a stačilo ti tak málo? 😕 Úprimne, toto nezmeníš, žiadna terapia z chladného kameňa nespraví kontaktného, empatického a vrúcneho partnera a otca.
Dúfam, že táto téma aspoň pomôže iným ženám neurobiť rovnakú chybu, aby si takého zobrali za manžela, ak samy nie sú chladné.
Neviem, čo ti poradiť. Buď rozbiješ rodinu alebo prežiješ život v nenaplňujúcom vzťahu. Jedno horšie ako druhé. To, že on občas na tvoje výslovné požiadanie povie chladné ľúbim ťa alebo ťa objíme, je o ničom.

777januska777
14. máj 2024

@lukma ale on to nerobí naschvál. On ako vidíš potrebuje jasne inštrukcie. Co ma spraviť a prečo to ma spraviť. A aj to je pre neho ťažké, keďže on v tom zmysel nevidí. Kazdy človek keď v niecom nevidí zmysel, tak sa mu to veľmi ťažko robí. Pozri ja nie som človek co ma pravo ti vravieť ako to máš brat, lebo tvoj život nežijem, ale ide o teba ci s nim chceš byť. A on musí pracovať na tom, aby veci robil s menším kyslým výrazom. Podľa mňa sa dá všetko prekonať v manželstve ak je snaha a správna komunikácia na oboch stranách.

oli18
14. máj 2024

@lukma ja s takym zijem 44 rokov a az teraz viem, ze je to diagnoza 🤣. Okrem toho si myslim, ze kazdy druhy chlap je takyto.

marianarem
14. máj 2024

@lukma Ja som ako dvadsiatnicka mala alexitymiu, diagnostikovala mi to psychologicka, mala na to taky specialny test. Aj teda naozaj som bola slaba v rozoznavani emocii a rozpravani o nich. Ja som sa z toho dostala psychoterapiou a v podstate doslo k obratu o 180 stupnov, dnes su to moje silne stranky. Len teda ja som nikdy nebola emocne plocha a monotonna, skor naopak.
Kazdopadne ak by manzel chcel ist do toho, tak urcite odporucam tu psychoterapiu aj unho, takmer urcite by sa mohol aspon zlepsit.

lukma
autor
15. máj 2024

@oli18 Každý druhý nie, iba každý 10. 🤣 Ono to má rôznu mieru. Existuje naučená mužská alexitýmia a potom alexitýmia, ktorej príčina sa hľadá a možno nikdy nenájde. Môj manžel je po 2 poškodeniach mozgu.

lukma
autor
15. máj 2024

@marianarem Keď on neznáša lekárov a podobne. Myslím, že by z neho nedostal žiaden pocit ani Dr. House. Ale som vďačná za Tvoju nádej, že sa to dá naučiť.

lukma
autor
15. máj 2024

@777januska777 Presne. Najhoršie bolo, keď som nechápala, že to nerobí naschvál, prevalcovala ma zatrpknutosť, hnev, beznádej. Teraz, keď viem, že je to porucha osobnosti, ide to ľahšie. Ani od autistu by som nečakala, že sa mi bude dívať do očí alebo že ma bude objímať.
Ale ľahký život to nie je.

marianarem
15. máj 2024

@lukma Tak inac deti citia, ked ich ma rodic rad. Moji mi to tiez nikdy nehovorili, ale citila som to. Sice slova su pekne, ale keby im to povedal aj 100x za den a pritom by sa im nevenoval, myslim, ze by tym slovam neverili. Dieta tomu uveri, ked vidi skutocny zaujem a starostlivost.
A zda sa mi, ze manzel sa snazi aj ohladom teba, ma rad aj teba, len mu musis davat jasne instrukcie. Svoju lasku vyjadruje tym, ze ta vnima a snazi sa ti vyjst v ustrety. Kopa chlapov zeny ignoruje aj po dohovore. S tymto sa podla mna da zit. Normalne mu daj do kalendara, kedy mas sviatky, aby kupil darcek a proste vsetko mu vysvetli, on si casom na nieco aj navykne a uz nebudes musiet.
A mozno by kvoli tebe isiel aj na tu terapiu, vsak navrhni mu to. Sam by z toho profitoval, keby sa v tych pocitoch trochu lepsie vyznal. Nemusi byt emocny majster sveta, moja psychologicka na to isla zo zaciatku technikou cez telesne pocity, teda pytala sa, kde v tele nieco citim..Ono pri vacsine emocii, ak nie pri kazdej, je aj nejaky fyzicky prejav a podla toho by to.zvladol podla mna aj manzel. Ja som to neskor aplikovala na svokra, ktory bol alkoholik a podarilo.sa takto.aspon identifikovat, ze vlastme trpi uzkostami a depresiami a kedy citi ktore. On nemal paru, co mu je, proste sa "citil blbo".

oli18
15. máj 2024

Ak niekto nevie prejavit city slovami, nie je voci cudzim empagicky, to hned znamena, ze ma diagnozu? To by ma teda nenapadlo. Ved kazdy je iny, dokonca su zeny, ktorym nie je prijemne, ked im manzel prejavoval city. Ani ony ich prejavit nevedia. Rovnako muzi neradi hovoria o citoch, nepotrpia si, ani nevyzaduju, aby im ich zeny prejavovali. To vsetko su skor povahove crty. To aby sme hned zaskatulkovali vlastnych clenov rodiny? Psychiatri a psycholigovia si pridu na svoje, partneri budu pozadovat od svojich poloviciek, aby chodili na terapie. Bude zase o nieco viac nestastnych partnerstiev, kedze sa o tom vie, ze je to porucha. Naco to je dobre? Da sa prezit pokojny zivot aj s partnerom, ktory
tebe a tvojim detom denne nehovori, ako vas miluje. Ale zato sa sprava, ako milujuci. Nizsie tema o dcere, ktora nedala matke darcek k sviatku a otec pri nej pridrzal. Obaja zrejme poruchy 🙉

eliska13
15. máj 2024

Môže byť aj asperger a s jeho prežívanim nespravis nič iba sa naučí, že teraz by sa patrilo povedať, spraviť to a to

eliska13
15. máj 2024

@lukma prečo bol u psychiatra?

lukma
autor
15. máj 2024

@marianarem Je na to aplikácia v angličtine, volá sa animi. Začneš tým, že posúdiš mám veľa energie/ málo energie, napr. bolí ma žalúdok, zviera mi hrdlo = úzkosť. Možno by som ho to dokázala naučit aj ja, len by som si musela najprv napísať fyzické prejavy tých emočných stavov, lebo ja ich nevnímam, ja okamžite viem, čo mi je. Ja mám totiž naopak vysoké EQ.

lukma
autor
15. máj 2024

@oli18 Tu nejde len o moje šťastie v manželstve, ide aj o jeho zdravie. Pretože ten, kto nevie rozoznať svoje emócie a hovoriť o nich má aj zdravotné problémy - vysoký tlak, migrény, rôzne bolesti, žalúdočné vredy.

lukma
autor
15. máj 2024

@eliska13 Bol po zápale mozgových blán, mal kopu zdravotných problémov, na ktoré neexistujú lieky, tak ho poslali k psychiatrovi. Bral dosť dlho antidepresíva s úplne nulovým účinkom. On totiž nemá depresiu, on je spokojný so sebou, so svojou rodinou a šťastný svojím prazvláštnym svojským spôsobom.

lukma
autor
15. máj 2024

@eliska13 Neviem, či existuje aj nejaká ľahšia forma aspergera, ale taký extrém to až neni.

lukma
autor
15. máj 2024

@lily246 Môj manžel nepije, nefajčí, každý deň pracuje 8 hodín, v živote ma neudrel, ani mi hrubo nevynadal. Rád učí deti nové veci, trávi s nami čas. Len je s ním veľmi obmedzená komunikácia. Niekedy mi za deň povie 5 viet a je úplne spokojný. Hľadala som tu nejaké praktické rady a skúsenosti.