Ahojte, zaujíma ma ako to je v iných rodinách. Keď ste na návšteve na viac dní pri starých rodičoch, venujú sa aktívne vašim deťom? Myslím tým napr. čítať im, vziať ich von na prechádzku alebo ihrisko, zapojiť ich do pečenia, zahrať si s nimi spoločenskú hru alebo zahrať sa s hračkami (nemyslím pod venovaním sa pustiť TV). Ak áno, tak ako dlho približne?
Alebo to je skôr tak že vnúčatám sa nevenujú a venovanie sa je iba na vás rodičoch? U nás je to tá druhá možnosť a len tak zo zvedavosti ma zaujíma skúsenosť iných.
@dzejny656 Nie, ani to neočakávam. Majú už dosť rokov a zdravotné ťažkosti. Nie sú to animátori. Som rada, že sú ešte tu a mám sa kde vracať. Chodím veľmi často na niekoľko dní (minimálne na tri a max. aj týždeň a viac).
Moji rodicia uz tolko nevládzu, ale pohraju sa s nimi. I ked my k nim chodime tak 2-3x do mesiaca na par hodin.
Svokru mam po ruke, ta sa im venuje viac. Ona je ale ciperka
@dzejny656 to druhé. Dedo sedí na gauči pred telkou, babka bude radšej 3x denne za sporákom. A malá sa babuje deduje celé dni, ľúto mi je.. Nevyčítam im to, svoje si odchovali (síce to venovanie sa im bolo rovnaké, nijaké), ale keď sa už nevenujú, aspoň by nemuseli negovať to moje (ja niečo poviem a ony just naopak). Z toho ma ide rozdrapiť a zvažujem, či ešte na také návštevy budeme chodiť.
Moja mama sa o deti komplet starala vrátane kúpania, kŕmenia, uspávania atď, keď sme boli u nich na víkend, ale teda v čase ich narodenia mala ešte pred 50-kou, takže mladá žena plná energie 😉 Takže to som mala vždy vyložené nohy. Svokra je o generáciu staršia, takže tam som vždy na “servise” detí robila ja, ale ona veľmi aktívne zabávala, kočíkovala a hrala sa. Doteraz (deti už školský vek), keď ide muž s deťmi k nej na návštevu, tak je schopná s deckami 2-3 hodiny hrať spoločenské hry. Obe babky máme skvelé ❤️
Moja svokra, starsia pani, ubolena ale ona miluje rozosmievat vnucata, zivot by za ne dala, sice pohybovo chudatko nema vela moznosti ale ako ona dokaze zabavit dieta len na posteli, to proste má v sebe ❤ moja mama zase rada s nimi beha kade tade, ona zase nevydrzi byt zavreta dnu, takze je to take vyvážené, u svokry zabava dnu a u mamy zabava von, obe starke vsetky vnúčatá miluju 🥰
@domireb Toto je presne ako cez kopirák naša situácia, babka urobí za deň aj dva chody jedla a dva koláče, každú chvíľku zavretá v kuchyni, ale k vnučke si nesadne ani na 15 minút. Dedko zas TV, venovanie spočíva v tom ze ju vezme k sebe na gauč a pusti rozprávky. Mala ich pritom vkuse volá zahrať sa. Obaja sú vitalni čerství dôchodcovia, bežne chodia lyžovať, na túry atd. Občas mám pocit že radšej by išli baňu kopať ako zahrať sa na hodinku s dieťaťom.
@dzejny656 moji rodice maji jen jednoho vnuka (meho syna) a kdyz jsme u nich, tak nemaji ani jinou sanci, nez se mu venovat 😅 je na ne zvykly od mala a absolutne je zboznuje, kdyz jsme u nich, tak my s muzem prestavame existovat. Jasi se s nim, chodi s nim na vylety, ven na zahradu, hriste, hrajou si s nim hodiny s hrackama. TV se u nich vubec nezapina, kdyz je u nich.
Keď som tam na viac dní a dcéra ich vola tak babka dorobiť co ma, alebo ju vezme pomáhať a je to. Ale keď som tam aj ja tak moja dcéra aj tak málokedy chcela byť s nimi. Osamote
k svokrovcom sme chodili na pár hodín, ale animátorov im nerobia....
max. sa niečo detí opýtali a robili si svoje.
Žiaľ u nás je to z jednej strany to isté. Sme tu od 23. A ešte ani raz sa s nimi nezahral... Nič. A to ich vidia len 2x ročne. Moja mama sa s nimi hra aj napriek veku 74 rokov, ta sa im venuje aktívne. Dedo z manzelovej strany sa radšej venuje telefónu.
Jediný kto sa im venuje je švagor, ten je slobodný Bezdetny 50.tnik.
@dzejny656 ako to ona nazyva "pozoruje a vychutnava"....v praxi to znamena, ze sedi cely den v obyvacke a strieda knizku s mobilom....deti sa hraju spolu alebo s nami, same s nou ostat nemozu...babka ma velky doktorat z pedagogiky a cely zivot uci 😁 cista tragedia 😁 uz sa na tom len bavime 🙂
Ano, venuju sa im. Dedo je animator a babka zabezpecuje stravovanie, citanie, kreslenie 😀. Dedo je na blaznenie, tancovanie, ihriska. S najstarsim chodi bicyklovat. S najmladsou prezlieka babiky.
Nechodime na niekolkodnove navstevy, ale tych 5-6hod sa im venuju naplno.
Tak moja mama vari celý deň a je to až toxické, navarí 5 chodov v sobotu a 3 chody na obed v nedeľu. 2 koláče, nakúpi tony sladkosti, tým myslím, že bežne 2-3 igelitky, ktoré chce potom silou mocou aby sme odniesli si sebou. Nehrá sa vôbec s vnukom, veď stále iba varí. Vysvetliť si, že stačí navariť jedno jedlo nepomáha. Okrem toho vari iba mäso, žiadna zelenina, fádne to je pre mňa.
Tak pol na pol. Moji rodicia sa venuju cely den co sa hrania tyka, chodia von, zabavaju, hraju sa. Ja riesim krmenie, uspavanie, kupanie. U svokrovcov je to o inom. Svokor cely den pred telkou, svokra stale nieco ine robi, niekde beha, s detmi sa hrame takmer stale my, do prechadzky ich muz niekedy az nuti.
@dzejny656 moj ocko je daleko ale ked pride venuje sa vsetkym vnucatam co ma tu a pravidelne navstevuje vnucata ktore ma tam
Aj ked ma zdravotne tazkosti so synovcom si aj zakope loptu
Muzovi rodiacia su blízko chodili sme aj na 2 dni
Obaja sa venovali dcere babka ma viac zdravotnych problemov tak ta skor hry alebo kreslili a dedo ju vzal aj von na dvor medzi kacky húsky
Moja mama totalna ignoracia
A muz ma este svoju babku a ta je uplne uzasna
Malej sa venuje ako mladica všetko jej ukaze vysvetli vela sa rozpravaju
Moja mama ano, venovala sa hlavne starsej dcere. Zomrela, ked mladsia mala rok. Moj otec skor vzal na prechadzku ci zshral sa clovece. Svokrovci - nie, ak neratam prechadzky, ktorych cirlom bola navsteva ICH kamaratov. Vynimocne sa vsak stalo, ze svokra zorganizovala vianocne pecenie.
@dzejny656 Moji rodicia zapajaju vnúčatá do eoznyxh cinnosti,ale nevenuju sa im cely den. Ved uz tolko nevladzu,aby im robili cely den animatorov. Moj oco sa im najmenej venuje,ale zato na prechadzku ich zoberie,futbal si zahra,minule drevo spolu ukladali. S babkou zase varia,pecu.
Moji rodicia mali prve vnucata okolo 50ky, tam sa aktivne venovali a bavilo ich to. Teraz maju dalsie vnucata od najmladsej sestry, maju okolo 70ky a uz nevladzu, ale snazia sa. Hlavne otec, on zboznuje deti a deti zasa otca. Legenda vravi, ze nas otec sa zdoveril nasej mame, ked spolu chodili, ze sa najviac tesi na dochodok a na vnucata. Tak toto sa mu splnilo. Isiel do predcasneho dochodku v 60ke a ma 7 vnucat.
@0silvia0 aj moj manzel sa uz tesi na vnucata 🙈
@dzejny656 naše dievčatá majú ešte všetkých 4 starých rodičov. Moji rodičia sú aktívni, chodia na výlety, na lyžovačky… Takže aj deťom sa aktívne venujú… Majú bazén, takže v lete sú nonstop vo vode s dedom. Keď ideme spolu v zime na svah, dedo sa venuje, ja si môžem nohy vyložiť. Samozrejme, babka sa im tiež plne venuje. Ale preto, že to chcú… Svokrovci všeobecne nie sú takí aktívni, sú to takí domasedi. Svokra som s dievčatami ešte nevidela hrať sa. Svokra si k ním sadne a sleduje ich. V rámci návštevy, keď sme tam aj my, v tom nevidím problém. Ale prázdniny bez nás, to asi nie. Naši baby zoberú na výlet, vymýšľajú im program. U svokrovcov sa zapne telka a seďte (lebo nevládzu, ako mi bolo povedané). Takže tam na prázdniny ešte neboli (aj kvôli tomu, že sa nerešpektujú naše pravidlá, napr. žiadne sladké pred obedom, či pred spaním).
Moja mamina sa malemu venuje, akoze nie stale, vsak nieje jeho pestunka ale maluje si s nou, ide s nim von a sem tam si spolu vyberu rozpravku daku a pozru, alebp postavia lego.
Ale ja tych ludi co sa extra nevenuju chapem ,nie kazdy je na detske blbosti, ja detske hry z duse nenavidim, s malym som sa hrala vzdy tak sportove hry, max hry kde sme sa cosi ucili.
Moj oco postrazil ked bolo treba ale nevenuje sa 💁♀️
U nas sa venuje svokor a vdaka tomu ma s ňom najkrajsi vztah. Ten sa s nim vzdy hra spoločenské hry, kreslia si, zoberie ho von alebo nieco robia ma dvore. ☺️ ostatní nie. 🙂
@dzejny656 nechodime na viacdnove navstevy, kedze vsetci zijeme v 1 meste. Dcera ale chodi na 1-2 noci k babi a vtedy sa jej venuje velmi aktivne, telku ani nepusta len vynimocne. Vzdy niekam idu, babi ma doma hracky, veci na kreslenie, knizky, moje barbie z detstva a malej je to velmi vzacne a rada tam chodi, lebo naozaj si moja mama vyhradi cas na nu a podla mna sa jej venuje este viac ako ked ja som s nou doma a popritom este varim, upratujem a mam mladsieho surodenca na starosti.
Nemôžeš porovnávať.nie každý vládze...ja babou som.najstarsi vnuk má len dva roky.ale hráme sa asi nonstop.chodime na ihrisko .čítame.atd...ale my sme všetci tak akosi spolu.Nie je to tak.ze vnuka má babka a ostatní sa vtedy ani neobzru o neho.Jeden vari.druhy číta s malým.treti niečo upratuje.stvrty ide na nákup...sme babka.dedko.dcera.zat.vnucik a babetko.Sme u nich len párkrát v roku.tak si to užívame.Najnovsie mu dedko cez videohovor hra na harmonike a malý sa vytešuje.U druhej dcéry je vnucik 1.5 aj tam kocikujem.hrame sa.on je ešte kojeny.ale dcéra kľudne ide na nákupy a my dvaja doma bankujeme Tu mám akurát dovolené mu pustiť rozprávku keď papka.inak nemám šancu ho nakŕmiť.nonstop je v pohybe .Možno to u vás bude lepšie.ked deti vyrastú.Ja sa teším ako ich vezmem na výlety.
@dzejny656 svokra je cerstva 50tnicka,ked si vezme starsiu dceru 5r na vikend,tak dokaze taky program zostavit,ze by to ustvalo aj dospeleho😃dcera k nej chodi velmi rada,lebo maju aj zvieratka,velku zahradu,svokra vela pecie sije,malá jej asistuje pri tom.nema problem ju vziat hocikam na vylet,a som za to velmi vdacna.ked pride na navstevu,kopne do seba kavu a venuje sa len detom..svokor zije mimo SR a vnucata este ani nevidel..
Naopak,moji rodicia su o cosi starsi,ale pride mi ze aktivitami su ako 90r dochodcovia,pritom ciperní bez chorob.otec absolutny nezaujem,gauc tv a vybavene.mama max pri bytovke na ihrisko.na navsteve sa vsak detom venuje.
@janinah toto s tou harmonikou musi byt velmi podarene🙂 moj svokor ked raz za rok vola cez skype tak deti vidiet ani nechce,ani sa na ne neopyta 😏
Nas maly ma 1,5 roka ked prideme k mojej mame ta ho nepusti z dohladu , stale je mu za ritou , hraju alebo nahanaju po dome , po schodoch, vecer ho vzdy chce kupat , prebalovat niekedy je to az moc ale nechame ju je dost nadsena z maleho ( sme u nej 2-3-4 dni ako kedy)
ked ideme k svokre ta sa s nim tiez hra ale tam chodime na cca 3-4 hodiny
podla mna vsetko zalezi od povahy mne osobne by sa nepacilo keby sa vnucatu nevenovali aspon nejaku cast dna ked tam sme na viac dni ak by to tak bolo asi by som tam nechodila ved naco ked nemaju zaujem
@simona92101 smutné .ale nič s tým nenarobíš....
Áno.maly má hudobné cítenie a dedko hra akoby ho platili😃 na klasickej harmonike aj na ústnej... najbližšie už viem čo tam 500 km povlecieme😃
nie nikdy sme u nich neboli na dlhsie a nikdy sa s nimi nehrali. max si k nim sadli