Ako vysvetliť rodičom, že chcem byť samostatná?

4. jan 2025

Ahojte. Mám 30 r. Nedávno sa mi nečakane rozpadol päťročný vzťah. Musela som sa vrátiť k rodičom, aby som mala kde bývať a pozbierala sa. Časom by som sa chcela odsťahovať, lenže rodičia by boli najradšej, keby som ostala žiť s nimi v dome. Ako im vysvetliť, že nechcem mama hotel, že sa chcem o seba starať sama, platiť si účty, variť, byť samostatná? Pre nich je nepochopiteľné, že radšej budem platiť nájom v malom byte, než žiť s nimi v dome (prispievať na domácnosť, pomáhať atď to je samozrejmé). Je od nich krásne, že som sa mohla vrátiť, ale ako im vysvetliť, že chcem žiť samostatne niekde inde? Berú to osobne, že nechcem žiť s nimi. Nechcem ich uraziť.

colsami
4. jan 2025

Naco vysvetlovat? Tu chvilu vydrz, zozbieraj sa a chod do toho najmu. Je to uplne normalne. Veci sa poukladaju, mas svoj zivot predsa a ano ani ja by som v detskej izbe ako dospela nebyvala, kym by nebol dovod (napr chori rodicia a pod). Drzim palce.

janinah
4. jan 2025

Nijako.Mama.otec.v piatok sa sťahujem tam a tam.ste tam vždy vítaní.dakujem za všetko...

pribinak
4. jan 2025

Odsťahuj sa

biba_18
4. jan 2025

bože, podľa nadpisu som čakala že napíšeš že máš tak 17… ako 30-ročná im nič nemusíš vysvetľovať, proste si to zariaď…

mandzula
4. jan 2025

Poďakuj im, že ti poskytli zázemie v ťažkých časoch a ubezpeč ich, že na to budeš pamätať, keď ťa budú naozaj potrebovať.

lucia13022023
4. jan 2025

Normálne ako si to napísala sem. Mami, oci, mam 30, chcem sa osamostatniť, ďakujem, že som sa mohla k vám vrátiť, no je čas aby som odišla a osamostatnila sa.

littledaisy
4. jan 2025

Najprv by som si to zariadila všetko, potom by som im to nežne a s láskou a vďačnosťou oznámila, že ďakujem za všetko, mám vás veľmi rada, ale prišiel čas aby som sa odsťahovala. Budem bývať tam a tam, páči sa mi to, samozrejme ste vítaní. Nalejte si dobré vínko, objímte sa a čau pa 😊 vidíme sa v nedeľu na obed

danica2711
4. jan 2025

v tvojom veku by si už mala vedieť, ako to rodičom vysvetliť - po slovensky, otvorene, citlivo, s láskou a vďačnosťou, ale neústupne

melanta
4. jan 2025

Budem zlá, ale chceš byť samostatná, pritom po rozchode si sa musela vrátiť k rodičom. Vo veku 30 rokov nemáš našetrené na to, aby si si zaplatila aspoň depozit a išla do podnájmu? Ostatné už napísali ženy vyššie.

1sally12
4. jan 2025

@melanta čo keď nechcela byť po rozchode sama ale s rodinou? Nikde nepíše že nemá peniaze. Ja by som to tiež tak riešila, že by som šla na chvíľu domov, kde by som sa po čase pozbierala a až potom hľadala podnájom. A pochybujem že by autorka zohnala podnájom zo dňa na deň. (Teda nevieme či bývala s partnerom v jeho dome alebo v spoločnom podnájme, či ju vyhodil alebo kde vlastne bývali...)

melanta
4. jan 2025

@1sally12 píše, že musela. Neverím, že 30 ročná žena by sa MUSELA vrátiť k rodičom kvôli tomu, aby po rozchode nebola sama. Veď v takom veku majú ženy 2-3 deti, rozbehnutú kariéru, vyriešené bývanie. A autorka sa musela vrátiť do svojej detskej izby. Dospelá žena ak sa chce pozbierať, nepotrebuje svoju detskú izbu, potrebuje byť sama, mať aktivity atď. A ani, určite by zohnala podnájom zo dňa na deň. Viac krát som tak prenajímala, že záujemca sa sťahovali hneď na druhý deň po obhliadke.

filomena712
4. jan 2025

Ja mam 43 a moja mama stále očakáva, že tam budem každý víkend a koľkokrát mam dlhšie voľno. Vyčíta mi keď som dlhšie na dovolenke a prídem len jeden deň a par hodín. A bohužiaľ kvôli tomuto, že som tam trávila každý jeden víkend sa mi rozpadli už dva vzťahy.......

betulinka1
4. jan 2025

Toto rodicia malokedy pochopia, hlavne starsie rocniky. Oni bud byvali u rodicov alebo zobrali hypo a kupili si svoje alebo dostali druzstevny byt. Ale neboj sa oni sa s tym zmieria. Ty si vyber a uz im byt ukaz ako hotovu vec, ze tu budem byvat. To je najlepsie.

simona92101
4. jan 2025

Ja som sa po rozpade 7r vztahu musela vratit domov,no mama rovnako ako u teba si nevedela predstavit,ze zena moze nieco sama riesit..jednoducho som im oznamila,ze som kupila byt a cez vikend sa stahujem,podakovala sa za pomoc a starostlivost a pozvala ich na kolaudaciu 😃 chvilu bol sok,chvilu zdesenie a po urcitej dobe to spracovali.
Drzim palce

vanilkovazmrzka
4. jan 2025

Povedz ze si chces najst noveho partnera a na to potrebujes vlastny svet.

lenka.25
4. jan 2025

Rodičia to nemyslia zle . Ja keď som sa na chvíľu nasťahovala k našim s malou dcérou , kým som si riešila druhé byvanie , môj ocino medzi tým komplet prerobil izbu pre malú poobjednaval nábytok , všetko pripravil , akoby sme tam mali ostať navždy . Som sa mu snažila vysvetlit , že tam budeme iba na chvíľu , kým si nájdem niečo vlastne . Vôbec ma nepočúval . Maminu povedala , že to nemám riešiť . A mala pravdu . Vyriešilo sa to samé , keď som sa o par týždňov sťahovala

1sally12
4. jan 2025

@melanta to bola len úvaha...tak autorka asi nemá dve deti, nemá rozbehnutú kariéru a nechcela byť sama, potrebovala okolo seba ľudí/rodičov, možno bola na dne a nemala silu hneď zháňať podnájom..nie každá prežívame rozchod rovnako.

mamina7070
4. jan 2025

proste si zabezpec podnajom a rodicov vezmi na dobru veceru do restiky a podakuj sa im ze ti poskytli utocisko a od zajtra byvas inde

natalka13
4. jan 2025

Co chces vysvetlovat? Mas 30!!! Rokov.
Najdi si podnajom a byvaj sama.

natalka13
4. jan 2025

@betulinka1 a mladsie rocniky ako byvaju? Tiez maju hypoteku alebo s rodicmi.
Jej rodicia su tak cca 55r.

betulinka1
4. jan 2025

@natalka13 mladšie rocniky rodicov viac akceptujú najom, nakolko mnoho z nich malo najom. Tak to bolo myslené.

bg92
4. jan 2025

V 30 sa nevysvetluje. Kona sa a oznamuje