Ako to máte s pomocou od rodičov s deťmi?

karolina2121
19. dec 2023

Ahojte. Ako to máte s pomocou od rodičov s deťmi? Svokra býva ďaleko, takže tam je pomoc 0. Ja mám ešte mamu je na dôchodku nemá zdravotné problémy normál zdravá žena. Ale vidím, že sa jej proste nechce pomáhať. Býva od nás asi 10 min pešo ale nepríde takmer nikdy. Očakáva aby sme tam boli mi pomaly každý deň. Len ja potom doma nič neurobím. Keď dva dni neprídeme vyplakava že na ňu každý kašle a tak. Ako to máte v rodinách? Je to odomňa sebecké čakať, že príde ku nám postraži kus deti, že si kus popratam, porobím v kľude ( deti mám 3 ročnéa 9 mesačné takže sa pri nich nič nedá). Prišla max. keď som sme sa pohádali a vyčítala som jej to. Iné aktivity nemá len sedí doma aj tam nič nerobí. Neviem čo s tým. Ďakujem za názory.

veklipo
19. dec 2023

Ja nemam žiadnu pomoc a ani som nikdy nečakala. Čo nestihnem, nie je hotové a netrápim sa tým.
Plus zapájam do všetkého manžela. Buď je s deťmi alebo vari.

lucka_ke
19. dec 2023

nikdy ani jedna ani druhá, ale my bývame od seba dosť ďaleko

diewcatqoo
19. dec 2023

Akukolvek rodinu mame daleko (viac ako 500km), takze pomoc ziadna. Nikdy som neratala s tym, ze babky budu automaticky pomahat, ani ked sme byvali blizsie. Vzdy sa s manzelom spoliehame sami na seba. Necakame ani, ze nas rodicia budu akokolvek financne podporovat.
A nie, nemusis u mamy byt kazdy druhy den. Si dospela, mas svoju rodinu. Ak sa mama stazuje, ze na nu kaslete, ak tam dva dni nie ste, tak jej povedz, ze podla tejto logiky kasle asi aj ona na vas, ked k vam nechodi. Povedz jej, ze ak vas chce vidiet, mozete davat navstevy na striedacku, pretoze pri dvoch detoch nemas tolko casu, aby si vysedavala na navstevach.

hylary
19. dec 2023

@karolina2121 tvoja mama je toxická osoba ktorá pozerá len na seba a na svoje blaho aby ona mala vyplnený čas a aby nebola sama....nič s tým neurobíš, bude to vekom už len horsie...

euie
19. dec 2023

Ked je to 10minut a stazuje sa ze jej chybate, odnes jej deti, chod domov a rob si co potrebujes. Keby nieco, zavola ti a dobehnes..

sense
19. dec 2023

Pomoc by som neočakával ale ani tam nechodila denne keď mám doma veľa na práci. Keď bude vyplakavat, jej povedz mami kľudne sa kedykoľvek zastav.
Mne nepomáhalo nikto a neskôr babysitterka. Jedna babka 1000km a druha 1200 km

mila23
19. dec 2023

@karolina2121 ked nabuduce povie,ze nepridete,ze nanu kaslete..povedz jej,nech pride k vam,ze ju radi uvidite..a zacni sa aj Ty stale stazovat co musis robit,ako nestihas, ze tam musis, toto musis......hadam tam nebudes chodit kazdy druhy den aby s aona nenudila..ved nech pride k Vam a moze u vas posediet s detmi....

h2
19. dec 2023

Zavolaj jej. "Ahoj mami, čo robíš? Nič? Tak dobehni, pokecáme, uvarím ti kávu, zahráš sa s deťmi a ja si aspoň popri tom niečo porobím, veľmi mi to pomôže. Tak prídeš? Super, vďaka, teším sa."

vilmuskavilma
19. dec 2023

Spoliehat sa vylucne sama na seba a na manzela a uvidite aky krasne kvetnaty zivot nadobudnete 🙂

mikadooo
19. dec 2023

@karolina2121 pomoc od starých rodičov je DOBROVOĽNÁ. Ak sa babke a dedkom nechce, tak sa nechce, rešpektujem to. Ináč to mám rovnako ako ty. Plus občas sa treba postarať o môjho otca, nakoľko mama zomrela a on na domáce práce kašle (vraj to "nevie" 🤷). Takže - môže to byť aj horšie...

majlo1234
19. dec 2023

Nase byvaju daleko, ale vzdy ked su u nas, vezmu dieta von, navaria nieco, napecu…myslim, ze keby sme byvali vedla seba, vzali by ho aspon kocikovat urcite. Asi je to od povahy

pininka1
19. dec 2023

U nás bolo to isté, naši nechceli chodiť k nám len ja nech idem k nim aj s deťmi, lenže presne že doma co mi trebalo porobiť, všetko mi ostalo tak. Ostávala som teda sama s deťmi doma, muž nebol celý týždeň a zvykla som si všetko takto robiť. Sem tam keď ozaj súrne trebalo ze som musela niekam ísť, tak som im deti odniesla, inak nie.

simsalabim
19. dec 2023

@mikadooo mne sa zda smutne, ako vela starych rodicov to takto vnima. Aj moji svokrovci boli taki a deti to oplakali. V minulosti deti vychovavalo cele siroke pribuzenstvo… it takes a village to raise a child. Hovori sa, ze narast depresii u mladych matiek je sposobeny aj socialnou izolaciou a povinnostami po porode a prve roky zivota deti.
@karolina2121 pri mojich svokrovcoch nepomohlo nic. Ani rozhovor od nas ci od svokrinej sestry (ktora, naopak, detom velmi pomahala aj s manzelom), ani prosby, ani vycitky, ani slzy deti. Naucila som sa nic necakat. Moje deti prazdniny u babky nepoznali. Oni mali problem aj k nam prist na navstevu (byvame v tom istom meste, auto mali). A bolo mi velmi luto, ze moja mama, ktora by sa pre vnucata rozdala, zomrela mlada. Moj otec sa im venoval, no tak chlapsky…

majlo1234
19. dec 2023

@pininka1
@karolina2121 a neda sa vam zaviest tam deti a ist domov, vklude spravit co treba a vratit sa?

katuskamala1
19. dec 2023

Deti si si robila ty s muzom, AK ti mamka pomoze na 1hodinu rocne alebo denne,je to jej rozhodnutie a ty by si to mala respektovat. Ona svoje deti vychovala. Ved poprosit ju mozes, ze ci mozes jedno alebo oba deti doniest na napr hodinu ale nemozes jej kricat a urazat sa.

Mne mamka umrela par tyzdnov dozadu,nahle, neocakavane,ale nepisem to len preto. Byvala 100km daleko od nas,prisla malo a bola som vdacna. Nevycitala som jej nikdy nic. Svokru mam par minut ako ty a nikdy nic. Nikdy.

mandzula
19. dec 2023

@simsalabim zas si ale povedzme pravdu, ze velakrat to zrejme nebolo o tuzbe pribuzenstva vychovavat x deti, skor to bolo o tom, ze v ramci nutnosti spolocneho byvania to bolo mozno aj nevyhnutne zlo. A dalsia vec - kedysi mali ludia ovela menej moznosti nejakeho ineho ako rodinneho vyzitia, nebodaj sebauplatnenia, rozvijania, takze male dieta bolo jedinym spestrenim stereotypu. Nehovoriac o tom, ze vacsina starych rodicov este plnohodnotne pracuje, takze im ani neostava energia na obhananie malych deti.

0silvia0
19. dec 2023

@karolina2121 ono pri vnucatach sa spravidla ukaze, ze nie vsetky zeny su materske typy. Niektore mali deti len preto, ze sa to patrilo sa vydat a mat deti. Ledva vychovali tie svoje a stacilo, na vnucata uz nemaju nervy ani energiu.

mandzula
19. dec 2023

@0silvia0 presne tak, mnohym sa smyklo, mnohe podlahli tlaku spolocnosti a teraz su rady, ze maju svaty pokoj.

simsalabim
19. dec 2023

@mandzula ano, vsetko beriem. Ale to nic nemeni na tom, ze rodina by si mala pomahat. Aspon sem tam. A to plati pre vsetky strany.

mandzula
19. dec 2023

@simsalabim to nerozporujem, ale to si ani nevyprosis, ani nevyhrozis a ak je ta pomoc len o tom, ze sa patri, vlastne ani nema hodnotu.

simca06022011
19. dec 2023

ved ale tak jej povedz, ze vies mama, mne praca doma stoji, tak sup vybehni ku nam, pohras sa s detmi a ja si zatial upracem... Rovno jej povedz vo veci, ak sa nic nezmeni, tak ju nechaj nech si lamentuje. Ja velmi podobne pocuvam tiez, odjakziva, a nezazila som co vidim okolo ze mama pride pomoct dcere, navarit, upratat, suseda ma taku maminu ze im napecie navari na tyzdne, nie tyzden :DD pozehli vyriadi.. NECAKAM, ze mi to niekto bude orbit, len na porovnanie pisem. Tym padom, nepocuvam vycitky, resp. jednym uchom dnu a druhym von. Moji rodicia tiez nesedeli denne u babky, kolkokrat sa videli 2x do roka, cize naozaj mi nemaju co vycitat :D A deti zboznuju, ale proste doniest/odniest. alebo prist postiskat, dat si kavu, kolac a utekat het :D
A myslim, ze nemas problem postarat sa o deti, len asi nestihas tolko behat k mame ;) aspon ja to tak chapem.. a vzdialenost.. moji svokrovci byvali 120km daleku, v klude by prisli aj DENNE! V dnesnej dobe nie je vzdalenost ako kedysi, ked babka z nitry chodila ku nam autobusom s kapsami 3hodiny

simsalabim
19. dec 2023

@0silvia0 akurat ze vtedy, aspon ked som vyrastala ja, sa aj mensie deti dalo vypustit von a potom zavolat na veceru. V dnesnej dobe to uz tak nie je, aj preto mam pocit, ze “v klude nieco doma porobit” je taky problem.

@mandzula Ved to som pisala… ked nechcu, nic nepomoze.

janettdamian
19. dec 2023

My nemáme babky, iba dedkov. Jeden sa nezaujíma vôbec. Druhí je rád, keď ho prídeme pozrieť, ale má rad svoj kľud. Ty očakávaš, mama očakáva... Treba si to v kľude bez emócií vyrozprávať , akoby ste mohli spolu fungovať, aby boli všetci spokojní.

matkav21
19. dec 2023

Pomahaju mi maximalne, ked potrebujem ist k lekarom a muz nemoze ostat s detmi. Ale to je raz za cas. Ked potrebujem nieco v klude porobit vdomacnosti, venuje sa detom muz ak ma na to cas.

deti95060810
19. dec 2023

pomáhali jedine moji rodičia. nik iný.

alison11
19. dec 2023

@karolina2121 Moja mama je podobne natom,doma sedí,číta si a čaká,že mi prídeme a to chodím do práce deti do školy 6tak a 4ták,príde len v nedeľu pokiaľ mám čas( keďže v nedeľu sa deti učia a chystajú do školy poobede,doobeda varím a upratujem.
Svokra tá zriedka príde ak má tam dcéru z rodinou tak nepríde ani v nedeľu a ak aj príde je tu pol hod. deťom dá sladkosť a vykecáva mne z vnukmisa moc nebaví.Svokra býva o ulicu ďalej a mama asi na 500m.

milanemila
19. dec 2023

@karolina2121 neviem, kt normalnemu cloveku sa zda ok, aby sa trepala matka s 2 malymi detmi stale niekam s milion vecami, ked ovela jednoduchsie je zdvihnut zadok a prepravit sa ako 1 dospela osoba niekam. Mama ti nechce pomoct s detmi, ale chce aby si jej ty robila spolocnost a vyplnila cas kedze sedi iba doma 🤷🏼‍♀️
Ano je pravda, ze nie je povinna starat sa o tvoje deti, ale rovnako ty nie si povinna pomaly kazdy den travit u nej. Takze isla by som tam raz za tyzden na pol dna a nech pride ona k vam.
A teda nam moja mama pomaha s detmi, lebo je sice pekne spoliehat sa iba na seba a na manzela, ale pre manzelsky zivot je dolezite aj aby sme mali nejaky cas pre seba ako par. Vdaka mojej mame ho mame, za co sme jej velmi vdacni

alison11
19. dec 2023

@milanemila Presen súhlasím z tebou,ja som to tak robila a aj robím,tiež,len sobotu chodím z deťmi na max 2hodky a keď chce príde v nedeľu aj to nie ani 1hod. aj to skôr pokecať a svokra na pol hod.

petamich
19. dec 2023

@karolina2121 s mojou maminou sa vidime sporadicky, ma este svoje deti a vacsinou chodime tak raz za mesiac my tam na kavu/obed, svokra ta je v tomto uzasna, pride hocikedy postrazit, postrazi aj niekolko noci, my ked sme tam cez vikend ani neviem, ze mam dieta (maly ma aktualne 2.5), su so svokrom na dochodku, svagrov syn ma 16, takze si nasho maximalne uzivaju a pomahaju a ja som im za to neskutocne vdacna

kazdopadne isto by som ani k mame ani k svokre nechodila kazdy den 🤷‍♀️ ak nie je chora a imobilna a ma to k vam jednoducho "na peso" tak akoze pardon, to mi je uz len pomoc, zbalit deti, domacnost stoji a niekam sa trepat kazdy den, ak by sa jej nechcelo, tak raz za tyzden a vybavene, treba si to skusit vydiskutovat, ze to ma jednoduchsie ona ako vy

0silvia0
19. dec 2023

@karolina2121 ved ked bude vyplakavat ze na nu kazdy kasle, tak povedz vidis, sme na tom rovnako, aj na mna kazdy kasle. A dedko nie je?