Damy, otazka na Vas. Ako ste sa naucili asertivite? Ako si nic nerobit z poznamok druhych ludi?
Priklad - som v obchode, hadzem flase do flaskomatu, tie sa zaseknu a predavacka uplne nasrata na mna nahuci, ze ako to tam davam, ze ci chcem pokazit stroj a bla bla...
Ma pri tom taky ton hlasu, az ma pichne v zaludku. Ja som potom zaskocena a ticho ako pena alebo sa ospravedlnim, aj ked viem,ze som sa nicim neprevinila.
Ako s tym bojovat? Ved mna vlastne spravanie obtazuje.
Z mojej skusenosti, najlepšia obrana je útok, takze mat pripravene nejake univerzálne útočne spravanie- typ nech sa dotyčný stara o seba, event. vulgarizmy na adresu drzeho útočníka….
@macekovam ale tu nejde primarne o flase, to bol len priklad, davala som ich normalne - mali nejaku poruchu na stroji, co mi pptom objasnil asistent v predajni. Ide mi o to,ako sa obrnit voci podobnym situaciam, ak niekto neprimerane reaguje.
No na mna keby zhucala tak jej rovno poviem, ze hej presne o to som sa snazila, podrbat flaskomat, aby som si uzila dlhsie jej prijemnu spolocnoat 🤣🤣🤣 toto sa asi neda naucit, to zo mna ide same 😁
@gagik len ide o to,ze nie som taky typ. Rada by som to riesila takto,ale neviem to :p
Podľa mňa sa asertivita nenaučí... Bud si alebo nie si asertívna.
@eeffka super odkurantska odpoved . Mne toto napadne, ale zial uz len neskoro v mojej mysli,ked si tu situaciu rozoberam.
@macekovam no ved to,ze nie som, ale chcem byt. Co s tym robit?
No nič... Tak ju odbj nech sa ukludni.. Je v práci tak nech pracuje... A hlavne sa neospravedlňuj.. Na drzanu drzo
V taky cas (ako ten flaskomat) mlcat a neeskalovat konflikt toho druheho zvycajne odrovna.
Dnes na mňa vyskočila sestrička, keď mi robila RTG kolena a povedala som jej, že nech mi ho robí v záťaži, že ona vie,ako to má robiť. Tak som jej s úsmevom povedala, že som sa jej nechcela nijako dotknúť, ale že mi lekár prízvukoval, že to mám pripomenúť na RTG. A ukludnila sa. Mne na 99 percent zaberá veci riešiť s úsmevom. Povedať, čo si myslím, ale s úsmevom
Si asertívna, načo roztáčať zbytočnú hádku. Nad hlupákom nevyhráš kým on sám neporazí seba. To zabolenie je prirodzené a nikdy ho zo seba nikto nedostane, je to zlo v človeku a je podstatné aby bolo pod kontrolou a ty ho pod kontrolou máš. Tých ktorých to zlo nebolí tak ich začne, lebo to je sebarozkladný proces premieňajúci sa do chronický a smrteľných chorôb.
Ešte by si sa mohla,, zahrať,, na blbú a milým hlasom ju poprosiť ze ak sa jej to nechce riešiť nech poprosí,, šikovnejší,, kolegyňu a nech si teda vypije kávu. To pichne aj neviem kde.. Ale kľudná nezostane... Ale tak..
@macekovam ano, citila som sa potom ako blbec, ked ostatni pozerali, preco tak krici. Normalne som bola az zahanbena a este som sa aj zle citila z tej reakcie. Keby som aspon vedela nic si z toho nerobit..
Neviem či je to asertivita ale ľudí čo sa výživaju v konfliktoch najviac rozhodi keď do toho konfliktu nejdeš a reagujes kľudne a k veci.
No na to by si si z toho nič nerobila musíš mať pokoj v sebe a tým, že to budeš verejne rozoberá zničíš aj ten pokoj, ktorý máš. Ak chceš niekoho verbálne poraziť musíš mať absolútnu kontrolu nad celým svojím počíňaním a argumenty musia byť prednesené ľadovým pokojom. Takže len postupne sa môžeš dopracovať ku idealnemu prejavu a to zvyšovaním sebakontroly v stresových situáciách. Ku tomu nevedia nijaká skratka, lebo z postupu v skratkesa vytvorí nepokoj a skratové počíňanie. No a nie len ty si bola zaskočená, ale aj každý jeden prihliadajúci. A nie o tebe si si pomysleli, že si situáciu nezvládla, ale o nej.
Aga_aga ti napisala dobre. Ja Suhlasim. Často je mlčat zlato. Mám to podobne ako ty, niekedy sa ma takýto negatívny výlev špiny druhého vie dotknút, skôr asi šokovať/zaskočiť inokedy to bez problému vypustím . Veľmi záleži v akej si v pohode. V podstate, v tvojom prípade by som mlčala, slušne jej poďakovala za pomoc a pri kriku by som pozerala na prihliadajúcich a usmiala sa. 99% nich si myslí, že pani reaguje neadekvátne. Tým úsmevom si to poviete. Nikto ti nezakáže sa s tým vyrovnať po svojom čiže prísť domov popísať incident ako sťažnosť a poslať to na vedenie predajne. Ver mi veľmi často to pristane tam kde to má. Reálna situácia, odskúšané v praxi.
Nemyslím si, že útok je riešenie.
Treba nádych výdych a odpovedať úprimne, rozumne.
Podľa mňa jedine cvičiť, cvičiť, cvičiť - v takýchto situáciách si povedať, nenechám sa, a snažiť sa o tu asertivitu. Po čase to už bude rutina.
@aga_aga sklonit hlavu a byt ticho nema s asertivitou nic spolocne, suhlasim, ze agresivita sa (v idealnom svete) neoplaca agresivitou a ani krik netreba oplacat krikom, na druhej strane si myslim, ze byt slusne asertivny je uplne v poriadku - a nie nie je v poriadku nechat na seba ziapat a byt ventilom pre niekoho zly den, mesiac alebo nespokojnost so zivotom, pracou...uz aky mala dovod pani predavacka
autorka: ja osobne by som slusne a kludnym tonom pani predavacke odpovedala, ze som skusila viac sposobov, akokolvek sa snazim ju tam dat zasekla sa a budem vdacna, ak mi ukaze ako to robit spravne (urcite by som nesla ironicky ani krikom, na co), v pripade, ze by na mna kricala dalej, by som ju uz upozornila, ze nie je v poriadku na mna kricat a ocenila by som, ak by sme sa k sebe spravali slusne, ja tiez pracujem v sluzbach a kricat na zakaznika mi zamesnavatel rozhodne netoleruje 🤷♀️
Veľa ľudí nemá rado konflikty, ale ja sa vždy ozvem síce sarkasticky, ale s úsmevom.Da sa naučiť byť asertivna povedať nie, bez viny a pod ..pohladaj na webe je tam veľa rád.Mna to vždy zaskočí ako sú ľudia drzi, ale Nedám sa.Mne sa minule stala taká nepríjemnosť v Lidli chalan niesol veľkú klietku s tovarom do skladu a ako som kráčala z jednej krabice mu trcali asi 2 m také umelé hmoty pásky čím sú opaskované krabice.Omotalo sa mi to okolo nohy a ako on kráčal do skladu mňa ťahal zo sebou mala som to okolo nohy omotane normálne ma skoro zhodil.Este sa mi to zachytilo do zapínania na sandalochJa som naňho zakričala, lebo už zatváral dvere a ja nohu v páske.Ze som mala dávať pozor kam dávam nohy😭keby tam zamotal malé decko, alebo nejakú babku spadne.
Ja sa zbytočne nehadam, ale, keď už sa nastartujem idem.
@katka700 presne. Lebo títo ľudia potrebujú spätnú väzbu v podobe hnevu aby živili konflikt. Ako oheň, ktorý potrebuje priložiť polienko, aby ďalej horel. Na vrieskajúceho človeka je najlepšie použiť totálny pokoj, po chvíli si uvedomí, že je v tom konflikte sám a ostatným pripadá ako idiot. 😄
To je o celkovom sebavedomi. Musis si uvedomit,kolko mas rokov,co mas za sebou a ci ti zalezi na tom,kto sa do teba navaza. Ja sa riadim heslom,ze zasadne ma zaujima akurat tak nazor mojej rodiny a pripadne vybranych znamych,kamaratov. Ti jedini maju vplyv na moj zivot, reci ostatnych po mne stekaju. Nevidim najmensi dovod,aby na mna dvihala hlas nejaka no name pani. Slusne a mierne by som sa jej opytala,ci si vobec uvedomuje,ako sa so mnou bavi a ci jej to pride normalne,takyto styl komunikacie.
Fľaše dávam tak ako sa dávať majú.. Poprosím o spojazdnenie a ak sa to stáva často nech informuje vedúcu ze stroj je pokazený. A počkám si na lístok.