Ako slušne upozorniť niekoho, aby jedol normálne?

14. mar 2024

Mám možno takú nie úplne typickú otázku. Týka sa to môjho otca, ktorý, keď už to tak musím povedať je doslova ako prasa. Proste sa pri stole nevie správať.
Mám 25 rokov a toto sa ťahá odkedy sa pamätám. Môj otec proste nevie stolovať. Nikdy nič nepripravil, vždy len prišiel k hotovému. Mama trvala na tom aby sme všetci jedli spolu. On s tým mal vždy problém. On (z nejakého dôvodu) nikdy nejedol polievky. Proste sedel za počítačom a prišiel až keď sa jedlo hlavné jedlo. Ale hlavne.. Nikdy nebral ohľad na ostatných napríklad, mama naložila nejaký počet knediel na servírovaciu misu. Jeho nezaujímalo, že sú tam aj iný ľudia, proste si naložil polovicu. To isté cestoviny. Naložil si polovicu hrnca. Potom sme si všetci nakladali tak aby nám to aspoň nejak vyšlo. Keď sme mali nastrúhaný syr v miske v pohode si ho celý vysypal na cestoviny, nikoho sa nespýtal, či si prosí. Alebo také veci, že bola na stole lyžička na omáčku napr. na tatarku. On si naložil, potom ju oblízal a dal ju späť do misky. Už pár rokov s rodičmi nebývam, no teraz by som ich chcela pozvať na obed aby som im predstavila priateľa. Ale len na sebe vidím ako to odkladám už pol roka, lebo sa proste hanbím za stolovanie môjho otca a neviem čo s tým mám robiť.

nikoletka_h
14. mar 2024

Ja by som to spravila tak, že rovno na stôl naservírujem hotové porcie

lakebabe
14. mar 2024

Určite nálož každému sama každému vlastny príbor a to je cele kto chce doložiť doloz mu v kuchyni

januska12323
14. mar 2024

Jednoduché, naložiť všetkým rovnako. Z taniera ti vyberať nebude. U nás sa vždy nakladalo jednou osobou a ak ostalo kto chce si môže dať. To ste mu nikto nevedeli povedať "haló syr/ryža /knedľa už nie je môžeš nám nechať? "

mili2016
14. mar 2024

A skúsila si ty alebo mama niekedy otca s tým konfrontovať ? Že ste pri tom stole aj vy nie len on

luccija
14. mar 2024

To ma už vryte do kosti🙂nemôžeš meniť človeka čo tak stoluje celý život.Zober ich do restauracie

lucia13022023
14. mar 2024

Bud naloz na tanier ešte pred tým ako prídu, alebo možno pozvať do reštaurácie? Tam by sa možno správal kultivovanejsie.

autor
14. mar 2024

Tou reštauráciou si nie som istá vôbec. Ale naložiť rovno všetkým, to by mohlo fungovať.

No takto, môj otec je veľmi.. Zvláštna povaha. Moja mama mu to nikdy nepovedala a ja s bratom sme boli takí, že kým sme bývali u našich, otec by nás nebral vážne.

luccija
14. mar 2024

A neboj sa podľa mňa sa bude trocha kontrolovať, keď tam bude niekto cudzí.

cimage
14. mar 2024

Naloz kazdemu ako uznas za vhodne a ked bude chciet dolozit, tak dolozis. Nechapem preco to tvoja mama tak nerobila ked videla, ze vam sa ledva uslo. Ja vzdy naberiem najskor detom, potom muzovi a sebe. Malokedy polozim hrniec na stol nech si kazdy naberie sam.

gejb
14. mar 2024

Jednoducho si nebude nakladať zo spolocneho..dostane na tanier všetko čo tam má mať a na stôl nedávaj nič navyše. Maximálne solnicku a korenicku.

betulinka1
14. mar 2024

Povedala by to priateľovi, že otec nevie stolovať. Aby bol pripravený. Jedlo na tanier by som servírovala pri linke a nosila na stôl s tým "že pekne vám to chcem naaranžovať". Ak bude niekomu chýbať, rada doložím.

mane01
14. mar 2024

Ja nechapem taketo zeny… akoze mama mu to cely zivot ako taka chuderka toleruje? Potom sa divime, aki magori behaju po svete! Vsak keby mu to hned otrepala o hlavu, aj on by sa naucil, aj cela rodina by nemusela znasat takyto despekt! Ja by som ich na tvojom mieste pozvala max na kavu!

hugger
14. mar 2024

Riešiš nesprávny problém.

Nerieš to ako sa tvoj otec správa (nezmeníš to), nerieš to že sa za to hanbíš (môžeš na sebe popracovať aby si ho akceptovala taký aký je)

Rieš to ako si s partnerom túto tému vydiskutuješ. Som si istý že ak mu povieš ako na teba tá situácia pôsobí zvládne to dobre a bude ťa mať rovnako rád. A možno viac.

marcellka32
14. mar 2024

@hugger je úplne normálne že jej vadí ako stoluje jej otec ..a nechce sa hanbiť pred priateľom..ja napríklad neznesiem pri stole grganie, chvatanie jedla, trieskanie príborom ako keď sa bojuje...
Autorka nalož mu na tanier a povedz že ak bude ešte chcieť, tak ty mu dolozis

7miriam77
14. mar 2024

Medzi partnermi by mala byť maximálna dôvera a pochopenie. Ja byť tebou,tak to priateľovi poviem, vysvetlím, pripravím ho na to 😊😀. Veď isto sa budete stretat aj v budúcnosti, svadba,oslavy, atď....tak utajiť to asi neutajis. Ber to tak, že v každej rodine je niečo....

majlo1234
14. mar 2024

@marcellka32 samozrejme, ze je to normalne. Moj otec je uplny debil, aj v stolovani, aj v inych veciach. Ja som to muzovi normalne povedala. A moj zlaty naivny muz mi nechcel verit, az kM to na vlastne oci neuvidel😂

Autorka, ja by som ti poradila vycistit otcovi zaludok, ale kedze s tym mam sama problem, tak potom bud nalozit kazdemu zvlast, ale zaroven sa uprimne s priatelom porozpravat. Ty sa za otca hanbit nemusis, on jediny by sa mal.

luccija
14. mar 2024

@betulinka1 ja by som zase nič nepovedala, lebo si to o to viac bude priateľ všímať.Chlapi nie su takí detailisti možno si to ani nevšimne a otec sa možno správa ako hulvát len pred rodinou.Snad až taký buran nie je, že bude zatkovi trhať knedľu z taniera🙂tam mala zakrocit mama ja hneď muža upozorňujem, keď kupujem niečo iba dcére, alebo je menej a nechcem dovarat prilohu.

ivangeline
14. mar 2024

? ...ja by som ho sprdla a vysmiala uz davno.

betulinka1
14. mar 2024

@luccija tak kazda sme ina. Ja som za to aby partner vedel, ze co a ako som mala doma. Lebo vela si nesieme z rodiny a aby rozumel mojim reakciám. Inak si nemyslim, ze by chlap súdil svoju partnerku ako sa sprava jej otec pri stole.

hopsas
15. mar 2024

Neupozornovala by som priateľa na otcove chyby, lebo je aky je, ale je to otec. A vám fakt skôr nenapadlo dávať jedlo každému na tanier a nie do spoločnej misy,?

katka700
15. mar 2024

Autorka prečo by si sa mala hanbiť za svojho otca? To že je sebecké nevychovane prasa nie je tvoja vina.
Pozvi ich do reštaurácie, tam sa snáď bude trochu krotiť. S "podivnými" ľuďmi z rodiny je lepšie stretnúť sa na "neutrálnom území" odkiaľ vieš v prípade hroziaceho konfliktu odísť.

lucimichi
22. mar 2024

Tvoj tatko je nevychovaný sebec!