Ako si nájsť kamarátov na výške?

28. jan 2025

Ahojte, od septembra som na novej vysokej škole a škola ako taká fajn, mam pocit, že ma baví (väčšina predmetov xd), ale skôr ma mrzí, že mi príde že za tento prvý semester som sa s niekym "tak naozaj" neskamaratila. Proste sú to len známy zo školy, mam komu napísať ohľadom skusok/školy, ale nič viac a celkom ma to aj mrzí. Jednu spolubývajúcu na intraku mam aj zz môjho odboru, ale tiež je to len také ze ideme spolu do školy, väčšinou aj spolu sedíme, zatiaľ sme si nejak neviedli na nervy, ale tiež to nie je kamarátstvo, viem, že keby budúci rok spolu nie sme na intraku tak si asi ani nenapíšeme...
Vždy som bola celkom extrovert a vedela som si nájsť kamarátov nejak "sama", nemusela som sa nad tým nejak špeciálne zamýšľať, aj mam super partiu zo strednej, väčšina aj študuje so mnou v rovnakom meste, takže nie je to úplne také, že nemám s kým tráviť čas, no aj tak ma to mrzí. Lebo stredná bola super aj práve kvôli tejto partii, a teraz napríklad cez volne hodiny/pauzy neviem co mam robiť, proste chyba mi nejaká tá blízka osoba s ktorou je sranda v škole... neviem, možno som urobila chybu na začiatku, ze som sa skoro stále bavila s tou spolubývajúcu a teraz sú už vytvorené partie a mam pocit, že nikde neviem "zapadnut"

Zauji

autor
28. jan 2025

Zaujímalo by ma, ze ako ste to mali vy na výške, či ste si tam našli kamarátov, a ak nie ako ste tam "prezili" 5 rokov?

pralinka25
28. jan 2025

neviem ako to funguje teraz ale za mojich cias to zacalo beaniou pokracovalo kruzkovicami, chodbovicami a inymi "cami" to tak najviac ale casom aj cakanie na prednasky ked nam nieco odpadlo, na skuskach, a potom pri spolocnch projektoch, praxi atd. slo to postupne

zic
28. jan 2025

za mojich mladych cias sa na skole robili same "kruzkovice" a na intrakoch "chodbovice"... to ste taka slusna skola, ze take nerobite? 🙂 🙂

ssimusska
28. jan 2025

Nebývam na internáte a neskamarátila som sa s nikým. Tí ľudia ma nejako nezaujímajú a nebudú mi chýbať po škole. A to si takto pokojne žijem už 3. Ročník. 90% zadaní sa robí samostatne, ostatné si nejako rozhodíme v skupine. A ani mi to nechýba. 😄

br4n
28. jan 2025

@ssimusska smutné, ja som zažil na výške samé super veci.

ssimusska
28. jan 2025

@br4n pre mňa vôbec. Mám kamarátov mimo školu 🙂. Tam ich ozaj nepotrebujem.

brrunetkaa
28. jan 2025

Najlepšie sme sa ,,spoznali a skamarátili” práve na party. Či už spomínané izbovice/chodbovice atd. Potom sa to premietlo aj do spoločného učenia sa pred skúškou a trávenia času v škole.

pralinka25
28. jan 2025

@ssimusska noooo nepodcenuj to tak uplne. tie kamaratstva nie su zle. pravdepodobne sa vacsina z vas uchyti v obore. nie je zle mat kamosov na spravnych miestach. aj ja som mala svoju partiu. ale ti skolsky kamosi su tiez vyhodou aj teraz viac 20 rokov po skole.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ssimusska
28. jan 2025

@pralinka25 ani už nežijem v štáte kde dokončujem bc. Zamestnanie už davno mám. V triede je tak 70% Ukrajincov, tí mi ozaj k ničomu nebudú.

pralinka25
28. jan 2025

@ssimusska tak potom nic, no.

autor
28. jan 2025

@zic akozeee keď som došla na intrak tam sme boli aj so spolubyvajucami na zopár izbovociach na zoznámenie s chalanmi z chodby, a úprimne sa to skončilo tak ze zopár ľudí sa začalo motať spolu 🤣 a nakoniec taj zs sa s nimi teraz ignorujeme a na party chodievam ale s kamoškami zo strednej + aj na behanie som tak bola (bola aj spolubývajúca s jej kamoškami zo strednej) ale úprimne iných spolužiakov som tan anj nestretla... a zas úprimne ma teraz extrémne ani nejaké izbovice nezaujimaju akože prvý mesiac to bolo fajn, ale momentálne mojou prioritou nie je byt každý týždeň na party. ..
@pralinka25

autor
28. jan 2025

@ssimusska akozeee aj ja man kamoškou aj mimo školu, ale tak myslím ze sa to zíde aj v škole 🤣🤣🤣

autor
28. jan 2025

@prasiatko30 akozee my sme taky menší intrak, na chodbe len 3 izby plus kuchynka - vedľa sú Ukrajinci ktorí nerozprávaju po slovensky ani 🤣 a potom starší chalani z odboru s tými sme sa zo začiatku bavili ale moc dobre to neskončilo 🤣

ssimusska
28. jan 2025

@autorka niekto ich potebuje, niekto nie. Ani raz za 3 roky som nepotrebovala niekoho pomoc. Čas medzi prednáškami som si vedela efektívne vyplniť. 😄

zic
28. jan 2025

@ssimusska znamosti z VS (aj SS) su takzvany "netwroking" ... nemusia to by "nejky", ale za 20 rokov bude hladat inu poziciu a zistis, ze tu jeden spoluziak je sefinko v takej banke, tu spoluziacka headhunterka... zavolas, popytas sa...
Nie je to o ozierackach na chate na Silvestra...

autor
28. jan 2025

@ssimusska jasne chápem, ale tak píšeš ze žiješ v inom štáte ako kde študuješ? Ale chápem no každý sme iný, možno aj ja si zvyknem po chvíľke, len teraz mi to je divne lebo na základe aj strednej som mala vždy velku partiu

autor
28. jan 2025

@prasiatko30 a ešte k tomuto tiež mam kamošku jednu s ktorou sme sa spoznali náhodné pri čakaní na prednášku (je ale z iného odboru) a aj sa stretneme občas a tak, ale mam s nou len jednu orednasku a inak sa nám nekrije rozvrh takže mi ide škôr o ten čas pomedzi / cez vyucko

ssimusska
28. jan 2025

@zic dobre 🙂
@autorka ano, žijem už v Cz a dokončujem školu na Slovensku. Počas školy som si našla priateľa a presťahovala sa. Na strednej nás bolo 32 v triede, a z toho 3 skupinky čo sa nebavia medzi sebou. 😄

autor
28. jan 2025

@ssimusska jasne tak to asi študuješ externé ci? Ze nie si 5 dní v týždni v škole 😅 a joo aj nas bolo 30, ale mala som svoju menšiu skupinku, ktorá vznikla už tak na začiatku prvého ročníka (a to bol ešte vtedy covid)

ssimusska
28. jan 2025

@autorka nie študujem denne. Sami si robíme rozvrhy takže som reálne v škole 2 max 3 dni v týždni. V LS to bude jeden deň.

autor
28. jan 2025

@ssimusska no nám robí škola rozvrh (nie je náš veľa v odbore) a ame len 3 krúžky, takže podla kruzko a bohužiaľ to vyšlo tak ze môj krúžok mal semináre každý deň

autor
28. jan 2025

Ale chápem no, každý to mame inak, verím tomu, že aj ja si na to zvyknem, lebo ma to mrzí, lebo som čakala presný opak od výšky a kolektívu, tak aj predi ma zaujímalo ako to mali ostatní... lebo doteraz všetci mi hovorili, že najlepších priateľov majú z vysokej

pralinka25
28. jan 2025

tak ale studujes len prvy semester to je aj dost kratko. ono sa to podda si myslim este

nynia
28. jan 2025

ja som minuly rok na mgr tak nastupila do noveho uz zabehnuteho kolektivu a nasla som si hned prvy den teraz uz moju naj kamaratku a potom aj dalsie 2 kamosky, zvysok su len znami s ktorymi asi po skole si nenapiseme aj ked aj teraz niekedy skocime na kavu, obed, pokecame na chodbe ale blizsie sa nepozname. A ako sa to podarilo? Raz cez pauzu ja som zavolala ci nejdeme do nedalekych potravin alebo na obed, potom potom ona(i) a neskor aj cez volny cas = mimo skoly sme si zacali pisat, ci pojdeme do mesta a dokonca uz aj v zahranici na par vyletoch sme boli... Nejak prirodzene to prislo, skus byt viac aktivna v socializacii a navrhnut nieco 😊

hnedovlaska1234
28. jan 2025

No, ja som sa napríklad veľmi bála, že si kamošky nenájdem. A potom ešte počas voľna v septembri keď ešte nezačala škola mi napísala jedna baba, že ma videla na zápise. A už sme sa začali spolu baviť. A postupne…sme sa nejak skontaktovali s inými babami. A vytvorili sme si takú svoju partiu - skupinu nás báb, ktoré študujeme rovnaký učiteľský odbor😊 Ja sa bavím s celkom dosť veľa babami v škole z odboru, aj keď niektoré nie su vyslovene, že kamarátky ale len dobré spolužiačky. Neviem, myslím si, že asi stačí len nejak začať konverzovať…možno navrhnúť nejakú spoločnú aktivitu. Akú školu študuješ?

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beronsche
29. jan 2025

Viem, ako sa citis..
Na konci prvého semestra som veľmi kamarátov nemala....spolubývajúce otrasné, spolužiakov som ledva poznala..
Až v druhom semestri som sa kvôli skole trochu skamarátila s dievčatami , čo bývali na rovnakej chodbe. V druhaku som už bývala s nimi a už to bolo fajn. Dodnes sme v kontakte a veru, je to už riadna doba..
A ako v škole ubúdali spolužiaci, tak sme sa čoraz viac kamarátili ti, čo sme zostali. Myslím, že v cca v polovici štúdia sme uz boli úplne zohrata parta.
Ostáva ti len komunikovať s ludmi, zapájať sa do aktivít.. neboj sa, zrejme sa to časom prelomí.

autor
29. jan 2025

@nynia akozee ja som aj volala niektorých na beaniu, ale väčšinou povedali, že to nie je úplne pre nich akcia a zas nechcem byť úplne dotierava, ale isto skúsim ešte niekoho zavolať von

autor
29. jan 2025

@prasiatko30 vďaka, no ja som na takom malinkom intraku, takže možno preto to tu až tak nefunguje... no skúsim sa popozerať po nejakých mimoškolskych aktivitách, len tam asi zas opäť budú ľudia mimo môj krúžok xd