Ahojte, mám dosť problem so svojou nezhovorčivosťou. Uz to začina prerastať do strachu z ľudi so stretnutia, navstevy.... Nemáte nejaké overené knihy alebo videa, kde by som sa naučila komunikáciu rozvíjat? Boli ste aj by nezhovorčivý, nič vás nenapadalo niečo konkretne vám pomohlo?
@biba_18 ten je len nasledkom stretnuti... a zatial je maly
podľa mňa na to ideš ideš presne opačne - najprv pracuj so strachom - a potom rieš komunikáciu. je jedno či je strach malý alebo veľký - keď budeš mať sebavedomie, budeš komunikovať na tebe vyhovujúcej úrovni - teda napr. ani možno nebudeš viac komunikovať, ale nebudeš sa toho báť ... ja nekomunikujem s ľuďmi veľmi - lebo nechcem. som introvert a riešim veci len keď chcem ja - ale nebojím sa toho, ísť sa niekým stretnúť a rozprávať - len nie vždy chcem rozprávať...
neviem ani koľko máš rokov, či študuješ alebo pracuješ ...
@biba_18 som po materskej, uz rok pracujem normalne v kolektive, mam takmer 40. Ide o to, že by som sa rada rozpravala s ludmi, ale nemam sa o čom, neviem rozvijat odpovede, ani klast otazky. Nič ma nenapadá. Stava sa ze stretnem aj dobre kamaratky a nemam čo povedat. Neviem odpovedat. A pritom by som velmi chcela. V trojici-stvorici az tak velky problem nemam. Je to hlavne ked sa osamote stretnem s nejakym priemerne zhovorcivym clovekom. A kvoli tej trapnej chvili alebo pocitu sklamania zo seba a svojho vygumovaneho mozgu mi je už nepríjemne stretavat ludi. Preto sa pytam, ci je mozne niekde tieto schopnosti, zrucnosti ktore mi momentalne chybaju, rozvijat. A či niekto taku skusenost ma.
mohla by som ti napísať že zaplať si lajpríka alebo sleduj nejaké YT kanály - ale stále si myslím, že pod dohľadom odborníka - teda psychológa, by si sa posunula najlepšie ...
myslim si, ze to chce len stretavat sa viac s ludmi, viac sa uvolnit, natrenovat si vopred otazky, odpovede.. tiez som to tak mala a aj obcas mavam.. robim len z domu, len ja a PC, plus materska bola, plus korona, posledne roky bola ta izolacia silna. Ked mam na to naladu a chut to zmenit, pripravujem si pred stretkom s inymi ludmi otazky a odpovede. :D ked je stretko nahodne, cerpam zo stretnuti s inymi ludmi a pytam sa to iste.. zvycajne o detoch, praci, pocasi, dovolenkach.. staci sa tvarit, ze sa zaujimas o ludi a oni sa rozhovoria a potom to uz plynie..:D
@radkaradix to je krasne napisane❤️
@radkaradix ciii, tváriť sa že sa zaujímaš?
@biba_18 tak ano, som uprimna, mna to casto vobec nezaujima, co ma kto nove, hlavne, ak to nie je nic nove, ale dookola to iste.. napriklad ked mi 70 rocna suseda dokola rozprava o svojich problemoch s ocami, operaciach, lekaroch, sestrickach, terminoch.. ale ako trening na rozmotanie mojho zakrpateneho jazyka a socialnych zrucnosti je to fajn.. nehovorim o uprimnych rozhovoroch s kamoskami a rodinou, tam problem s komunikaciou az tak nemam.. 🙂 hovorim o rozhovoroch so znamymi, na ulici, v obchode, na ihrisku s detmi, susedmi, kolegami a podobne..
@radkaradix aha. len nechápem načo sa siliť do niečoho čo ma nezaujíma ...
@biba_18 pretoze citim, ze sa v tejto oblasti potrebujem zlepsit.. ako pise autorka, byvalo mi trapne, ked ma niekto zastavil, prihovoril sa mi a ja som vobec nevedela reagovat, len som sa usmiala alebo vydala nejaky pazvuk, ktory mohol znamenat cokolvek :D S muzom sme sa uz na mne smiali.. proste nechcem posobit ako nejaky asocial..
@radkaradix úprimne - nechcela by som ťa stretnúť a myslieť si že ma rada vidíš ...
@biba_18 nehovor mi, ze sa nikdy s nikym nerozpravas, napriek tomu, ze ta to nezaujima? :D prosim ta..
@radkaradix nie, nerozprávam. príde mi to absurdné. ale myslím že aj viem odhadnúť kto je na tom tak ako ty - a nezapájam sa do takých rozhovorov ☺️
@biba_18 super, tak to ti gratulujem, ze si si ista, ze s kazdym, s kym sa do rozhovoru v zivote zapojis, sa o teba uprimne zaujima 🙂
@radkaradix nie som si istá, samozrejme. ale nemyslím že chcem byť rovnaká…
Odporúčam Tomáš Vepi.... brutálne tipy,polovicu jeho videí som zhltla za jeden deň... stále sa máme čo učiť v komunikácii,a nielen na verbálnej,ale aj neverbálnej úrovni...🙂
napríklad ma tento týždeň čaká teambuilding, cesta trvá okolo 5 hodín a v aute idem s kolegyňou, ktorú som videla asi 3x a je odo mňa asi o 15 rokov staršia. A na izbe som s kolegyňou, ktorú vidím raz za dva roky. Takže si idem pekne pripraviť zoznam tém a otázok :D a nehanbím sa za to. Nie každý je prirodzene výrečný. Mám z toho stres, tak prečo by som si nepomohla.
nemusíš pracovať na komunikácii - ale na svojom strachu...