Ako sa mať rád?

17. jún 2024

Niekedy si povzdychnem nad tým, že by som potrebovala potrebný návod/postup na to ako začať mať rada samú seba. Každý Ti to poradí, odporučí Ti terapiu, odporučí Ti riešiť sebavedomie, ale človek vlastne ani nevie ako na to, hoc by rád.

yelena159
17. jún 2024

To by ma zaujímalo tiež. Ako sa mať rád, keď nevieš povedať ani 1 vec, ktorú máš na sebe rád? Ani 1 silnú stránku.

reanda
17. jún 2024

@yelena159 tak maj rada tie 'slabe stranky' 😉

yelena159
17. jún 2024

@reanda To nie je také ľahké, keď mi komplikujú život.

reanda
17. jún 2024

ono je to totiz strasne jednoduche.. ved vies, ake to je, mat nieco rada, nie? no tak rovnako budes mat rada samu seba.. len tazko mat rad nieco, co nepovazujem za dost dobre, co mi vadi, co mi nevyhovuje.. preto je tazke mat rad seba, ked si nevyhovujes, ked sa posudzujes a delis sa na 'dobre' a 'zle' stranky.. takze treba proste skusit mat rada aj to, co sa ti na sebe nepaci.. a dobre je pre zaciatok zamysliet sa nad tym, preco sa ti to nepaci., preco ti to nevyhovuje? ono je to totiz nelogicke, aby clovek nemal rad to, aky je..

reanda
17. jún 2024

@yelena159 to je velmi casto iba zdanie, ze ti komplikuju zivot.. a toto zdanie sa casto deje vtedy, ked v skutocnosti nezijes svoj zivot.. nezijes to, co by si chcela, ale to, co si myslis, ze je spravne, aby si bola dost dobra a dostatocna v ociach inych, v ociach spolocnosti, aby si vyhovovala a splnala vsetky poziadavky a ocakavania.. ked totiz clovek zije sam seba, to aky je, tak proste neexistuje, aby mu jeho vlastne vlastnosti komplikovali zivot .. lebo tvoje vlastnosti su priamo urcene, aby ti sluzili 🙂

egonsk
17. jún 2024

skus si spisat svoje charakterove vlastnosti, mozes aj svoje fyzicke prednosti a nedostatky, ktore vnimas. Potom si to na dalsi den precitaj a rozmyslaj nad tym, ci si nieco nezabudla. A na treti den sa na to pozri znovu a zamysli sa, ze preco tie negativa vnimas ako negativa, ci su to neni prave pozitiva, ktore ini vida u teba a robia teba tebou, cize tvoria tvoju osobnost. Prave na tie veci sa v slabej chvilke vzdu zameraj a pomysli, ze ako fain je, ze to tak mas a vdaka tomu si jed8necna.

lucia13022023
17. jún 2024

U mňa to začalo keď som si samu seba začala vážiť. V prvom rade svoje telo. Dokážem chodiť na túry, plávať, zbehnem niekoľko kilometrov, funguje na 100%. Mam zdravé telo, vynosilo človeka, do par hodín bolo ako predtým. Mam milión možnosti ktoré mi moje telo umožňuje robiť.
Skus sa na to pozrieť takto.
Ďalej práca. Neviem co robíš ale robíš ju kvôli tvojim zručnostiam. Ci už to je ze vieš niečo naprogramovať, alebo vieš jazyky, alebo donesieš 6 tanierov na jednej ruke ako čašníčka. V každom povolaní si vieš nájsť niečo, na čo môžeš byť na seba hrdá.

0silvia0
17. jún 2024

Mat rad sam seba je o tom, ze nebudes o sebe pochybovat, nebudes v sebe pestovat komplexy, a nebudes potreby inych ludi stavat na prve miesto a seba na posledne. Nebudes sa vzdy kazdemu prisposobovat, ale povies si na veci svoj nazor. Nenechas sa udupavat priebojnejsimi. Proste je to pocit, ze si dolezita, tvoj nazor je dolezity a ty o tom vies. Ta ziskana sebahodnota, sebaucta ide ruka v ruke so sebalaskou. Este nejake otazky? 😃

miadi
17. jún 2024

Pozeraj sa na seba laskavym pohladom.

yelena159
17. jún 2024

@reanda No tak napríklad až prílišná plachosť, nepriebojnosť a vyhýbavosť. Plachá až tak, že sa veciam vyhýbaš, aj keby si nemala. Nepôsobíš priebojne, ale neisto. Vidieť to na tebe. Chceš urobiť väčší krok, ktorý vyžaduje veľkú energiu, pretože musíš ísť medzi ľudí a všeličo možné riešiť. Bojíš sa, že zlyháš a oberú ťa o peniaze, pretože nie si jedna z tých chytrejších.

egonsk
17. jún 2024

@yelena159 prave si povedala pozitivnu vec u seba a ani si ju mozno nepostrehla.
Vies aka to je? .... Uvedomujes si svoju plachost a "chytrost" (cize zrejme lahka dovera) a robis veci opatrnejsie, aby si na to nediplatila. To je vyznamna pozitivna vlastnost, lebo vela lydi je na tom obdobne a neuvedomuje si to a stavaju sa velmi lahkym tercom podvodnikov a manipulatorov. Takze toto je jedna vec u teba, ktora by ta mala tesit - ze si uvedomujes svoje ine vlastnosti a vies sa prisposobovat tomu, aby si nebola lahkou koristou.

mamamasama
17. jún 2024

Šport, šport, šport. To je liek na všetko

miadi
17. jún 2024

Je to vcelku velmi jednoduche. Ked som bola na zs deti mà sikanovali verbalne deptali Lebo som mala okuliare a bola chuda. Kazdy den mi Niekto povedal ze som skrata ze som blba. Atd. Bolo mi z toho tazko ale povedala som si ze nemaju pravdu a ze na ich nazore nezalezi. Trvalo to celu zs. A ja som si uz ba zaciatku spomenula aka som bola spokojna a stastna ked som bola mensia a svoj vyzor v zrkadle som ani nevnimala. ( hoci mama mi davala proti mojej voli uces na chlapca) ze sa chcem citit tak cisto ako ked som bola mala . A ze Keby aj mali pravdu a som skareda.. Tak som skarede kacatko co raz vyrastie a bude labut. Potom Moj otec sa stal alkoholik a kazdy den mi hovoril ze som nula. Ze nic nedokazem. Ze mam male cecky ze mà nikto nebude chciet a ine bludy. Takze ano je to velmi jednoduche sa naucit Taketo hnusne reci vyhnat z hlavy a nedovolit si tie zle veci osvojit a brat ich ako ozajstne. Ak tebe nikto take nehovori a hovoris si to ty sama . Tak stym Musis prestat a nezivit v sebe negativitu voci sebe., Prestan si stale pozerat na to co povazujes za nedostatky a pozeraj na to pozitivne co v sebe mas. Uvedom si ze urcite myslienky su toxicke a nechces ich v sebe živit. A nie nemusis cvicit telo to je len povrchne sebavedomie. Mala by si cvicit svoju mysel . To je zaklad .

reanda
17. jún 2024

@yelena159 a naozaj chces byt priebojna? naozaj chces riesit vsetky veci, pri ktorych musis byt priebojna? potrebujes byt tak chytra, ako niekto druhy? kazdy totiz mame to svoje, v com vynikame a ked chces vynikat v niecom, co ti nie je prirodzene, tak samozrejme, ze ti to nejde a potom mas zo seba pocit, ze nie si k nicomu a ze si horsia od ostatnych.. staci sa proste netlacit tam, kde nepatris a nechat si napr. v niecom aj pomoct, nieco kludne nechat druhych urobit za seba a ty sa venuj tomu, v com si dobra.. potom pominie aj prilisna plachost, lebo sebavedomie stupne s tym, ze mas uspech - ten jasne, ze budes mat, ked budes robit to, v com si dobra a nebudes zazivat pocity zlyhania - lebo sa nebudes snazit uspiet v niecom, na co nemas a ani na to nemas mat..
ono totiz sa casto stava, ze niekto tvoju povahu odmalicka nevhodne posudzuje a tym v tebe vyvola pocit, ze nieco na tebe nie je ok a malo by to byt inak.. napr., ze by si mala byt priebojnejsia, samostatna a schopna si vzdy vsetko vybavit sama, lebo inak si slaba, neschopna, zavisla.. lenze to je len jeden pohlad na 'nepriebojnost'.. taky skreslujuci.. nie kazdy clovek ma ostre lakte a tak je to v poriadku.. ti nepriebojnejsi maju zas ine vlastnosti, ktore su tiez potrebne .. a takto sa v spolocnosti navzajom doplname.. tak proste prijmi, ze ty si dobra v inom, ako vo vybavovackach, v tomto si s kludom nechaj pomoct a nepovazuj to za svoju slabost.. a mas to hotove 🙂 mozes sa mat rada, nemusis sa ani o nic snazit, ani nic menit a 'zlepsovat' 🙂

babulkomale
17. jún 2024

Podla mna je to dane, neda sa to naucit. Uz len preto, ze je to nepodmienecne, nema to byt "za nieco" co viem, co dokazem, ale ma to vyplyvat zo sebaucty.
Pre to, co dokazu alebo vedia, mozem ludi zamestnavat,ale rada ich mam "len tak".

astronaut321
17. jún 2024

Ideálne je nesedieť doma na zadku a pokúsiť sa niečo spraviť. Ja som tiež trpel tým, že som sa ničil, lebo som nevidel na sebe žiadnu hodnotu. Našiel som si dream-job a zrazu chodím šťastný, ešte sa mi aj po robote chce veľa vecí spraviť.

reanda
17. jún 2024

@babulkomale je to dane, ale da sa to 'oducit' .. tak sa treba k tomu danemu vratit

unicornlady
18. jún 2024

@astronaut321 Ono, tá hodnota by nemala byť závislá od vonkajších veciach, lebo o tie môžeš prísť. Ak by si prišiel o prácu, prestaneš sa mať rád?

astronaut321
18. jún 2024

@unicornlady Nájdem si lepšiu, tá hodnota neexistujeeee. Hovorí sa tomu mindset. Chceš sa mať na pi, tak budeš, nechceš nebudeš.