Ako s naučiť povedať "nie"?

8. sep 2023

Mám s tým veľký problém. Mám z toho doslova hrôzu povedať niekomu " nie, neurobím to, nemôžem z nedá sa mi, myslím si niečo iné..".
Vždy ma opantá strach a úzkosť, možno výčitky a ani neviem prečo sa bojím. Nemám rada konflikty, hádky, tak možno preto. V práci mi to robí len problémy, aj v medziľudských vzťahoch, tak by som s tým rada niečo konečne urobila.
A tiež neviem vôbec argumentovať.

hennyinnsbruck
8. sep 2023

Smer psycholog 👌🏻

Velmi pomoze

nikpa
8. sep 2023

Skús použit vetu ,,ešte si to premyslim,, Inak s takýmto problémom by nebolo od veci ísť za psychológom, naučí ťa ako povedať nie, ako si zastať svoj názor a to čo ty chceš a ako reagovať v prípade konfliktov. Evidentne máš problém s viacerými vecami a dosť negatívne ťa to ovplyvnuje v bežnom živote.

katkami123
8. sep 2023

Urobíš to 1x, urobíš to 2x a zrazu to časom pôjde samo. Základ je sa prekonať. Aj keď to spočiatku nebude jednoduché, ani dokonalé nie. A pochopiť, že konflikty nie sú koniec sveta.

zmrzlinka2021
8. sep 2023

skus analyzovat, coho sa bojis?
Ak sa bojis toho, ze niekto na teba zautoci, a zacne manipulovat s tebou, aby dosiahol svoje, tak otazne je, ci chces byt v akceptacii takeho spravania. Lebo to vypoveda nieocm o nom, nie o tebe

reanda
8. sep 2023

povedat 'nie' je lahke, tazsie je prave ustat tie neprijemne pocity, co su s tym spojene.. ale chce to iba prax a teda rozhodnutie, ze to tak robit chces ze je to spravne - stat si sama za sebou a za svojimi nazoromi a tym, ako to citis.. lebo to je prave to, co cloveka casto brzdi - pochybnosti o tom, ci ma na tie svoje pocity a nazory vobec pravo a ci su pravdive.. to si musis tiez ujasnit , ako to je.. a potom uz len praktizovanie - vacsinou je to proces, ktory nejaky cas trva a ma rozne fazy, nebyva to zalezitost chvile, ze sa rozhodnes a hned sa ti to podari, aj ked, aj to je urcite mozne 🙂

autor
8. sep 2023

@zmrzlinka2021 Práveže neviem analyzovať, že z čoho je ten strach. Ale myslím si, že sa bojím, že po mojom odmietnutí príde konflikt, že budú na mňa zlí.

zmrzlinka2021
8. sep 2023

No dobre, a čo sa stane, ak budu na teba zlí len preto, ze si prejavila svoju slobodnu volu?

hennyinnsbruck
8. sep 2023

„Práveže neviem analyzovať, že z čoho je ten strach. Ale myslím si, že sa bojím, že po mojom odmietnutí príde konflikt, že budú na mňa zlí“

A preto Psycholog.suvisi to pravdepodobne s detstvom .

autor
8. sep 2023

@zmrzlinka2021 Na to neviem odpovedať..nebudú má mať radi a bojím sa, že mi budú robiť zle napríklad v práci. Inak si to neviem vysvetliť.

hennyinnsbruck
8. sep 2023

Ty mas viac problemov nie len povedat nie,nemas ani sebavedomie ked sa takychto veci bojis. Tu ti rady Mk nepomozu , ty musis prist s psychologom na to co je pricina tvojich strachov(detstvo) a potom na tom pracovat

zmrzlinka2021
8. sep 2023

A myslis si, ze ludia, ktori ta nerespektuju, a neakceptuju, ze ta TERAZ maju radi?

autor
8. sep 2023

@zmrzlinka2021 Asi nie 😐

katkami123
8. sep 2023

@hennyinnsbruck
Súhlasím. Tu pomôže psychológ. Autorka ani nedokáže úplne presne pomenovat z čoho má strach. Toto je vplyv výchovy - drž hubu a krok.

elenka.k
8. sep 2023

chcela som začať s tým / poradiť ti / aby si začala so svojím vysvetľovaním / dôvodom, prečo nie / ale ak ani to nevieš povedať, Tak proste povedz iba NIE a otoč sa a odíď ...

hennyinnsbruck
8. sep 2023
bodka70
8. sep 2023

Tak trochu zrejme syndróm dobrého dievčatka. Ak budeš poslušna a robiť to, čo chcú iní, budú ťa mať ľudia radi, budú spokojní. Byť súčasťou skupiny, nebyť vylúčený z komunity boli kedysi dávno podmienkou prežitia. Hoci už nejde o prežitie a holý život, ešte stále je v mnohých ten strach z odmietnutia, z vylúčenia, zo samoty ...

hladamematku
8. sep 2023

proste zacni, expozicia