Ako riešiť odmlčanie rodiny?

14. sep 2023

Ahojte, píšem anonymne. Potrebovala by som poradiť so situáciou, že svokra so mnou nekomunikuje. Úplne, vôbec. Reálne netuším prečo. Ešte pred pár týždňami sme sa stretli na oslave, vyzerala trochu podráždene ale pripisovala som to cestovaniu.
Odišla zo spoločnej skupiny (chat) bez akéhokoľvek slova, poslala nám zapožičané kľúče v obálke (bez toho, aby nám dala vedieť vopred). Manžel jej volal, ak som to správne pochopila, tak niečo v zmysle že si myslí, že ja ju u nás nechcem. Čo vôbec nie je pravda. Nikdy som nič také nepovedala. Beriem ju ako časť rodiny. Neutrálne. Som aj bola rada, keď prišla, lebo mi dosť pomohla čo sa týka domácnosti, aby som postíhala veci, ktoré mi stáli ladom.
Napísala som jej čo sa deje. Neodpísala. Skúsila som jej zavolať - nedvihla. Skúsila som ešte raz sa na to v správe opýtať, zároveň som sa jej opýtala veci ohľadom jedného kusu nábytku nejaké rozmery a napísala som jej na konci, že ak nechce mne napísať, aby napísala ohľadom toho manželovi. Manželovi odpísala o nábytok, ten jej zároveň volal, aby aj zistil o čo ide, no nedvihla ani jemu. Prešli asi 2 dni a nič.

Čo by ste na mojom mieste robili?
Nemám so svokrou najmenší problém čo sa jej ako osoby týka. Nie som nadšená z tej situácie, v ktorej som sa ocitla, lebo neviem ako prečo nekomunikuje ☹ Stretli ste sa s niečím takým? Čo robiť? Cestovať za ňou osobne (je to asi 120km)? Alebo to nechať tak?

stanulienkat
14. sep 2023

Zrejme niekto posunul nejaku vymyslenu klebetu. Alebo si jej nechtiac nieco povedala, co si ona vysvetlila po svojom.
Ak si opakovane chcela od nej vysvetlenie svojho konania a nic nepovedala, tak asi ani osobna navsteva nic nezavazi. Neries ju.

moonlight1210
14. sep 2023

Tiez si myslism, ze jej niekto podsunul nejaku klebetu a ona tomu uverila.

colsami
14. sep 2023

Bud klebeta, alebo Tvoje pristup ako si to nazvala ze ju beries "neutralne" je neutralne chladny a ona z toho nadobuda pocit, ze nie je vitana. Nikto neviem ako to "neutralne" vyzera. Ja som vzdy brala muzovu rodinu srdecne aby sa citili ze su u nas prijati, mozno to sposobila len Tvoja neutralita.

jana_eyre_2
14. sep 2023

Ako sa poznám, ja by som jej po dlhej uvahe od srdca napísala že jej správanie je detinské a že ma mrzí ak ani nevysvetlí čo sa jej tak strašne dotklo.. že ako teda chce, toto je moja posledná správa a keď sa raz odrazí tak ju rada uvidím, lebo som ju mala úprimne rada a nikdy som si nebola vedomá že by som nejako ublížila, možno nevedome ale o to viac netuším o čo ide.. a potom by to už bolo na nej..

Ak mám byť úprimná, takéto chovanie neznášam.. ak sa niekoho niečo dotkne, tak je nanajvýš trápne hrať sa na urazeneho a druhá strana ani netuší prečo sa to deje..

0silvia0
14. sep 2023

Myslim si to iste co @colsami ... Asi jej predstava vztahu s nevestou bola ina ako to tvoje "neutralne". Asi ma pocit, ze u vas nie je vitana. My netusime z coho to prameni, co sa udialo, aka bola medzi vami komunikacia, ale nechala by som to vychladnut ked nekomunikuje. Ak ju to raz prejde, skusila by som k nej byt srdecnejsia ak ju mas rada ako pises.

pribinak
14. sep 2023

Nechce sa kontaktovať? Nechaj ju tak.

autor
14. sep 2023

@colsami Viac krát som jej osobne povedala, že budem rada keď tu bude. A aj som chcela a chcem, aby s nami bývala (má mať poschodie s deťmi hore v dome).
Myslela som tou neutralitou to, že jej nemám čo vyčítať - každý má síce svoje chyby, niekto je melancholik, niekto cholerik, atď. Ona je tichšia osoba, ja naopak veľmi ukecaná a dominantná v prejave. Ja som s ňou nikdy nemala žiaden problém. Ak som mala iný názor, povedala som si ho, ona taktiež svojou formou a brala som to ako vyriešené. Nikdy sa nesťažovala na nič v zmysle - poď sadnúť to a to mi vadí. Takže ani neviem či jej niečo prekáža na mne alebo čo :-/

@jana_eyre_2 Ja nemám problém s tým, ak by mi hoc aj povedala, že ma nemá rada, lebo neviem čo. Mrzí ma ale to, že nič nepovedala a teraz to ticho.

sickynickyobsadene
14. sep 2023

Určite trvať na vysvetlení. Keďže inak nemáte zle vzťahy.A ihneď, potom to bude len ťažšie.

minesasubu
14. sep 2023

Tiez si myslim ze jej niekto nieco povedal
ja osobne by som jej napisala list, email ,smsku cokolvek : co citis a ako ta mrzi ze sa nerozpravate a ze ju mas rada a pod....
popripade asi nemas svokra ked o nom nepises ze by si sa jeho spytala

ivkav5
14. sep 2023

Podľa mňa 2 verzie:
1.dostala sa k nejaká klebeta a ona namiesto toho, aby sa s vami o tom porozprávala, tak sa odula..
2. Keď si dominantná v prejave a taká akčnejšia, ako sama uvádzaš, skús si premietnuť čo tomu predchádzalo, nejaké vaše posledné stretnutie, telefonát, správy,.. či si náhodou nepovedala niečo, čo mohlo vyznieť dvojzmyselne..

januska12323
14. sep 2023

Nechaj ju tak nech si to uleží v hlave. Niečo si jej povedala a ani o tom nevieš.

lenja123
14. sep 2023

Autorka - ak svokra nekomunikuje s tebou ani manželom, skúste povyzvedať nepriamo - od svokra, švagrinej, proste niekoho z rodiny komu sa mohla zveriť. Lebo ak sa tekéto nedorozumenia neriešia, môžu vážne naštrbiť vzťahy v rodine

deti95060810
14. sep 2023

ja by som to nechala tak. načo sa tisnúť niekomu kto o to nemá najmenší záujem....
niekedy tomu pomôže čas.

monro
14. sep 2023

Keď som bola ešte vydatá, dcéra, mala vtedy asi 3 roky, sa opýtala svokry, že prečo nemá rada mamičku...teda mňa. Išli v aute a svokra povedala mužovi, aby zastavil a ona vystúpila. Ja som v tom aute ani nebola, bola som na služobke. Od toho momentu sa so mnou nebavila 3 roky. Muž si ma vtedy nezastal, nič mame nepovedal a aj to prispelo k rozpadu nášho manželstva.

hladamematku
14. sep 2023

bud ma problem ona svoj psychicky za ktory nemozes (jemny paranoja) alebo sa nieco dozvedela co ju od teba zranilo. Jej chovanie je pasivne agresivne a je nevhodne.