Ako reagovať na zvedavých ľudí?

6. mar 2024

Ahojte.
Ako reagujete vy na az neprijemne zvedavych a neodbitnych ludi, ked im nechcete odpovedat na vase sukromne otazky?

Ja este studujem a byvam s rodicmi, chodia k nam na navstevu pravidelne ich znami, ktorych nemusia ani oni, ale udrziavaju s nimi vztahy, lebo nevedia byt dost asertivni. Tito znami su extremne zvedavi a pchaju nos do veci, do ktorych ich nic nie je. Navyse su velmi zavistlivi a neprajni.. Mne ustedrili par blbych poznamok, ked som sla studovat, navyse z nich bolo citit, ze to tak ticho nepraju. Ako asi vsetko dobre. Proste niekedy citite z ludi take to zlo.. Neopytaju sa, lebo sa normalne zaujimaju, ale len preto, lebo su choro zvedavi a len cakaju, kedy sa nieco nezadari… Navyse o nas musia vzdy vediet vsetko, ale ako nahle pride rec na nich, tak nechcu nic povedat, odbacaju od temy, odpovedaju vyhybavo.
Chcem sa spytat, ako by bolo idealne na nich reagovat, ked sa ma zacnu pytat sukromne otazky a vyhnut sa im nemozem, ked som doma? Co by ste na takych ludi volili vy?

minka201
6. mar 2024

Ja by som narovinu povedala: "Prepáčte, ale toto je pre mňa dosť súkromná záležitosť o ktorej sa nechcem zhovárať."

miskakyska
6. mar 2024

..nechcem rozvíjať..ďakujem ..dovi,dopo

lusa18
6. mar 2024

Ideálne sa s nimi nestretávať. A keď už, tak tiež odbočiť o témy, najlepšie na otázku odpovedať proti otázkou.

yelena159
6. mar 2024

"Kto je zvedavý, bude skoro starý."
Ale keď už sú tí ľudia starí, tak sa s nimi nestretávaj.

ddaassuullaa
6. mar 2024

Akoze ty dospela osoba sedis na riti ked pridu uplne cudzi ludia, a ked uz🤷‍♀️, tak nevies normalne odviest pozornost na inu temu alebo odist, lebo mas iny program, ides do kina, ucis sa....a pytas sa tu s tym, ze rodicia nie su dost asertivni? Myslis, ze tu naberies odvahu? A ti ludia sa snad pozyvaju sami?
Cele cudne

jamimo
6. mar 2024

naši susedia tak vyzvedajú pri stretnutí. My len pozdravíme, ideme ďalej. Sused sa vždy úplne okato vypytuje. Napr. A to čierne na ulici je vaše? My: 🤔😵🤔 On: no to čierne auto?!? My: (na odchode) Áno naše. On: Ste kúpili?!? My: Áno. On: A čože stojí taká sranda?!? My: Hmm, okolo 100. tisíc 😉 On:Na leasing alebo v hotovosti?!? My: C, Samozrejme, že v hotovosti 😄😄😄 On: Odul hubu a zo zveseným kyslým ksichtom odišiel.
Dostal presne takú odpoveď, akú si pýtal 🤷‍♀️ (ja sa na tom bavím, no nech nespí aj 2.mesiace)
Ak sa ma napríklad niekto opýta: A detičky kedy??? Ja: Prosím vás, a vy ste kde na to prišli, že chceme deti??? 😄😄😄
Ja som už vycvičená 💪 Život ťa naučí.

1ryba
6. mar 2024

Reagovať odpoveďami uvidím, neviem, čas ukáže, nerozmýšľala som nad tým, ešte som sa nerozhodla, zatiaľ som to neriešila a pod. proste žiadne konkrétne odpovede.

domkakvet
6. mar 2024

Neodpovedaj priamo, ale iba uvidim a ked odpovies priamo, tak v zmysle iba nechcem to teraz rozoberat.

jana_eyre_2
6. mar 2024

Ja len tak pomimo - myslím že keď tvoji rodičia majú návštevu nemusíš byť pri nich.. normálne pozdrav, zavri sa do izby a môžeš ich odignorovať.. nebudú mať ako ti klásť blbé otázky..

zooeynka
6. mar 2024

Co take neprajne a zavistlive sa dokazu opytat znami rodicov ich dcery, urcite sikovnej studentky? Neviem si predstavit typ otazky, ktora ta tak poburi....ci im platis najomne, ci brigadujes alebo co take hrozne?

marianarem
6. mar 2024

Mozes skusit odpovedat na kazdu otazku protiotazkou na nich. Napr. "Tak co, daria sa skusky?" "Ano, a vy ako, v robote sa dari?" "Frajera mas?" "Mam/nemam. A vy ako, manzelstvo klape?" A podobne. Mozno ti radsej daju pokoj.

anickabasnicka
6. mar 2024

sama pises ze sousedi na otazky o svem soukromi odpovidaji vyhybave a rec staceji jinam.tak si z nich vem priklad a na jejich otazky zacni odpovdam presne stejnym zpusobem-vyhybave, uplne od veci atd. jestli jsi sikovna jak rikas, tak by ti to nemelo delat problem. a ze jsi doma neznamena, ze musis odpovidat pop pravde a za kazdou cenu, i kdyz ty sama nechces...ps.to je nejaka povinnost, kdyz prijde navsteva za tvymi rodici, ze ty musis sedet povinne s nimi a delat jim spolecnost?ja bych max,ze slusnosti pozdravila a s omluvou,jdu se ucit ,bych se zavrela v jine mistnosti. snad mate vic pokoju nez jen jeden spolecny

vilma7
6. mar 2024

Odpovedaj ako politici...rozprávaj vkuse a dokopy nič dôležité nepovedz ;)

queen_mary
6. mar 2024

Ved si nieco povymyslaj, aspon sa zabavis 🙂

jamimo
6. mar 2024

@queen_mary to je dobrá taktika. Ak sú ľudia odporne zvedaví, vždy "hodím kosť" a nech sa nažerú. Ak vidia že sme tmavšej pleti a majú sprosté pripomienky k dovolenke a o tom ako sa NÁM ŽIJE, poviem : (kývnem rukou) Ááále čože, veď na Seychely ide dnes každý za 2 tisíc, choďte, je tam perfektne, ešte lepšie ako na Kajmanoch, tam už nechodíme, tam to poznáme 😄😄😄 A do Dubaja tiež nechoďte, to je druhá Moskva. Radšej do Číny na poznávačku so sprievodcom na 3 týždne 😄😄😄
Susedovi vždy zhorkne úsmev. Ja sa na tom zabávam, nech nespí aj mesiac 🤷‍♀️
PS: Najlepšie na tom je, že má možno 3x viac ako my, ale lakomec lakomý, máča nohy v bažine v IT a na nás bude zazerať a komentovať, mať nos všade...

tykat
7. mar 2024

"...ale ako nahle pride rec na nich, tak nechcu nic povedat, odbacaju od temy, odpovedaju vyhybavo..." napr tak ako oni. A ked budu dobiedzat tak im povedat ze ani oni o svojom sukromi nehovoria tak nech to nechcu od inych.

hope87
7. mar 2024

Napisala si: "...ako by bolo idealne na nich reagovat, ked sa ma zacnu pytat sukromne otazky a vyhnut sa im nemozem, ked som doma? Co by ste na takych ludi volili vy?"
No samozrejme, ze sa mozes vyhnut...ak nie otazkam ako takym, tak odpovedi urcite...asertivita chyba mozno aj tebe. Ja by som sa absolutne nehanbila a nestitila sa odpovedi v zmysle: "prepacte, nemam chut sa o tomto bavit" alebo "nehnevajte sa, teraz mam ine povinnosti" - a zavri sa do izby. Alebo zaklam alebo bud ironicka - zalezi na type otazky. Je kopec sposobov ako "upratat" takychto ludi. Cudujem sa vsak aj tvojim rodicom, ze si domov pozývajú ludi, ktorych vlastne ani nemaju radi 🙄. Falosnost prezlecena za...slusnost? hmm...
Ty by si asi tiez mala hodit rec s rodicmi, ze sice su oni ti, ktori by ta mali ucit spravne si urcit hranice a byt asertivna ale ze by bolo fajn, keby v tomto pocuvali teba a odstrihli ludi, ktorych nemaju radi, zo svojho zivota.