Ako reagovať na také správanie?

12. dec 2023

Ahojte, idem si k vám pre radu. S manželom a dcérkou (3 roky) bývame u manželových rodičov. Dohoda bola, že prerobíme dom a postaráme sa o rodičov s tým, že švagriná nedostane podiel, dostala pozemok. Všetko bolo okay, so svokrovcami mám úžasný vzťah, až na to že švagriná s mužom si zrejme nejak nevyrátali hypotéku a výšku svojho príjmu, tak po dlhých problémoch sa nasťahovali sem k nám. Samozrejme chápem mojich svokrovcov, je to ich dcéra, tiež by som vlastné dieta a vnúča neposlala na ulicu, tak sa dohodlo že dočasne tu ostanú. Problém je práve ale správanie ich dieťaťa a ich ignorácia. Majú 7 ročnú dcéru, ktorá je vyslovene že nevychovaná a dosť zákerná. Vedome ničí veci, najmä hračky mojej dcéry, vysmieva sa jej (mala úraz tak sa jej dala prst medzi oči a s neskutočným smiechom vybehla z domu na ulicu kde vykríkala, ako moja dcéra hlupo vyzerá), mne stále hovorí aká som tučná, hlúpa, ako oni majú všetko vždy lepšie ako my, všade bola všetko videla. Nad dcérou sa neustále vyvršuje ako vie všetko lepšie, ako má všetko buď to isté alebo ešte lepšie, nikdy za nič nepoďakuje, dcéra mala narodeniny, všetko jej skritizovala od torty po darčeky ako je všetko nahovno, toto ma presne aj ona ale krajšie a podobne.. je mi strašne ľúto mojej dcéry, lebo ona sa ešte nevie brániť a nechcem aby jej išla príkladom v takomto správaní. Podotýkam že nie je žiadna chuderka (neter), ma miliardu hračiek, oblečenia, s ktorým sa sústavne vyvršuje a porovnáva... a my naopak dcéru učíme skromnosti, že je jedno akú značku ma jej oblečenie, že nepotrebuje každú hračku z obchodu, že neurážame ľudí za ich výzor, že je ok vyzerať rozdielne a nie je nič na tom, keď je niekto pri sebe, má okuliare, farba pleti.. do toho ďalší problém, že ta ich dcéra neskutočne a neustále klame a už to ide ozaj do extrémov. Moju svokru neustále naháňa spôsobom - dedo ťa volal dole, čo nie je pravda a svokra sa chudiatko aj 10x za deň trepe dole a hore zbytočne. Kradne nám mobily, svokra nemala heslo tak jej pridávala fotky z galérie na prinehy na Instagram. Neustále klame vo všetkom a už mi to lezie na nervy, lebo nechcem až to dcéra opakuje.. riešili sme to všetko so svagrovcami, podľa nich je to úplne normálne a mame “prežiť tu chvíľu čo tu budú” .. tak jedine čo mi ostáva je nejakým adekvátnym spôsobom “upratať” to ich dieťa zakaždým, keď bude robiť takéto veci, pretože je u nás doma a my sa tu cítime kvôli tomu zle. Nechcem jej však nijak ublížiť, chcem nastaviť hranice čo si k nám môže dovoliť. Ako na to?

pribinak
12. dec 2023

Nenastahovali sa k Vám. Nasťahovala sa k rodičom.

colsami
12. dec 2023

Viem ze to nechces pocut, ale preto treba mat svoje.
Dalsi z pribeh, ktory dokazuje ze taketo vselijake dohody sa nevyplacaju. Vam tiez vyhovovalo nastahovat sa k Vasim, no tak uz je tam aj ona, lebo im nevyslo - o co sa evidentne pokusali.

Mrzi ma to, akokolvek ma pribeh dalsie strany, nemas nijako moznost prevychovavat dospelych ludi a ich nevychovane dieta v dome, ktory (predpokladam) nie je vas.

autor
12. dec 2023

@pribinak ten dom je napísaný na nás s doživotným pravom rodičov, ktorý sme celý prerobili a švagriná dostala pozemok v dobrej lokalite ako náhradu za podiel, ktorý by na dom mala.

pribinak
12. dec 2023

To si v úvodnom príspevku nenapisala

autor
12. dec 2023

@colsami nasťahovali sme s k nim kvôli ich zlému zdravotnému stavu, my sme mohli mať vlastné bývanie, no im je treba pomáhať aj skrz zdravie a skrz údržbu toho domu. Preto bola taká dohoda, švagriná tu mohla byt a my sme mohli bývať inde, ale ona vtedy chcela svoje. Tak sme sa postarali s manželom my.

colsami
12. dec 2023

Ok je dom vas, meni to situaciu, to si mala napisat hned. Tak ked sa nevedia spravat, ponuknut im nech si najdu podnajom. Nacas pomoct pomozete, ale to nebude ze 5r, kym sa dohodnu a zariadia si zivot... Daj im lehotu 6 mes, nech nie si zla 🙂

dadka1997
12. dec 2023

No, hned by som to decko uzemnila, v mojom dome by sa takto nikdy nespravala, ale slusne ... naco tam mas chlapa , je mu to správanie neprekaza? Ja by som toto netolerovala.. 🫣🫣🫣 vsetko ma svoje hranice a pre mna je moje dieta na prvom mieste, nie nejaky cudzi nevychovany zasran

deti95060810
12. dec 2023

obdivujem ťa, ja už by som sa odsťahovala do podnájmu.
nemohla by som pozerať ako malé nevychované dieťa ničí MOJE dieťa... a to najhoršie ešte príde - puberta.
a keby si hodila reč so švagrinou? však hádam je rozumná a vidí čo sa robí....či radšej nevidí.

natall113
12. dec 2023

Chlap by im hneď vyčistil žalúdok toto nieje vôbec vhodné správanie

deti95060810
12. dec 2023

spomínaš tam len isté obdobie.... to bolo aj nejak definované? napr. 2 roky a sťahujú sa do svojho ?

januska12323
12. dec 2023

No keďže je dom váš tak ich môžete pekne poslať tam odkiaľ prišli alebo nech si vychovajú decko a môžu ostať. Idú Vianoce tak povedzme do februára majú čas nájsť si podnájom.

autor
12. dec 2023

@colsami my sme im dali lehotu rok po dohode so svokrovcami, ale veľmi pochybujem že to bude rok, keďže nič nerobia preto aby svoju situáciu vyriešili a moji svokrovci určite nedovolia ich po roku vyhodiť. Keď sa nasťahovali mali veľké reči čo majú na ruke a zrazu skutek utek. V tomto ich chápem (svokrovcov),zas na obranu mojich svokrovcov oni sú naozaj dobrí a úžasní ľudia, a moja švagriná to očividne mieni zneužívať. Zatiaľ ubehlo len pár mesiacov, ale očakávam že budeme musieť čoskoro riešiť, ako ich dostať preč, keď sledujem to správanie.

la_dolce_vita
12. dec 2023

Preco nesli do podnajmu? Neviem si ani predstavit takuto situaciu... kedze to uz nie je dom ich rodicov, ale vad, vy ste s tym suhlasili?

autor
12. dec 2023

@natall113 môj chlap to s nimi riešil niekoľko krát, vždy to skončilo tak že my proste neznášame ich chudiatko dieťa, ktoré predsa nič nerobí. Lebo oni si myslia že to čo robí je úplne normálne správanie dieťaťa vo veku 7 rokov. Napr - aj vaša bude klamať, to je normálne, ona sa neposmieva ved to bol len nevinný vtip, ona sa nevychvaluje a nevyvršuje, ved len chce povedať že aj ona také má.. nakoniec ešte je zla moja dcéra, ze si začala skrývať obľúbené hračky, lebo chudiatko príde a otrepe jej napr minule bábiku o stenu

autor
12. dec 2023

@la_dolce_vita áno my sme sa dohodli so svokrovcami, že tu môžu byť rok, keďže muž tiež nechcel poslať vlastnú sestru s rodinou na ulicu a oni vlastne dieťa a vnúča.

la_dolce_vita
12. dec 2023

Preco na ulicu... ved vela ludi zije v podnajme a stavaju si dom napriklad. No mas to tazke a jedine riesenie bude, ze pojdu prec. To ich dieta radsej nekomentujem..

autor
12. dec 2023

@la_dolce_vita áno my sme navrhovali podnájom, ale oni vtedy povedali, že nemajú ani na kauciu a nájmy sú drahé, že musia najskôr niečo našetrit inak by im to nevychádzalo a podobne výhovorky..tu prispievajú na energie a hradia súdu svoju réžiu ako strava a pod.

reanda
12. dec 2023

tato situacia ti/vam ma evidentne otvorit oci, aby ste uvideli, ze nie je dobro vzdy to, co sa tak javi.. vy, ani svokrovci nie ste dobri.. ste hlupi.. ja by som svagrovcom pri takomto sposobe spravania nedala ani tyzden, nie ze rok, aby byvali v mojej domacnosti... ak maju na to, aby kupovali dcere drahe veci, ktorymi sa moze vychvalovat, tak maju isto aj na podnajom.. takze na ulicu by ste ich nevyhnali.. a ze svokrovci by vam nedovolili ich vyhnat? co vam co maju svokrovci dovolovat ci nedovolovat vo vasom dome? to su ako 'dobri ludia'? nedovolia vam ich poslat prec a nutia vas znasat nesnesitelne chovanie a nechat si ublizovat? ako pisem, nezamienaj si dobrotu s hlupostou..
ja by som ich hnala hned.. a nech sa na mna naserie aj cely svet

pribinak
12. dec 2023

Tak odpredaj dom švagrinej a vy si postavte vlastne, ale kúpte

Musí ti byt jasne, ze ani po roku neodídu

reanda
12. dec 2023

@pribinak odpredat im dom? a z coho im ho asi zaplatia, ked nemaju akoze ani na najom?

pribinak
12. dec 2023

@reanda majú pozemok, môžu si vziat hypotéku, …..možnosti je viac

la_dolce_vita
12. dec 2023

Chapem, ale na vas ukor? Mne to pride absurdne sa niekam nasackovat. To je velky dom, mate vsetci sukromie, vlastnu kuchynu? Tu je tazko radit, oni proste musia odist, nic ine. Ale ty ako nevesta sa asi musis len prisposobit, nezavidim ti to ☹

reanda
12. dec 2023

@pribinak tie moznosti maju aj teraz, tak keby chceli, tak ich asi vyuziju, aby si zabezpecili byvanie

denisa0504
12. dec 2023

Ty viac hladíš na ich dieťa ako na svoje? Je ti jedno, ako sa tvoja dcéra cíti alebo bude cítiť, keď sa k nej bude sesternica takto chovať?? Pre mňa je absolútne nepochopiteľné, že si to nechala zájsť až sem. Ich dieťa robí zle? Vyhreš ju, ak sa jej rodičom nepáči, tam sú dvere a môžu z TVOJHO domu ísť preč. Tie hranice musíš stanoviť a aj tvoj manžel. Ak sa dá, tak sa separovať od nich, kam môžu ísť (aby nechodila k dcére do izby a ničila jej veci). Veľmi veľa sa toho dá a na reči, od nich, že správanie ich dcéry je v poriadku, tak trvať na svojom, že podľa teba nie je a nech si ju konečne vychovajú. Svokrovci sa môžu už aj na hlavu postaviť ale ak sa ty s mužom rozhodnete aby šli preč, tak musia. Právo dožitia tam majú len svokrovci. Porozprávaj sa poriadne s mužom a ak v ňom máš podporu, snaž sa ich dostať čím skôr preč. Pýtaj sa ich na rovinu, či aj niečo robia aby si našli svoje bývanie, alebo budú využívať vašu pohostinnosť ešte dlho. Máš ústa, treba si ich otvoriť. Keby sa s nimi dá, je to samozrejme iné, ale prečo, ak ony majú na háku čo chceš, čo sa ti nepáči, tak prečo ty si stále v roli držím ústa a krok?

autor
12. dec 2023

@reanda ja si určite nemyslím, že sme hlúpi, svokrovci sú skôr naivní v tomto, pretože sa im tažko priznáva pravda. Ja som ich tu nechcela ani muž nie, ale nechali sme sa zlomiť na dohodu keďže je to jeho rodina a tvrdili, že nemajú kam ísť. My sme s nimi nežili nevedeli sme ako fungujú, to vidíme až teraz. Dovtedy kým žili sami tak si postavili luxusný dom, mali drahé auta, ich dieťa všetko nad rámec a chodili na dovolenky. Potom zrazu prišlo to že ich niekto údajne podviedol, prišli o prácu a podobne. Jasne že teraz keď vidím ako fungujú tak mi je jasne, že celý čas žili iba na dlh aby sa mohli hrať na bohatých a teraz už im to nevychádza. Ale predtým sme to nemali odkiaľ vedieť, tak teraz sa snáď nemôžem sama postaviť pred celú rodinu a ich vykopnúť. Budeme to s mužom riešiť s nimi, muž bol niekoľkokrát za nimi ich upozorňovať a veľa krát sa hádali. Ale vždy to skončí tak že švagriná sa rozplače pred svokrovcami a svokrovci prosia muža, nech ich tu aspoň ten dohodnutý rok necháme.

pribinak
12. dec 2023

@reanda veď to je pointa, že nechcú a z domu ani neodídu

annm81
12. dec 2023

Osobne by som pri každom správaní, ktoré prekračuje hranice, jasne dieťaťu (aj priamo pred rodičmi) povedala, že v mojom dome platia moje pravidlá, tak nech ich láskavo dodržuje. Asi to skončí hustou atmosférou, alebo rovno hladkou, ale tak to skončí zjavne tak, či onak. Možno by som to ešte vopred všetko prebrala so svokrovcami, aby sa necítili dotknutí.

autor
12. dec 2023

@denisa0504 nie nehľadím, ale ich dieťa nemá rešpekt voči nikomu dospelému, ja keď jej niečo poviem ignoruje, smeje sa alebo mi rovno nadáva. Keď ju pošlem preč len smiešne jej to príde. To ju mám dobiť alebo čo mám robiť podľa teba ? S jej rodičmi sa to riešiť nedá, lebo furt za nimi prídem a furt len počúvam ako to je normálne, to len my ju nenávidíme a mám prežiť ten rok čo sme si dohodli. Úplne bez hanby a bez chrbtovej kosti.

martinkatinka
12. dec 2023

A ako to teda mate s platenim energii a podobne?

la_dolce_vita
12. dec 2023

Co je s ich domom? Prisli uplne o vsetko?