Ako reagovať?

19. aug 2024

Ahojte, neviem, ako reagovat, co mam robit. Mam 1 kamosku susedku, mame obidve synov, chodime vonku spolu denne, odkedy maju chalani 1 rok. Teraz maju 3. Teda spolu vyrastali, maju s avelmi radi, velmi pekne sa vedia zahrat. Idu spolu aj do skolky. Ale, pristahovala sa sem kocka, tiez ma syna o rok starsieho. Moja kamoska a ona sa skamaratili a zvykneme chodit aj my 3 von s detmi, teda stale sa k nam prida.... Ale ten chlapcek ked dojde, tak ten kamoskin sa zmeni o 180 stupnov, a mojho doslova ignoruje, krici nanho, stalo sa aj to ze doslova boxoval mojho 😮. Uz viackrta sa rozplakal moj kvoli tomu, lebo zle to padlo.

Ten chlapcek novy je velmi agresivny.... Boxuje do steny.... Do stromu.... Do svojho otca.... Nevie sa normalne hrat niekedy, lezi na zemi a zacne si sam bit svoju hlavu, nepocuva mamu, vrieska, krici, velakrat je nahnevany, nebavi sa s nikym. Nie, nema ziadnu diagnozu na 10000%. Ked ma dobru naladu komunikuje o 106, chodi do skolky, kde je anjel, atd. Nema ziadny problem, len co som si vsimla strasne, ale ze az extremne nanho krici jeho mama (teda ta kocka ktora s nami chodi von).

Neviem vobec uz, co mam robit... Syncek miluje velmi toho chlapceka a kym ten treti nepride, je vsetko ok. Kamoska ale ich stale vola, aj ked nadava na toho chlapceka, ale ze nechce, aby sa jeho mama nahnevala......

daniska155
19. aug 2024

by som to normalne vysvetlila tej kamaratke svojej. ved ked na neho nadava tak naco sa stretavat, nema to dobry vplyv na vase deti. myslim si ze jej syncekovi by to neprekazalo ved maju stale vas. a koniec koncov vy ste tu boli prvi. a ked sa kamoska boji tak by som to urobila za nu. ide tu o stastie vlastneho dietata.

biba_18
19. aug 2024

že chlapec nemá diagnózu to by som netvrdila. ale nie o to je tvoj príspevok ... čo robiť? no ... asi by som s nimi von nechodila. iba vo dvojici tak ako predtým ... nestojí ti to za to aby mal tvoj syn z toho voľajakú traumu, že je nútený sa hrať s dieťaťom ktorého mama ho nerieši... na to bude mať času keď bude starší, v škole, lebo s tým sa stretne na tuti ...

matullienka
19. aug 2024

Úprimne keby sa pridala tak sa otočím na päte aj so synom a odchádzam. Buď to tvoja kamoška pochopí alebo má smolu, nakoľko aj jej syn potom ubližuje môjmu dieao. Keď to jej nevadí jej problém aké ja si svojmu nenechám. Asi by som sa poobzerala po iných ihriskách či tam syn nenájde iného kamaráta.

autor
19. aug 2024

@daniska155
@biba_18
@matullienka lenze byvame tesne vedla seba. Na 10 krokov vsetky 3 cca. A ta nova kocka nie je zla, nasmejeme sa, atd, ale jej syn. To je kapitola sam o sebe. Napriklad udrel normalne boxom mojho a nechcel sa ospravedlnit, ticho stal pred mojim asi minutu a jeho mama nanho vrieskala aby sa ospravedlnil. Horko tazko sa ospravedlnil a naduty, ze on ide domov, jeho to nezaujima. 😒 A on odisiel nornalne, mama za nim.... Strasne, ale strasne zly... Ked ma ale dobru naladu tak s azahraju aj vsetci traja, ale ked dostane amok, tak zacne do mojho syna a prida sa aj jeho ten kamos...... Comu tiez nechapem..... Ved spolu vyrastali, dobre su to deti, ale aj tak... A viete, otocit sa a odist mi pride take blbe...... Hlavne, ked sa hraju pred domom a my na lavicke...

matullienka
19. aug 2024

Absolútne by ma nezaujímalo či sa niekto urazí alebo nie. Buď si obe naučia deti ako sa majú správať alebo smola. Určite by som nenechala dieťaťu ubližovať len aby sa náhodou niekto nehneval.

autor
19. aug 2024

@matullienka a co mam synovi povedat pocas hry? Lebo urcute by plakal extremne, ze on musi odtial hned odist, ako pride ten treti.
Ked ho napriklad boxivali, zakricala som v tom momente, ze heeeeeej, chalani, co robite?????? A po 3 minutach sme isli domov.

plushika
19. aug 2024

@matullienka presne tak, tak aby som ja nechala ublizovat mojmu dietatu, len aby niekto cudzi si este nahodou nieco nepomyslel. treba si stanovit asi lepsie priority.

autor
19. aug 2024

@plushika takze aj ty by si isla hned, ako pride ten chlap s mamou? Alebo az ked dojde ku konfliktu?

biba_18
19. aug 2024

sama píšeš že idete domov tak či tak ...

matullienka
19. aug 2024

Normálne vysvetliť, že kamaráti sa nebijú a nerobia si zle. Že si nájdete kamarátov, ktorí sa vedia pekne hrať a nie biť.
Kedy odísť? Ešte raz by som riskla a ak by prišlo znova ku konfliktu tak už by som odchádzala potom hneď ako by prišli von.

plushika
19. aug 2024

tak ale ved nemusite ist domov, treba tam spravit poriadky. nech si zacne vychovavat dieta. ci sa tvari, ze nevidi, co sa deje?

biba_18
19. aug 2024

@plushika veď písala že to rieši, malého vykričí ... ale nie tak sa riešia veci ...

mariska1989
19. aug 2024

No ja by som to začala asi tým že tej novej povedať že ak ešte raz dostane jej syn amok a udrie tvojho syna že ty osobné mu capneš cez zadok . Že malý má modriny napr od neho že so svojím kamarátom sa hrávali od roka a nemal žiadnu. Určite by som nenechala aby toto ďalej pokračovalo a nechať si dieťa stále boxovať

tamitamitami
19. aug 2024

Ja osobne by som jej normálne priamo povedala pri najbližšej takejto situácii. Zuzka nehnevaj sa ale kým sa tvoj malý nezačne normálne správať stretávať sa nebudeme, minule som to nechala tak lebo každé dieťa môže mať zlý deň ale zjavne u vás je takéto správanie bežné. Urazí sa, nech....Ja by som nenechala niekoho aby sa takto správal k môjmu dieťaťu.

plushika
19. aug 2024

@biba_18 to podla mna nie je riesenie, preto som to tak napisala. co komu kedy pomohlo, ked len nakrical na dieta. treba mu asi skor vysvetlit, ze nema robit to, co robi a preco hlavne.

simona20201309
19. aug 2024

Toto sú presne tie situácie kedy dieťa prichádza prvý krát v živote do konfliktu a ty si tu od toho aby si ho naučila reagovať. Niečo podobné sa dialo mojej dcére a keď po roku dotyčnu prvý krát poriadne tresla po hlave bola som na ňu taka hrdá a šťastná ze až. A kašlem na reči že sa nemá učiť biť. Naučila sa konečne brániť a od vtedy mala pokoj. Ak ešte niekedy dotycna skúsila ublížiť mojej, schytala to 3x silnejšie. Viac si nedovolila. Bola to skvelá škola života. Naučila sa brániť sa. Dovtedy som reagovala tak, že som zakročila ale nie ze hej chalani, ale dala som decku hubovu polievku a bolo mi 15 ci tam sedí jeho mama baba oco dedo... aj keby celá familia....
Neznášam z duše také decka.
Ani zviera neskace do bitky len tak bez príčiny.
Takže pár krát vybrhni priamo na toho zasrana a dohovor mu keď to není schopná jeho matka.
Pred stretnutím synovi dohovaraj, nech sa naučí brániť, nech mu povie NIE to sa nerobí, alebo nech rovno ide od neho preč. Je to tréning na dlhsie, preto necakaj ze jeden dohovor pomoze. O chvíľu je september, skolka...tak už len výdrž.
Chalani z toho snáď raz vyrastú, ale to obdobie treba využiť na tréning aby sa naučil syn brániť. A tiež by som sa nebála dohovoriť aj kamošovi.

autor
19. aug 2024

@plushika jasne, ze vidi, ziape po nom hned, minule dostal aj po zadok pred nami. Minule napriklad boli v tom detskom zahradnom domceku ten chlapcek a matiasko (kamos) a isiel k nim aj moj.. A ten chlapcek cez okno zhodil mojho na bycikel, dobre sa aj udrel, aby nesiel k nim moj. A jeho mama ho doslova vytiahla cez dvere, kricala a zbila ho. Dostal asi 5x na zadok. Vtedy sme nesli ale od nich domov..... Ujludnili sa a potom sa hrali pekne dalej......
Vtedy sme ale na dalsi den isli k nasim rodicom na 2 tyzdne. Velmi mi blika kontrolka uz, ze to mam riesit inak, ako doteraz.

jumama
19. aug 2024

V knihe Moje vymodlene dieta na privadza do zufalstva 2 bol taky pribeh podobny, ako dieta "hajzlik" sa chovalo podobne ako ten vas susedovie chlapec.
Dieta nie je vacsnou same zle od seba, vacsinou treba liecit skor jeho rodicov. Mozno jeho mamka je zabavna ako dospely clovek, no zrejme mu ziadne pocity neuznava avsetko riesi razne alebo krikom. A to je to.
Tomu chlapcekovi treba zrkadlit, aby pochopil svoje pocity a jemu sa to nedeje. Ak ma on vnutorny dovod na to, ze zacne boxovat, co nezvlada, aky svoj vnutorny pocit?
V tej knizke to tak bolo, ze nastavit mu hranicu moze aj cudzi, ale laskavo, nie zakazmi, prikazmi ako jeho rodic, prava naopak, dat mu prilezitos, pochvalit ho ak je dobry, modelovat jeho dobre spravanie. Napriklad ak uz zasahujes do sporu, lebo bije deti, tak povedat cosi ako: Vidim, ze sa ti nieco nepaci, ale neviem prist na to co, ty mi to vies povedat?... Vidim, ze si s niecim nespokojny, skus namiesto boxovania chlapcom povedat, co potrebujes, ako sa chces hrat... Ak je uz 4 rocny, trosku ti uz porozumie. A konecne sa bude citit "videny". Aspon vami, ked uz nie jeho mamou. Ten chlapec potrebuje potvrdit, ze je dobry, ze nie je len zloduch, ze nie je nepotrebna babka, ktora nema pravo existovat.
S velkou pravdepodobnostou ak je jeho maminka sarmantna, charizmaticka tak, ze kamoska ju tuzi volat von, aby ste mali zabavu, bude mat velmi pravdepodobne aj trochu narcistickke crty. Charizma je casto tym sprevadzana. A potom je jasne, preco nevie vychovavat s laskou. Lebo dieta nic viac ako lasku a byt videne nepotrebuje na to, aby bolo vnimave a vludne k inym detom. Ked ju nedostava, ked nedostava pozornost, tak vacsinou vystraja, aby na seba uputalo pozornost. Ano, zloba dostane pozornost. Preto robi zlobu. Ked robi dobrotu, zrejme doma nie je videny. Mozno je ta mama stale na mobile, mozno nema vztah k detom, mozno mu nakupi milion hraciek, ale nehra sa s nim... to uz neviem...

deti95060810
19. aug 2024

aký má zmysel chodiť takto von? treba si nájsť ďalšiu kámošku - normálnu, s normálnym chovaním dieťaťa.

autor
19. aug 2024

@simona20201309 ano, krical na nich, ze stop stop prestan. A just donho........ A uz som isla. Presne toro som mu hovorila vcera, aby vratil, ked ho niekto udrie a potom aby odisiel. Lenze........ On je taky tensi a slabsi chlapcek. A mimochodom...... Raz sa stalo aj to, ze moj sa hral sam, a tito dvaja, teda ten treri a matiasko sa pobili. Opat boxovanim ale tak, ze obidvaja cerveni, nahnevani, ako paprika. Ja som v zivote toto nevidela u tak malych detoch. Hned zakrocila moja kamoska, a nadarmo si vysvetlili, ze sa to nesmie, ved ste kamosi, kmaosi sa nebiju, atd, este ten treti zacal po tejto diskusii boxovat DO STROMU. 😕 Moj z toho nic nevidel, on sa hral sam..... Ale uz stacilo z neho. Bola som tolerantna doteraz.

autor
19. aug 2024

@deti95060810 v tomto dufam. Ze si najde ineho kamosa v skolke. Lenze bude tam aj matiasko... Snad si najde v sebe silu na ineho kamosa, lebo on je zas velmi zaviazany nanho.....

simona20201309
19. aug 2024

@deti95060810 lenže oni sú susedy. Podľa mňa nie je riešenie pred tým utekať. Teraz je to sused, neskôr to môže byť spolužiak zo škôlky.

autor
19. aug 2024

@jumama ano, aj nad tym som uvazovala. Velakrat som ho aj pochvalila, ked sa pekne hrali. A potom z nicoho nic zacal utekat na cestu. 😏 Matiasko za nim.. Moj sa pozrel na mna, ci moze.

autor
19. aug 2024

@simona20201309 ano, presne to, ze vidime skoro do nasich okien. Byvame bezprostredne vedla seba.

simona20201309
19. aug 2024

Pre boha... ved ten mali je suci na psychiatra. Jeho mama by to mala riešiť. Toľko agresivity v tak malom dieťati? Navrhni jej to. A hlavne keď mama nemá problém zbit chlapca pred vami, kto vie co robi keď ju nikto nevidí. Hoci ich nepoznám ale s istotou si dovolím tvrdiť, že sa u nich niečo deje. Z normálnej rodiny takto dieťa nevystraja.
A svojmu každý deň dohovaraj. Moja nabrala odvahu po skoro 2rokoch tohto boja

sense
19. aug 2024

Nikdy som neucila svoje dieťa bit ale keď si začali z neho robiť "fackovacieho panaka " som zakročila s začala dcéru učiť biť sa nie je spravne, ale sú momenty kedy sa treba vedieť brániť...a paradoxne keď sa k tomu odvážila prvý krát tak zrazu mala aj viac pokoj ...a na druhú stranu ja som povedala aj susede že si nenechám svoje decko otlkst jej deckom len preto že ona nezvláda výchovu, jej dcéra bola presne ako tento malý čo ti syna otlka. Lenže ona mala potom aspoň toľko chochmesu že decko jednoducho von nemohlo resp nemohlo na ihrisko kým tam boli iné deti a akonáhle niekto prišiel a ona začala robiť zle ju brala odtiaľ preč s takým krikom akoby ju z kože drali. Neskôr chodila s ňou aj k psychológovi. Decko nadpriemerne inteligentné ale emočne úplne na nule

katulienocka999
19. aug 2024

Mamke zadovazit psychologa aj pre ňu a aj pre malého...toto neexistuje,že mu nič nie je pri takomto správaní..nech to začne riešiť kým neskončí niekde v polepsovni neskôr malý 😒

777januska777
19. aug 2024

Tým, ze tam nie je diagnóza by som si vôbec istá nebola. Môj syn tiež býval veľmi agresívny časom sa to dosť zlepšilo, ale ta mierna agresivita je tam stále. Nám veľmi pomohli pravidelne terapie na porozumenie a na vývoj mozgu a šport, veľmi veľa športu, pri ktorom nabral sebavedomie, vytrvalosť a musi prekonávať sam seba.
Ale pre teba radu asi nemám, keďže si sa s takým správaním u dieťaťa nestretla, takže možno bude fajn pre teba tvoje dieta, povedať maminke, ze sa nebudeš s nimi stretávať kvôli správaniu jej syna.

777januska777
19. aug 2024

@simona20201309 vystraja, stačí ak je tam nejaký problém u dieťaťa.

janickacrazy
19. aug 2024

No keď jeho matka reaguje krikom a tým, že ho zbije na verejnosti, tak sa nečudujem, že to dieťa je agresívne. Úplne by stačilo, keby ho zobrala z ihriska domov vždy, keď sa správa nevhodne. Takto to bude akurát čím ďalej tým horšie. A ak budú spolu v škôlke v jednej triede, tak sa máš načo tešiť. Ozaj skús svojho naučiť brániť sa.