Ako pomoct mame po strate manzela nasho tatka ? Maminka je doma sama ja sa snazim tam stale chodit byvame 60 km daleko surodenci su pri nej v tej istej dedine den sa sa ale pride vecer a je sama a place 😭😭 ak sme tam my my tam aj spime no oni nie lebo tam maju svoje domovy no za ten cas kym tam nie som ako jej pomoct ? Velmi sa trapim a bojim o nu aby sa nesabanovala za tatkom 😭
@janinah lenze ona nechce , ma dom , psa , sliepky a zatial este aj prasiatko ktore uz pojde ale na pekac , nechce ist p0vedala ze na dva tri dni pride ale viac nechce , to iste sestra ju volala ze na celu zimu jej da izbu u nich nechce
Ma nasho psika nechali sme jej ho aby aspon ten jej robil radost dnu a spal snou a tak ale je to prd platne
Niekedy je plač lepší ako držanie emocie. Ako súrodenci sa snažte byť čo najviac pri nej víkendy a sviatky, nejako si to zmanažujte, aby ste sa striedali a boli tam čo najviac. Ale týmto si prešla skoro každá žena, že umrel jej manžel, deti už mimo domova, je to normálna situácia, hoci bolestivá, musí sa s tým len naučiť žiť.
Moze chodit na nejaku terapiu, k psychologovi. Mozno nieco pre dochodcov tiez. Ako tym si musi prejst a ked nechce ist ku vam ci sestram tak vy ste jej ponukli, je to na nej. Nenutte ju
@mon1806 u nás to je naopak. Zomrela mama, vo februári to budú dva roky. Otec sa s tým doteraz nezmieril a nevieme mu nijako pomôcť. Boli spolu 48 rokov. Horšie že on nemá ani žiadne koníčky, nič čo by ho bavilo. Je po mozgovej prihode a napriek tomu že s ním býva moja sestra, celé dni je sám vo svojej izbe. Keď za ním prídeme tak nechce veľmi komunikovať. Terapiu odmieta. Je to ťažké... veľmi ťažké
Nepises ako dlho tomu je, ale uvedomte si, ze ten smutok si musi prezit, spracovat. Nenutte ju aby bola OK len preto, aby ste sa o nu nebali. Musite jej aj verit, ze je silna zena a zvladne to, ale aj jej dat priestor na to, aby si posmutila. To este neznanena, ze ju nebude bavit zit i nadalej...
A pokial nie je nesebestacna, naco by ste ju trhali z domova, kde ma vsetky tie spomienky, radosti a lasku? Budte jej nablizku, navstevujte ju, ale nechajte ju nech moze ten smutok preboliet.
najhorsie riesenia su tie, ktore sa robia nahle --- tym je aj jej stahovanie sa k jednemu z deti.
ona chce byt tam, kde spolu zili - jasne ze ju to premaha a place, je to pochopitelne.... Smutok si musi odzit kazdy sam za seba.... Nepises, ako je to davno - ak do pol roka je to OK, ak je to uz skoro rok a stale ma caste taketo stavy - je to na podrobnejsie pozorovanie a ak je to rok a pol a viac - je to na psychologa.
ta starostlivost o dom, zvierata jej pomaha --- je proste teraz v takom stave povinnosti... kym si ich plni a neprechadza to do apatie, je to OK...
ja sama som po nahlej smrti mojho otca tri mesiace fungovala iba ako stroj voci detom - ich nemat tak veru neviem ako skoncim.... dalsie tri mesiace som bola mimo uz menej, ale stale dostatocne vela aby som si nevsimla ze deti maju problem smrt deda spracovat - takze az ked boli fakt prusery v skole som to zacala riesit so psychologmi.
co tym celym chcem povedat - nechajte mamu nech to robi vsetko tak ako to citi. Zasiahnite iba ak je od straty uz aspon rok.
@mon1806 ved je to cerstve, nemoze mama urobit hrubu ciaru a nesmutit, ved nie je stroj. Prvy rok vdovstva byva takyto smutivy, je to prirodzeny proces. A ak mama nie je nemohuca starenka, samozrejme ze chce byt u seba doma, kde doteraz zila s otcom.
Mama je uz na dochodku ci chodi do prace?
Svokre nahle umrel manzel, prvy rok prezila na antidepresivach a liekoch na spanie. Jedine, co ju drzalo pri zivote bola vtedy nasa 10 mesacna dcera. Kazdy mesiac za nami lietala. Ale prve 2 mesiace bola ozaj len na praskoch. Uz je tomu 5 rokov a je uplne v pohode.
Z vlastnej skusenosti, nechakte maminku doma, ona si ten smutok musi odzit. Je to cely proces.
Od smrti mojho manzela je pomaly rok a pol, trosku je to lepsie, ale stale nam velmi chyba.
Nenutte maminku niekedy ist, mna to velmi unavovalo. A treba si aj poplakat, to je velmi dolezite.
@mon1806 je veľká výhoda, že súrodenci bývajú blízko.Moja svokra má sestru na tej istej ulici... na dovolenke jej pred očami zomrel manžel ďaleko v zahraničí úplne sa zrútila.Jej dcéra pracuje v nemocnici a teta sa bála byť sama v noci, spať chodila k nej 3 m na noc svokra.Musela brať antidepresíva a lieky na spanie je to veľmi ťažké ešte to máte čerstvé len čas to zahojí.Vela vela času drz sa je to šok.Smutok je prirodzený len sa nesmie opúšťať to, že má zvieratá, deti, vnúčatá ju podrzi
@mon1806 Ahoj, úprimnú sústrasť. ☹️
Ak je to čerstvé, treba mamičku nechať, nech si ten smútok prežije. Neťahať ju z jej prostredia. Toto som aj ja chcela, keď mi zomrel otec, že mama pôjde k nám. Nechcela o tom ani počuť a to býva v byte a žiadne domáce zvieratá nemá. Ono to bude trvať zopár mesiacov. Teda, tá najhoršia časť, lebo ten smútok zostane už navždy. Ale naučí sa s tým žiť, nebude to také intenzívne. Predpokladám, že tvoj ocko je pochovaný v mieste bydliska tvojej mamy, to je ďalší dôvod, prečo nechce ísť k tebe. Zrejme chodí teraz denne na cintorín, to je tiež súčasťou procesu smútenia. Chodievaj k mame, keď môžeš. Keď nemôžeš, večer jej zavolaj. Každý deň. Nehovorte ale o otcovi. Opýtaj sa jej, čo jedla, povedz jej, nech si zapne telku... proste nech sa nejako rozptýli. Držte sa.
Byt tu pre nu!ked bude nieco chciet. Viac urobit nemozes. Presmutit musi sama. Najst svoje cesty a sposoby ako sa s tym vysporiadat tiez..
Zober ju k sebe na celú zimu.