Ako pomôcť kamarátke?

7. dec 2024

Sme na vysokej skole, od zaciatku sme partia 4 dievcat. Jedna kamaratka pochadza z dediny blizko hranic na juhu slovenska, nevie velmi dobre po slovensky. Nie je zla, je velmi mila a dobra ale niekedy nechape zakladne veci. Napriklad minule sme jej vysvetlovali ze 0,4€ nie su 4 centy ale 40 centov. Alebo ked ma niekto titul RNDr., je to doktor prirodnych vied, nie vseobecny lekar. Celkovo ked o niecom hovorime, treba jej to povedat laickejsie a trochu jej trva kym to pochopi lebo niekedy ako keby nemala zakladne vedomosti o niektorych veciach. Ostatni z rocnika si to vsimaju a davaju jej to pocitit. Ona sa strasne chce kamaratit s kazdym a snazi sa ale oni ju vacsinou nejako odbiju. Hovori nam potom, ze je to velmi trapi a my sa jej pokusame nejako jemne povedat, ze sa netreba vnucovat ludom ktori ocividne nechcu a treba si vazit tych, ktori chcu. Minule kupila dezert a zacala ho rozdavat, ked uz nikto nechcel tak sa pytala kto si este da a jedna spoluziacka, ktora je inak stale mila na kazdeho, jej dost takym nepeknym tonom povedala, ze nie, nikto si uz neda. Brali to ze je to proste odveci. Vcera nam poslala snimku obrazovky ako sa tej spoluziacky pytala, odkial kupila jednu knihu. Ona jej odpovedala “Neviem, preco ta to zaujima, kde som zohnala tu knihu. Prajem ti pekny vecer.” Vyznelo to strasne pasivne agresivne, hlavne ta druha veta. Ona bola z toho smutna, teda stale je a nechape preco sa jej to deje. S kamaratkami sme sa bavili, ako jej to povedat, ze proste asi nema kazdy trpezlivost na to aby jej pol hodinu vysvetloval rozdiel medzi 0,4€ a 0,04€ a podobne, teda ze ked ukaze ze nevie taketo zakladne veci tak si o nej ludia asi pomyslia. Vieme ze sa tym velmi trapi a stale sa pyta, co robi zle, ze ved ona nie je zly clovek a nechce zle nikomu tak preco sa jej kazdy tak brani. Ako by ste to povedali?

patus_2
7. dec 2024

Kamarátka je jednoduchšia a toto je výsledok tej našej úžasnej školskej inkluzie v praxi. Môžeš jej byť podporou a oporou, vytvárať prostredie kde sa bude cítiť dobre a pochopena. Môžeš jej navrhnúť, nech si dá odstup od niektorých ľudí, či to prijme a ako to prijme je už ďalšia vec.

anos18
7. dec 2024

@patus_2 a možno to je problém kvôli neovladaniu jazyka.

vilma7
7. dec 2024

Preboha, hádam vo svojom veku snáď nie, že nebude s každým človekom kamarát...podľa tvojho popisu mi príde (prepáč) ako dieťa s rozumom na ZŠ. A to chodíte na VŠ? Ako fakt?

oslo1
7. dec 2024

Kamaratka ma velku recovu barriers. Tie cisla, to je normalne, ja po 20 rokov v UK stale pocitam po Slovensky a teda tuto v tejto multi kulti spolocnosti je to normalne.
Ja viem, Ake je to tazke s nou komunikovat, lebo ona Bude pritakat a nebude tomu rozumiet.
Tu pomoze jedine cas, citat Vela knihy po Slovensky a prestat SA kamosit s madarmi.
Po prvom rocniku by SA to Malo zlepsit.
Mne takto pomohlo studovat specializacie v Oxford, lebo som musela hltat odborne knihy.
Na druhej strane, spoluziacka rozprava dvoma jazykmi, tak sprosta nebude.

la_dolce_vita
7. dec 2024

Je smutne, ze dnes uz ma vysokoskolske vzdelanie naozaj hocikto a dokonca aj bez ovladania slovenskeho jazyka. Ani neviem, co na to poradit, mna by to asi tiez iritovalo.

moonlight1210
7. dec 2024

Vo vasom veku ste presne v tej faze, ked kazdy zacina pocitovat, ze chce mat nejake dolezite miesto v hierarchii. V dospelosti clovek pochopi, ze az tak velmi na tom nezalezi, ale teraz sa tato faza neda okaslat.

Kazdy chce ukazat, ze je hoden toho lepsieho miesta v hierarchii. Preto sa viac zacinate vymedzovat voci ludom, ktori su slabsi, insi, pomalejsi,… Je to take vytvaranie dojmu, ze ak poukazujem negativne na inakost niekoho ineho, ze to nie je normalne, tak ja som ta normalna. Lebo vidim chyby druhych. Som teda lepsia.

A nikto nechce byt spajany s tymi slabsimi, aby ich tien neulpel na nom. Naopak sa taha do skupiny tych lepsich. Aby ich lesk bol aj na nom.

Normy, co je to lepsie a normalnejsie, vytvaraju ti, co vedia nahodit trend, resp. ho spopularnit. Presnejsie vytvorit dojem, ze ich nazor je ten spravny.

A tej pasivne-agresivnej (inak milej) spoluziacke sa deje toto. Vymedzuje sa voci tejto dievcine, lebo keby bola mila, riskovala by, ze niektori spoluziaci (na ktorych nazore jej zalezi), by ju klasifikovali do skupiny s nou. Pod heslom: ked si k nej mila, tak sa s nou priatelis, a ked sa s nou priatelis, si ako ona. A kedze pre nas je ona smiesna, hlupa, blba, si aj ty smiesna a hlupa.

Tak preto ta odmietavost a pasivna agresia. Hoci jej moze uplne normalne povedat odkial knihu ma, neurobi to. Ukazuje radsej, ze nou pohrda tiez.
V buducnosti, ako dospela, si moze za taketo chovanie pripadat trapne, az sa na seba hnevat, ze nevedela stat sama za sebou a sla s prudom, i ked ublizovala.

Ale aktualane je to prirodzena faza vyvoja.
A ako ucitelka som sa stretla i s tym, ze dieta, ktore bolo sikanovane, ked sa jeho sikana vyriesila, same sa pridalo k inemu druhu sikany niekoho ineho. Robilo to iste, len v bledoruzovom.
Mozno o to viac, ze po sikane este nastojcivejsie tuzilo (citilo vyznam, dolezitost) niekam patrit, do uznavanej skupiny, mat lepsie miesto v hierarchii.

Ale toto je praca vasej triednej, aby vam vysvetlila, ze mat lepsie miesto v spolocnosti (hierarchii) je dolezite, no este dolezitejsie je, na zaklade coho ho ziskate.
Ze toto odsudzovanie, zosmiesnovanie, pohrdanie slabsimi je len cesta lahkeho odporu, ako sa hrat na tych lepsich, hodnotnejsich, vazenejsich v hierarchii. A nie je to ziadna cest.

A problem je v tom, ze vacsina prijima takyto hodnotovy rebricek zalozeny na chybnom zaklade.

Takze tri veci:
1. to, co sa deje (to vymedzovanie sa voci niekomu, tvorenie hierarchii) neokasles, je to prirodzene a budes sa s tym stretavat cely zivot a vsade.
2. potrebujete ale pochopit, ake hodnoty su dolezite, na zaklade ktorych si mate stanovit kriteria, kto je v hierarchii hodnotny.
3. mozes spoluziacke ponuknut pomoc, priatelstvo, vytvorit je prostredie, kde sa bude citit prijimana, no nemozes ju donutit, aby jej to stacilo, ak sama citi tu potrebu zapadnut na dobre miesto v hierarchii triedy. Mozes jej jedine potom radit, ake taktiky ma pouzit a akemu chovaniu sa ma vyhybat, ak chce, aby ju prijali.

januska12323
7. dec 2024

Keď neovláda takéto základné veci ako dokáže zvládnuť štúdium? Mne pripadá, že je jednoduchšia a na vysokej škole nemá čo robiť, pokiaľ nejde len o jazyk.

simona20201309
7. dec 2024

@januska12323 v našom školstve? KTOKOLVEK

mandzula
7. dec 2024

@januska12323 a ak aj ide o jazyk - ako dokaze plnohodnotne vystudovat clovek, ktory poriadne nerozumie jazyku, v ktorom studium prebieha.

terezkaarthuramax
7. dec 2024

Mne tieZ treba niektore veci podrobnejsie vysvetlit nie vsetko pochopim na prvy raZ. Na vysokú školu som sa neodvazila ist. Moji surodenci ju absolvovali...

olimuc
7. dec 2024

Prepac ale 0,4€ a 0,04€ nie je recova bariera ale matematika. Tvoja kamaratka bude asi celkovo jednoduchsia … ale to nie je problem. Problem je v tom, ze nechape, ze nie ste male deti v skolke, ktore by sa mali hrat s kazdym. Ste dospeli. Mas svoj okruh kamaratok a to staci. Ak Ti raz niekto naznacil, ze nemas otravovat neotravuj. To plati v kazdej reci. Najviac jej pomozes ked jej vysvetlis, ze ked sa s nou niekto nechce bavit tak sa nebude a vzdy ju posle do prdele. Nevysvetluj to kenne ale na rovinu aby pochopila v jednoduchosti aj recovo. Odpoved je slusna v 2 casti sa jej opytala preco to chce vediet … chce ju kupit, pozicat, porovnat cenu? Zachovaj si trochu odstup … ty beries kamaratku ako “obet” a vidis veci cez jej optiku … ani ty sa nebavis s kazdym a kto Ti je nesympaticky tak jeho spolocnost nevyhladavas 🤷🏻‍♀️

januska12323
7. dec 2024

@mandzula odborov máme milión päť, možno jej stačí keď sa nabifli a prelezie z ročníka do ročníka, nečudovala by som sa keby jej aj práce niekto iný napísal.

andreakotesova
7. dec 2024

Na akú VŠ chodíte...?

sense
7. dec 2024

Mne príde zvláštne že mladý človek študujúci na VŠ nevie koľko je to 0,4 eura

akvi
7. dec 2024

@sense tak toto mne bolo tiež kedysi divné, kým som nezačala študovať na VŠ a polke spolužiačok som vysvetľovala premenu jednotiek, rozdiel medzi useckou a priamkou a pytagorovu vetu považovali za vrchol matematiky a väčšina ju nepochopila. A toto boli budúce učiteľky 1.st. ZŠ 😅🙈 Proste moja dovtedajšia bublina "výberovej"triedy splasla.

A keďže ja pochádzam z dvojjazyčného prostredia, tak viem, že veľa nedorozumení pochádza práve z nepochopenia jazyka a jeho "odtieňov". Mali sme na SŠ maďarské triedy a na mňa väčšina tých báb pôsobila naivne až hlúpo. Ale keďže nemám tendencie hneď "odsudzovať", snažila som sa zblížiť aspoň s pár babami, keďže sme mávali spolu niektoré hodiny a pochopila som, že väčšina je práveže veľmi milá, srdečná a dojem naivity spôsobuje recova bariéra, ktorú síce na prvý pohľad nevidieť, ale o to je to horšie, pretože tieto baby rozumeli bežnej "normálnej" komunikácii, ale nerozumeli vôbec ironii, dvojzmyslom, nerozumeli slangu, proste vznikali väčšinou vtipné a občas trápne chvíľky kvôli nepochopeniu.

pinkgirl
7. dec 2024

Tiež som toho názoru, že je to najskôr záležitosť jazykovej bariéry. Nerozumie dobre slovensky a preto určité veci nechápe, alebo k pochopeniu potrebuje oveľa viac času - prípadne aj dovysvetlenie v jej jazyku/maďarčine. Skrátka jej translátor nestíha 😉.
Máme v práci kolegyňu a tiež má časové okná keď nám chce niečo porozprávať - po maďarsky to vie hneď, ale v slovenčine hľadá slová v hlave.

rozculena
7. dec 2024

nemusí ovládať slovenčinu,aby pochopila,koľko je 0,40 eura a že všeobecný lekár nie je RNDr,toto rozhodne nie je rečová bariéra

andrea2667
7. dec 2024

To fakt niekto prežije celý život na Slovensku a neovláda slovenský jazyk? A v plnej vážnosti študuje na VŠ, aj keď okrem jazyka nerozlišuje medzi 0,4 a 0,04? Veď to je dôkaz miernej retardácie. A tebe sa vidí byť zvláštne, že jej to okolie dáva pocítiť?

dadka1997
8. dec 2024

Necudujem sa že si ludia mysia ze je tupelko, aby niekto nevedel pochopit rozdiel medzi 4 centami a 40 centami 🫣neviem co robi na vš alebo rsp na aku chodite a vlastne ako vsetko ovlada ..

letfenixa
8. dec 2024

@andrea2667 áno, je to normalne. Na UKF v Nitre je maďarská sekcia, takže človek prejde všetkými stupňami vzdelávania v maďarčine a nemusí vedieť po slovensky.

pieksamaki
8. dec 2024

Tak ja mam v praci kolegov z roznych krajín , z azie, europy, brazilie a nikto nevieme originál jazyk ktorým komunikujeme s klientmi......robime online aj osobne.......dnes je úplne normálne ze každý rozpravame o svojom......a kazdy clovek ma svoje vnimanie.........ako kamaratka musi prejst niektorymi vecami a dozrieť. ....tak aj spoluziaci musia dozriet na niečo.....ako niečo treba akceptovať a prijať.....bez hodnotenia človeka aký je.....nedá sa nič nasilu....proti vôli človeka.

h2
8. dec 2024

Nevedieť rozdiel medzi 0,4 a 0,04€ a že RNDr. nie je lekár, nie je jazyková bariéra. Či myslíte, že v Maďarsku počítajú a prideľujú akademické tituly ináč?

akvi
8. dec 2024

@h2 no zrovna pri titule RNDr. to moze byt, ze v Madarsku taky ani nie je. Nechcem trepat, ale mozne to je. A to, ze nevie tie centy a pod., tak by si sa cudovala, mozno ani ucitelka tvojich deti to nevie. Ako pisem vyssie, doucovala som spoluziacky trivialne veci z matiky. Tie moje spoluziacky dnes ucia aj tvoje deti.

mimimoje
8. dec 2024

Vo forintoch nie sú drobné za nulou (haliere, centy,..), takže ak fungovala v maďarskej komunite a napr.nakupy v Maďarsku, tak jej tie centy môžu byť nejasné. Ja by som jej asi vysvetlila (slušne), nech sa vykašle na spolužiakov, ktorí ju neberú, nech je sama sebou, nech skúsi nejaký krúžok, šport, skupinu, neviem, čo tam na škole máte a vytvorí si okruh známych, ktorí ju budú mať radi.

h2
8. dec 2024

@akvi
@mimimoje Ale ona nie je Maďarka z Maďarska. Žije na Slovensku celý život. A tu nejde o forinty (hoci ako žijúca na Slovensku neexistuje, že ešte neplatila v eurách), ide o matematiku.

mimimoje
8. dec 2024

@h2 sú ľudia na juhu Slovenska, ktorí aktívne žiju skôr v Maďarsku, nakupujú tam, pracujú, chodia do škôl, cítia sa ako v Maďarsku (žiaľ) aj keď už sú geograficky na Slovensku. Ja som mala takých kolegov, to ak takých ľudí nestretnete, ani neveríte, že je to možné.

h2
8. dec 2024

@mimimoje Ja Maďarov z južného Slovenska veľmi dobre poznám, pracujem s Maďarmi 15 rokov. Chodia do Maďarska často, ale rozhodne sa nedá povedať, že tam sú denne, nakupujú len tam, chodia tam do škôl (načo? Majú vlastné školy s vyučovacím jazykom maďarským priamo tu, na Slovensku). Neexistuje, aby dospelý človek, čo sa narodil a celý život žije na Slovensku, neplatil ešte nič u nás v eurách. Okrem toho, to nie je podstatné. Hádam každý by mal vedieť, že 0,4 sú 4 desatiny a 0,04 sú 4 stotiny. A že cent je stotina, napovedá už jeho názov a ak by aj nie, tak každý vie, že centov nie je len 10, ak viem, že existuje 50 centov, 80 centov... Tak logicky mi to dôjde, aj keby som neviem odkiaľ prišla.

letfenixa
8. dec 2024

@h2 áno, nepochopenie 0,4 € nie je vec cudzieho jazyka

evansova
11. dec 2024

@andrea2667 Ano, moze zit a studovat na Slovensku a neovládat jazyk. Narodnostne skolstvo,od zakladnej, strednej skoly slovencina ako cudzi jazyk a toto su vysledky.

netoppierka
11. dec 2024

@h2 väčšina ani po Slovensky nevie. Nie to ešte čo je to matematika