Ako pomôcť k záchrane vzťahu?

6. jún 2021

Zdravím. Čelíme vo vzťahu kríze. Odkedy sa narodili deti, náš vzťah sa už nedá nazvať vzťahom. Stále sa však ľúbime a chceme to zachrániť. Nedokážem ho však dotlačiť na manželskú poradňu. Existuje niečo iné ako pomôcť k záchrane vzťahu? Literatúra? Online skupiny?
Vďaka

elizabet173
6. jún 2021

rozprávajte sa, nie doma v obývačke, ale choďte spolu a prechádzku, do kaviarne - len vy dvaja. Zožeňte si niekoho k deťom. Rozprávajte sa o tom, ako si predstavujete svoj ďalší život, čo by ste chceli, aby sa zmenilo vo vašom vzťahu ale bez obviňovania toho druhého. Snažte sa k sebe správať ako vtedy, keď ste spolu začali chodiť. Ťažko odpovedať, keď si nenapísala konkrétnejšie čoho sa kríza týka, ale ak sa ľúbite, obaja chcete vzťah zachrániť, tak zabojujte.

evita_g
6. jún 2021

Prvá chyba je tá, že pri kríze hneď pripadá rozvod ako jedna z možností. Pokiaľ sa jedná "iba" o ochladnutie vzťahu, odcudzenie, znechutenie zo stereotypu (po príchode detí a spoločne prežitých rokoch je to celkom normálne), pokiaľ sa stále ľúbite a obaja chcete vzťah zachrániť, musíte hľadať cesty, ako vzťah utužiť, nie ako ho ukončiť. Manželská poradňa nie je pre každého. Ako písala @elizabet173, choďte na rande, do kina, na večeru, buďte spolu sami, spomínajte spoločne na vaše začiatky, prečo ste sa do seba zaľúbili, aké to bolo... musíte nájsť odvahu hovoriť aj o problémoch, čo sa zmenilo a prečo (ale bez obviňovania a osočovania). Priznajte si každý svoje chyby a skúste krok za krokom niečo zmeniť. Môže pomôcť napísať partnerovi list, mnohí nedokážu hovoriť o pocitoch otvorene, ale papier znesie všeličo 🙂
Samozrejme, pokiaľ je vo vzťahu násilie, alkohol apod., to je celkom iná situácia a to by som utekala kade ľahšie čím skôr.

columbine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
6. jún 2021

@evita_g manzel je ozaj dobry muz, nepije, nikam nechodi,len do prace a domov, venuje sa detom, stara sa o dom a zahradu, ja som zienka domaca, takisto praca, starosti a radosti s detmi, domacnost, nakupy a.t.d... naozaj ide o to ochladnutie... je mi luto, ze to napisem, ale som spokojnejsia a stastnejsia, ked nie je muz doma... ked je doma, len sa hadame, ja mam niekedy uz po krk mojho zivota a niekedy on toho svojho... frustracie si vybijame jeden na druhom, ja potom zvycajne odidem do fitka, ked sa vratim, on ide na bicykel... nase rozhovory su uz len o financiach, potravinach a detoch... intimny zivot na bode mrazu... necitime sa stastni,proste.. sme spolubyvajuci...dokonca spolubyvajuci, ktori si nerozumeju...

@columbine dakujem za radu... necitala som ju, no sestra mi spominala, ze sa to oplati precitat

evita_g
6. jún 2021

opis vášho vzťahu je mi povedomý... "KOMUNIKÁCIA" je kľúč... ja viem, nehovorím nič nové, ale je to naozaj pravda. Z vlastnej skúsenosti viem, že veľmi vzťah zhoršuje, keď sa muž cíti neocenený, nedocenený, nemilovaný (to isté platí samozrejme aj o žene, ale teraz hovorím o tom, čo by si mohla ovplyvniť ty). Ako sa napr. o ňom vyjadruješ pred druhými? Keď sa často sťažuješ kamoškám, hovoríš o jeho slabých stránkach, časom sa ti zdá, že tie dobré ani nemá. Skús ho pochváliť, úprimne, za všetko, čo robí pre rodinu. Nech vie, že si to uvedomuješ, že si to všímaš, že to nepovažuješ za samozrejmé.
Intímny život je kapitola sama o sebe. Ako sa hovorí "dobrý sex nezachráni zlý vzťah, ale zlý sex dokáže zničiť dobrý vzťah".

elizabet173
6. jún 2021

co je dôvodom vašich hádok? Tu by som asi začala. Nedaj sa do hádky vtiahnuť, povedz - ale hádam sa nebudeme zase hádať, robí to zlú atmosféru

maruskat
6. jún 2021

U nas to bolo začiatok konca

columbine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ckatka
6. jún 2021

Kniha 5 jazykov lásky.
Nerozviedli sme sa.

vilma7
6. jún 2021

Ale staré máte deti? Neviem si predstaviť na čom sa toľko hádate, keďže sa ľúbite...nejde tam už aj o alergiu na toho druhého? Tak mi pripadá vaše reagovanie jeden na druhého.