Ahojte,
mamina je dlhodobo v nemocnici. Uz to na nu dolieha aj psychicky. Chcem jej pomoct aspon roznymi malickostami. Nosim jej ovocie, zeleninu, ciste oblecenie, donesiem jej odstaveny fresh, vyvar, casopis a podobne. Plus samozrejme co si povie, to donesiem. Ale vidno, ze uz je to na nu vela, tak rozmyslam, ako ju este potesit, ulahcit jej to cim si musi prechadzat. Ak vas nieco napadne, ci uz na hygienu, relax, potesenie, cokolvek. Dajte prosim tip. Dakujem. Viac hlav, viac rozumu.
Ak sa dá,tak ju zober do nemocničného parku,ak nejaký majú.
v nemocnici som tiez travila mesiace a najviac ma povzbudila navsteva ktora prisla a "vytrhla" ma z nemocnicneho stereotypu. zobrat ju do bufetu na kavu, nech sa citi "dolezito", mne velmi dobre padlo ked som nebola cely den v pyzame ale prezliekala som sa do teplakov a tricka, a tiez ak je moznost vychadzky mimo budovu. drzim palceky
No,z mojej skúsenosti...každodenná návšteva,aspoň pár minút,ak sa dá. Viac už urobiť ako robíš nevieš.
Už aj svojou prítomnosťou veľmi pomáhaš. Ešte možno ak by si sa naučila nejaké vtipy. Aby si ju rozveselila. Prajem maminke skoré uzdravenie. Ak je to možné.
Okrem spomínaných vecí by ju mohla potešiť návšteva kamošiek. Aj dobrá kniha, čítačka e-kníh, možno krížovky.
Zo skúsenosti v rodine je najdôležitejši záujem/kontakt/podpora.. Navsteva/telefonát.. . Každý deň podľa možností, čo najviac. Plus potom tie ďalšie veci.. Časopisy, aktivity .... Vitamíny... Napadlo ma ešte rádio...
@terezka1947 , chodim kazdy den, najradsej by som ta bola aj dlhsie.
@bloger Dakujem.
@zana134 porozmyslam, ze ako. Mozno ak by chcela pocuvat hned ako odidem. Lebo bohuzial sestricky nemaju cas jej to davat a ona by si nevedela pustit sama.
Kumne chodil manžel každý deň,no a tešila som sa od rána vždy na tú návštevu.
K mamke a svokrovi sme tiež chodievali každý deň,niekedy som to stihla aj 2x,tiež už boli ležiaci. A naozaj ten moment blízkosti je asi to naj.
Viac nevieš urobiť.
Ešte možno,ak je veriaca,poprosiť kňaza o spoveď,či priniesť sv.prijimanie.
Nejaký vankúšik vlastný, veselá prikrývka napríklad kvetovaná. Ak by bola možnosť nadštandardnej izby tak dať tam.
@pinkgirl dakujem, to je dobry napad s tou kamoskou. Opytam sa ci mimo rodiny moze za nou niekto.
@marsmykkok okej, to som nevedela, ze aj prikryvka sa da. Vankus ma, aj novu obliecku jej stale nosim. Opytam sa na tu prikryvku 👍
No mojej mamke to veľmi pomohlo. Zlomila si členok, zo dňa na deň ostala doma, býva sama. Vyvavila som si homeoffice a za ten čas čo som bola u nech som cítila, že jej neviem poskytnúť takú spoločnosť aby dostatočne stimulovala jej socializaciu. Tak som o pár dní zavolala jej kamarátkam, že má zlomenú nohu, či by jej mohli zavolať akože len tak a popritom sa dozvedia že má sadru. Samozrejme mamka o sadre nechcela kamošky informovať hneď po uraze (lebo sa tak sama rozhodla - neviem prečo). Jej kamošky mnohé osobne poznám, takže nemali s týmto plánom vôbec problém. Aj ju neskôr navštívili a môžem potvrdiť, že aj telefonát/návšteva od kamarátky mamu veľmi potešili, pookriala, rýchlejšie jej ubehol čas na lôžku.
skúsiť sa spýtať na možnosť intervenčných služieb, prípadne psychologa ... u nás v nemocnici táto možnosť je a mnohým pacientom sa aspoň trochu po rozhovore s týmito odborníkmi aspoň nachvíľu uľavilo
Ak je veriaca, tak navsteva knaza, bud spoved, alebo len rozhovor by ju mohol potesit. Knazi mozu do nemocnice chodit.
A ak hackuje, alebo strikuje, doniest jej vlnu, hacik/ihlice a navod a nech vyrobi nieco pre vnucata. Pri tom sa zabavi, zbehne jej cas a bude sa citit uzitocna.
Nejaky tablet na videohovory, mozte spolu rozpravat aj ked budes doma.
Autorka a ešte tete deti doniesli starší mobil, kde dali videa a fotky vnúčat a tak. A dosť často tie fotky pozerala. Teda možno aj niečo také, nejaké fotky vnúčat, detí, z dovoleniek, svadieb a iných pekných zážitkov nech má stále pri sebe a môže si pozerať. Aby vedela, že život vie byť aj pekný a oplatí sa žiť a bojovať.
@marsmykkok to môže byť aj klasický album s fotkami,
Alebo malý vankúšik vlastný, psychológa máme tiež v našej nemocnici, tiež osloviť rodinu a kamošky, aby jej niekto 2x denne zavolal aspoň na chvíľu. A návštevy primerane.
Skus zaangazovat nejake jej kamosky alebo oblubene pribuzenstvo, aby jej zavolali cez videohovor a venovali kusok casu. Ak idete niekam na vylet, tak tiez videohovor a poukazujte jej nove miesta aspon takto. Pripadne aj pri beznych cinnostiach sa s nou takto spoj, napriklad pri vareni a vypytaj od nej nejaku radu, nech ti do toho kibicuje trosku…
Tablet niečo zaplatiť ako netflix kde sú filmy a seriály či len televízia-ale dá sa pozerať aj zadarmo
wifi? alebo neobmedzené dáta cez Radosť
Poviem z vlastnej skúsenosti mala som vo februári zlomený členok a sadru 7 týždňov+ďalšie 2 mesiace rehabilitácie...ten čas osamote (muž musel do práce detí do školy) sama doma, nevladna (wc a obed zohriať som vedela) bolo hrozne, totálna asocializacia, nech som sa snažila, nebavil má tv, filmy, knihy,...čo ma bavilo bolo varenie ale to som sama nedokázala....tešila som sa ked príde muž a vezme ma von, hoci len na zmrzlinu, na nákup, do parku...proste ísť von, ale keďže tvoju mamku nepustia, tak všetko čo je vyššie písané je fajn+ my sme babke nosili varené pečené čo si zaziadala, zmrzlinu, veľa sa rozprávať, srandovat
@cacianka jasné, kľudne doniesť vytlačené fotky a nové vytlačiť alebo ak má mobil pri návšteve preposlať videá a fotky do jej mobilu. Teta nemala smartmobil, iba obyčajný, preto deti našli starší nepoužívaný a tam všetko ponahrávali.
Tiež mi napadol televízor. ..alebo jednoduché puzzle...kde uvidí výsledok svojho úsilia. Skôr jej zbehne čas...a hlavne návštevy..., A tiež si môžeš s mamkou zahrať dámu, karty...a predovšetkým vychádzky do parku..
Tiež si myslím že návštevy pomôžu najviac (predsa len človek príde na iné myšlienky keď sa ma s kým porozprávať)....napríklad ja osobne keď som bola pár krát v nemocnici radšej som bola na izbe s niekým ako sama. Kľudne aj viac krát za deň zavolať na pár minút.
Tiež mi napadol tablet, malý notebook.....skylink (ak máte doma dá sa zadarmo pozerať cez tablet alebo notebook). Prípadne Voyo, Netflix človeku ten čas hneď bude bežať rýchlejšie. To jej kľudne môžeš zapnúť aj ty keď tam budeš a iba ju to naučíš vypnúť.
Jedlo vie veľmi zlepšiť náladu....možno by sa potešila keby jej raz za čas donesieš niečo dobré z reštaurácie (prípadne niaky koláčik).
Relaxačné omaľovánky, niaka dobrá maska na tvár, vlastná deka, rodinné foto dať do rámika dať jej ho k posteli na stôl (aby vás vždy mala na očiach).
Umyt manine vlasy na lozku (personal ti pomoze), poumyvat ju, nakremovat nohy, spravit jej pedikuru/manikuru. Clovek ked je cisty, navonany, hned sa lepsie citi
Dakujem krasne za vsetky napady ❤️. Nie vsetko sa da uskutocnit, napr. mobil jej tieto dni nechcu dovolit. Predtym sme pravidelne komunikovali, pisali, volali. Tablet som jej doniesla a kazala mi ho odniest domov. Len pocas navstev jej ukazujem vnucata. Vycerpava ju dlhodobe pozeranie, tak 3-4 minutky a potom o 20 minut zas na 3-4 minutky. Akurat je v najkritickejsom obdobi celej hospitalizacie. Mava aj teploty, celkovo je dost vycerpana ale zaroven od nej pocuvam, ze ju trapi, ze nema umyte vlasy a nechce byt uz v nemocnici. Preto rozmyslam nad akoukolvek malickostoou co by jej aspon trosku ulahcila tieto tazke chvile.
@peggy0296 dakujem, pytala som sa na psychologa, asi by to malo byt mozne, lekarka povedala, ze sa popyta. Skusim este zajtra opakovane spomenut. Urcite by bolo prospesne, keby sa moze takto porozpravat s psychologom.
@dadis ta pedikura a manikura je tiez fajn napad, to mi nenapadlo vobec. Vdaka.
Knihu na počúvanie.