Ako komunikovať s človekom, ktorý je v depresiách?

15. aug 2024

Ako komunikovat s clovekom,ktory je v depresiach? Nic ho nebavi,do vsetkeho sa nuti,je na tom psychicky zle,ma uzkosti,paniku. Mam kolegynu,ktora sa zrutila psychicky. Momentalne ma nastavenu liecbu,ale nevyzera to s nou dobre. Poviem uprimne uz aj ja som z nej "na prasky". Cele dni sa stazuje,snazi sa vyrozpravat. Cokolvek sa jej povie,vsetko odmietne. Uz som v koncoch dokonca ja som z nej psychicky na dne. Mala som rozhovor s vedenim,ze to s nou nedavam,snazi sa jej aj vedenie pomoct. Ale ja som s nou v kancelarii,na mna to velmi zle vplyva. Preradit ma nemozu,musim to s nou vydrzat. Prosim poradte mi,kto ma obdobnu skusenost ako s nou komunikovat,nakopnut ju alebo co vlastne robit,lebo ja uz ozaj neviem.

pribinak
15. aug 2024

Ty jej nepomozes nijako, nie si psychiater a ani terapeut

Ty ratuj samu seba, ona sa evidentne ventiluje rozprávaním smerom k tebe a to je nesmierne pretazujuce

Rieš buď HO, preloženie, alebo proste niečo iné, lebo tá zniči

1andrea111
15. aug 2024

Nesnaz sa ju motivovať ani nútiť, povedz jej že Ti nie je príjemné čo rozpráva a že to nedokážeš už počúvať. Nepomozes jej, môžeš pomôcť sebe, že sa čo najviac odstrihnes od nej.

marianarem
15. aug 2024

Ach jaj, toto je tazke. Ja som bola raz na tom podobne, mala som take velmi zle obdobie a bola som nejaky (nastastie nie velmi dlhy) cas ako tato tvoja kolegyna. Aj som videla, ze manzela to uz ubija. Isla som potom na liecenie a tam som videla ludi ako ja, ktori tiez kazdu debatu zvrtli k svojim problemom. To mi nastavilo zrkadlo a okamzite ma to prebralo. Povedala som si, ze toto teda nie a zacala som sa cielene bavit o hocicom inom. Zo zaciatku to bolo nasilu, ale po par dnoch uz nie a dost mi to prospelo. Len nevien, ako toto zabezpecit pre kolegynu. Ked tak mozes mozno skusit odputavat jej pozornost, nepustat sa do tych debat, nesnazit sa poradit a preskakovat na ine temy. Ono tomu cloveku to fakt prospeje, ked sa zaobera inym. Do toho este nejaky home office, ak sa da. Pripadne si daj sluchatka s hudbou a povedz jej, ze sa potrebujes sustredit a ze neskor sa este porozpravate. Casom jej hadam zaberie aj liecba a bude lepsie.

tiika
15. aug 2024

Pokial je v takomto akútnom stave tak lieky a psychoterapia. Ini ľudia, ktorí si prešli niečim podobným. Môže ísť na PN. Navštevovať denný stacionár. Niekomu pomáha praveze ta praca, mat nejaké povinnosti. Zdravá strava, primeraný pohyb.

A áno, veľmi pomáha i empatia, to keď ju niekto vypočuje, komu sa môže zdôveriť, mať niekoho blízkeho.
Pokial práve tebe toto prekáža, tak si slušne určí hranice, prip. nejaký pre teba este znesiteľný čas. Nie si od toho, aby si robila terapeuta a zachraňovala ju.
Určite nepomáhaju nevyžiadané rady, lutovanie, vysvetľovanie, porovnávanie s niekym inym, zlahcovanie..

autor
15. aug 2024

@tiika Ved to,ze ja nie som terapeut. Absolutne netusim ako s nou komunikovat. 😢

autor
15. aug 2024

Dakujem za rady. Nesnazim sa situaciu zlahcovat ani jej dohovarat. Musim sa ja nejako odosobnit,aby ma to takto neruinovalo Je to nova situacia este pre nas vsetkych. Aj vedenie je z toho mimo. Sme taka mensia firma,sme ako jedna rodina. Na PN nechce ist. Zije sama,nema muza ani deti,priatelov tiez velmi nema. Jedina zachrana je momentalne praca. No aj to je tazke,lebo vplyvom liekov je ako vygumovana,nevie sa sustredit. Vsetko robim s nou,pomaham jej. Aj to neviem dokedy zvladnem,moja robota potom stoji

mamina7070
15. aug 2024

Sustred sa v prvom rade na seba a na svoj dusevny stav, nereaguj na jej reci ty nie si psychoterapeut ani psychiater a praca nie je liecebna
kolegyna mala ist na liecenie a nie nicit ludi okolo nej
daj si sluchadla pusti si hudbu nereaguj nehladaj riesenie a rob si svoju pracu
ak ona nezvlada musi to riesit vedenie

mojemenonikto
16. aug 2024

Ak nie si terapeut, tak jej ťažko pomôžeš. Skôr ťa ona stiahne dolu a už sa to asi aj deje, podľa toho čo píšeš. Musíš myslieť predovšetkým na seba. Odpútaj sa od nej a snaž sa komunikovať čo najmenej. Ak sa to dá z povahy práce, tak možno aj slúchadlá môžu pomôcť. Viem, znie to tvrdo, ale musíš chrániť predovšetkým seba. Iba jej vysvetli, že sa musíš sústrediť na prácu a že sa s ňou nemôžeš toľko rozprávať. Ak jej nepomáhajú ani lieky tak to môže dopadnúť veľmi zle... 😕

liv1
20. aug 2024

No ak je takato, daj pozor aby ta nestiahla dole. Povedz jej, ze ta mrzi ze sa neciti dobre, ze jej zelas aby sa z toho co najskor dostala a ze by si jej rada uprimne pomohla, ale ze ta to taha dole a uz viac o tom nemozes pocuvat. Vytvor si pomyselnu barieru a nepust tie negativne veci k sebe.

Uz ta asi nechtiac vyuziva ako hromozvod, ale na to nech si najde blizkych, ale hlavne terapeuta.
Ak by to bol niekto, kto este nie je podchyteny, tam ma zmysel riesit ako s takymi ludmi, ale hlavne ich poslat k odbornikom.
Dolezite je vediet, ze je to choroba ako kazda ina, alebo horsia, akurat zvonka vobec nie je vidno. Clovek vsak velmi trpi, takze zlahcovanie nie je na mieste, ale ani lutovanie.
Max jej kup nejaku knihu ktora sa toho tyka.

liv1
20. aug 2024

A dodam ze ona by mala urcite vyhladat terapeuta, mala by sa kvalitne stravovat, najst konicky, vela vela pohybu a cerstveho vzduchu, magnezium, hudbu, a meditacie, na youtube je toho mnoho ze ako si pomoct. + knihy. Zdaleka nefunguju len lieky a vybavene. Treba na sebe pracovat.

A este raz. Ty sa musis chranit, inak mozes skoncit tam kde je ona.