Ako im slušne vysvetliť, že nemám záujem o stretávanie?

25. sep 2023

Chodím do práce už vyše 2 rokov. Máme super kolektív, zmiešaný a rozumiem si takmer s každým. Samozrejme s niektorými viac, s niektorými menej. Vekovo sme naozaj rozdielni, no a ja patrím s pár kolegyňami k tým pod 30 r.
Rozumiem si aj so staršími kolegami. Už to trvá dlhšie, no stále má volajú von. Posedieť, víno, pivo, káva. A tu je ten kameň úrazu. Hoci som spoločenská, po práci už nemám potrebu s nimi ísť von. Mám priateľa, kamarátky, svoje záľuby a ten čas rada investujem do týchto vecí. Mám len 1 kolegyňu s ktorou rada zájdem na kávu, aj to len preto, že sme si veľmi sadli a vidíme sa veľmi málo, lebo robí na inom oddelení.
Už neviem ako im vysvetliť, že nemám záujem tráviť čas po práci ešte aj s nimi. Viackrát som im to povedala, že mám aj iné veci. Stále len otázky, a prečo nie, dookola, dokonca má pridali do spoločnej skupiny na Facebooku. Bez môjho súhlasu.
Nechcem si pokaziť kolegiálne vzťahy. Ale už fakt im neviem vysvetliť, že chcem po práci žiť vlastný život. Veď sme spolu stále. Každý deň. Už som to niekoľkokrát rázne vysvetlila a stále nič. Už fakt neviem, čo by pomohlo. Chápem, že je to asi detský problém no mne to už naozaj prekáža.

domkakvet
25. sep 2023

Obcas ist a inokedy, dnes nemozem musim nieco vybavit.

lija22
25. sep 2023

1, mozno chcu byt len slusne, tak ta volaju
2, maju ta rady, chcu s tebou stravit cas aj mimo prace. Ak by si zvazila tuto moznost zasluzili by si, aby si im raz za cas jeden vecer obetovala. Ved to by mohla byt hodina dve

simca06022011
25. sep 2023

PRoste obcas sa prekonaj, skoc na hodinku a vybavene.

autor
25. sep 2023

@domkakvet No to je to, čo má trápi. Ja nemám záujem s nimi ísť vôbec. Ani raz za čas. Sme spolu každý deň. A keď si mám vybrať, idem radšej športovať alebo mám program s priateľom, kamoškami. Išla som v minulosti na spoločný temabuilding, s tým nemám problém. Ale toto chodenie, keď sme spolu denno-denne a kecame aj v práci. Nechápem, že či nemajú žiaden iný program alebo čo, ale mne to skrátka nevyhovuje každý týždeň takto chodiť.

tamitamitami
25. sep 2023

Píšeš že ste super kolektív, tak by som raz za čas šla (podľa mňa je fajn keď sa vzťahy utužia aj mimo prácu). Však jasné človek má aj svoje veci ale tak pár krát do roka sa ten čas dá určite nájsť. Ak nebudeš chodiť nikdy a na rovinu povieš že nechceš tak sa môže stať že budeš z kolektívu vyčlenená.
Však dá sa posedieť aj hodinu vypiť jednu kávu a ísť si po svojom.

autor
25. sep 2023

Mám skrátka len tu jednu kolegyňu, s ktorou sa rada stretnem aj pomimo. Ale ostatní skrátka... mi stačia aj cez deň. Nerátam tam teambuildingy, na ne chodím.
Ale mám pocit, že po práci mám už len nejaký obmedzený čas a nechcem ho zase ťažiť vecami spojenými s prácou. Prácu mám psychicky náročnú.
Je to naozaj ťažké pochopiť, že človek chce mať čas aj na svoje? :(

domkakvet
25. sep 2023

Chod iba raz do mesiaca.

martinkatinka
25. sep 2023

Tak nechodievaj. Vzdy im povedz, ze nejdes a hotovo.

autor
25. sep 2023

Tak ste ma nepotešili dievčatá :/ Neviem prísť tomu na chuť stretávať sa aj po práci. Keď tam trávime toľko času. Preto som hľadala nejaké riešenie aby konečne pochopili, že sú aj ľudia spoločenskí, ktorí športujú, majú vlastné záľuby, kamošov a stačí im skrátka v práci to, že majú fajn kolegyne, prehodia pár slov, ale nepotrebujú sa ešte stretávať mimo to. :(

koniarova
25. sep 2023

Raz za čas by som isla.

simca06022011
25. sep 2023

tak ale raz za cas nie je kazdy tyzden,ani dva.. zbehla by som tak raz za mesiac na kavu a vybavene :D

tamitamitami
25. sep 2023

Ber to ako investíciu do dobrých vzťahov. Jasne že nemusíš chodiť každý týždeň (ani ja by som tak často nechodila), ale raz za mesiac by som kľudne posedieť na chvíľu šla.
Nikto ťa donútiť nemôže ale zbytočne to môže spraviť priepasť medzi tebou a kolektívom keď povieš že s nimi nechceš tráviť žiaden čas mimo prácu.

cina1
25. sep 2023

netrav svoj volny cas s ludmi, s ktorymi nechces

0silvia0
25. sep 2023

Mam to tak ako ty, len s jednou kolegynou chodim von, hlavne do kina. S ostatnymi nemam zaujem utuzovat vztahy mimo pracu. Ja to robim tak, ze si udrzujem odstup. Mna hlava boli ked som s viac ako jednym clovekom. Vsetky snahy jednoducho odmietam.

vlastnynazor
25. sep 2023

Nepomozes si - aktualne je taka doba, ze ked je "norma" sa stretavat, tak ta budu stale volat. A zrejme pre zachovanie dobrych vztahov sa obcas budes musiet obetovat a ist s nimi. Zenati tieto spolocne sedenia vyuzivaju ako "ospravedlnenky", aby nemuseli byt pri detoch a mohli sa bez obmedzeni spolocensly unavit, mnohi slobodni nemaju kamaratky, kamaratov, tak su radi, ze maju s kym travit volny cas. A "najlepsie" je sutazenie, ked ine oddelenie islo tam, tak snad nie sme horsi a pojdeme tam po robote i my. Ked vedlajsie oddelenie ma vzdy po akciach (kt.robia vramci svojej pracovnej naplne) zvysne obcerstvenie, tak predsa nie som horsi a teda ako veduci/veduca donutim svojich ludi piect/pripravit obcerstvenie vo volnom case a doniest to povinne v urceny den v mesiaci do roboty (volakedy to bolo, kto chcel, teraz kvoli teamovosti sa to robi na "objednavku" nadriadeneho)...
Zazila som tiez take "sudrzne timy", kde vacsina nechcela pit doma sama, tak stale niekam chceli chodit po robote. Teda hlavne ti extrovertni bez skutocnych kamaratov ako i zenati a ked sme sa par z nas nezucastnovali, tak sme mali znizene odmeny.

malaopicka
25. sep 2023

Povedz narovinu. Ja som tiež otvorené povedala, že aj napriek tomu, že kolegov mám rada a vychádzame dobre, sú pre mňa len kolegovia. Nemám záujem sa s nimi stretávať mimo prácu v žiadnom prípade a všetci pochopili - nikam ma nevolajú, mám pokoj.

nika23t
25. sep 2023

Ja by som proste nešla. Povedať, že sa s nimi cítiš fajn, ale máš svoj program, voľného času malo a musíš si aj svoje poriesit. Načo sa trápiš, že Ta stále volajú? Oni volajú, Ty odmietni. Bodka. Nie si povinná vysvetľovať a už vôbec nie si povinná ísť. Ani na chvíľu, ani občas. Ja by som nešla.

poppy22
25. sep 2023

a to oni maju tolko volneho casu?...je tam riziko,ze ked budu aj po praci spolu,niektore veci,aj pracovne,pojdu mimo teba-takze je dobre sa tam aspon raz objavit,nech vies,o co tam ide...mozno sa tam vselico podozvedas...a aj preto,ze lebo ked bude treba niekoho vyhodit,budes prva na odpis,kedze sef to moze vyhodnotit,ze nemas timoveho ducha..a vies ako to je-ked s niekym chlastas,tazko ho vyhodis...ano,svinstvo,ale tam pomoze zmenit pracu na taku,kde nie je velky kolektiv...alebo sa snazit pozvania usmevom ignorovat,akoby si pocula len muchy bzucat..mozno si to prilis pripustas-pozyvaju,nejdes...ked ta v praci kvoli tomu neodstrkuju,tak si to nevsimaj.raz ich to prestane bavit...

cina1
25. sep 2023

@poppy22 čo má tímový pracovnný duch spoločné s tým, že po práci,keď si človek chce užívať voľno tak ako si predstavuje, tak sa "podriadi" len preto, že je taká doba, že sa to očakáva? akým právom? ja osobne si nepredstavujem tráviť takto svoj voľný čas len preto, že tým akože prejavujem tímového ducha. a to napr. s kolegami bývalými z jednej práce sa stretávame doteraz, ale to nebolo násilne budované...

poppy22
25. sep 2023

@cina1 ale vsak ani ja by som nesla ked nechcem,dokonca to povazujem za obtazovanie...rovnako ako teambuildingy-tie si uzivaju len notoricki bavici a ludia,ktori maju zivot bez prace prazdny.tak musia ako male teliatka vsetko robit spolu a este sa pritom nasilu usmievat...ale jednoducho,ked to niekde takto maju,tak si nepomozes...samozrejme,nikto to oficialne vycitat nebude,ale...

lonely66
25. sep 2023

autorka - ja si seba neviem predstavit stretavat sa mimo pracoviska s ludmi, s ktorymi travim 8 hodin v praci a navyse si s nimi nemam nejak extra co povedat okrem prace 🙂 tiez by mi vadilo, keby ma bez mojho vedomia a suhlasu pridali do FB skupiny. raz tak urobili kolegyne v jednej praci, paradoxne 2 mesiace pred ukoncenim pracovneho pomeru (ten sme koncili vsetky, lebo sme prechadzali potom kazda pod ineho zamestnavatela). asi po tyzdni, co mi vecne chodili spravy cez mess. som sa odtial vyhodila sama. vadilo mi to.
jednoducho im povedz, ze dakujem, ale nejdem. idealne by bolo, keby si mala realne zaluby, pripadne si nieco vymysli. raz priatel, raz rodicia, inokedy aerobic... proste vzdy nieco. nech maju pocit, ze mas nabity program. daju ti potom pokoj.
ak su normalni, bude to v poriadku. ak su uzkoprsi, ano, moze to oslabit tvoju "poziciu" v kolektive. je to hop alebo trop.
ale akoze, ja osobne by som nechodievala, aj keby som tym riskovala ochladenie vztahov a v konecnom dosledku mozno a zmenu zamestnania

heidy222
25. sep 2023

Aku odpoveď čakáš? Buď im povieš pravdu,alebo zakaždým výhovorku, iné riešenie nie je ☺️

janinah
25. sep 2023

Máš tam sedieť nasilu a tvariť sa ako kyslá uhorka,tak ozaj nechoď,to je na takých ľuďoch vidieť....ešte chvíľu toto rob a oni ťa volať prestanu a možno ti to aj chýbať bude.

lonely66
25. sep 2023

@cina1 mas absolutnu pravdu, ale aj
@poppy22 ma absolutnu pravdu.
zalezi na tom, aki su ti ludia, s ktorymi clovek pracuje. ako som pisala vyssie. ak su fakt normalni a zreli, pochopia a nebudu riesit. ak su blbi a nevybureni a ziju len teambuildingmi, ci ako to napisat, tak nevysvetlis.... hop alebo trop 🙂

minenkak
25. sep 2023

Ja tiež nikdy zo žiadnej práce som nikdy nešla,vždy poviem,že ja mám svoj život a viac neriešim,spýtajú sa a odpoviem nie,viac neriešim

zmrzlinka2021
25. sep 2023

Prepáč ale raz za mesiac považuješ za nejakú tragédiu?

zmrzlinka2021
25. sep 2023

@minenkak polovica úspešnej kariéry sú kontakty a dobre vztahy

tykat
25. sep 2023

Nic nevysvetluj, povedz "mozno" a ked neprides tak hadam im pivo neskysne. Ked to urobis viackrat tak ich to prestane bavit dookola ta presviedcat.

minenkak
25. sep 2023

@zmrzlinka2021 ja mám kontakty a dobré vzťahy ale po práci je už len a len môj život

zmrzlinka2021
25. sep 2023

@minenkak hovoríš ako keby to malo byť každý deň