Ahojte, vo februari sa vraciam po RD do prace, tam mi navrhli inu poziciu, lebo moja je obsadena. Moj najväčší problem je,ze sa vzdy snazim kazdemu vyhoviet a velmi si tym skodim a teraz planujem prvykrat stat si za svojim a povedat, ze to nechcem. Kludne si najdem nieco ine. Len ma bude trapit,ze som ich sklamala a blaa blaa, ako to prekonat?🙂
👍👍 treba byť asertivny ...super kniha Keď telo povie nie, od G. Matého ...hľadieť na svoju vnútornú slobodu je najviac čo môžeš urobiť pre seba a svoje zdravie 👍 ostatní to prežijú...veď každý je nahraditelny
@jankamiskova vdaka, knihu si urcite pohladam, mam rada motivacnu literaturu 🙂
Dnes sa praca hlada tazko, obzvlast pre matku s malymi detmi. Takze si radsej dobre premysli, ze preco to, co Ti ponukaju nechces zobrat a ist inde (ak nemas istu inu pracu, tak to nerob). Samozrejme, ze mozes povedat, ze o tu poziciu zaujem nemas, dostanes vypoved a tym to bude koncit. Nie je pre teba jednoduchsie zobrat tuto pracu, vyskusat a popri tom si hladat nieco ine?
@muchotrafka298 ano,ale v tomto meste je fakt vela moznosti,aj ked ano,to ,ze mam dieta tomu nepomáha. Uz som to raz robila a povedala som si,ze uz nikdy viac. Ze keby to mam robit,radsej dám vypoved :D
To si tu pozriem aj ja čo ti poradia. Mám rovnaký problém ako ty.
Nepisala si, ze tu pracu si uz robila. Ak vies, ze Ti nevyhovuje, tak oznam, ze o pracu zaujem nemas. Nemusis mat ziadne vycitky ani vopred sa bat toho, ako budu reagovat. Mozno budes velmi prekvapena, ze Ta nikto nebude prehovarat ani lamentovat. Vela ludi si vopred namysla, ako sa veci stanu a vobec sa to nakoniec nedeje. Nauc sa hovorit nie a pocitaj s tym, ze to nebude pre teba prijemne a budes mnohokrat celit psychonatlaku. Ty ale vytrvaj na svojom, co chces alebo nechces a neber ohlad na to, ako sa bude citit druha strana. Jedine dolezite su TVOJE pocity, nie nikoho cudzieho. Ano, tym ze as naucis hovorit nie kopu ludi "nastves", ale tebe to moze byt jedno. To nebude tvoj problem, ale ich.
Ahoj, keď to bez Teba zvládli počas RD, zvládnu to aj ďalej. Radšej na začiatku otvorené komunikovať, že čo ako chces/potrebuješ ako potom vypadnúť po 3-6mesiacoch, keď už budeš zaručená.
Poznám to, boli sme tak vychovaní, že slovo NIE sa neakceptovalo a ťahá sa to s nami celý život. Treba si uvedomiť, že menej asertívni ľudia doplácajú na Sebeckosť iných, často aj svojím zdravým. Nenechaj sa obmedzovať Sebcami.
@slovakboy som rada,ze v tom nie som sama 🙂
@muchotrafka298 ano,toto co si napisala si hovorim stale. Bodaj by som sa naučila mat v prdeli a mysliet skor na seba. Da sa to naucit?:D
pozri mozno ti to navrhli len preto lebo museli a kaze im tak zakon a vobec neocakavaju ze to prijmes (najma ak vedia ze s tou poziciou mas neg skusenosti) takze normalne im povedz napis email a pod ze nechces tu poziciu a chces sa dohodnut na podmienkach odchodu alebo ti rovno daju vypoved
treba tie veci brat pragmaticky ak to zvladli bez teba tri roky zvladnu to aj po februari a ty si najdi nieco co ti bude vyhovovat
@sasesoe ano,suhlasim s tebou. Ja aj poviem,ze nie, len mam z toho obavy.
@vakatko presne, zdravie mam uz dost dodrbkane,ale mozem si zato hlavne sama svojim prístupom. Kazdemu poviem ano a potom ma to vnutorne zerie.
povedz nie a nevysvetluj dovody a ak bude treba tak znovu povedz nie a nevysvetluj
chce to len cvik
@mamina7070 oni nevedia,ze s nou mam negativnu skusenost. To by bolo na dlhsie vysvetlovanie.Ano,ale mas pravdu.treba sa pragmaticky na to pozriet.
@mamina7070 len ja mam este v povahe, ak nahodou idem povedat nie, ospravelnovat sa, hovorit omacky,preco nie. Proste sa v tom sama motam
tak to prestan robit povedz nie a vduchu pocitaj do desat idealne v cudzom jazyku
@mamina7070 asi radsej do 20 :D
@mamina7070 ale chapes,ja budem mat aj tak este tyDen z toho blby pocit,ze som ich nechala v stichu
A ten pocit nechcem mat. Proste chcem povedat nie a mat na haku.
Naucit sa hovorit NIE je najtazsia vec. Tiez som kazdemu vyhovela a ked som ja potrebovala pomoct, odrazu nebolo nikoho. Tak som si povedala OK, koncim s pristupom kazdemu vyhoviem. Nie hovorim bezne a nie znamena nie. Ziadne vycitky uz nemam. Prisla som takto o “kamaratov” co ma len vyuzivali.
@muchotrafka298 tak to si dobre spravila. Je smutné,ze si im bola dobra len na vyuzivanie. A pamatas si aj na prve nie? Mala si z toho zly pcit
To je mile ze chcem mat na haku🤣 je to jednoduche.. drzim palce..
Ak ti to už navrhli, prečo im to niekomunikuješ už teraz, že to nechceš robiť? Možno by sa dalo ešte niečo spraviť s tvojim pôvodným miestom a "uvoľniť" ho do februára pre teba 🤷. Teraz budeš čušať do februára a potom v prvý deň nastúpiš a povieš, že "nie, toto nechcem robiť"? Nejak mi to nepríde rozumné... Nechceš sa spojiť so zamestnávateľom už teraz po sviatkoch a komunikovať s ním na rovinu už teraz? Pokojne s omáčkami, ale nech vie na čom je? Alebo chceš sa teraz zožierať do februára, že čo bude v prvý deň v robote?
@mikadooo dam im vediet 27.12,ked budu robit,nevoj,zas nie som typ,co hra mrtveho chrobaka a v den nastupu da vypoved. Neda sa to moje miesto uvolnit,bolo mi povedane.
ojebávajú ťa
§ 157 ods. 2 Zákonníka práce
pokiaľ sa zamestnankyňa (alebo zamestnanec) vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko.
Nie, nepamatam si prve nie, nebolo to pre mna nic podstatne, co by som potrebovala ako milnik do dalsieho zivota. Jednoducho som na vec, co po mne bola pozadovana, povedala NIE. Jasne a nie ze mozno alebo rozmyslim si. NIE znamena u mna vzdy len NIE, nic ine. Tiez som mala strach, ze ako to ludia zoberu. Zobrali to zle, lebo na to neboli nauceni. Ale moj problem to nebol. A nie je ani teraz. Pokial nieco nechcem spravit, som postavena do mne nie komfortnej situacie, poviem NIE nespravim, nevybavim, nepojdem tam. Slusne, ale tak, aby bolo jasne, ze to myslim vazne.
@rozculena mas pravdu, ak sa jedna u autorky o RD, nie MD. Vela zien to nevie rozlisovat a vznikaju z toho nedorozumenia.
@muchotrafka298 neviem,či ona má rd alebo md,toto ide mimo mňa.........
Oni samozrejme ocakavaju,ze poviem áno a nastupim.