ako bojovat pred clovekom ktoremu nedavaju sance a tvarit sa ze este ma sancu
mam pocit ze sa zblaznim :(((((((((((((((((((((((((((
par mesiacov dozadu nic nebolo a teraz umiera
nevladzem
Spoj sa s Plamienkom. Poradia ti, ako slová voliť.
@koniarova musimet pozriet dakujem
Preco sa tvarit, ze ma sancu? Kolko ma rokov? Aky stav? Vie o ochoreni? Nevie? Vie ake ma prognozy? Prisposobit cloveku a okolnostiam, niekto nepotrebuje falosnu nadej, iba doprovod, byt tam a pre neho vo vsetlych fazach, ci je to hnev, ci smutok, bolest, rezignacia, iba tam byt, niekto zas potrebuje a chce byt sam, dopriat, vysoko individualne, urcite oslovte plamienok
Normalne, tak ako predtym. A hlavne jeho nedeptat [pochybujem, ze jemu to povedal niekto z mosta do prosta. Aj ked je to neprofesionalne, a stava sa]. Psychika je zazracna a robi hrozne vela, pokial on to sam nevzda, tak aj so zlymi prognozami tu moze byt dlho.
Tiež môžem len odporučiť Plamienok. Je mi to veľmi ľúto. Niekedy sa pred smrťou človeku výrazne polepší. Prípadne ak nemá bolesti je ochotnejší veriť, že nezomrie, že sa vylieči.
Prijať realitu. Aj ten človek potrebuje prijať realitu.
Ak ten človek nemá ovplyvnené kognitívne funkcie tak si uvedomuje realitu, cíti či je to lepšie, horsie, lekári s ním predsa konzultujú výsledky
Dávať niekomu falošne nádeje? Robiť z neho hlúpeho?
Svokra zomrela na onko ochorenie, pred svojimi deťmi a nami nevestámi ci vnúčatami nirmalne hovorila o tom, že odchdza, že je za nás vďačná a teší sa z nás
Pred svokrom? Musela klamať, tvrdiť, že je všetko lepšie, hovoriť čo budú robiť keď sa vráti z nemocnice ….musela, on to nedokázal prijať že je chorá
Je to brutalne tazke. Ale sance a nadeje nedavaj,len bud s tou osobou. Ja som toho tolko chcela povedat a podakovat sa za vsetko,no vzdy som mala taku gucu v krku,ze som nedokazala ani slovo povedat. U nas to bolo tak,ze bola priputana na lozko,ale keby mohla ist von,zobrala by som ju na vsetky miesta,ktore este chcela vidiet. Je to pre teba cerstve,takze sa musis spamatat a prijat to. Je to obrovsky sok. Ak to nezvladas,oslov organizacie alebo onko psychologa. Oni ti poradia ako komunikovat s chorym
Povedat cloveku pravdu! Aby nalozil so zostavajucim casom podla svojich predstav. Nie podla predstav rodiny.
Liga proti rakovine má on line poradňu, skús s ich nakontaktovať
Komunikovať otvorene a úprimne....
Vies co? Pred rokom sla kolegyna do nemocnice. Jej svokra u nas pracuje tak sme sa pytali co a ako. Tiez z nicoho nic sa jej zhorsoval stav, my sme jej hovorili ze ved dobre bude, dostane sa z toho je mladá má pre koho bojovať a ona sama povedala ze ona sa domov nevrati. Tak aj bolo, len ona zomrela v nemocnici
Niekedy je dobré veriť na zázrak. Moja mamka verila na zázrak, modlila sa...bola tu s nami ešte takmer 2 roky. Keď mi lekárka oznámila, že je už koniec dnes, o týždeň alebo o mesiac...nepovedala som jej to...aj keď to z môjho hlbokého smútku cítila. Ešte v ten deň sme zavolali kňaza. Na ďalší deň prestala rozprávať a tlak išiel rapidne dole ...4 dni bojovala, veľmi nechcela zomrieť...bolo to ťažké. Snažila som sa jej dať lásku do konca. Mne pomáhali modlitby. Modlila som sa a spievala chvály. Takýto človek chce prítomnosť a lásku...to je to čo môžeš dať.
Mozno by bolo treba sa zacat bavit o tom, ze to nedopadne. Ak ide o mladeho cloveka, kontaktuj Plamienok
@danieli lebo by to vzdal hned. ty by si povedala svojej rodine ze umieras? prepac
@danieli falosna nadej nie ale zaobalena. samozrejme vie ze je tam riziko no ...lekara sme upozornoli ze nech enhovori pravdu a on ze OK rakovina
@bloger chcu dopovat morfinom
@pecatica presne preto som sa pytala ako ja mam vnutorne bojovat voci tomu aby to na mne nevidel. snazim sa plakat prechadzat proste vsetko mimo pritomnost ked sme tam
@janulik2008 hrozne, mladi ludia deti by nemali umierat, umierat sa ma na starobu :(
Lekar sa preriekol? A kolko rokov ma tento mlady clovek? Do 18? Do 30? Kolegyna ma syna, ktory prekonal rakovinu vo veku 16 rokov, ani dieta ani dospely, ale vedel pravdu, vsade bola s nim, vzdy ako sprievod, vsetko zdielali, strachovali sa, vysledky zle a horsie, ale dnes je tu, zdravy momentalne, tiez pracovali s plamienkom, nikdy nevies ako clovek zareaguje na diagnozu a prognozy, psychika je silna, ale zatial mam vzdy pocit, ze cokolvek to je, zvlast ak prezitie nie je mozne, ta osoba o tom ma vediet a teraz nemyslim malicke deti, ale uz nad 10 rokov podla mna, primerane veku vysvetlit, mozno ani sa v tom nerypat, nezahlcovat informaciami, len pravdivo primerane veku odpovedat na polozene otazky
@danieli nie ale je dost neempaticky a bojim sa aby nepreriekol. po 30tke
Ty si tu už písala však?
Ale veď ten človek vie že je na onkológii a ak mu majú další nález, zvyšujú chemo, alebo odložia pre zlý stav operáciu….tak ten človek chápe že je to zle
Veď aj keď sú na chodbe a čakajú na vyšetrenie či chemo tak oni si medzi sebou rozprávajú svoje poznatky
A každý jeden z nich si hľadá na internete info o svojej diagnóze
PS vy lekárovi nemôže prikázať aby mu nepovedal pravdu, to vám len prikyvol aby mal od vás kľud
Bude to pre teba ťažké, nebudem ti klamať. Viem aké to je neplakat a tváriť sa pred ním ze bude všetko ok. Človeku ide srdce puknut. Prežila som to. Až do konca 😢
Prajem ti veľa síl ❤️
@pribinak nie nehovoria vedia ze na chemoterapiu ani nepride mozno rad :(
@bielasovicka je to hrozne tazke. hlavne ked pred polrokom cloveku nic nebolo nechapeme doteraz.
Onko pacientovi nikdy nehovorte, ze to bude dobre🙄. Bez ohladu na to, v akom stadiu ochorenia sa nachadza.
@guudy prečo nie? Keď viete, že umiera. Ale on to nevie.Nikdy by som to takému človeku nedokázala povedať. Nemala by som srdce.
Skús ešte raz a pomalšie.