Ahojte. Rada by som si prečítala vaše skúsenosti so svokrami ako babičkami. Ja mám skvelú svokru, vždy som s ňou mala dobrý vzťah, nemožem naňu povedať zlé slovo lebo vždy nám pomohla a som jej za veľa veci vďačná. ALE. Odkedy sa nám narodilo dieťa pokazil sa mi vzťah k nej. Myslela som si že tak ako svokra bude aj skvelá babička. Lenže nieje to tak. Je to babka ktorá príde raz za čas (rozumej raz za 2-3mesiace) na max dve hodky sadne si vypije kávu poklebetí a ide preč. Žiadna pomoc, kočíkovanie, hranie s vnúčaťom, ihrisko, žiaden vzťah nič. Je mi to strašne ľúto a neviem jej odpustiť že takto ignoruje svoje vnúča čo vytvára bohužiaľ aj zlý vzťah medzi nami ako rodinou (aj manžel je z toho veľmi smutný). Nerozumieme tomu obaja kde je problém.
Ešte dodám že svokra už dlhšie nepracuje ale je stále aktívna žena.
Ako to máte vy?
ale babka nie je povinna chodit kocikovat, ona si svoje deti odchovala
@barbie79 ved ona nepíše ze je to jej povinnosť, ale teba by nemrzelo kebyže vôbec nemá záujem o vnúča?
Ja mam super svokru a môj syn ešte lepšiu babku aj starú a tiež by ma mrzelo kebyže naši rodičia sa nezaujímajú o syna.
Vzťah si pokazila tvojím očakávaním... Moja svokra-babka si svoje vnúčatka užila koľko chcela. Nič som od nej nečakala, vnúčatka mala rada, užila si ich iba pár rokov, mňa moc nemusela. Mali sme taký neutrálny vzťah. Dnes som už ja svokra-babka, mám zatiaľ jedného vnuka, s ktorým som žila v jednej domácnosti od jeho narodenia do cca jeho 6-7 rokov, takže sme boli spolu stále. Ďalšie vnúčatka si budem užívať, vtedy a koľko ja budem mať chuť. Tvoja svokra možno nie je materinský typ, treba ju brať taká aká je.
Moja je na dochodku a miluje travit cas s vnuckou. Chodia na ihriska, maju krasny vztah. Par x do tyzdna sa prida k nam von alebo ju zobere sama. Niekedy ma blbe reci, preco nerobim toto tak a tak, ale jednym uchom dnu druhym von :D kazda mame svoje muchy 😅
mám dospelého syna a veru tiež sa nechystám opatrovať vnúča - to ani náhodou.
možno len v prípade núdze - napr. Pn dieťaťa , ale inak žiadna opatrovateĺská služba nebudem.
moja svokra? tiež mi rovno povedala že žiadne opatrovanie nehrozí, mala 5 detí a o deťoch nechce ani počuť.
@janettdamian Je snáď niečo divné na tom očakávať alebo myslieť si že babka bude chcieť byť s vnúčaťom? Zase sa netvárme že by vás to nemrzelo keby babička viacmenej ignoruje vnúčatko.
Moja je rovnaká, ale keď som bola tehotná rovno mi povedala že skôr starký má rád malé deti nie ona, takže som od nej ani nič nečakala.Byvame v rovnakej dedine, mimo toho keď majú deti sviatok nikdy neprišla len tak ich pozrieť, ale muž tam chodí s nimi často, ale zase keď potrebujeme postrážiť postráži vždy, nikdy sa nestalo že by nás nechala v stychu ani ona ani svokor
Vy k nej chodíte? Respektíve stretávali ste sa predtým častejšie? Alebo taká bola vždy len ste dúfali, že sa kvôli dieťaťu zmení?
A skusila si poziadat o pomoc? Ved mozno raz za cas neodmietne. Niektori ludia sa netlacia ked ich o to neziadaju. Ja to chapem.
Máme to tak s oboma babičkami. Vychádzam dobre aj s mamou, aj so svokrou, obe svoje vnúčatá ľúbia, ale ani jedna si ich nebráva, ani sa s nimi nepríde pohrať. Mrzí to aj mňa, najmä kvôli deťom, že so starými rodičmi nebudú mať vzťah.
@januska12323 navštevovali sme sa pravidelne. Svokra vždy aj túžila po vnúčati. Veľmi sa tešila. Ale keď sa narodilo tak zrazu záujem opadol.
Nedavno u nás bol manželov otec, stretávame sa tak raz za rok, dva, bývajú v zahraničí, každý deň si voláme cez Skype. Takže keď tu bol, deti hneď okolo neho, skákali po ňom, bláznili, vzal ich von na dvor, hrali futbal, boli na zmrzlinu. Večer I'm čítal rozprávku. Nechceli ho pustiť domov. Bol len na víkend. Uvidíme sa zase v lete. Ideme my k nim. Svokra je zase iná, ona je taka panička, keď tu bola naposledy, to bolo minule leto, tak deti k nej ani nechceli ísť, ona len sedela, klebetila, píla kávu, sem tam sa k nim ozvala štýlom že pod tu, dáme si spolu kávičku 😁 keď som jej povedala, že babka, zober nás na ihrisko nie kávičku, tak to od ignorovala radšej 🤣
Moja mama zase vie zaujať, ale už je staršia, tú šetrím zase ja. Ale keď k nej idem na kávu, plánujem tam byt tak 30 minút a je z toho celý deň, lebo deti nechcú ísť domov od nej.
@deti95060810 uz teraz mi je ľúto vašej buducej nevesty a syna, aby sa museli doprosovat o opatrenie vnúčat, pričom ste doma...
Nejde o to aby ste robili opatrovateľskú službu, ale asi každého zamrzí takýto prístup rodicov
Ja som vďačná mojim rodičom, starej mame a aj svokrovcom že kedykoľvek nemali problém postrazit alebo si sami pýtali deti k sebe... A dodnes tam chodia rady... Aj na noc a užívajú si to aj deti aj stary rodicia
@really8 Očakávať môže, nehovorím, že je to divné. U nás tiež druhý starý rodič "ignoruje" vnúčatá. A prijala som to ako fakt, že to tak má, že mu proste "nesadli", nemá záujem. Ale vzťah som si kvôli tomu nekazila. Je to proste o nastavení človeka, buď sa budem trápiť tým, čo neviem zmeniť, alebo to príjmem tak ako to je.
@janettdamian neviem no. Mas zvlastny postoj. Ja si zase neviem predstavit mat dobry vztah s niekym kto ignoruje moje deti. Nedokazala by som sa tvarit ze sak neva nic sa nedeje.
Možno sa bojí odmietnutia,že by si vnúčatko im nedala na samostatné kočíkovanie,prechádzky apod.len starí rodičia a vnúčik.
@deti95060810 myslim ze tvoj syn ta pozna dostatocne aby ta o to ani neziadali 😉
ak ty nechces mat vztah s vnucatami (ano vztah sa buduje kontaktom) je to tvoja vec, vnucata preziju aj bez teba casom ta budi aj tak ignorovat
@deti95060810 neviem ci opisujes rovnakú situáciu, ako autorka. Myslím, že ona ma na mysli to, že sa vôbec ani ne prihovorí, nevezme na kolená, nepoukazuje v knižke, nechytí za ruku vonku na prechádzke.
Tak iné je povedať svokre, na tu máš deti, choď s nimi von, a iné, keď to dieťa sa snaží babku zaujať, ukazuje jej hračky, "varí kávu" vo svojej kuchynke a babka len hučí, pije svoju kávu, ignoruje. Ako keby bola na stretnutí v klube dôchodcov, žiadne deti nikdy neexistovali. Dopije a ide preč.
@babababka toto nie. Veľakrát sme sa jej spýtali či by nechcela ale vždy bolo milion dôvodov prečo nie.
Moja svokra je vo vseobecnosti dobry clovek, avsak vztahy k vnucatam tiez nebuduje, chodi iba na oslavy mozno 4x za rok, byva od nas 10min autom. Je mi to luto skrz deti, ja mam so starymi rodicmi nadhernych vela spomienok...v konecnom dosledku casom bude tratit najma ona a ciastocne zial aj deti :(
A prosim nepovysujte travenie casu s vnucatami a budovanie vztahu na POMOC rodicom - velmi nespravne pomenovanie. Vsetky vztahy sa buduju kontaktom, zaujmom, nielen stary rodic-vnuca, to nie je pomahanie 🙏
@smiling89 súhlasím. Ja nepotrebujem pomoc s dieťaťom. Viem sa oňho plnohodnotne postarať. Skôr mi je ľúto toho vzťahu - a ten sa nevybuduje z gauča.
Mala som dobru svokru, nezasahovala nam do zivota, ale nebola typicky matersky typ a synovia to citili. Moja mama bola 300 km daleko a pomohla viac v ramci moznosti. Ja budem urcite napomocna, ale tiez mam svoj vlastny zivot a pracu. A ked to tu tak citam, svokra byva zla aj ked sa stara a ma zaujem, neveste to vadi. Takze je to vztahoch..
Moja úplne super, malého miluje ako svojho, rada s ním trávi čas, veľa mi pomôže. Nemôžem povedať nič zlé 😊
Moja svokra je super, tiez aktivna, rada postrazi, ale zase nie stale. To od nej necakam. Som rada, ze je ochotna ked naozaj treba.
Už nás žiaľ opustila, tak si užila malú len necelých 2,5r. Dcérku mala veľmi rada, na návštevy nechodila veľmi často, skôr ju priateľ s malou zvykli vytiahnuť na prechádzku (on bol na rodičovskej, ja v robote). Priateľova mama mala už 75+, úplne mi stačilo, keď prišla na kávu alebo sa pridala na prechádzku 🙂. Dcérka si s ňou vzťah vytvorila aj tak, doteraz “ide zavolať babičke”.
Moja svokra sa o nas a svoje vnucata vobec nezaujima. Mam 6 a 3-rocneho syna, nekocikovala ani raz a ani raz ich nevzala na ihrisko. Ked sme k nim prisli naposledy, pocula som,ako svojej znamej do telefonu hovori- “Aj som rada,aj nie,ze tu su, ale budem radsej,ked zajtra pojdu domov.” (Boli sme tam asi po 3mesiacoch)…takze tolko. Nemam ziadne ockavania,len smutok v srdci za moje deti
Moja svokra je mŕtva, rovnako moja mama. No moje deti si obe užili, kým sa dalo. Ani jedno moje dieťa nie je plnoleté. No k veci - svokra bývala blízko, neraz deti postrážila na dve hodinky (maximálne). Spravidla som tam bola s deťmi aj ja, mali záhradu a dvor. My nie. Tak sa tam deti chodili vyšantiť+zároveň bola svokra spokojná, že ich vidí. Keď mala dcéra asi sedem, pýtala sa k nim spať. My sme nič nepotrebovali, boli sme doma. Iba malá túžila spať u babky! Odmietli ju. 🤷 Ona (dcéra) bola zvyknutá, že sme chodili k mojej mame. 200km, na týždeň - dva. V lete. (Bola som na MD.) Tam sme chodili podľa možností. Keď som potrebovala a mama mohla, prišla pomôcť. Dnes by som ktorúkoľvek z nich rada pozvala aj iba na tú kávu. Skús si to premyslieť celkovo. A zamysli sa, či ty vieš niečo zmeniť. Ak nie, venuj sa svojim deťom ty na 100%. A svokre podaj kávu a zvyšok sa bude venovať tvoj muž/jej syn.
Mŕtve.
Ja budem raz lepsia. To je cele co k tomu poviem. 🙂
Moja svokra je veľmi zlatá a mam s nou dobrý vzťah aj po narodení deti . Je super babička aj svokra.