Aké má byť manželstvo?

17. aug 2024

Ahojte,ja ani neviem kde mam zacat…
Mam manzela,s ktorym som 11r (3r manzelia),mame 3r syna..a neviem ci nas vztah ide pomaly dole vodou alebo to ma vacsina parov takto..
Manzel je o 10r,starsi odo mna a v poslednej dobe nepocuvam nic ine,len ako sa stazuje,co ho boli (ma 41r),a mne to uz ide na nervy,pracu ma tak stredne narocnu,rano vstava uz o 5,preto ked pride domov je utahany,obcas si musi pospat..v domacnosti pomaha minimalne a synovi tiez..volam ho na ihrisko,jemu sa nechce,s malym sam nepojde..
Druhe dieta nechce,neciti sa na to. Ja neviem,ci uz ja mam toho plne zuby alebo co..mam chut rozviest sa,uz ma nic nenaplna..mozno som znechutena,ze nechce to druhe dieta neviem..ani neviem,ci som stastna a co cakam od tejto diskusie🙄

ukgirls
17. aug 2024

ja mam kratko po 40 ale tiez ma vsetko boli 😀 zmena pocasia a ja umieram, bolia ma krize svaly vlasy nechty,co som bola spolocenska uz ludi neznasam a to doslova a pri predstave dalsieho dietata by som sa radsej odstahovala na opusteny ostrov... 10 rkov je rozdiel,kt si ludia na zaciatku neuvedomuju.. ale tak ako kazdy aj ja kazdy den cakam az ma to prejde a chytim druhy dych :-P

autor
17. aug 2024

@ukgirls vazne? Tak je mozne ze to po tej 40-ide dole vodou😀ja netvrdim,on je dobry muz,mam pri nom vsetko,len toto co som napisala ma stve

deti95060810
17. aug 2024

ani sa mu nečudujem že nechce druhé dieťa po 40 tke.... už prvé mal pomerne neskoro.

ukgirls
17. aug 2024

mas 31 j a som cca v tom veku rodila prve aj posledne dieta .. dnesna doba ide ruchlo napred , klima vonku , zle spravy v tv vsetci sa vsade ponahlaju .. to vsetko ma vplyv.. skus nanho pomaly - zavadzaj nove veci skus ho z toho gauca dostat .. nechaj dieta niekde u znamych a spravte si vecer vo dvojici bez rozoberania domacnosti ... skus mu pomoct a ak nepomoze hold dajte si pauzu

marca12
17. aug 2024

Ano,ide to po 40tke dolu vodou. Mna tiez vsetko boli,ale nestazujem sa okoliu. Skus manzelovi vysverlit,ze chapes jeho bolesti,ale nemusi ta denne o nich informovat.

stellarstar
17. aug 2024

Mam 44 r, opotrebované oboje bedrové kĺby od 20ky, kv pár DG unavená ( myslím všeobecne veľká únava ), mám psychicky a fyzicky náročnú prácu, do toho problémy s nespavosťou atď atď a keď dôjdem z práce som total vyštavená. Môj ma 55 r, ma menej fyzický náročnú prácu a je relatívne OK na tom je unavený ale nie ako ja. Ale ani slovo na mňa nepovedal. Takže ú každého bude inak.

eliska13
17. aug 2024

S pánom Bohom toto počúvať ešte roky.A čo ho boli veď je mladý človek.Co ho vlastne baví a má z niečoho radosť?Je to veľký vekový rozdiel a možno má takú náturu sťažovateľsku😂

nika23t
17. aug 2024

Asi taky stereotyp, podľa mňa si týmto prejde takmer každé manželstvo. Nemyslim, ze druhé dieťa by to spravilo, skôr skus investovať čas do vás dvoch. Skuste opäť "rozpalit oheň" na nejakom víkendovom pobyte, dopraj mužovi masaz a pod. A ze sa sťažuje, to môže byť vekom alebo povahou.

gribka1
17. aug 2024

Dnes každého niečo bolí bez ohľadu na vek. Ale môžu to byť aj výhovorky. Vstávanie o 5 nie je nič. Skôr to kedy ide spať. Ani vekový rozdiel 10 rokov nemusí nič znamenať. Záleží aj od povahy a genetiky. Niekto sa v 40 cíti starý, niekto sa cíti dobre aj v 70.

bublinka1426
17. aug 2024

aj ja mam po 40tke a ver z ema vsetko boli.

bublinka1426
17. aug 2024

@gribka1 ok vsak uvidis neskor ;) ale ranne vstavanie je riadny zahul a po 40tke ceresna na torte.

simona20201309
17. aug 2024

Tak sa tu stretli nejaké babičky či čo...
Nepocuvaj to. To je nejaký zvláštny životný štýl keď už po 40tke sa citite že to ide dolu vodou pre boha.... čo budete hovoriť po 50tke???
Ja sa ani zďaleka necítim aby to malo ísť dolu vodou a ručím ti, že to nie je vekom. Môj ex bol v 27r ako starý uboleny dedo. Teraz mam muža po 50tke a prisaham že za ním nestíham. To ze je tvoj muž lenivá hnida nemá nič s jeho vekom. Prečo mu dávaš na výber? Na to ihrisko pôjde a hotovo...
Netolerovala by som mu jeho lenivosť.
Ale to ze.nechce druhé dieťa, to by ma asi dosť mrzelo.
Nemá depresie? Sex vám klape? Je to dosť na nič takto žiť ešte ďalšie roky. Asi by som mu vážne dala ultimátum.. bud niečo so sebou bude robiť alebo nech si ďalej hnije sám. Ty mas 30? Ja mam tesne k 40 a necítim rozdiel keď som mala 25, nebyť tých pár kíl navyše. Jedine čo si už netrúfam je mlynské kolo a chodza po rukach.

gribka1
17. aug 2024

@bublinka1426 Hovorím to z vlastnej skúsenosti. Nenávidím vstávanie. O 5 už fičím,nie že vstávam. A jedine čo pomohlo, chodiť skôr spať. A potom to ide bez výhovoriek. A som staršia od teba😁

autor
17. aug 2024

Nezvykol sa takto stazovat..az doteraz a fakt uz mi to liezlo na nervy to jeho stazovanie,ale asi to tak ma vacsina..ale v poslednej dobe je unaveny,nic sa mu nechce,do vsetkeho sa musi nutit..kazem mu ist na vysetrenie a on nema cas..podla mna mu chybaju nejake vitaminy alebo co,nebyval takyto

tomcimka
17. aug 2024

Od narodenia oboch deti máme u nás doma zavedené pravidlo (ja som ho zaviedla🤭): keď má muž voľno t.j.vikend, sviatok a po príchode domov z práce ma on na starosti deti až kým nejdú spať. Sem tam niečo urobím okolo detí (večerná hygiena atď.). Aj keď ide von niečo robiť,tak mu deti poobliekam a idú s ním. Samozrejme,že dohľadam z balkóna napr.keď kosí, polieva... Ak nemá nič na robote,tak ich berie na bicykel, na ihrisko....A to ma môj muž trochu viac ako tvoj a deti majú 4r. a 2r. U mňa by výhovorky neprešli,že ho niečo bolí a že musí ráno vstávať. Tolerujem a beriem ohľad ak vidím,že mu tlak vyskakuje. Vtedy vyberiem deťom spoločenské hry, puzzle...

gribka1
17. aug 2024

Niečo za tým bude, ale nie to čo vraví.

janinah
17. aug 2024

Idem písať čo všetko zvláda môj 69 r.manzel? Radšej nie.prides mi ho ukradnúť 😜
Tvoj muž je jednoducho lenivý.samozrejme oddych treba.ale 41 r je mladý chlap prepanakrala.Moj mal v Tom veku dve malé deti.v jeho 50 pribudlo tretie...a to chcel aj štvrté 😃
Kamoška sa cez covid rozviedla.chlap šiel do dôchodku.prilepil sa na gauč a život skončil...a rečami ju tak ťahal dolu.zw to sa už nedalo vydržať....je rozvedená pred 60 tkoy a kvitne.
On na gauči kdesi v podnájme...

autor
17. aug 2024

@gribka1 a co? Milenka?😀tu nema isto

mane01
17. aug 2024

Ja mam po 40 a citim sa lepsie ako v 30tke! Vsetko je v hlave a nastaveni. Konecne mam velke deti a cas na vsetko, na co som v tej 30tke nemala. Tak pls, damy, nerobme z 40tnikov dedkov!

gribka1
17. aug 2024

Všeličo, nebaví ho takýto život, problémy v práci, nemusí mať milenku no môže sa mu nejaká páčiť. Ale skôr som myslela, že si myslí, že po 40 skončil život alebo sa nemá na čo tešiť. No zistiť čo trápi jeho dušičku. Lebo ak bol aktívny a teraz sa mu nič nechce, tak niečo v tom bude.

atinkaa
17. aug 2024

@autorka ahoj, je to velmi zaujimava otazka, nielen s ohladom na to, co prezivas ty, ako sa prejavuju rozdiely ale aj vseobecne.
Myslim, ze ludia spolu o tom malo hovoria. Obcas ma prekvapi ako velmi ''neuvazene'' a teraz to, ani ty a ani nikto dalsi neber v zlom vstupi do manzelstva (ako ano, chapem, ze do vztahu), ale do manzelstva s detmi a uplne inou dynamikou celeho.

Lebo cosi ine je chodit spolu, byt spolu a ine zit spolu - mat spolu zavazky - vychovavat deti, splacat pozicky/hypoteku.

O tom by asi ludia spolu mali hovorit. A nie je to tak. A teraz co s tym. Stale sa da zacat, stale sa da spolocnu komunikaciu pestovat, nemusis hned niekam utekat. Ludia vo vztahu by sa mali vediet podporit. Teda mozno legitimizovat unavu aj to, ze sa mu nechce, na druhu stranu vyzdvihnut to, ak sa zaprie a vyberie sa niekam s tebou/ s vami. A pokojne mu to daj precitat. Ved kopa aj lekarov hovori, ze po 40tke je najprirodzenejsia chodza, teda ist do parku, spolu by malo byt vlastne super.
Mozno ho to vzpruzi, preberie, mozno si vytvorite nove zvyky, zmeni sa dynamika toho, ako spolu zijete.
Ale chce to asi rozhovory a asi tiez pochopenie a podporu a mozno potom ocenenie, ked sa cosi take udeje.

Neviem ake to je alebo malo by byt po 40tke, no je to velmi skoro, citit sa starym, myslim si. Ze niektore povolania su vycerpavajuce to je fakt, teraz aj dosledky a zmeny klimy, moze byt...ale inak 40rocny by nemal byt nijako stary. Skuste pozriet doma na vsetko, na stravu, na pohyb, na to, co mate spolocne - v zmysle zaujmov, na to ake mate predstavy. Kopa nasich ludi - a tym myslim Slovakov, je oproti zahraniciu malo aktivna. Malo sa cita, malo sa cestuje, minimalne sa chodi niekam za kulturou a teraz nemyslim jednotlivcov, ktori si to precitaju a zacnu mi pisat ako to maju inak. Skor myslim v globale, priemer. A to je mozno chyba, ktora urobi to, ze sa straca skor zivot a ostava rutina, praca, domov, telka, praca....atd. Skus mu to ukazat, aj nejake fajn priklady toho, kedy je ten clovek do vysokeho veku ''zivy'', obvykle su to ludia scestovani, scitani, so zalubami a ano mozu mi mnohi oponovat, ze asi nechodia v ramci ''kolotoca'' do sluzieb a nepracuju nejako narocne manualne, co je asi tiez pravda, no aj v takej praci, ak si clovek udrzi zaujmy a ludi okolo, to starne inak.

Jednoducho to nevzdavaj a skus mu pomoct nestratit dych, to by myslim mohlo vyjst. Drzim palce!

zuzinka888
17. aug 2024

😱😱 Baby to co sa tu zisiel za "starobinec"? Ja mam 42 a zajtra sa idem ucit korculovat - prvy krat. Citim sa fajn, nic ma neboli, zinem aktivne a myslim ze to je recept na to ako sa co najdlhsie citit fit. Ak nemas svaly nema co kosti drzat po kope a citite sa na rozsypanie. Ale kto vie, mozno zajtra oadnem na zadok/hubu a pridam sa do klubu🤣🤣

eliska13
17. aug 2024

Možno má anemiu posli ho k doktorovi

janickacrazy
17. aug 2024

No tak zobrala si si staršieho chlapa, dlho ste spolu chodili, dlho bol bez dieťaťa, prvé ste malí neskoro, tak už zlenivel, spohodlnel. Ak chodí spať neskoro, tak samozrejme, že je unavený. Aspoň cez víkend ho pošli s malým von alebo nech vás zoberie na výlet. A čakaj, že bude horšie.

veselo_neveselo
17. aug 2024

Teraz je pre manzela najvyssi cas, aby sa zacal o seba starat. Fakt, este ked ma nejaky fyzickejsiu (a jednostrannu) pracu. Musi zacat cvicit, aby vyrovnal tu pracovnu zataz. Jest zdravo, aby mal dost energie; ak ma nadvahu, tak na nej zapracovat.

Ono sa to nezda, ale okllo tej 40 uz fakt treba nieco so sebou robit. Uz to nejde "same", ze clovek nic nemusi ale stale sa citi ok. Nadvaha a zla strava sa uz vie riadne ukazat, a ludia co neboli aktivni, co nesportovali, tak zacnu starnut rychlejsim tempom ako ti co doteraz aspon nieco robili; zacnu byt unavenejsi, bolesti svalov, krizov, unava...

autor
17. aug 2024

Ale ved my na vylety chodime,chodime casto na bicykle, kupeme sa,robi okolo domu co treba,ale nie stale sa mu do toho chce..napr treba kosit a jemu sa tak nechce,nechapem co sa s nim deje..ci z tych horucav alebo co..

mira0611
17. aug 2024

Ahoj, a keby ste dieta dali na 1 den niekam k rodine a sli aspon na 1 dnovy wellness, rano odidete vecer pridete, hej samozrejme najlepsie by bolo na vikend, len to zavisi aj od dietata, aky je typ a ci ho ma vobec kto postrazit.
Mozno kazde 3-4 mesiace keby ste sli sa odreagovat, manzelovi by to prospelo.
Ja mam 37 rokov, syn ma 16 rokov. Vstavam rano o 5tej, ked je skola, lebo synovi ide autobus o 6.15 uz musi byt na zastavke, poviem ti ledva zijem poobede. Keby som tu mala es 3 rocne dieta, poobede asi sa strelim do hlavy.
Mozno, manzelovi by prospela aj masaz.
Ja viem, ani ty to nemas ruzove na maleho sama, aj tebe by ta masaz prospela. 🙂

tundra
18. aug 2024

@mira0611 tantricka urciteee😂😂😂

matapo
18. aug 2024

...ja neviem, už mám síce po 40 ďaleko, deti ešte relatívne malé, najmenší ešte nechodí ani do školy, ale energie mám na rozdávanie. Decká má udržujú, som na ne sama, našťastie ma nič nebolí, žiadne zdravotné problémy nemám, svoju prácu zbožňujem aj keď je psychicky náročná o to viac vítam potom fyzické a relaxačné aktivity. Každý deň s deťmi niečo, prechádzky, bazén, bicykle, kolobežky, cez víkendy turistika, výlety,...ako relax mám čítanie, maľovanie, hranie spoločenských hier s deťmi, prácu v záhradke ( máme malú záhradu pri dome pre radosť kde sa človek nemusí zodrať). Ja by som ďalšie dieťa ešte rada, ale teda viem že to už asi nepôjde, aspoň nie vlastne. Môj ex je na Tom podobne žije síce na míle ďaleko, ten v 45 definitívne zmenil život, odsťahoval sa na iný kontinent, užíva si slobodu, aktívne sa sebe venuje, začal robiť adrenalínové športy, mala na sebe po fyzickej aj procesnej stránke. Energie má až až. Ale....deti nemusí a ani nikdy nemusel ☹ Takže ani u tvojho nemusí byť problém vek, ale že ho to s deťmi hlavne malými až tak nebaví a nechce sa im do aktivít s deťmi. Obdobie medzi 40-50 je jedno z najlepších na užívanie života, financie, bývanie, pracu už človek nerieši, všetko má je zabezpečený po každej stránke, zdravie ešte dobre slúži, človek ma nadhľad a vie už čo od života chce.

milanemila
18. aug 2024

Ja som prekvapena, ako ste tu v 40 viacere jednou nohou v hrobe. To ja sa na to obdobie tesim, uz budeme mat velke deti a zas viac casu pre seba. Moja mama ma buduci rok 60 a zije super aktivny zivot, zidne choroby bolesti atd. Pracuje, cestuje, pomaha nam s vnucatami, sportuje. Takze nie 40 nie je nejaka magicka hranica, kedy to ide s kazdym dolu vodou uz 🙈