52-ročná sestra je vo všetkom veľmi negatívna

8. apr 2024

Ahojte, mám sestru (52r) ktoré je vo všetkom veľmi negatívna. O všetkom už vopred vie že to bude zle. A keď to nie je zle tak si aj tak domysla a zveličuje, úplne všetko robí čierne. Keď sa stretneme vždy pusti na mna všetky svoje problémy. Ona normálne aj keď jej niekto povie niečo čo mysli dobre ona to prekruti na zle. Mna to častokrát tak vyčerpá že mám z toho úzkosti a dokonca niekedy sa pristihnem ako začnem byť po stretnutí s ňou tiež negatívna a paranoidna. Na ulici všetkých naokolo ohovorí za vzhľad. Ohovára ľudí za chyby ktoré ma aj ona sama.
No napriek tomu ju mám rada a nechcem ju určite zo života odstrihnúť.
Máte skúsenosti s takým človekom, dá sa nejak proti tým negatívam obrniť. Alebo skusiť ju nejak pozitívne naladit?

pribinak
8. apr 2024

To bude už asi aj nejaká diagnoza

jana_eyre_2
8. apr 2024

Poznám ľudí čo sú prehnane negatívni.. treba sa stretávať striedmo ak nechceš prerušiť kontakt a brat ich neustále sťažovanie s nadhľadom a chápaním, že ich vnímanie sveta je jednoducho ich nedostatok, ale to neznamená že to tak reálne naozaj je..

Jednoducho, akceptovať že veci vidia z horšej stránky a chcú sa vykecat.. ja to vďaka takému prístupu celkom zvládam počúvať..

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
unicornlady
8. apr 2024

@mk1111111111
Tak ale je pravda, že ak človeku povieš, aby myslel pozitívnejšie, je to vyvíjanie nátlaku. A môže sa ten človek cítiť nevypočutý, jeho emócie ignorované.Lebo on toho v tejto chvíli nie je schopný.
A keby to aj urobil, je to ako "nálepka" na tie rany, ktoré sa skrývajú za tým negatívnym myslením.

Ale chápem, že je to vyčerpávajúce pre človeka.

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jana_eyre_2
8. apr 2024

@mk1111111111 tak keď je niekto frustrovany a ty mu povieš aby nebral všetko negatívne, znie ako znevažovanie a kritika jeho vnímania problému, ktorý on negatívne vidi.. aj keď to tak nemusíš myslieť, druhá strana to tak môže brať.. ľahšie sa počúva kritika keď je človek vyrovnaný a má fajn život, ale ak má niekto pocit že sa na neho všetko valí a je mu z toho ťažko, tak potom mu kritika len pridáva.. tak to proste je..

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gribka1
8. apr 2024

Veď keď ona si ide svoje negatíva, tak jej stále povedz tvoj pozitívny pohľad. Na všetko.

majka36912
8. apr 2024

Aj ty mas taku sestru? 😃
Moja je sice mladsia, ale ako cez kopirak. Obcas je to veru vycerpavajuce. Mne pomaha zachovat pri nej totalny klud. Vsimla som si, ze ked si takto zacne svoje, dobre mi zabera na nu, ked si s nou len sadnem a preberiem situaciu jak u psychologa.
Ked ohovara niekoho vzhlad, typu, ze slovenky sa o seba malo staraju, henta vyzera ako staro, tamta co ma oblecene, tak to otocim, ze bohvie, co by ony povedali zase o tebe.
Ked sa mi donekonecna stazuje na pracu, zalezi, ci to je dolezite alebo blbost... Ak blbost, tak idem taktikou, ze ok, ale ved ja tych ludi nepoznam, preco mi o nich hovoris? Ako sa ta situacia tyka teba? Ma to na teba vplyv? Preco sa takto citis?
Proste vzdy sa jej snazim polozit otazky takeho typu, ze preco sa vlastne trapi takymito vecami, z coho vychadza jej postoj, ci je naozaj dolezite, ze henta si nezladila lodicky s kabelkou a aky to ma dopad konkretne na jej zivot 😃
Ono sa to nezda, ale obcas sa potom pozastavi, ze vlastne riesi blbosti, pripadne niekedy po takychto otazkach sa vymackne, co ju naozaj vnutorne trapi, bo niekedy cloveka daco vnutorne skrie, ale miesto toho, aby to riesil, riesi plno veci okolo. Skus vyskusat a mozno nakoniec zistis, ze ma ine trapenia, len to maskuje tymto negativnym a kritickym sposobom 👍

mk1111111111
8. apr 2024

@jana_eyre_2
@taynee tak, zle sme sa pochopili, ja ho vypocujem vzdy, aj vsetko rozanalizujeme, podporim ho a ponuknem mu inu alternativu, ine riesenie, podla vas je to natlak. Ale viac neviem urobit, ked si on ide stale svoje a este sa aj urazi. Napiste kontretne, ako sa mam este zachovat. Ja s nim travim cas aj tak, aj ked mi to odobera energiu, ale pomoct mu neviem, lebo on to cierne na inu farbu nie je ochotny zmenit.

sonkyp
8. apr 2024

je to sestra, skus jej to povedat, ak mate dobry vztah zoberie to v dobrom, a mozno sa da trochu do poriadku. samozrejme, ty musis vediet ako zareaguje, respektive prijme trochu kritiky. ja osobne sa snazim takym ludom vyhybat, toto nema nikto rad...

jana_eyre_2
8. apr 2024

@mk1111111111 ja nikde nevravím že to je nátlak, vravím čo môže brať ako znevažovanie problému.. iba ho vypocuj a nerieš.. pri niektorých ľuďoch môžeš čokoľvek povedať aj tak to nevezmú ako radu.. ja to proste robím tak - niekto sa sťažuje - ja počúvam.. ak sa ma pýta na názor, tak ho poviem, ak nie tak som ticho, zareagujem len všeobecne.. ak sa sťažuje opakovane, tak správanie opakujem.. ak je toho príliš, tak sa mierne vyhýbam stretnutiu.. ano, sú ľudia čo proste inak žiť nevedia, iba sťažovanim.. sú v bludnom kruhu, keď im niekto povie že sú negatívni hnevá ich to, keď im niekto radi tak to nie je dobrá rada.. tak takých proste len pocuvam, aj tak nič viac nezmozem.. buď svoj pohľad zmenia sami alebo proste budú takí..

mk1111111111
9. apr 2024

@jana_eyre_2 ved ja to robim tak isto, len mi bolo napisane, ze to je natlak, alebo znevazovanie problemu. Pises, ze, ak je toho prilis, tak sa mierne vyhybas stretnutiu s osobou. Vidis, a to ja nerobim. Ja sa stretnutiu nevyhybam, aj ked ma zatazuje, len tiez uz nereagujem, ked on ani vlastne nechce zmenit svoj postoj a pohlad na svet. Ale, vzdy vypocujem a vzdy som tu pre neho. Tu sa nejedna o problem, ktory by ho ohrozoval na zivote, tu ide len o negativitu voci vsetkemu a vsetkym. Je to skor forma jeho zatrpknutosti, s ktorou sa uz nic neda robit, skusam to uz skoro 15 rokob. Tazko sa to pise, mna to aj velmi mrzi, chcela by som, aby si zivot trosku uzival, lebo zivot nam preteka rychlo medzi prstami, ani si to neuvedomujeme