Som príliš úzkostlivá?

h2
13. jún 2015

Milé dámy, prosím o Vaše názory. Môj syn je prváčik v škôlke, má 3 roky a 10 mesiacov. Na budúci týždeň má ísť so škôlkou na výlet autobusom. Ide o celodenný výlet na farmu, ráno odchod, popoludní príchod. Na výlete je zabezpečený obed, ostatné jedlo a pitie má mať dieťa so sebou. Trápi ma hlavne cesta autobusom, z Miloslavova do Lozorna, cez rannú Bratislavu to odhadujem minimálne tak na hodinu a pol. Keď my niekam ideme autom, tak malý je zapnutý v sedačke a teraz má zrazu cestovať autobusom, kde sú síce pásy, ale netuším, ako si ich zapne takto malé dieťa, ktoré navyše ešte nedosiahne ani nohami na zem, či rukami na operadlo sedadla pred sebou. Neviem, ako môj syn túto cestu zvládne, či mu nebude zle, čo bude, ak mu bude treba napr. cikať a autobus nebude môcť práve zastaviť, či počas cesty späť tie malé detičky v autobuse nezaspia, keďže sú zvyknuté poobede spať... možno to preháňam, možno si tu viaceré budete ťukať na čelo, ale zaujímalo by ma, či by ste na mojom mieste dieťa na výlet pustili. Pýtala som sa zopár mamičiek v škôlke, oni deti púšťajú, ale keď sme o tom začali hovoriť, bolo jasné, že ich tieto otázky ani len nenapadli. Budem vďačná za všetky názory.

lilimoni
13. jún 2015

@h2 to je v poriadku, ze mas obavy. Ja moja bola na vylete a neboj, ucitelky nejdu s detickami prvy krat. Ony im pomozu si sadnut a aj zapnut pasi 🙂 syncek bude mat krasny zazitok a bude drkotat pusinkou, ked sa vrati, ze nebudes vladat pocuvat 😀

liebling98
13. jún 2015

@h2 Prosím Ťa, nestresuj. Predpokladám, že učiteľky nejdú na takúto akciu prvýkrát. Pred odchodom dajú všetky deti vycikať.
Môj syn takto minule išiel so škôlkou na výlet do bábkového divadla v inom meste. Na diaľnici sa im pokazil autobus. Prišla po nich diaľničná polícia, deti poprekladali do ich autobusu a odviezli k sebe na centrálu, kde im ukazovali hasičské a policajné autá, premietali im rozprávky, kým pre nich vybavili náhradný autobus. Pre deti to bol ohromný zážitok, ešte väčší ako to divadlo, ktoré nestihli.

janickacrazy
13. jún 2015

@h2 Naši školkari nechodia na výlety autobusom, takže som také niečo neriešila, ale kedže mne nezobrali malého do školky ked sme sa presťahovali, tak som ho vozila každé ráno 2 busmi, čo trvalo asi 50 minút cesty. Zvládal to v pohode, veľmi sa tešil na cestu autobusom a mal vtedy len presne 3 roky, takže si myslím, že tvoj malý to zvládne a určite mu učiteľky zapnú tie pásy, ved sú za tie decká zodpovedné.

pribinak
13. jún 2015

Idu do Abelandu? Aj moj krpec bol zo skolky asi 2 týždne dozadu na výlete v Abelande, boli cela MS aj maličkí prváčikovia.
Decka boli nadšene ;)

lubina
13. jún 2015

@h2 tak nasi skolkari boli vlani na podobnom vylete, tiez cesta autbusom a potom Zoo, obed mali tam....proste podobna situacia. Dcerka mala 4 roky, nepustila som ju. Podla mna maju niektore ucitelky riadnu odvahu ist s takymito detickami kade-tade...a naozaj nevies co sa moze stat. To su podla mna este male deti a ak sa cosi stane, tak chcu mamu....ale ak su na vylete mama tam nie je...je to pre take dietatko iba stres. Mna sa aj ucitelka pytala preco mala nejde...no lebo...nebola zvyknuta chodit zatial bez rodicov, a ani nevies niekto chyti taketo male dieta za a ide prec....ja nie som za taketo vylety daleko od domova pri tak malych detoch....ale kazdy moze mat svoj nazor samozrejme..

gaby21
13. jún 2015

@h2 Jooj, v pohode zvládne, ved nejdu sami, budu mať predsa učitelský dozor, naši už bol,i cesta autobusom skoro dve hodiny a v pohode 😎

aristka
13. jún 2015

Ak by si učiteľky na vylet netrufali nešli by ,hodina a pol cesty ak pôjde predtym cikať vydržia takto state deti v pohode a ak bude treba autobus zastavi ,od pasov su tan učky tak isto od pitneho režimu,ak nechceš aby mu bol zle šupni mu kinedryl rano a či zaspia ,veď si chodila na vylety ,zaspali sme všetci zakaždym cestou z vyletu ...či pustit ,ak maš toľko strachu v sebe ..odpovedz si sama....

h2
autor
13. jún 2015

@pribinak Áno, do Abelandu. Ja už som aj uvažovala, že by sme si tam urobili rodinný výlet, aby malý o nič neprišiel, ale na ich stránke som si našla, že sa dá ísť len v sobotu, dnes sa nám to nehodilo, takže výlet v predstihu už neabsolvuje.
Ja som si vedomá, že to asi trochu preháňam, ale nemôžem si pomôcť, tá predstava, že môj syn takto cestuje na výlet je pre mňa ťažko stráviteľná. 😖

aristka
13. jún 2015

@lubina veď v škôlke je bez rodičov ,na prechadzky chodia bez rodičov ...a ak maju v škôlke problem napr.mala ma fazu trucu ,ti volaju lebo ju nezvladaju...dosť podceňuješ učky aj svoje dieťa

katarinamarkova
13. jún 2015

@h2 3rocne dieta, co chodi do skolky - musi vydrzat hodinu bez cikania....neboj ucitelky su myslim uz dost vycvicene na to, aby ich napadlo dat deti cikat tesne pred nastupom do autobusu
ze sa nezapne? - myslim ze ucitelky ich velmi radi pozapinaju, aby im tie deti nelietali po buse
co ak zaspi? - no a co? kto z nas uz raz nespal v aute ci autobuse, vlaku, lietadle pocas cesty po sediacky.....? 🙂
ak je zvyknuty cestovat autom - nema mu byt preco zle....a urcite dostanete tesne pred viletom nejaky ten letacik ze sacok ci tabletka na cestu pre deti, ktorym byva zle 🙂
este nejake obavy?

lubina
13. jún 2015

@aristka kazdy moze mat nazor...ak je nieco v skolke, tak mi volaju samozrejme, ale som tam do 5 minut. No ak idu 150 km niekde inde, tak tam do 5 minut nebudem....a ked pocujem co mala hovori zo skolky, tak ano, na ten vylet nesla...a neslo viac deti, nie len to moje....mam aj starsiu dceru a ked porovnam skolku so skolou, tak mam dakedy pocit, ze v skolke by chceli od deti viac ako v skole...

h2
autor
13. jún 2015

@lubina Ja to cítim podobne, ako Ty, len ešte bojujem sama so sebou, chcem aj synovi dopriať zážitok z výletu, aj by tým niečo získal, čo sa týka rozvoja samostatnosti. Len ten materinský strach je veľmi veľký. A človeka hneď napadnú všetky tie autobusové nešťastia...
No a to, čo písala @liebling98 mi teda nepridalo! 😀

pribinak
13. jún 2015

@h2 výlet zo skolky ma úplne inú atmosféru ako výlet s rodicmi. Nic sa neboj ;) synátor bude mat pekny zážitok a ty to tiez prežiješ
Ak sa ma stať nešťastie, tak sa to môže stať aj 2 metre od domu

aristka
13. jún 2015

@lubina to mi chceš povedať ,že ti zo škôlky volaju .....a čo mala hovori zo škôlky ,deti narozpravaju aj čo nebolo a prekrutia čo bolo tj jednym uchom dnu ,druhym von a tvariť sa aku dôležitu vec rozprava ,čo je povinnosť rodiča...

lubina
13. jún 2015

@h2 je to podla mna normalne, ze matka sa moze takto citit. Kazda mama pozna svoje dieta najlespie a vie ci to zvladne alebo nie....ale ide aj o tvoj pokoj...predstav si, ze na ten vylet ho pustis a potom budes mat cely den nervy a bolenie hlavy, stoji to potom zato? Ja som malej moje dovody vysvetlila...Mam starsiu dceru, ktora bola na takom vylete a na tom istom mieste ako mala ist mladsia zo skolky, v stvrtej triede na zakladnej skole....preto sa mi nezdalo, ze by tam mali ist sami skolkari, bez rodicov. Ked bol den vyletu, tak som si s malou urobila krasny den, aby aj ona mala nejaky zazitok a ked som sa jej na druhy den pytala, co hovorili deti v skolke o vylete, tak povedala, ze jej najlepsie kamoska povedala, ze sa jej tam nepacilo...mozno subjektivny nazor dietata, ale asi o niecom hovoril

aristka
13. jún 2015

@h2 ak sa takto strašne bojiš ako môžeš mať dieťa v škôlke .... 😒

h2
autor
13. jún 2015

@aristka V škôlke je snáď v bezpečí, nie? Aspoň teda oveľa viac, než v autobuse na diaľnici.

lubina
13. jún 2015

@aristka moje dieta nerozprava hluposti ze jednym uchom dnu a druhym von....a ano uz sa mi stalo, ze mi volali zo skolky, ked jej bolo zle...aj ked ma dieta teplotu, alebo nieco podobne obycajne volaju rodicom, aby prisli po dieta

aristka
13. jún 2015

@h2 mysliš,v autobuse sedi na sedačke ,v škôlke lieta v triede ,kde hrozia urazy ,deti sa handrkuju ,sotia ,potkne na v kupelke buchne o umyvadlo a čo dvor a blaznenie sa ....veď škôlka je ako domacnosť ,kde sa štatisticky stava najviac urazov ,len s tym rozdieľom ,ze ty maš doma jedno ,dve deti a tu je ich 20 na dve učky.....a čisto hypoteticky ,aka je šanca ,že vodičovi pride nevoľno na dialnici a zide s nej ...miziva.....mam picit ,že moc pozeraš spravy a karastroficke filmy lebo či ma dieťa tri roky alebo desať pri tomto zmyšlani ho nepustiš ani v desiatich rokoch,kde ti poviem ,že deti učku na slovo nepočuvaju ako to trojročne.....

liebling98
13. jún 2015

@h2 Nechcela som Ťa vystrašiť! Vidím, že máš len jedno dieťa, aj ja som bola taká úzkostlivá, kým som mala len jedného syna. Dnes sa už len nad tým pousmejem.
Ty si poznáš svoje dieťa najlepšie, vieš do akej miery je samostatný, ako sa správa na výletoch, či poslúcha učiteľky atď. Hádam aj vieš, do akej miery sú učiteľky akčné a zodpovedné. Rozhodnúť sa musíš len Ty.
Držím palce a hlavne sa neboj!

aristka
13. jún 2015

@lubina tu hovorime o situacii nezvladnutia dieťatka po povahovej stranke a nie zdr.dôvod kedy rodiča volať musia či zo škôlky alebo školy a keď moje dieťa niečo hovori negat.na škôlku ,idem prv za učkou a pytam sa a niie slepo verim malemu drobcovi ,ktory ma obrovsku fantaziu ,čo patri k veku

lubina
13. jún 2015

@aristka ved autorka sa pytala na nazory, tak som jej povedala moj nazor a skusenost. Ale ona sama sa musi rozhodnut, ci dieta na ten vylet pojde alebo nie. Ja som sa rozhodovala za moje dieta, za ktore som zodpovedna j v prvom rade ja a az potom ucitelka v skolke....ale ku tvojej otazke, ty si sa ma pytala, ci mi volaju zo skolky, nic viac, takze som aj odpovedala, ze volaju....moj nazor je, ze troj a stvorrocne deti su na vylety, co su daleko od bydliska este male...ale napisala som, ze kazdy moze mat svoj nazor, ja ho nikomu neberiem

h2
autor
13. jún 2015

@liebling98 Toho, či poslúcha, sa neobávam, aj učiteľky mi malého viackrát chválili. Skôr sa obávam takej tej jeho nesamostatnosti, v tomto je trošku pozadu.
@aristka Myslím, že to trošku preháňaš, keby mal 5 rokov, tak to vôbec neriešim, nieto ešte 10. Katastrofické, ani žiadne iné filmy nesledujem, ani správy, nemám na to čas. Ale niektoré informácie si človeka nájdu, ako napríklad ten autobus, čo havaroval minulý rok a pri ceste zo školského výletu tam zahynuli 4 dievčatá. 😢

h2
autor
13. jún 2015

@aristka Ty veríš viac učiteľke, než vlastnému dieťaťu????????

m.i.r.i
13. jún 2015

@h2 ahoj..ja som riesila podobnu situaciu minuly rok..syn mal nieco cez 4 roky a sli na MDD vylet autobusom a nepustila som ho..presne pre podobne dovody ako mas ty..autobus bol prvy dovod a s tym sa doteraz neviem vysporiadat, pretoze som videla aj fotky z vyletov co robia a tie deti tam nikdy nie su priputane...ucitelky same povedali, ze kto by ich uz udrzal v buse aby sedeli cely cas priputane..doma samozrejme v aute sedi v autosedacke aj cestu do Talianska a ani nemukne, ale tak dav je dav..a tam si po buse deti chodia, prechadzaju...kde sadne, tam sadne..a vobec nie su priputane..ja som toto doteraz neprekusla..ked sa stane nejaka nehoda, alebo prudsie autobus zabrzdi, to nik neprihliada na bezpecnost? Dalsia vec bola tiez, ze maly bol este take trdielko...mali si brat ruksak, tam vodu a nejake obcerstvenie co maminka nabali..moj neznasal ruksak na chrbte, som si predstavila ako ho niekde zabudne...ako bude pit pocas 30st horucavy cely den mi bolo jasne - ze nic....ja som proste citila, ze na taky vylet nebol zrely..pritom my chodime po vyletoch vela, dokonca aj tam kam sli uz bol s nami....ostal ale doma...a vies co??? Vobec mu to nevadilo...v tom veku to absolutne neriesil..ine mamicky tiez, ze jooj, chudacik, bude smutny ze ostatni sli a on nie...jeho to vobec netrapilo...neslo este par deti, ostali v skolke a nic...prisli ostatni z vyletu na druhy den a nic...on to vobec este nevnimal ako nejaky problem...takze som bola uplne spokojna, ze som dala na svoj pocit...tohto roku ma uz 5r a az na ten autobus, co mi stale lezi v zaludku, tak uz viem, ze na jednodnovy vylet moze...uz je uplne inde...tohto roku si ale zmysleli skolku v prirode na 3 dni ( 2 noci v tom)..50 km dalej, tam vlakom, spat busom....izby v ktorych spi 6 deti spolu, ucitelky v inej miestnosti...ide o 4-6r deti...vonku ihrisko, trampolina...je tam krasne..ale tak moj syn bol jediny z triedy co nesiel...mala som obavy, riesili sme to s muzom dokola, ze budem vyzerat ako trapna matka..kedze niektori aj 4 rocnych pustili...ale ja som si nevedela predstavit ako tam bude o 5 vstavat ( doma vstava momentalne rano meedzi 5-5:30)..v noci sa v takomto teple budi aj 5x..chodi cikat, chce pit..no klasika...v izbe s 5 dalsimi detmi ako bude volat ucitelky....on by to zvladol bez nas rodicov, to nemam obavy...je odvazny a spolocensky...ale je to vetroplach...s bandou kamosov je neudrzatelny...tie trampoliny a schody..bezne odtial deti chodili s vybitym zubom, privretymi prstami v dverach..a zasadne chore...tentokrat prislii bez urazov, ale uz polovica triedy maroduje...samozrejme, ze ucietelky neustrazili pocasie, prefuklo ich, spotili sa na trampolinach, pili studenu vodu, kupili im nanuky.....ked chodi do skolky, tak aspon ciastocne to ustrazim, ze ho rano natriem, ze poobede prinesiem suche oblecenie a aj to ho najdem pri 25 stupnoch obleceneho v 3 vrstvach spoteneho na mraky...su to este male deti, nemaju sancu odhadnut nic..
Takze ako poradili aj mne kamaratky nakoniec, drzat sa svojich pocitov, nie podla toho, co povedia ostatni a ako budem vyzerat v ociach inych...dieta to prezije..nasho si napriklad pocas skolky v prirode teraz vzala babka s dedkom, babka si dovolenku vzala aby mu urobili male prazdniny...bol u nich aj na noc a mal taky zazitok, ze nejaka skolka v prirode ho vobec netrapila...ja si myslim, ze ste v buducnosti budem riesit situacie, kedy aj syn bude chciet niekam velmi ist a budem riesit ci ho pustit..teraz je to len o tom, ze ako ja vyzeram v ociach inych..syn to neriesi...tak mi to moze byt jedno...ja mam dusicku na mieste a nemyslim, ze som tym 5 rocnemu dietatu nejako ublizila...to len v dnesnej dobe nejaka moda vlacit po vyletoch uz skolkarov, do skoly v prirode tiez, skole potom citam, ze 7 rocne deti na vylet do Rakuska cez celu republiku, 9 rocne uz aj na tyzden niekam do zahranicia ci kam..no neviem...

liebling98
13. jún 2015

@h2 Raz som čítala takú super vetu, akože nápis na dverách MŠ: Neberte tak vážne to, čo vám deti porozprávajú o škôlke, my im tiež neveríme všetko, čo povedia, že sa deje u vás doma 😉

Deti majú bujnú fantáziu. Učiteľke musím predsa veriť, keď jej každý deň zverujem svoje dieťa.

aristka
13. jún 2015

@h2 mam dosť skusenosti z deťmi a to nielen svojimi ,že ano ak hovorime o malych deťoch,plus čo sa tyka autobusu ,možno v pondelok ak pôjdete do škôlky pôjde po ceste autobus a vodičovi pride zle a napali to do vas....ake je percento ,že sa to stane ..minimalne ,skôr si tvoje dieťa odrie nohu pri pade na šk dvore .....a sama vidiš pri tom autobuse ,zomreli dievčata 18ročne a nie trojročne ,maš pocit ,že rodičia urobili chybu ,že ich pustili ....vieš toto su veci ,ktore nedokažeme ovplyvniť ,ale dokažeme ovplyvniť až chorobny strach ....

h2
autor
13. jún 2015

@m.i.r.i Ďakujem Ti veľmi pekne za dlhú odpoveď, veľmi si mi pomohla, ja som bola tak na 70% rozhodnutá syna nepustiť, teraz som na 95%. Ja už som s ním o tom hovorila, že majú ísť na výlet, ale že sa oňho bojím a že keby si on mal vybrať, či by išiel radšej na výlet, alebo k starkej, on sám si vybral starkú (ale toto odo mňa nebolo celkom fér, lebo som vedela, že si vyberie ju). 🙂

aristka
13. jún 2015

@liebling98 veru rodičia by sa čudovali ,čo všetko deti dokažu na nich povedať a to doslovne 😀

m.i.r.i
13. jún 2015

@aristka prepac ale k tej bezpecnosti na cestach -- tak vlastne naco mame pre deti autosedacky a preco je to take prisne? a vlastne preco sme vobec aj my priputani? Aka je pravdepodobnost, ze to do mna niekto napali alebo ze budem mat nejaku nehodu? Ved moj otec jazdi 50 rokov a nic, moja teta tiez a ani jedna nehoda..a kazdy tak co poznam..tak aka je statisticka vzorka? vlastne miziva, tak co riesime potom? to sa mi zda trosku scestne takto rozmysat, ze sa nemame obavat bezpecnosti v buse, lebo je miziva sanca, ze sa nieco stane...