Baby páčia sa vam skrátene mena viac ako celé-napr.rado , Radko -vs.Radovan, Jaro vs.Jaroslav , Alex-Alexander, Max -Maximilián , Samo -Samuel .zaujíma má nazor .Dakujem
V princípe mi skratky mien nevadia, nie všetky sa mi však páčia.
Ja som opacneho nazoru, pre mna je pochopitelne, ze dlhe mena si ludia skracuju, ozaj nebudem dieta volat Jaroslavko ale Jarko… 🙂
Podľa mna je úplne v pohode používať skratky mien, nerobím vedu kde netreba. Ak dieťaťu poviem Maťa, tak je zrejme že je Martina a nie Eugenia.
Navyše aj 2 ročná zvládne povedať Maťa, Martina asi sotva
No more drama
Nikde v zahranici /mozno v CR ano/ nedevastuju mena. Tam ked chcu pokrstia Samuel a tak ho volaju, ak chcu pokrstia Sam a tak ho volaju. A uz vobec nepouzivaju infantilne zdrobneniny.
Zrejme nemajú gramatiku na infantilne zdrobnenina, preto je slovenčina tak lubezna.
@riamia91 To nie je pravda. V anglicky hovoriacich krajinach kratia aj zdrobnuju, mozno nie tak casto. Ale napr. Katherine - Kate/Katie, John-Johnny a podobne.V inych slovanskych krajinach to robia tiez, napr. Poliaci a Rusi urcite. V Taliansku skracuju vo velkom, napr. Francesco-Fra, Nicola-Nico, Matteo-Teo. V Grecku skracuju a pouzivaju aj zdrobneliny, napr. PavlosPavlaki (to je zdrobnelina), Konstantinos-Kosta. Vo Francuzku co poznam, tak napr. Isabelle-Isa. V Madarsku ani mehovorim, napr. Gyorgy-Gyuri, Zoltan-Zoli.
Mne osobne pripada prirodzene, ze sa rodicia a ini ludia s menom dietata hraju. Ale kazdy to ma inac.
@riamia91 toto nie je pravda, take anglicke mena maju velmi casto skratene domace podoby
Mne skratene mena nevadia, niektore su dokonca krajsie, alebo sa viac hodia pre deti (napr. Katka namiesto takeho tvrdeho Katarina a pod.), akurat tie z prispevku sa mi nepacia v ziadnej forme
To sa nedá všeobecne povedať. Niektoré mená sa mi páčia viac v základnom tvare, iné v skrátenom. Nedá sa povedať, že každé je krásne tak, ako je a všetky skrátené sú otrasné.
@marianarem
@lelelienka
Tak to je potom strasne 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ a smutne.
Paci sa mi základný tvar mien, synovi sme dali meno Martin, aj ho tak voláme, ale okolie ho vola maťo,maťko,...aj nám povedal, že ho voláme prísne🙂)). Pracujem s detmi a tiež mam tendenciu ich volať skratkami takže to chápem.
Ja zase nemam dovod, aby sa mi nieco take pacilo, alebo nepacilo. Kazdy clovek ma svoje meno a staci akceptovat, ako sa predstavi. Ak niekto povie: Ja som Jano, tak ho budem presne tak aj volat, akokolvek v rodnom liste ma uvedene Ján. Kamaratkina dcera sa sama vzdy predstavi ako Izi. Tak ju tak volame, aj ked je samozrejme Izabela. Ludia si teda sami volia, ako ich maju oslovovat a ked sa niekomu nepaci, ze mu meno skratili, vie sa ozvat a je to vybavene.
Autorka- myslela si to tak, že dieťaťu dáš rovno do rodného listu meno Jaro a nie Jaroslav?
Mne sa páčia aj dlhé oficiálne mená, aj rôzne prezývky. Veď logicky, len za to, že sa mi páči volať dieťa Betka, neodsúdim ju na to, že sa bude musieť celý život podpisovať a predstavovať ako Betka. Normálne ju zapíšem ako Alžbetu, aby sa ako dospelá nemusela hanbiť sa infantilné meno. Nikdy som nepochopila, aký je problém s familiárnym skrátením mena, hlava mi to ozaj neberie 😅 že ľuďom vadí všeličo väčšinou dokážem pochopiť, ale že niekomu vadí, keď manžela neoslovujem ako šľachtica na kráľovskom dvore, tam mi pointa ozaj uteká 😄 podľa mňa je škoda ukrátiť sa o rôzne pekné varianty skrátenia mena, prečo vlastne 🤷🏻♀️
@ibrunova áno, asi som sa zle vyjadrila .dakujem
Ano pacia, lebo zneju makksie, krajsie a su kratsie...teda tie naše...my mame Riško, Jurko, Emko.
Je to o o tom, ako chces volat dieta a budes ho volat...aj okolie sa nauci, ze nebude Betka ale Alzbetka.
My nasho volame Jurko, ked nepocuva tak Juro, ale ucky v skole ci niekto z rodiny ze Ďurko 🤦♀️ ...aj jemu aj nam to pride cudzie. V skolke sa pytali a ucitelky volali deti tak, ako povedali rodicia.
Mam hovorit Maximilian, tak to je dlhe...jeden je Maxik a ineho volaju Max, Maxo.
@thoughtfulweirdo ...to ano a babky vedia vymysliet take nove varianty 🤣 nas Emanuel je Emko a babka ze Emuško 😁
Moj manzel je potom asi chudak, lebo bezne je "mojko" 🤣...Milan je tvrde a Milanko zase dlhe 🤷♀️
@euka210 my Milana v širšej rodine bežne voláme Miňko 🙂
Myslím, že aj v zahraničí aj u hercov a celebrít zdrobňujú napr. Jim Tim, Tom, Kim.... Teda zkracujú.
nie, mne sa nepáčia rôzne obdobné skratky a verzie mien. Napríklad, dajú meno Izabela a volajú ju Bella. Proste tomu nerozumiem, načo ľudia dávajú také mená, ktoré sa im nechce vyslovovať. Svojím spôsobom je každé meno pekné, ak sa používa tak ako je. Napr. Rozália (žiadna Rózi), Henrich (žiadny Heňo) Alexandra (žiadna Saša) Antónia (žiadna Tonka) 😏... mne to príde také priznenie mien a zaužívaný folklór. Za mňa je Anabela proste Anabela, žiadna Aňa ani Bela, vôbec ma neobťažuje vysloviť dlhé, alebo dvojité krstné meno, je mi to tak prirodzené.