S akými menami ste sa stretli v pôrodnici?

20. júl 2022

Z akými menami ste sa stretli v pôrodnici? 😃
Mne známa hovorila, že bola na izbe s romkou, ktorá dala dieťatku meno Sírius 😅

juliasb
20. júl 2022

Mne sa na mene Sirius nezdá nič hrozné. Nie všetky dievčenské mena končia na A a nik sa nepozastavuje - napríklad taká Miriam 🙂

bajka16
20. júl 2022

Každého osobná vec do ktorej teba nič nie je.

autor
20. júl 2022

@juliasb Ani mne. Zaujimave meno 🙂 A nie je dievčenské, ale chlapčenské... Sírius

terry2003
20. júl 2022

Meno Sirius môže byť aj chlapčenské aj dievčenské.
https://www.nordicnames.de/wiki/Sirius_m

vierkainka
20. júl 2022

No ukamenujte ma tu ,ale aky vyznam malo spomenúť,ze ta mamicka bola romka?Bola to mamicka ako kazda iná.A Sirius je zaujímavé meno.A ak aj ty ho vnímaš ako zaujímavé,nechapem toho vysmesneho smajlíka na konci tvojej vety.Kazdy nech dá také meno,ake sa mu páči.Ak si chcela zaujímavé mená,mohla si to sformulovať inak.Tvoj príspevok je posmesny.Moj názor.Pre kazdeho je nezvyčajné nieco iné.

autor
20. júl 2022

@terry2003 To som netušila, ale toto bol chlapček.

vanda323
20. júl 2022

@vierkainka Presne som toto šla napísať a potom som si prečítala tvoj komentár.....
A autorka....My Rómovia dávame také mená noačo....
Každý nech si dava mena ake chce

autor
20. júl 2022

@vierkainka 😅 Toto je výsmešný smajlík?... Iba tak som to spomenula... Na Facebooku je skupina v ktorej je príspevok, kde ľudia píšu nezvyčajné mená, a pár žien tam spomenulo nejaké mená, čo počuli v pôrodnici atď a ešte keď mi známa povedala, že mala na izbe mamičku so synčekom Sirius, tak ma napadlo vytvoriť takúto diskusiu...

vanda323
20. júl 2022

Tvoj príspevok má posmesny podton.....

autor
20. júl 2022

@vanda323
Nemyslela som to tak, ako ste si to zobrali... Rada by som to prepísala, ale už sa nedá...

saxana000
20. júl 2022

A ja robim s malickymi detmi a okrem zuzky evky misky ninky jozka aj Malia Darius Urban Cyril Felix co koho do toho ty si daj meno ake chces a sused nech ma aj winetoua

autor
20. júl 2022

@saxana000 Veď nech si dá každý, aké chce. Ja som chcela iba diskusiu podobnú k tej 'nezvyčajne mena'.

vanda323
20. júl 2022

Potom oki. .

terry2003
20. júl 2022

Veľmi pekne meno, inak. Mne sa hrozne moc páčia nezvyčajné mená. V USA ale aj iných krajinách mám veľa strykov, bratrancov, sesternic a aj tety, a vďaka tomu som na podobné mená zvyknutá. Mne sa hrozne páči meno mojej sesternice z USA Molly, a keby som nežila na Slovensku tak by som ho v budúcnosti možno aj dala.

jankalukasova
20. júl 2022

@vanda323 nehnevaj sa .. registrujem Ťa z viacerých diskusií a si neskutočne vzťahovačná. Vy rómovia dávate také mená no a čo, pre nás "gadžov", to môže byť úsmevné, tak ako sú pre Vás niektoré naše zvyky, tradície, mená, názvy... Kdekoľvek sa objaví diskusia, ktorá sa čo i len okrajovo dotkne rómskej kultúry a ak sa tam na ňu nepejú ódy, už aj ideš.
Neviem čo je zle, na tom, že autorka napísala, že to bola rómska mamička... Čiastočne to vysvetľuje to netradičné meno, pretože ako sama píšeš, je to u Vás zvykom, napriek tomu, že netradičné mená sa tešia veľkej popularite aj v našej kultúre.
Veď nenapísala, že to bola nejaká asociálka a o dieťa sa nestarala. Napísala, že bola rómka. Nič menej, nič viac.

vanda323
20. júl 2022

@jankalukasova V poriadku, tak mi vysvetli načo bolo dobré spomenúť že to bola Romka....?
Nemohla jednoducho napísať mamička? Podotkla Romka...ako keby chcela naznačiť že "gadzovka" také mení nedá....
A super že má registrujem vo viacerých diskusiach ..ja sa svojej krvi vždy zastanem keď sa je čoho zastať samozrejme....

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
20. júl 2022

@vanda323 Sorry za mazanie, ale mala som tam chyby...
Nič v zlom, ale čo som pozerala tvoj profil, tak aj ty sama do svojich príspevkov píšeš a zdôrazňuješ, že si rómka... Tiež by stačilo napísať, že je to tvoja dcéra a nie všade pchať, že rómske dievčatko, keď ti tak veľmi vadí, že niekto napíše do príspevku, že nejaká žena je rómka...

vanda323
20. júl 2022

Nechápeš ničomu......
Ty si to napísala ako výsmech že Romka dala také a také meno....ja to že označujeme moju dcérku ako romku robím s hrdosťou....
Napísala si to aj ty s hrdosťou? Daj si sama pre seba otázku...alebo to bolo akože pche...Romka dala zvláštne menooo....nás tu na mk možno oklames ako si to myslela....ale svoje srdce nroklames.
Keď stále ľudia ostanú zaseknutý v tom či robia alebo nerobia Rómovia nikde sa nepohneme....a nejde celkovo len i Rómov ale ľudí....ľudia riešia ľudí...ako keby nemali dosť svojich starostí....naco mi je dobre zakladať tému o niekom kto aké dal meno...
Ale prepáč , sme slobodná krajina takže si môžeš robiť či chces 👍
Ja si idem dať radšej Neurol 😂

autor
20. júl 2022

@vanda323 Naozaj to nebolo myslené tak, ako to vyznelo, keďže ja sama poznám veľa rómov a dokonca som poloromka, a tento príspevok nebol založený kvôli tomu, aby sme tu riešili toto konkrétne meno a túto rómsku mamičku, čo dala toto meno, ale aby sme rozoberali to s akými menami ste sa stretli v pôrodnici, alebo kľudne aj niekde inkde... Ak si si nevšimla, tak po celý čas je tu milión diskusii, kde ľudia riešia iných ľudí, lebo keby nikto neriešil nikoho, tak by to tu teda vyzeralo inak...

jankalukasova
20. júl 2022

@vanda323 a čo bolo zle na tom spomenúť, že je rómka? Nemuselo to byť ani s posmechom, ani s hrdosťou... Vecne oznámila, že to bola rómka. Bez emócie. A čo?
A áno, "gadžovka" by (možno/skôr/asi...) také meno nedala. Bodka. Aký je s tým problém? Vy také mená proste obľubujete asi viac. Nie je na tom nič zlé. Ja mám skôr dojem, že Ty sama nie si vyrovnaná a trpíš nejakým pocitom menejcennosti... Inak by si takto nereagovala. Pretože tu "svoju krv" brániš na neexistujúcom fronte...

jankalukasova
20. júl 2022

@vanda323 ešte by som rada doplnila, že to nemyslím ani zle, ani nemám nič proti rómom. Je medzi mini množstvo skvelých ľudí, mnoho takých, ktorí žijú čestnejsie ako "gadžovia", ktorí si nejaký obdiv zaslúžia, lebo ich štart do života bol veľmi ťažký (detský domov alebo osada...), no napriek všetkému sú z nich dnes ľudia, ktorí môžu ísť spoločnosti príkladom. Ja osobne poznám viac takých ako tých zlých. Ale to čo Ty predvádzaš....

lunademonica
20. júl 2022

Krasne meno...milion krat lepsie ako Mato, Peto, Kubko, fuj

zuzinka888
20. júl 2022

Tvoj prispevok posobi ni len vysmesne ale aj rasisticky. Prepac. Bola na izbe s romkou- si to zdoraznila. Keby to bola len mamicka biela bolo by to ok?? A tebe sa meno pacit nemusi staci ze sa paci rodicom. Po svete chodi kopu ludi ktorim sa nepaci tvoje meno. Je to kazdeho vec sa nestaraj kto ake meno dal.😡😡😡

amelie2017
20. júl 2022

V porodnici? Len s menami mojich deti. Ameliè a Luka. Vzdy som bola sama na izbe.

vanda323
21. júl 2022

@jankalukasova Sme na diskusnom fóre..to je to načo si ty asi zabudla....
Podľa mňa menejcennostou trpiš ty keďže má musíš riešiť...ja som vyjadrila svoj názor ...nemusí sa ti páčiť nemusíš snim súhlasit....

jankalukasova
21. júl 2022

@vanda323 akurát, že ja sa na rozdiel od Teba nepozastavujem nad každou zmienkou o svojej kultúre tak ako Ty a neanalyzujem, či tá zmienka mama výhradne pozitívny podtón, lebo aj s neutrálnymi máš zjavne problém.
Presne si pamätám ako si atakovala mamičku, ktorá chcela darovať kočík ale dodala, že nie rómom... A aké tam boli Tvoje komentáre (inak práve minulý týždeň som jeden kočík darovala istej milej rómskej mamičke).
A nie, nezabudla som, že sme na diskusnom fóre, takže aj aj sa môžem vyjadriť ako chcem, k čomu chcem a komu chcem a tiež sa Ti to nemusí páčiť. Tak ako Ty atakuješ každého kto čo i len spomenie rómsku kultúru, tak môžme atakovať mi Teba.

vanda323
21. júl 2022

@jankalukasova Nech sa páči......píš si samozrejme svoj názor ja to beriem tak si si píšem ja ten svoj ....
Len ešte taký detail ja nikoho neatakujem ako to píšeš ty ja diskutujem.....
Keď ty atakujes atakuj.....
A tá mamička s tým kociarom samozrejme kociar môže darovať hocikomu.....je to jej majetok...ja len upozorňujem na tichý rasizmus ktorý sa na Slovensku prejavuje presne v takejto forme ....že sa poukazuje na rasu......

jankalukasova
21. júl 2022

@vanda323 a čo, že na ňu poukazuje? Si jej hrdou príslušníčkov? Tak by Ťa to malo tešiť a nie poburovať. A možno venuj myšlienku tomu, prečo ten tichý rasizmus (často rasizmus zo strachu), stále pretrváva... "Reklamu" si robíte sami. Aj Tvoje komentáre a reakcie skôr vedú ľudí k myšlienke: "och, od toho radšej ruky preč"... A to naozaj zdôrazňujem, že mám v okolí množstvo rómov, ktorí sú fantastickými ľuďmi. Ale presne poznám aj takého, ktorý hľadá každú zádrapku a príležitosť biť sa do pŕs, že je róm a všetko je rasizmus. Ide sa hodiť o zem, keď sa ho niekto opýta, či si dá čiernu... ako Ty. Rómska mamička dala synovi nezvyčajné meno Sirius. Keď si taká hrdá rómka, tak sa na to neurážaj, ale teš sa, že nejaká iná rómska matka, sa drží Vašej kultúry a dala nezvyčajné meno dieťaťu. Nesnaží sa byť ako "gadžovka" a dávať "ich" mená aby sa im priblížila. Buď hrdá, že autorka to zdôraznila. Je to len uhol pohľadu.