Priezvisko deti bez slovenského prechylovania -ová

prea
27. apr 2020

Maminy ak máte deti s priezviskom bez ova nesmejú sa im detičky v škôlke ? Už som počula pár prípadov že sa jej smejú že napríklad že je chlapec dievčatko keď nemá ova . Chcem vedieť vás názor ? Nie názor tých čo majú deti s ova 🙂 ďakujem

tosaneda
27. apr 2020

Ja som za vydata bez -ová, poviem tak, že ľudia na to extra nie sú zvyknutý a už mi to narobilo pár problémov.. ale tak myslím si že mladšia generácia to berie lepšie než staršia (myslím 40+).. a mám známu má dievčatko bez -ová a nespomínala že by s tým mali niekedy problém, teda ani v škôlke nie... malá chodí zatiaľ tam.. Myslím že mladšia generácia je s tým v pohode.. (podotýkam že chodí v škôlke v meste, možno na dedine by to brali inak)..

jajka71
27. apr 2020

@prea ja mam preklenovacie (-ova), ale ak to deti riesia, tak to tie deti nemaju z vlastnej hlavy povedia to, co pocuju doma a doma to riesia ti, ktori nemaju dost vlastnych problemov a musia riesit cudzie zivoty. Teraz je to coraz beznejsie si nechavat aj povodne priezviska ci vyuzit moznost bez -ova co ma pravidla no....myslim, ze je to vec kazdej nevesty a zenicha ako sa dohodnu. Ked s tym budu mat niektore deti problemy, treba dietatu vysvetlit ako sa veci maju...Kto chce riesit niekoho, dovod si najde, ked to nebude priezvisko bude to meno, farba vlasov, vaha, vyska, povod....treba to brat s prehladom. Mala som na strednej spoluziaka, ktoreho od prveho dna volali dost specificky (bez vazby na meno ci priezvisko) a dokonca ho nik inak nenazval az na maturitnej komisii si pisali nase mena len inicialkou a jeho nik nevedel oslovit menom az za dosli spytat....a dnes je z neho podnikatel ;) a vsetci si ho pamataju prezyvkou a to je tomu uz 21r ;)

jaass
27. apr 2020

@prea je to na tebe, či dáš na konci to ová alebo nie 🙂 iných to nemá čo trápiť. Podľa mňa veľa ľudí to nebude riešiť a keď to bude niekto riešiť, tak to nerieš ty 🙂 a ako spomenula
@jajka71 len tí to zjavne budú riešiť, čo majú problémy sami so sebou 🙂

modra_kolobezka
27. apr 2020

asi závisí od typu priezviska. Zahraničné a komplikované priezviská naozaj lepšie znejú bez ova. Ale typicky slovenské už nie. Vanesa Suchár, Olivia Buzogáň, Vivien Zápach... Toto už podľa mňa zneje blbo. Tak asi to nejako zvážiť, použiť zdravý rozum a potom sa rozhodnúť

melynda
27. apr 2020

Veľmi záleží od toho o aké priezvisko ide. Niektoré sú v pohode, keď sa nedá ová, no pri niektorých je to také zvláštne, ja proti tomu nič nemám, ako sa kto rozhodne tak má, neviem prečo by to niekto cudzí mal riešiť 🙂

prea
autor
27. apr 2020

Dievčatá mame priezvisko podobne Ako má polka rómskeho spoločenstva na Slovensku... teda budem mat u chlapa je to iné ale u mna sa už len pri vybavovaní sobáša pomýlili a povedali mi to priezvisko nahnevala som sa... som sneda pokožka tmavé kučeravé vlasy... čistá Rómka 😂😂 ako ja nemám proti ním nič ale nechcem aby si mýlili moje priezvisko a oslovovali má Olahova 😂 neprežila by som to ja idem bez ova len tie deti či nebudú trpieť

lenocka12345
27. apr 2020

@prea no nemyslím , že deti toto riešia bežne v škôlke , ak áno , povie sa , že tak to má a tak to je , ďalej ich to netrápi 🙂 majú iné starosti 🙂

eva112014
27. apr 2020

@prea Ahoj, ja som rodila na Slovensku a išli sme do zahraničia. Dala som dcérke priezvisko bez ova. Neľutujem. Aj na Slovensko sa chceme vrátiť žiť. Veď načo má dieťa písať toľko písmeniek zbytočne. 😊

majusska202
27. apr 2020

@prea ja som si dala dobrovoľne prec ova jednoducho sa mi viac to priezvisko páčilo. Ked som porodila dcéru automaticky sme dali priezvisko ako mam ja. Komentár mala jedine moja starká. Inak vsetci vzdy hovoria ze sme to krásne vymysleli ze sa nam to obom hodí

dejka77
27. apr 2020

Dcera je bez -ova ako ja. Neviem o tom, zeby sa jej niekto smial. Len si pamatam raz v skole ked som hovorila priezvisko starsej ziacke (mala som sa niekde tusim podpisat) tak sa cudovala. Ludia reaguju rozne, niektori sa ma pytali preco to tak mam. No poviem ti, ze je dost zien bez tejto koncovky. Zacnem mojou kamaratkou, jej kamaratkou, bratrancova zena (maju mimochodom 2 dcery) a takisto som si uz objednala niekolko veci tu cez bazar a asi 4 zeny mali meno bez -ova. Este syn ma spoluziaka a jeho mama je bez -ova, co som netusila.

karolinakr
27. apr 2020

@modra_kolobezka 4😻😉toto bola prča...

modra_kolobezka
27. apr 2020

@prea Olahova je naozaj bezne slovenske priezvisko. Preto je mozne, ze ti budu dcerku automaticky volat Olahova aj ked jej nechas len Olah. Ale to su len moje mysliienky, nemusi to tak byt

modra_kolobezka
27. apr 2020

@karolinakr v praci sa stretavam s detmi a niekedy mam naozaj pocit, ze to rodicia nejako nezvazia, alebo nepocuju, no neviem 😉

dejka77
27. apr 2020

@modra_kolobezka Mne ludia casto hovoria s ova. Bud nevedia alebo je im to cudne....takze vzdy sa najde niekto kto to tak bude hovorit.

tosaneda
27. apr 2020

@dejka77 ..mne tiez vacsinou povedia s -ova a hoci som uz takmer 4 roky vydata nezvykla som si na to.. ja to mam v hlave proste zafixovane bez ova a ano sto krat som premyslala ako sa mi to hodi ku krstnemu menu aby to neznenelo smiesne, ale mam nechane aj svoje dievcenske priezvisko s ova (cize ked je "zle" oslovia ma druhym priezviskom) cize mam dve. Ale ked neriesim nic extra oficialne davam len manzelove priezvisko. Tu na bazare, radsej davam obe priezviska lebo na poste ked je doporucena zasielka tak uz sa neraz postarka podla OP so mnou hadala, ze mi to nesedi.. 🤷‍♀️😒

bubinko1506
28. apr 2020

Ja som tiez bez -ova, mam zahranicne priezvisko a znie mi to priridzenejsie bez -ova. Rovnako aj v praci mi to viac vyhovuje bez ova, kedze moji obchodni partneri su zo zahranicia. Nikto sa nad tym nepozastavuje

tenerifka
28. apr 2020

Ja som si dala bez -ova, som v zahranici a manzel je cudzinec, dve dcery maju prve priezvisko po muzovi a druhe po mne, obidve bez -ova, predtym mali to moje s -ova a bolo to strasne, hned nas skatulkovali do vychodneho bloku, takto je to druhe priezvisko bez -ova naozaj pekne a nevsedne. A najstarsia dcera mala priezvisko s -ova po svojom tatovi Slovakovi, hned ako mala 18 si to dala zmenit po mne bez -ova

ferret95
6. máj 2020

coraz viac sa v praxi stretavam s tym, ze zeny si po sobasi davaju priezvisko bez ova a tak isto teda aj detom to tak davaju. aj ked niektore slovenske priezviska zneju potom vtipne, ale co uz :D

betulinka1
6. máj 2020

@prea nesmeju je to v pohode. Ani ja nemam ova a dala som si ho prec ako 20 rocna, co bola rarita v tom case. Naopak mam kamosku, co si chce dat ova prec, zije v zahranici a hned ju vsetci skatulkuju k vychodnej europe.

natasha1988
14. júl 2020

V dnesnej dobe pre dievcatko pokial sa da, a hodi sa to v priezvisku, dajte meno bez -ova. V buducnosti by s tym mala problemy v zahranici. My sme dali bez -ova a je to super, chodi do angl. skolky tak v pohode.

simca06022011
14. júl 2020

My máme dcérku bez ova... Priezvisko zahraničné... A aj tak ju aj ja volám s ova 😂
Inak nemá v škole problémy... Skôr sú tam smiešne tie slovenské priezviska bez diakritiky, kadejako pre kombinované. Ale zatiaľ som nepočula že by toto deti riešili. Mame tam. Ale aj viac cudzincov, čiže možno sú na tejto škole zvyknutí....

kast
24. okt 2021

@dejka77 Prosim vas, ako sa aktualne vybavuje u dievcatka priezvisko bez prechylovania? Su na to nejake papiere? Dakujem pekne za info

motolica
24. okt 2021

@kast nám dali na matrike pri vybavení rodného listu už bez ova ,my sme ale neboli zobrati a matrikarka v pôrodnici povedala,že je to možné iba vtedy,ak sú manželia a teda v pôrodnici ju všade uvádzali s ova. Bol na to papier ,kde sa dáva dôvod,že prečo chcete bez ova (napríklad zahranična príslušnosť ) my máme zahraničné priezvisko,ale pôvod slovenský 😃😃tak nám matrikarka poradila,že máme uviesť pôvod český 🙈🙉 a nikto to nerieši proste ,že je to len taká proforma 🙂

dejka77
24. okt 2021

@kast Na matrike treba poziadat, oni daju papier.