Dali by ste svojim detom meno po sebe alebo dali ste? Pripadne, ste vy pomenovani po rodicoch? Vidite v tom skor negativa alebo pozitiva a ake?
Ja nie, nedala by som. Preco? Lebo cely zivot pocuvat maly jozo - velky jozo, mlady jozo - stary jozo... naco?
nie, nevolam sa ako moja mama/babka/prababka a ani som tak nepomenovala dceru 😊
Nedala by som, je to podla mna hrozny zvyk. Nevyhody - maly janko a velky janko, dieta s rovnakym menom ti moze prebrat doporucenu postu (poznam konkretny pripad, kedy to robil problemovy syn) a podobne. Podla mna je to zalezitost ega, davat dietatu svoje meno.
nie
Ani ja nie som zastanca tohto zvyku, pletie sa to. Manzel chcel dat synovi meno, ktore ma on aj jeho zijuci otec, no ja som nesuhlasila, resp. bola som ochotna dat ho ako druhe meno. No nakoniec ma len jedno.
Inac to vyberanie doporucenej posty moze byt aj vyhoda, ak su dobre vztahy 🙂
Nedala som a ani nie som. Môj muž je a tiež bratranec, najväčšia blbosť - najprv sú maly, veľký a potom mladý a starý. Muž mal až kým sme sa neodstahovali do zahraničia trvalý pobyt u rodičov, nikdy nevedeli, komu je pošta určená, takže vždy otvárali všetko.
Myslím si, že každé dieťa si zaslúži svoje originálne meno, nie je to žiadna kópia veľkého Juraja, Petra, Pavla… Keď už chce silou mocou niekto dať, tak mi príde vhodnejšie to dať ako druhé meno.
Iba negativa. Pokial bude rodic zit vzdy tam bude "starsi" a "mladsi" K comu je to dobre? Usetrit na meninovej oslave? Kazdy je jedinecna osoba so svojim jedinecnym menom.
Nie som a nedala by som meno po rodičovi ani dieťaťu, možno ešte opačnú verziu. Napr. otec Janko by mal dcéru Janku. To sa mi celkom páči, ale z našich mien by to nešlo.
Ja som dala meno.po sebe kedze sme.sa na inom nezhodli ale ma 2 krstne mena.proste daj tak ako sa vam paci 😉
My sme nedali, síce syn začína na rovnaké písmeno ako manžel krstné meno. Dcérke sme dali aké sa nám páčilo. Ale napr. bratia dali synom po sebe...
Nie. Nikdy.
Mám reálnu skúsenosť, keďže vyššie písali ľudia väčšinou svoje dojmy, nie skúsenosti.
Náš syn má pekne slovenské meno po otcovi. Za tie roky mu nikdy nikto nepovedal “Malý ….” A mužovi “Veľký…” tak isto nikdy nebol problém, že komu sa prihováram. Keď na záhrade kričím, aby nejedol piesok, alebo nevyliezal na plot, mužovi logicky vždy došlo, že kričím na syna. Nikdy s tým nebol najmenší problém či komplikácia ako často spominaju ľudia, čo majú predsudok ale nie skúsenosť. A pošta? Mne za posledných 5 rokov prišla pošta možno 5krat, všetko ide elektronicky.
@kate_cs ja súhlasím, milé ked sa meno dedí. A doporučená pošta sa môže dať rodinnému príslušníkovi a je jedno či je syn Pavol Novák a zoberie poštu otcovi alebo sa syn volá Sebastián, stále mu ju môžu dať. A inak nemajú rovnakú banku a tak, dá sa odlíšiť že ked príde pošta z vúbky nebude otcova, ak má účet v poštovej, ale synova, ked tam má účet. A osobné písomnosti (pohľadnice a tak) vždy sa tam dá dať koncovka ml a st.
ja mám meno po mame, dokonca aj priezvisko máme rovnaké a hoci mám po 40, tak stále som "malá" 😅 ale mňa to nijako neuráža. Kým ešte neboli mobily ale len pevné linky v domácnosti, tak z toho boli občas malé komplikácie, keďže máme v telefóne aj rovnaký hlas, tak sa musel volajúci trošku vysomáriť z toho, s kým chce hovoriť a kto zdvihol telefón. Ale dnes už je to jedno, každý má svoj mobil.
Za mňa to nemá nejaké extra výhody a ani to nespôsobí žiadne obrovské komplikácie.
Syn má meno po mužovi, ale úprimne, nechcela som to, nechala som sa presvedčiť
Ja mám po mamine a od malička sa mi to nepáči. Určite nedám nedám svojmu meno po nás. Nepáči sa mi ako nás v rodine volajú mladá a stará
@nelca84 tak dá sa odpovedať aj otázkou napríklad, ktorý môj syn alebo manžel?
Nie, manzel chcel dat dcere meno po mne, ale odmietla som byt "stara" alebo "velka". Staci ze u nas je bracho maly Martin, stryko velky Martin a ked som si nasla frajera Martina, tak chaos bol totalny.
Mám meno po mame, v preberaní pošty to vidím skôr ako výhodu🙂 ale moje dieťa nedostane meno po mne
áno dala ... po ex.
takže úplne u nás odpadá otázka ktorý...
Za mna tiež nie… presne z dôvodu ako tu už píšu - mladý/starý… je mnoho pekných mien
@nelca84 nepride, v rodine z maminej strany (ma sestru a brata) su tak deti pomenovane po rodicoch a absolutne nic take sa doteraz nedeje, ani ziadne oslovovanie mala/velka, maly/velky. mlady/stary 😁
Je to o zvyku, tradicii.
Nas syn ma tiez meno po manzelovi
@nelca84 syn sa vola Peter. A zatiaľ to je ok. Ako sa má Peťko? Tak mi je jasne, že suseda sa nepýta na muža. Dnes kričal sused v záhrade “Peteeeeer, poď sem” a úplne automaticky šiel muž a nie syn. Toto mame výhodu, že jeden je Peťko, Petrík, Peťulo a druhý je jednoducho Peter alebo Peťo.
Ale napríklad tá hrdosť, keď syn niekde povie, že sa volá ako tatino, to je úplne vidieť na ňom.
Ale samozrejme, každý urobí ako mu vyhovuje.
@marsmykkok no vsak o tom hovorim, ze zakazdym musis potom dovysvetlit o koho sa ma jednat. Keby sa nevolali rovnako, hned je kazdemu jasne koho mas na mysli.
mne by bolo zas ľúto, kebyže je v rodine tradícia dávať meno "z otca na syna" a ja by som tú reťaz pretrhla. A podľa mňa je to milé. Môj syn má meno po dedkovi. Ten z toho je taký šťastný 🙂 Všade sa chváli, že má vnuka po sebe. Ale dali sme to meno hlavne preto, že sa nám páčilo.
Podla mna je to pre chlapa taka egohonka, ze si potomka pomenuje po sebe. Nedajboze, ak je to uz treti alebo stvrty menovec v rodine. Ja by som to nerobila a myslim, ze vela ludi to uz ani nerobi, cest vynimkam. U zien mi to tak neprekaza ako u muzov - je to ako nasledovnik, rodova linia, proste egohonka.
Nie ani nechcem, známy tak majú a vzniklo z toho starý, mladý, prezývka a syn posledného je zdrobnená prezývka. Ako ich budú ľudia volať keď najstarší už nebude žiť to fakt neviem.
@kate_cs ved hovorim, ze syn je este zrejme maly, tak logicky ho inak oslovis. Ale na 15-rocneho uz nebudes kricat petuloo. Tiez je jasne, ze ked ti suseda povie, stretla som tvojho peta v potravinach, ze tym nemysli male dieta.
Samozrejme, nech si da kazdy ako chce, ja len hovorim, preco v tom vidim same nevyhody.
Nie, nedala, chcela som, aby mala dcéra svoje meno, nie meno PO niekom.