Ženy, neuverite ale ja som nikdy nemyslela, že by som sa cudzich pýtala na to, ako sa má volať moje dieťa.. no hold, stalo sa 😀 meno pre dievčatko som vedela hneď, kebyže ďalšie je dievča, tak opäť mám favoritov… Ale bude chlapec… Muž má veľmi netradične krstné meno a veľmi slovenské priezvisko, takze jednak sa mi jeho krstné meno nepáči a ani mi to dobre neznie spolu (on samozrejme chce dať meno po sebe).. Ja som zase od mala túžila po Zachariasovi, no mužovi sa nepáči (rešpektujem)… A tam sme skoncili 😀 Už sme si presli slovenský, český, rakúsky, francúzsky kalendár, googlili sme mena atd. no problém je, že ani jeden z nás nemá další nápad.. je XY mien, ktoré sú pekne (za mna Alex, Sebastián, Jakub, Juraj, Matus…) ale skoro ku každému menu mame nejakú negatívnu asociáciu alebo proste obaja mame pocit, že je to pekne meno ale nič viac.. o necelé 3 mesiace rodim 😀 mali ste niekto takto, že ste sa nevedeli vôbec rozhodnúť? Pripadne dá sa s nahlásením mena 1-2 dni po pôrode počkať, že možno pohľad na maleho mi napovie? 🙈 Lebo pri dcére sme jasne hlásili dopredu… No ja neviem… Nakoniec tam vykriknem prvé čo mi napadne 😀
Takže hľadáš čisto slovenské? My sme rozmýšľali nad menom Artur, Samuel a Lusien 🙂
@marianarem skúšam aj význam, vždy si prečítam keď mi nejaké napadne.. ale nič.. ja nechápem… už som sa aj malému prihovárala nech má kopne keď sa mu bude niečo páčiť 😀 a ticho bol aj on 😀😀😀
@svetlonos kvôli priezvisku asi skôr slovenské alebo taký neutrál.. mne sa ešte páči celkom Eliáš ale mužovi nie.. Ten navrhol Matteo ale to zase nejde k priezvisku 😀 A ani sa mi nejako nepáči.. Proste je x mien čo sú pekne ale keď si predstavím, že tak sa má volať môj syn a budem ho tak oslovovať, tak mi to k tomu nejde… dcérku mame Sáru a to bola pre mna srdcovka od detstva..
My sme mali zopar mien, ktore sa nam ako tak pozdavali, ale ziadne nebolo to prave. Nakoniec mi odisla voda, tak dam po sanitkarovi - alexander. Nie, nepaci sa mi. Potom po dr, to meno bolo aj v uzsom vybere, ale ked som pol dna pocuvala v nemocnici ako ho volaju sestricky, tak nie - zijeme v at, muz ma priezvisko polskeho povodu, ale pisane po slovensky a pre rakusanov celkom tazke... nakoniec uz po narodeni som povedala, ze tak nech je po otcovi. To meno sa mi pacilo, je absolutne medzinarodne... za 3 mesiace ti moze prist este to spravne... pocuvaj babatko - ja som toho nazoru, ze kazde dieta si vyberie svoje meno
Tak teoreticky, narodenie dietata aj s menom treba nahlasit do 3 dni od porodu. V podstate by sa asi nic nestalo, keby si meno nepovedala vopred a najprv si maleho pozrela.
@guiseppinka Aj dcéra si takto vybrala meno, keď bola v bruchu😀 syn vôbec, tam som išla aj na vyvolanie porodu a meno som nemala. Vybrala som meno, až po porode, keď sa má pôrodná pýtala, že potrebuje uzavrieť porod v systeme, muž bol v eufórii, tak mu bolo jedno, ale ešte rok po porode som si nevedela zvyknut na to meno. Tiež som rodila v At a doktorka vyslovila to meno medzinarodne a vtedy som si povedala, veď vôbec nie je zle😀
Autorka, k Sare by sa mi hodilo meno Samuel
@marianarem Si mi zobrala myšlienku, hehe 😉 Práve som mal rozpísané identicku ideu, že keď pozrú na malého, tak im meno napadne podľa výzoru 🙂😉. Hlavne žiaden stres 😉
Simon
A co tak dve mena? Jedno od teba a druhe od manzela?
po mne chceli mená nahlásiť ešte pred pôrodom - teda hneď ako som prišla do pôrodnice...
mali sme len 2 chlapčenské, keď sa pýtali aké meno bude pre dievčatko tak som povedala že to bude určite chlapec - dievčenské ani nemáme.
no smola - narodila sa slečna. Meno chceli hneď ešte kým som bola na sále... pamätám si na tú bezmocnosť.
My máme Eliáša. 🤗
@ina2405 krasne meno si dala. A ma krasny vyznam. A taktiez uzasny clovek, o ktorom sa pise v Biblii.🧡
Ťažko povedať, keď nevieme priezvisko. Ale zas keď ste si prešli všetky kalendáre.. skúste to ešte raz, možno aj niekoľkokrát. Tiež sme nevedeli vybrať meno pre dcéru, tak sme dookola kalendárovali pred jej narodením.
Čo sa Vám dnes nepáči môže sa o týždeň páčiť.
Ty máš vybraté pekné mená, Jakub, Juraj úplne super, Mateo sa mi tiež nejako nepáči. Čo tak David?
Eliášov sa teraz rodí celkom dosť.
Mne sa páči napríklad aj Branko, Henrich, Viktor
@terezkaarthuramax my sme ho preto aj dali 🤗
My sme si stahli kalendar s tisicem jmen. Kazdy si napsal co se mu libilo a pak sme si jich ukazali. Jake sme meli spolecne tak z tech sme vybirali. Zustali 2 🤣
Filip, Daniel?
Samozrejme, že meno mozes nahlásit aj pozdejsie. Na tlaky v porodnici sa vykašli. Predsa ta nenechaju porodit na ulici.
Ja som postupovala takto - chcela som meno s R, aby nebolo časté medzi detmi, aby bolo medzinarodne (nie poslovencena verzia typu Lusien, co už zaznelo, ani cudzia verzia našho mena typu Matteo - mám úplnu averziu voci Markusom a Lucasom a Matteom), ale pritom aj normálne slovenské. Na shortliste bol Peter, Richard a Karol.
Ked sa muzovi paci Matteo, ale k priezvisku by sa hodilo skor slovenske, tak mozno Matej
Všimla som si, že ty preferuješ na konci -iáš (možno kvôli priezvisku). Manželovi sa páči Matteo, tak jedine mi vycbádza spojiť to a máš meno Matiáš 🤷♀️
Priezvisko koci ako? A je dlhe alebo kratke?
Skus pozriet datum porodu a od neho chod doazdu v kalendari 6mesiacov. ze mu das meno ako dar nech ma w svistky rocne co najdalej od seba
a,k sare napr Rasto Ilja
No za mnou sa teta v pôrodnici vrátila, že som nevypísala mená😉Tak som tam napísala po svokrovi, lebo to bolo v zálohe, keby sme sa nerozhodli. Nakoniec mu dal meno manžel, hodilo sa najviac k dcéram a že jemu sa to páči najviac. Po pôrode sa aj tak ešte raz na meno spýtali. Ale musím povedať, že som si viac-menej zvykla, ale wau meno to pre mňa nie je.
Mne sa páči Viliam, je také neokukane a páči sa mi.
Ja len k tomu, že si písala, že k menám, ktoré by sa ti páčili, máš negatívnu asociáciu: keď sa tak bude volať tvoje dieťa, tak každá iná asociácia zmizne, bude to proste tvoje dieťa, kto sa tak volá, navždy už budeš mať pri tom mene asociáciu len naňho.
Tak skuste hladat aj podla vyznamu, mozno sa vam nejake meno zapaci na zaklade toho. U mna pri vybere mena hral vyznam dost dolezitu ulohu.